• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Anne sütü , ek besin ve kilo alımı hakkında

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

Lavanta kokusu

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2016
53
108
93
Merhaba sevgili KK üyesi hanımlar sizlere danışmak istediğim bir konu var.
Bebeğim 5,5 aylık. Son 1 aydır sütüm yeterli gelmiyor. 15 günde 120 gram almisti ve doktorum az bulduğu için kaşık mamasi önermişti. O dönem biraz sıkıntılıydim ve sütümun azaldığını hissetmiştim. Daha sonra arttırmak için elimden geleni yaptım ama yine de eski miktarına dönmedi. Mama vermedim. Yogurt , meyve puresi ve yettiği kadar anne sütüyle idare ettik. Daha önceki aylarda 600 -700 gram alıyordu. Son 1 ayda ise 390 gram almis. Doktor az olduğunu söylüyor. Tecrübeli anneler ilk aylardan sonra siz de sutünüzde azalma yaşadınız mı? bebeklerinizin kilo alımı nasıl seyretmişti ve aylik/ günlük ideal kilo alımı kaç gramlık? Bu konularda bildiklerinizi benimle paylaşır mısıniz :anne:

ilk 2-3 aydan sonra küt diye kilo alımı düşer

sağlığı yerinde mi? kaç kilo?

mızmızlanması var mı? kaka da değişim var mı?
uyuyor mu? kabızlık çekiyor mu?

1 ay az aldı diye direkt mama başlatmamıştır doktor... bence

Dediği gibi doktor mama ver dediyse durduk yere tavsye etmez.

Madem 5bucuk aylık ve sütünün azaldiğini hissediyosun sana bebek tarhanasını öneririm.
Ben ekoorganikten sipariş ediyodum.
Anne sutunden sonra en besleyici şey bana göre, ek gıdaya geçişte..

Birde muz ben muz verdim ek gıdaya ilk geçişte,
Kabiz yapar diye düşünenler için, surekli muz yediği zaman bebek kabızlık yaşamaz, arada bir verirseniz, bünye alışık dilse tutar..

Muz yeme alışkanliğini bebekken edinirse, kabızlık sorununu diğer zamanlar içinde tamamen aşmış gibi bişi oluyor.

Cam rende de elma ve muz hergüm ezip verebilirsiniz.

Ve tarhanayı asla es gecmeyin derim..

Mama'dan daha etkili olacaktır.
Zaten enzirmeye'de devam edeceksiniz..
Süt'unüz azsa da bolca hurma ve incir, hatta soğan kavurmasi yemenizi tavsiye ederim.

Ilk 3 ay 1 kilo deniliyor sonra bu kadar hizli almıyorlar...benim oglumda 5 aylikken hiç unutmam 350 gr almıştı mamaya başla demisti başlamadım çok emmiyordu zaten biberon vs hiç almadi bence az kilo persintile göre normal mi?

Merhaba sevgili KK üyesi hanımlar sizlere danışmak istediğim bir konu var.
Bebeğim 5,5 aylık. Son 1 aydır sütüm yeterli gelmiyor. 15 günde 120 gram almisti ve doktorum az bulduğu için kaşık mamasi önermişti. O dönem biraz sıkıntılıydim ve sütümun azaldığını hissetmiştim. Daha sonra arttırmak için elimden geleni yaptım ama yine de eski miktarına dönmedi. Mama vermedim. Yogurt , meyve puresi ve yettiği kadar anne sütüyle idare ettik. Daha önceki aylarda 600 -700 gram alıyordu. Son 1 ayda ise 390 gram almis. Doktor az olduğunu söylüyor. Tecrübeli anneler ilk aylardan sonra siz de sutünüzde azalma yaşadınız mı? bebeklerinizin kilo alımı nasıl seyretmişti ve aylik/ günlük ideal kilo alımı kaç gramlık? Bu konularda bildiklerinizi benimle paylaşır mısıniz :anne:
Kilo alimi anne sutunden dolayi yavasti. Son 6 ay birakmami soylesede emmeye asiri duskun oldugu icin birakmadim. Tam 2 yil emdi. Surekli kontrol ediliyor saglik sorunu olmasada istahsiz.

Uzuluyorum ama onu ve kendimi yipratmamak adina sakin kalmaya calisiyorum. Hic takmam yani gunluk sunu alacaknis almamis diye. Benim bebekligimde ayniymis sana cekmis der ailem.

Takil icerisinde olanlarada saygim sonsuz bravo...

Ilk 4-5 aydan sonra kilo alimı bizde yarı yarıya düşmüştü. Ama doktor hiçbir zaman yetersiz kilo alimı diye birşey demedi. internette bak persentil hesabı diye. oranı %50'nin üzerindeyse doktor normal kabul ediyor.

Henüz başka gıdalara geçme döneminde değil benimki ama bir okuduğum aklımda kalmış;
Başlangıç olarak, meyveleri değil, önce sebzeleri tercih edin ki bebek meyvenin kuvvetli tadına alışıp sebzeleri seçmesin.
Bilgi olarak paylaşmak istedim naçizane.

Zaten 5 buçuk aylık bebekte anne sütü yeterli gelmemeye başlar
Yavaş yavaş yoğurt meyve püresine başlanır
6 Aydan sonra ek besine geçen Bebek anne sütünü daha az emmeye başlar ek besinle karnını doyurur çünkü
Mama vermenize gerek Yok diye düşünüyorum emzirirseniz ve ek besin verirseniz yeter bence doktor neden doymuyor dedi anlamadım

canım yemene içmene dikkat et besleyıcı şeyler ye bebek bu ayda az alırsa artık ya mama ya da başka lapalara başka...

Cevap veren herkese çok cok teşekkürler :KK68:Güncel kilosu 7.713 gr boyu 67 cm. 15 günlük kontrolde 120 gram alınca mama önermişti doktor. Ben mamaya başlamadım ve 15 gün daha anne sütü , yoğurt elma puresi ile idare edip tekrar kontrole götürdüm. Sonraki 15 günde 270 gram daha almış ve 1 aylık kilo alımı 390 gram olmuş. Doktor yine de az buldu. Günlük alım 20-25 gr olmalı dedi. Ben ısrarla mama vermek istemiyorum deyince doktor o zaman et, patates havuç puresi ve tahıl unuyla sütten muhallebi yedir dedi. Bugün ilk kez muhallebi yaptım etli pureye de baslayacagim ama sanki mamanin yerini tutmayacak gibi bi algısı var doktorumun. Daha önceki aylardaki iyi gelişiminin meyvesini yiyor şu an dedi

7.713 gr 67 cm. Demir damlasi kullanmaya başladığımızdan beri ishal problemimiz var kabızlık yaşamadık. Bazen emerken sinirleniyor damağımda göğsümü bastırıyor o zaman açlıktan ağladığını anlıyorum. Onun haricinde mızmızlanması yok. Daha önceki aylarda kiyaslayinca hemen mama tavsiye etti :110:

Kilo alimi anne sutunden dolayi yavasti. Son 6 ay birakmami soylesede emmeye asiri duskun oldugu icin birakmadim. Tam 2 yil emdi. Surekli kontrol ediliyor saglik sorunu olmasada istahsiz.

Uzuluyorum ama onu ve kendimi yipratmamak adina sakin kalmaya calisiyorum. Hic takmam yani gunluk sunu alacaknis almamis diye. Benim bebekligimde ayniymis sana cekmis der ailem.

Takil icerisinde olanlarada saygim sonsuz bravo...
Anne sütünün çok önemli ve mucizevi olduğunu düşünüyorum. Bence emzirmeye devam etmekle en iyisini yapmışsınız. Aslında her insanın iştahı bir değil her bebeğin de iştahının aynı olması beklenemez. Ben genel olarak cok evhamli biriyim. Evhamlandikca sağlıklı da düşünemiyorum Doktorumun yorumlarıyla çok etkileniyorum. Sizin cevabınız farklı bir bakış açısı getirdi bana. Teşekkür ederim size ve cevaplayan herkese

Dediği gibi doktor mama ver dediyse durduk yere tavsye etmez.

Madem 5bucuk aylık ve sütünün azaldiğini hissediyosun sana bebek tarhanasını öneririm.
Ben ekoorganikten sipariş ediyodum.
Anne sutunden sonra en besleyici şey bana göre, ek gıdaya geçişte..

Birde muz ben muz verdim ek gıdaya ilk geçişte,
Kabiz yapar diye düşünenler için, surekli muz yediği zaman bebek kabızlık yaşamaz, arada bir verirseniz, bünye alışık dilse tutar..

Muz yeme alışkanliğini bebekken edinirse, kabızlık sorununu diğer zamanlar içinde tamamen aşmış gibi bişi oluyor.

Cam rende de elma ve muz hergüm ezip verebilirsiniz.

Ve tarhanayı asla es gecmeyin derim..

Mama'dan daha etkili olacaktır.
Zaten enzirmeye'de devam edeceksiniz..
Süt'unüz azsa da bolca hurma ve incir, hatta soğan kavurmasi yemenizi tavsiye ederim.

Zaman ayırdığınız için cok teşekkür ederim. Muhallebinin içine muzu karıştırmayı düşünüyordum ben de. Hem lezzetlendirir hem de daha faydalı hale getirir die. Öyle de deneyeceğim. Tarhana konusunda baya şanslıyım aslında çünkü annem kendisi yapıyor en doğal haliyle soframızda. En iyisi bir an önce tarhanaya da başlamak o zaman☺

neden ısrarla mama vermek istemiyorsunuz ben orayı anlayamadım sanırım?
Ben kendim hiç anne sütü alamamışım. Mamayla beslenmek zorunda kalmışım . Sağlık problemleri yaşayınca biraz da bundan kaynaklı olduğu gibi bir inanç geliştirdim. O yüzden anne sütünü çok önemsiyorum. Mamadan ısrarla uzak durmamin sebepleri hem mama içeriğine çok guvenmemek hem de bebeğimin annem sutunden tamamen uzaklaşmasi ve bir daha emmek istememe ihtimali:KK43:

Zaman ayırdığınız için cok teşekkür ederim. Muhallebinin içine muzu karıştırmayı düşünüyordum ben de. Hem lezzetlendirir hem de daha faydalı hale getirir die. Öyle de deneyeceğim. Tarhana konusunda baya şanslıyım aslında çünkü annem kendisi yapıyor en doğal haliyle soframızda. En iyisi bir an önce tarhanaya da başlamak o zaman☺
Rica ederim, bebek konularını asla es geçemem :)
Ozaman şanslısınız negüzel, hangi yörenin tarhanası merak ettim.
Izmirliler 3 gün guneşte kurumasını bekliyor, uşak'ta 3 hafta boyunca hergün yoğurularak kurutuluyor.Daha zahmetli yani.
Sizinki hangisi acaba? :)
Ben bu yıl yazlıkta yan komşum yaparken pür dikkat 3 gün takip ettim ama kendim uşak eşme tarhana tercih ediyorum.
Sizce hangisi daha sağlikli? madem anneniz yapiyor bilginizde vardir

Rica ederim, bebek konularını asla es geçemem :)
Ozaman şanslısınız negüzel, hangi yörenin tarhanası merak ettim.
Izmirliler 3 gün guneşte kurumasını bekliyor, uşak'ta 3 hafta boyunca hergün yoğurularak kurutuluyor.Daha zahmetli yani.
Sizinki hangisi acaba? :)
Ben bu yıl yazlıkta yan komşum yaparken pür dikkat 3 gün takip ettim ama kendim uşak eşme tarhana tercih ediyorum.
Sizce hangisi daha sağlikli? madem anneniz yapiyor bilginizde vardir
Antalya :) hangisi daha sağlıklı bilemiyorum ama bizimkini tarif edeyim :) tarhana yogurulduktan sonra 3 hafta bekletilip günes görmeden kapali alanda kurutuluyor. İçeriği de oldukça zengin mevsiminde kapya biber , ďomates, ev yapimi yogurt ve haşlanmış nohutla şu karistirilmadan yogurularak hazırlanıyor ☺

Antalya :) hangisi daha sağlıklı bilemiyorum ama bizimkini tarif edeyim :) tarhana yogurulduktan sonra 3 hafta bekletilip günes görmeden kapali alanda kurutuluyor. İçeriği de oldukça zengin mevsiminde kapya biber , ďomates, ev yapimi yogurt ve haşlanmış nohutla şu karistirilmadan yogurularak hazırlanıyor ☺
Uşak tarhanasıda aynen böyle, sanırım taze nane de koyuluyor.
Genelde ege de yapılırya, akdeniz daha nemli hiç aklima gelmezdi antalya :))
Gerci yazın heryerde yapılabilir ama ben tam yerinde yapılmışı tercih ediyorum.
Neyse bebeğinizede mutlaka yedirin, acısız olanindan. oh miss :)

Antalyada merkezde degil de yaylarinda dah yuksekte yapılabiliyor :) Bi

z de nane pisirilirken ilave ediliyor ana malzemeye konulmuyor:) Bütün bebeklere afiyet sifa olsun inşallah. En güzeli en doğal olan:anne:

Back