ANNE - BEBEK DOSTU SEZERYAN

ferishhh

❤️Balım "ÖZDE"❤️1.7.17❤️
Kayıtlı Üye
10 Temmuz 2014
926
1.590
39
Kızlar merhaba. Daha önce anne bebek dostu sezeryanı denemiş olanlar varsa yada dr u ile görüşüp bu yöntemi uygulamak isteyenler varsa bunun hakkında bilgi alışverişi yapmak istediğimden açtım konuyu. Benimde yeni yeni duyup okuduğum, henüz dr umla görüşmediğim bir konu. Kabul edilip uygulanırmı bilmiyorum ama olmasını çok istiyorum. Ben normal doğum isteyipte sağlık sorunları nedeniyle mecburi sezeryana yönlendirilen biriyim. Doğum esnasında yaşamak istediğim duygudan mahrum kalacağım için en azından bu şekilde azda olsa o anları yaşamak istiyorum. Aslında en önemlisi sezeryan tarihimi doğum sancılarımın belirleyecek olması cazip geldi ve bu sebeple süt probleminin olma olsalığının dahada aza inecek olması cazip geldi.
Var mı aranızda konu hakkında bilgi sahibi olanlar ?


ANNE BEBEK DOSTU SEZARYEN NEDİR?




Sezaryen ameliyatı doğumun kaçamayacağınız gerçeklerinden biridir. İyiki de vardır çünkü anne ve bebek hayatını kurtaran bir ameliyattır. Klasik sezaryende anne genellikle ameliyathanede yalnızdır. Eğer ameliyatta genel anestezi kullanılıyorsa anne baygın olacağı için bebeğini uzun bir süre göremez. Eğer epidural anestezi kullanılmışsa belki kısa bir süre bebeği ona gösterilir ama daha sonra yine bakım adı altında uzaklaştırılır.

Oysa sezaryen ameliyatı için de bilmediğiniz bir çok seçenek ve tercihi kullanabilirsiniz. İster planlı bir sezaryeni tercih edin, isterseniz doğum sırasında tıbbi bir sebeple sezaryen kararı alınsın Anne Bebek Dostu Sezaryen uygulamalarında faydalanabilirsiniz.

Anne Bebek Dostu Sezaryen Nedir?
Doğal sezaryen diye de adlandırılsa da biz bu ismi tercih etmiyoruz. Sezaryen kararı alınarak zaten doğal fizyolojik bir doğumdan uzaklaşılmıştır. Ama bu durum doğumun avantajlarını yaşamayacağınız anlamına gelmiyor elbette. Bu yüzden Anne Bebek Dostu Sezaryen demeyi tercih ettik.

Anne ve Bebek Dostu Sezaryen için aşamalar;
  1. Mümkünse doğum kendiliğinden başlar. Böylece bebek hazır olduğunun mesajını verir ve ilk spontan hareketini yapar. Aynı zamanda doğumun tüm hormonları aktif olarak salgılandığından hem bebek sağlığı olulu etkilenir hem de anne-bebek bağlanması kolaylaşır.
  2. Epidural anestezi tercih edilir. Sezaryen ameliyatında en güvenilir anestezi şeklidir.
  3. Ameliyathane önceden ısıtılır. Ameliyathaneler genelde 18 dereceye ayarlıdır ve bu bebek için soğuk bir ortamdır. Kısa bir süre için ısı 22-23 dereceye getirilir.
  4. Tüm ekip davranış ve konuşmalarında doğuma saygılıdır. Anne en hassas anındadır. Bu buluşma anına saygıyı hakeder.
  5. Doktor tüm ekiple önceden konuşur ve hazırlar. Bazı hastaneler bu uygulamalara alışık değildir. Doktorun mutlaka ekiple önceden konuşması büyük bir kolaylık sağlayacaktır.
  6. Baba daha önce eğitim aldıysa ve istekliyse ameliyathaneye alınır. Bebeğin doğum anına şahitlik birçok babada bebekle daha erken bağlanma sağlar.
  7. Doğumdan sonra bebek kontrol sonrası anne göğsüne çıplak bırakılır. Ten Tene Temas olarak bilinen bu uygulamanın bebek üzerinde çok önemli yararları vardır. Emzirmenin hemen başlaması üzerinde de etkilidir.
  8. Ameliyat boyunca ve odaya çıkarken hep anne göğsünde yatar. Bebeğin güvende olma hissini ve Anne-Bebek bağlanmasını arttırı.
  9. Bebeğin götürülmesi gereken özel durumlarda bebek hep babanın kucağındadır. Baba bebeğin ikinci en yakınır. Hastanede bir odada tek başına kalması ile kıyaslanınca baba göğsü çok daha güvenlidir.
  10. Genel anestezi uygulanmak zorunda kalındığında da bebek anne kucağında tutulur. Anne uyur halde olsa bile bebek Ten Tene Temas’ın tüm avantajlarını yaşar. Anne ve Bebek Dostu Sezaryen için önceden yapılması gerekenler; -Doğum ve sezaryen konusunda yeterli bilgi sahibi olmak (Doğuma hazırlık kursları, birebir danışmanlık vs.) -Özellikle SSVD için psikolojik hazırlıkların tamamlanması (Hamile ve Doğum Psikoloğu ile) -Doktorla tercihlerinizin çok önceden, daha hamileliğin başında konuşulması -Uygun hastanenin seçimi -Doktorun tercihler yönünde hazırlıklar ve uygulamalar için organizasyon yapması -Aile ile durumun konuşulması ve doğum sonrası mahremiyet için organizasyonların yapılması -Sezaryen sırasında da profesyonel destek için ebe, psikolog, doula kullanılması -Bebeğin ameliyathanede kalamayacağı özel durumlar için bir B Planı saptanması. Günümüzde tüm bu uygulamaları maalesef çok az hastane kabul etmektedir. Ama talepler arttıkça hastane yönetimleri bu talepleri karşılamak üzere gerekli eğitim ve personel desteğini sağlayacaktır. Bu tür bir sezaryen ameliyatı tercihi olan ailelerin de birinci derece sorumluluğu doğuma hazırlık kursları aracılığı ile doğum anına hazırlanmaktır. Keşkesiz Doğum Merkezleri ailelerin talep etmesi durumunda bu tercihlerin uygulanması için tüm organizasyonlarını tamamlamışlardır. Op.Dr.Hakan Çoker (Alıntıdır)
 
X