Merak edenler için Ankara'da gezip gördüğüm okullarla ilgili tecrübelerimi sizlerle de paylaşmak isterim:
BAHÇEŞEHİR KOLEJİ
Simpaş inşaatlarının arasında kalmış bir okul. Çocukların açık havada vakit geçirebileceği bir bahçeleri yok ne yazık ki isimleri gibi. Anaokullarının kullandığı bir tane var ama 1 kaydırak 1 salıncak sığıyor sadece. Bahçe dermisiniz bilemiyorum. Birşeyler hala oturmamış gibi geldi bize.
4 yaş sınıflarının birinde gördüğümüz bir ısıtıcı da düşündürmedi değil bizi!!!
BİLFEN KOLEJİ
Eskişehir yolu üzerinde güzel bir yapıları var. Binalar ayrı ayrı. Biz sadece anaokulunu ziyaret ettik. 2 katlı bir bina. Branş derleri farklı sınıflarda. Yüzme havuzları var. Yemekleri Ankara’da kendi yapılandırdıkları yemek firması tarafından yapılıp tüm Bilfen okullarına dağıtılıyor. Güvenlik gerekçesiyle çocukları kesinlikle dışarı gezilere götürmeyi tercih etmiyorlar. Tüm gösteri,oyun vs okula getiriyorlar.Başarı odaklı olduklarını müdüre hanımın konuşmalarından çıkarmak çok zor değil. Çocuklar ilkokula geçtiklerinde okuma-yazmayi öğrenerek geçiyorlar. Anaokulunda yabancı uyruklu öğretmen bulundurmuyorlar. Sınıfta 2 öğretmen var. Biri Türkçe diğeri sürekli İngilize konuşuyor.
ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI
En içime sinen okul diyebilirim. Yemyeşil bir alan içerisinde gösterişten uzak ama herşeyin düşünüldüğü, sosyal ve başarılı çocuklar yetiştirmeyi dengeli olarak benimsemiş bir okul.
Ayrı binalar,ayrı girişler,ortak bir tören alanı...hepsi yemyeşil bir bahçeye bakan sınıflara sahip bir anaokulu... Ama gel gelelim fiyatlar bu sene coşmuş...idari personelin çocuklarına yapılan indirimler diğer ailelerden çıkarılıyormuş hissi rahatsız edici biraz...
ZAFER KOLEJİ
Eskişehir yolu üzerinde dev bir arazi üzerine kurulmuş bir okul. Kurucusu mesleğe yılları vermiş bir Biyoloji öğretmeni. Okula girer girmez havadar,geniş bir alan karşılıyor sizi. Aynı havadarlığı sınıflarda da hissetmeye devam ediyorsunuz. Yeni kurulduğu için (sanırım 2014) dayalı döşeli boş sınıflar bile var.biz yine bizi ilgilendiren kısmı gezebildik sadece. Yani anaokulunu.... Sınıflarda herşey düşünülmüş. Branş derleri için ayrı ayrı sınıflar var yine. Haftada 1 kez yüzme dersleri var. Çocukların kek ve kurabiye yapıp yemeleri için ayrı bir mutfakları var mesela. En çok bunu sevdiklerini söylüyorlar J güzel bir kütüphaneleri var. Gözü düzensiz kitap kalabalığıyla yormadan dizayn edilmiş.
İlköğretim-lise binalarını gezmedim ama gezdiğim okullar içinde en güzel tesise sahip okul diyebilirim. Okulda açık-kapalı yüzme havuzu,basketbol sahası, tenis kortu,squash salonu,hayvanat bahçesi...herşey var. Yok yok okulda J kurucuları Ali bey büyükçe bir alana meyve ağaçları ektirmiş.Çocuklar doğayla iç içe olsunlar diye.
Anaokulu öğretmenleri en az 8 yıl tecrübeli. 16 seneden daha fazla mesleki tecrübesi olanları da anaokulunda pek tercih etmiyorlar. Çocuklar ile aralarındaki dönem farkından ve enerjik olmaları gerektiğinden. Okuma yazmaya hazırlık yapıyorlar ama asla öğretmiyorlar... Okuma yazma bizde 1.sınıfta başlar diyorlar.dışarı gezilere giderken hemşireleri,okul müdürü,güvenlik,öğretmenler hepsi birlikte gidiyor.bir ailenin katılımını da istiyorlar.
Gezdikleri yerler: müzeler,sanat atölyeleri,sergiler vs.. öyle avm gezileri yok. biz gezeceksek çocuklara birşey katacak yerlere götürüyoruz onları diyorlar.
Genel olarak okul gözlemlerim bunlar. varsa sorusu olan beklerim :) :)