- 26 Ekim 2022
- 419
- 989
- 27
- Konu Sahibi iyikiamaiyiki
- #21
iki seans emdr ile iyileşmeyi beklemek gerçekçi değil, kendinize zaman tanımanız lazım. 2 seansta ancak konuya giriş yapılabilir, iyileşmek biraz daha uzun bir süreç. Benim önerim en az 5 seans şans vermeniz ki 5 seansta da tamamen iyileşmeyi beklemeyin ama yavaş yavaş değişim görmeye başlayabilirsiniz. Kaç seansta bu durumdan kurtulacağınız kişisel bir şey ama 2 seansta olmayacağını söyleyebilirim. Ek olarak gittiğiniz psikoloğun adı sanı düzgün bir yerden mezun ve klinik psikoloji yüksek lisansı olan biri olmasını öneririm. Emdr sizi tatmin etmezse bence bilişsel davranışçı terapiye de yönelebilirsiniz. Bu arada "psikoloğa gidiyorum geçmiyor", "yine oldu", "hiç geçmeyecek" gibi düşünceler içinde olursanız kendinize zaman tanımamış olursunuz. Rahatsızlığın kendisi sizi strese sokar. Bu durumda iyileşmeniz zorlaşır. Bunları psikoloğunuzla konuşmanızı öneririm.Gidiyorum ancak pskoloğa gidiyorum ama 2 seans emdr terapisi aldım yinede tam geçmiyor. Kendi kendime bunlar sana bir uyarı vücudunun tepkisi niye ağrıyor miden diyorum
Kaygı bozuklukları (sizin anksiyete dediğiniz şey) gerçek bir hastalıktır zaten. Kaygı, stres bedensel tepkilere neden olur (örn çarpıntı, titreme, sindirim sistemi sorunları, baş ağrısı...). Psikolojik rahatsızlıklar "beyninizin oyunu", "kafanızda kurduğunuz" şeyler değildir. Cidden mideniz, başınız ağrır. Psikolojimiz bedenimizden bağımsız bir şey değil. Vücudun çalışma sistemi, kaslar, hormonlar, sindirim salgıları, nabız kaygıdan etkilenip değişir. Kaygı nedeniyle çarpıntı olduğunda size çarpıntı oluyor gibi gelmez cidden çarpıntı olur. Nedeni kalbinizdeki bir sorun değildir ama çarpıntı vardır. Midenizde de stres nedeniyle reflü vb gibi şeyler olabilir. Stresli olduğumuzda vücut kendini bir tehlike altında sanıp ona göre çalışır. Habire böyle çalıştığında da organlarımız rahatsızlık duymaya başlar.
Kısa vadeli çözüm olarak gevşeme egzersizi yapmanızı öneririm, çoğu insanı gerçekten rahatlatıyor ve kaygı için kanıtlanmış bir yöntem (araştırırsanız tonlarca video ve metin bulabilirsiniz, iyileşmek ne yazık ki çaba istiyor. Fiziksel aktivite içeren egzersizleri öneririm, örn aşamalı kas gevşemesi). Bu yöntemleri psikoloğunuzun anlatması lazım aslında. Kaygı bozukluklarının tedavisi vardır, hatta tedavi edilme oranı yüksek psikolojik bozukluklardandır. Geçmiş olsun, Allah yardımcınız olsun.
Son düzenleme: