Ya tamda çocuğu kreşe vercem bu konuyu araştırıyorum...
Gördüğüm kadarıyla özel anaokullari kresler , gündüz bakim evleri çocuk mevzusuna göre öğretmen oluyo sınıfta 10 çocuk bir öğretmen 15-18 çocuk iki öğretmen + yardımcı anne + stajyer
Bu yardımcı annenin misyonu şu aslında öğren sınıfta mesela çocuk çişim geldi diyo öğren sınıftan çıkarsa si ifa hakim olamaz bu yardımcı anne tuvalete goturuyo yada stajer iki çocuk aynı anda tuvaletede görmek isteyebilir sınıftan öğren çıkmıyo ve bu yardımcı anne ( yardımcı öğretmen dendiği i duymadım ben ) öğretmen sınıftan çıkmasın diye çocukları çişe götürüyor getiriyo , yemekhaneye üzüldüğünde bir ogretmen 15 çocukla ilgilenemiyecegi için yardımcı anne devreye giriyo ve stajyer öğrenci ....
Uyku esnasında pijama giydirme çıkarma , sınıfta oyuncakları toplama , bahçe etkinliklerine göz kulak olma falan....
Yani bunları yapması için illa un mezunu olmasına gerek yok diye düşünüyorum.
Sonuçta eğitimi veren asıl ilgilenen kişi öğretmen , hakimiyet onda bence kabul edilir bi konuşmak iş ilanina göre müracaat etmek gerekir yada kreş yada gündüz bakim evlerini arayarak numara birakabilir ....
Bu tip yerler ya milli eğitime yada sosyal politikalar bakanlığına bağlı oluyo ve çok sıkı denetim altindalar ben gittiğim her yerde öğretmenlerin nereden mezun olduklarını sordum geneli dört yıllık çocuk gelişimi mezunuydu .... kalan kısım ise iki yıllık mezun
Yani çocuğumun yemeğini hazırlayan , cüce götürüp getiren , burnunu silen , pijamasini giydiren kişinin illa üniversite mezunu olmasına gerek yok zaten bu yapılanların tuvalet hariç hepsi öğren gözetiminde.... yanlış bi harekette ogretmen mudahale eder....
Benim gittiğim bazi anaokulu statusumdeki yerlerde sınıfta 2 ogretmen bir stajer gerek olursa yardımcı abla cagrilip çocuk çişe goturulup getirliyo oyuncak toplattiriliyo , ve yemek zamanı yardım , bulaşık ve gün sonu sınıf temizliği yaptiriliyodu bu arada bulunduğum yerdeki 8 tane özel kreş anaokulu gündüz bakim evi gibi yerleri gezdim...
Devlet okullarında öğretmenler zaten kpss ile ataniyo... çok araştırmadım ama sistem aynidir heralde .... öğren sınıftan ayrılıp ( çiş , su , vb... sebeplerden ) çocuklar başıboş kalmasın diye sadece öz bakımları için gerekli ablalar eğitimleri için diil yani....