Ciltte bulunan melanosit hücrelerinden salgılanan melanin pigmentleri cildin aşırı koyulaşmasına, kararmasına neden olmaktadır. Kadınlarda yaşın ilerlemesi ile genital bölgede renk koyulaşması pek çok nedenle olabilir.
Kadınların pek çoğu gebelik sırasında artan östrojen hormonları nedeni ile genital bölgelerindeki renk koyulaşmalarından şikayet etmektedir. Gebelik sonrasında da bu bölgedeki kararmalar kalıcı olabilmektedir. Gebeliğin haricinde; genetik nedenler, hormonal dengesizlik yapan hastalıklar ( polikistik over sendromu, addison hastalığı v.s ), genital enfeksiyonlar, genital bölgeyi sık sık tıraş etmek, aşırı kilo, genital bölgeye uygulanan krem, pudra ve sabun gibi ürünlerin kullanımı, dar ve sıkı giyinmek, sentetik kumaşlı iç çamaşır giymek genital bölgede zamanla renk koyulaşması veya esmerleşme yapabilir. Lazerle genital bölge beyazlatma işlemlerinde iç dudaklar, dış dudaklar, vajina girişi, anal bölge, makad bölgesi veya genital bölgenin tümü beyazlatılabilir.
İşlem sonrası kişi günlük hayatına devam edebilmektedir. Sadece 1-2 gün su teması olmazsa bölge daha kolay iyileşmektedir. Yüzeysel doku iyileştirici kremler bir hafta boyunca sabah akşam hasta tarafından uygulanmaktadır. Yaklaşık 10 günde bölge tamamen iyileşmektedir.
Tabi ki kafalarda en çok merak edilen soru bu işlemin diğer lazer işlemler gibi bir zamanı veya mevsimi var mı?
Yaz aylarında yoğun güneş nedeniyle bazı işlemlerin yapılması sakıncalıdır. Fakat alt bölge renk açma işlemi ağırlıklı kış ayları ve bahar ayında tercih edilse de yaz dönemin de yapılabilen bir işlemdir. Güneş ışınlarını direk görmeyen bir bölge olması dolayısıyla bronzlaşmayan bir bölge olduğu için işlemine kişi ilkbahar ve yaz mevsimlerinde de rahatlıkla devam edebilir. Ayrıca destek uygulama olan mezoterapi işlemin de ışın olmadan özellikli bir ürün olan whitinning olan bir ürün uygulaması ile yapılması sebebi ile her hangi bir mevsimi yada zamanı olmadan uygulanabilir.