- 12 Temmuz 2006
- 2.066
- 67
- 683
Amerika’dan İthal Edilen ve İlaç olarak satılan ALOA VERALI ürünler yasaklandıAmerika’dan bizim gibi ülkelere bin bir derde deva propagandaları ile ithal edilen ve adeta saadet zincirleri oluşturularak sorumsuz ve bilinçsiz kişilerce halkımıza ilaç olarak satılmaya çalışılan aloa veralı ürünler yasaklanmıştır. Bilim Kurulunca kanser oluşturdukları ve bu yüzden 2 vatandaşımızın öldüğü belirtilerek Tarım Bakanlığına yapılan müracaat üzerine Bakanlık bu kararı almıştır.
Aloaveralı bu ürünlerin mucizevi ilaçlar olduğunu iddia edenler ve yayınlarımız sebebi ile bizi tehdit ve edep dışı mesajlarla rahatsız etmeye çalışan gözlerini para hırsı bürümüş bu insanlar acaba utanç duyacaklar mı? İnşallah Amerika’dan başka markalarla ithal edilen diğer herbal ürünlere de aynı yasakların konmasını temenni ediyoruz. GIDARAPORU
Aloe Vera tartımasında son nokta
Sağlık Bakanlığı, Aloe Vera ürününü pazarlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunurken, aynı ürünü ABD'de "kanser ilacı" diye satan bir kişi ise mahkum edildi. 26 Ağustos 2005 10:45 Aloe Vera üreticisi Forever Living Products Şirketi'nin Başkanı Rex Maughan'ın, bu ürünün Türkiye'de yasaklanmasına ilişkin olarak, "Çılgınlık, aptalca bir karar, bu karara imza atanlar hesabını verecek" şeklindeki sözleri, Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı'nın sert tepkisine neden oldu. Sağlık Bakanlığı, Aloe Vera ürününü pazarlayanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunurken, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uzm.Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Aloe Vera'nın bileşiklerinin karsinojenik özellikleri olduğu, komisyon tarafından ifade edilmiştir" dedi. 'Kanser'e neden oluyor Geçtiğimiz günlerde Aloe Vera üreticisi Forever Living Products Şirketi tarafından ABD'ye davet edilen bir grup gazeteciye, bu ürünün Türkiye'de yasaklanmasıyla ilgili olarak şirketin başkanı Rex Maughan'ın eleştirilerini sert bir dille aktarması tepkiye yol açtı. Sağlık Bakanlığı'nın uyarısı üzerine, Tarım Bakanlığı'nın Aloe Vera jel ürünlerinin satışını yasaklaması ile başlayan tartışmalar, şirket yöneticisi Rex Maughan'ın sözleri ile doruğa çıktı. Sağlık Bakanlığı, Maughan'a sert tepki gösterirken, "Aloe Vera bileşiklerinin karsinojenik özellikler içerdiği"ne dikkat çekerek, tartışmalara son noktayı koydu. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,"Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'nün Aloe Vera jel ile ilgili monografında, 'jelin dahilen kullanımının kabul edilmediği, buna gerekçe olarak da bu konuda hiç bir klinik çalışmanın bulunmaması gösterilmektedir . Ayrıca, Aloe Vera jel içerisindeki birçok bileşikle birlikte lâksatif etkili antranoid yapıdaki bileşiklerin uzun süreli ve yanlış kullanıma bağlı olarak karsinojenik etki gösterdiği ifade edilmiştir. Kararın dayanağını oluşturan Dünya Sağlık Örgütü'nün Aloe Vera Jel Monografına ilişkin her hangi bir değişiklik bulunmadığından halen bu monograf yürürlüktedir" dedi.
Eczacılıktan habersizler
Gümrükçüoğlu, Aloe Vera satan şirket yetkililerinin, "Sağlık Bakanlığı Aloe Vera'yı eczanelerde sattırmak istiyor" şeklindeki iddialarıyla ilgili olarak ise, "Aloe Vera ürünlerinin Bakanlığımızca eczanelerde satılmasının sağlanması koşuluyla kansere yol açtığına dair uyarılardan vaz geçileceğine ilişkin iddiaların mesnedi bulunmamaktadır. Varsa bilim dışı bu tür iddialar, bu iddiada bulunanların son derece bilgisiz ve eczacılık konularından habersiz olduklarını ortaya koymaktadır. Kaldı ki; Aloe Vera jel formunun belirtilen potansiyel risklerinin söz konusu ürünlerin sırf eczanelerde satılıyor olması ile bertaraf edilebileceği, ancak çok basit bir mantığın ürünü olabilir. Ayrıca Aloe Vera içeren ürünlerin üretim, ithalat, ihracat ve denetimine ilişkin usul ve esaslar Tarım Bakanlığı'nca yapılmakta olduğundan, bu ürünün satışına ilişkin düzenlemeler ilgili bakanlığın görev alanında yer almaktadır" diye konuştu.
Aloe Vera satıcısı mahkum edildi Aloe Vera üreticisi Forever Living Products Şirketi'nin Başkanı Rex Maughan'ın geziye katılan Türk gazetecilere söylediği, "Geçen yılki ciromuz 2.1 milyar dolar.Türkiye'de geçen yıl 30 milyon dolar ciroya ulaştık. Ancak, Türkiye'deki gibi bir sorunu hiç bir ülkede yaşamadık" şeklindeki sözleri Tarım Bakanlığı'nın da tepkisini çekti. Tarım Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Türk insanımızın sağlığı, başkalarının milyon dolar kazanmasından daha önemlidir. Kaldı ki, ABD Baltimore Bölge Mahkemesi, Alan Hoffman adındaki Aloe Vera satıcısını mahkûm etti. ABD Bölge Mahkemesi Hakimi William M.Nickerson, Hofman'ı Fedaral Gıda, İlâç ve Kozmetik Kanunu'nu ihlal etmekten dolayı 45 ay hapis ve 222 bin 506 ABD Doları tazminata mahkum etti. Türk insasına çağrıda bulunuyorum: Kapı kapı dolaşarak bu ürünü satanları Tarım Bakanlığımıza bildirsinler, biz gereğini yapacağız" şeklinde konuştu.
Bürokratlardan hesap soracağım Geçtiğimiz günlerde, Aloe Vera üreticisi Forever Living Products firmasının ABD'ye davet ettiği bir grup Türk gazeteciye şirketin başkanı Rex Maughan,"Raporu hazırlayan Dr.Erkan Topuz'un ilaç firmalarından 'avanta' aldığını düşünüyorum. Kendisine milyar dolarlık dava açıp bürokratlardan da hesap soracağım. Verilen zararlara ilişkin raporlar bakanlıklara dağıtıldı. ABD hükümeti nezdinde Türkiye'den gelen ürünlere kota uygulanması için girişim başlattık. Böyle bir karara devletin destek vermesi inanılmaz bir çılgınlık. Aptalca bir karar. Bu karara imza atanlar hesabını verecek, hapse bile girebilirler" demişti. Geziye katılan gazetecilerin yazdıklarına göre, Maughan, ayrıca Türk gazetecilerin önünde Başkan Bush olduğunu söylediği biriyle konuşmuş ve toplantıya katılanlardan birine telefonu uzatması ile telefon birden kesilmişti.
Herbal Ürünlerinde Bulunan Katkı Maddeleri Listesi
Jelatin: Hayvan kökenli bir katkı maddesi. Çoğunluk domuz deri ve kemiklerinden elde edilmektedir. Bugün dünya üzerinde kesinlikle helal jelatin üreten bir fabrikaya ulaşılamamıştır.
Hidroksipropilseluloz (E463) Kıvam artırıcı. Bazı ülkelerde yasaklandı.
d-Ca pantotenol: B5 vitamini. Hayvani ve bitkisel kökenli olabilir.Hayvani kökenli ise haram olma riski yüksektir. Açıklama yapılmamışsa en azından şüpheli olur.
Toz çinko oksit: Koyulaştırıcı, beyazlatıcı, yağlayıcı ve güneşin ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu.Yer kabuğunda mineral olarak bulunur.
Vitaminler: Hayvan ve bitkilerden bir de sentetik olarak üretilirler.Köken belirtilmediği için , en azından şüpheli olur.
Talk (E553): Tabaka önleyici. Alerjik reaksiyonlara ve mide kanserine sebep olabilir.
Pridoksin Hidroklorür: B6 vitaminidir. Hayvani ve bitkisel kökenli olabilir. Hayvani kökenlisi haramdır. Açıklama yapılmamışsa, en azından şüpheli olur.
Tiamin hidroklorür : B1 vitaminidir.Bitkisel kökenlidir.
Folik Asit: B9 vitaminidir.Bitkisel kökenlidir.
Siyano kobalamin: B12 vitamini. Bakteriyel enzimler kullanılarak yapılan bir biosentetik .
Ca CO 3: Kireç taşı. Ekseriya hayvan kemiklerinden elde edilir.
Stearik asit (E570): Yağ asidi.Kökeni hayvanî olursa,haram olma riski yüksektir.Bitkisel olursa helal olur.Açıklama yoksa en azından şüpheli olur.
Na Karboksimetilseluloz (E466): Kıvam artırıcı
Meadowsweet: Bitkisel vucut bakım yağı
Mg stearat (E572): Homojenleştirici. Yağ asiti olan stearik asitin tuzudur. Kökeni hayvani yağ ise haram olma riski yüksektir. Bitkisel yağ olursa helaldir. Açıklama yapılmamışsa en azından şüpheli olur.
Şellak (E904): Bir nevi böcekten elde edilir.Hanefi mezhebine göre böcek yemek haramdır.
Hidroksipropilmetilseluloz (E464) Kıvam artırıcı.
Whey proteini konsantresi: Peynir altı suyu. Peynir üretilirken sütten arta kalan sıvı. Kullanılan mayanın haram veya helal oluşuna göre bu sıvı da haram veya helal olur.
Toz ve sıvı lesitin: Bitkisel ve hayvani yağlardan üretilir.Kökeni belirtilmediği zaman en azından şüpheli olur.
Ca sitrat (E333): Antioksidan.
Ca kazeinat: Kökeni süt ürünüdür.
Ace sulfam: Suni tatlandırıcı. Kanser riski taşıyıp taşımadığı araştırma konusudur.
Kafein: Tembih edici.
Tribazik Ca fosfat (E341): Antioksidan. Mineral tuz; kaya ve kemikte bulunur. Ekseriya kemik külünden elde edilir. Şüphenin ötesinde, haram olma riski yüksektir.
Di Bazik Ca Fosfat (E341): Antioksidan. Mineral tuz; kaya ve kemikte bulunur. Ekseriya kemik külünden elde edilir. Şüphenin ötesinde, haram olma riski yüksektir.
Niasinamid (E375): B3 vitamini.Hayvani ve bitkisel kökenli olabilir.Hayvani kökenli olanların haram olma riski yüksetir. Açıklanmamışsa, en azından şüpheli olur.
d-Alfa Tokoferil Suksinat (E306, E307, E308): Antioksidan. 'E vitamini'; soya, buğday, pirinç, pamuk tohumu, mısır gibi birçok sebzenin ve hayvanların yağında bulunur; margarin ve salata soslarında, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.
Biotin: B-kompleks vitamin.Hayvani ve bitkisel kökenli olabilir. Açıklama yoksa, en azından şüpheli olur.
Riboflavin (E101): 'B2 vitamini' ve renklendirici; doğal olarak sebzelerde bulunur; yumurta, süt, karaciğer ve böbrekten de elde edilir; margarin ve peynirde kullanılır. Hayvani veya bitkisel kökeni belirtilmemişse en azından şüpheli olur.
E133: Renklendirici; sentetik kömür katranı; mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır. Çocukların tüketmesi tavsiye edilmiyor. Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.
Aloaveralı bu ürünlerin mucizevi ilaçlar olduğunu iddia edenler ve yayınlarımız sebebi ile bizi tehdit ve edep dışı mesajlarla rahatsız etmeye çalışan gözlerini para hırsı bürümüş bu insanlar acaba utanç duyacaklar mı? İnşallah Amerika’dan başka markalarla ithal edilen diğer herbal ürünlere de aynı yasakların konmasını temenni ediyoruz. GIDARAPORU
Aloe Vera tartımasında son nokta
Sağlık Bakanlığı, Aloe Vera ürününü pazarlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunurken, aynı ürünü ABD'de "kanser ilacı" diye satan bir kişi ise mahkum edildi. 26 Ağustos 2005 10:45 Aloe Vera üreticisi Forever Living Products Şirketi'nin Başkanı Rex Maughan'ın, bu ürünün Türkiye'de yasaklanmasına ilişkin olarak, "Çılgınlık, aptalca bir karar, bu karara imza atanlar hesabını verecek" şeklindeki sözleri, Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı'nın sert tepkisine neden oldu. Sağlık Bakanlığı, Aloe Vera ürününü pazarlayanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunurken, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uzm.Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Aloe Vera'nın bileşiklerinin karsinojenik özellikleri olduğu, komisyon tarafından ifade edilmiştir" dedi. 'Kanser'e neden oluyor Geçtiğimiz günlerde Aloe Vera üreticisi Forever Living Products Şirketi tarafından ABD'ye davet edilen bir grup gazeteciye, bu ürünün Türkiye'de yasaklanmasıyla ilgili olarak şirketin başkanı Rex Maughan'ın eleştirilerini sert bir dille aktarması tepkiye yol açtı. Sağlık Bakanlığı'nın uyarısı üzerine, Tarım Bakanlığı'nın Aloe Vera jel ürünlerinin satışını yasaklaması ile başlayan tartışmalar, şirket yöneticisi Rex Maughan'ın sözleri ile doruğa çıktı. Sağlık Bakanlığı, Maughan'a sert tepki gösterirken, "Aloe Vera bileşiklerinin karsinojenik özellikler içerdiği"ne dikkat çekerek, tartışmalara son noktayı koydu. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,"Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'nün Aloe Vera jel ile ilgili monografında, 'jelin dahilen kullanımının kabul edilmediği, buna gerekçe olarak da bu konuda hiç bir klinik çalışmanın bulunmaması gösterilmektedir . Ayrıca, Aloe Vera jel içerisindeki birçok bileşikle birlikte lâksatif etkili antranoid yapıdaki bileşiklerin uzun süreli ve yanlış kullanıma bağlı olarak karsinojenik etki gösterdiği ifade edilmiştir. Kararın dayanağını oluşturan Dünya Sağlık Örgütü'nün Aloe Vera Jel Monografına ilişkin her hangi bir değişiklik bulunmadığından halen bu monograf yürürlüktedir" dedi.
Eczacılıktan habersizler
Gümrükçüoğlu, Aloe Vera satan şirket yetkililerinin, "Sağlık Bakanlığı Aloe Vera'yı eczanelerde sattırmak istiyor" şeklindeki iddialarıyla ilgili olarak ise, "Aloe Vera ürünlerinin Bakanlığımızca eczanelerde satılmasının sağlanması koşuluyla kansere yol açtığına dair uyarılardan vaz geçileceğine ilişkin iddiaların mesnedi bulunmamaktadır. Varsa bilim dışı bu tür iddialar, bu iddiada bulunanların son derece bilgisiz ve eczacılık konularından habersiz olduklarını ortaya koymaktadır. Kaldı ki; Aloe Vera jel formunun belirtilen potansiyel risklerinin söz konusu ürünlerin sırf eczanelerde satılıyor olması ile bertaraf edilebileceği, ancak çok basit bir mantığın ürünü olabilir. Ayrıca Aloe Vera içeren ürünlerin üretim, ithalat, ihracat ve denetimine ilişkin usul ve esaslar Tarım Bakanlığı'nca yapılmakta olduğundan, bu ürünün satışına ilişkin düzenlemeler ilgili bakanlığın görev alanında yer almaktadır" diye konuştu.
Aloe Vera satıcısı mahkum edildi Aloe Vera üreticisi Forever Living Products Şirketi'nin Başkanı Rex Maughan'ın geziye katılan Türk gazetecilere söylediği, "Geçen yılki ciromuz 2.1 milyar dolar.Türkiye'de geçen yıl 30 milyon dolar ciroya ulaştık. Ancak, Türkiye'deki gibi bir sorunu hiç bir ülkede yaşamadık" şeklindeki sözleri Tarım Bakanlığı'nın da tepkisini çekti. Tarım Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Türk insanımızın sağlığı, başkalarının milyon dolar kazanmasından daha önemlidir. Kaldı ki, ABD Baltimore Bölge Mahkemesi, Alan Hoffman adındaki Aloe Vera satıcısını mahkûm etti. ABD Bölge Mahkemesi Hakimi William M.Nickerson, Hofman'ı Fedaral Gıda, İlâç ve Kozmetik Kanunu'nu ihlal etmekten dolayı 45 ay hapis ve 222 bin 506 ABD Doları tazminata mahkum etti. Türk insasına çağrıda bulunuyorum: Kapı kapı dolaşarak bu ürünü satanları Tarım Bakanlığımıza bildirsinler, biz gereğini yapacağız" şeklinde konuştu.
Bürokratlardan hesap soracağım Geçtiğimiz günlerde, Aloe Vera üreticisi Forever Living Products firmasının ABD'ye davet ettiği bir grup Türk gazeteciye şirketin başkanı Rex Maughan,"Raporu hazırlayan Dr.Erkan Topuz'un ilaç firmalarından 'avanta' aldığını düşünüyorum. Kendisine milyar dolarlık dava açıp bürokratlardan da hesap soracağım. Verilen zararlara ilişkin raporlar bakanlıklara dağıtıldı. ABD hükümeti nezdinde Türkiye'den gelen ürünlere kota uygulanması için girişim başlattık. Böyle bir karara devletin destek vermesi inanılmaz bir çılgınlık. Aptalca bir karar. Bu karara imza atanlar hesabını verecek, hapse bile girebilirler" demişti. Geziye katılan gazetecilerin yazdıklarına göre, Maughan, ayrıca Türk gazetecilerin önünde Başkan Bush olduğunu söylediği biriyle konuşmuş ve toplantıya katılanlardan birine telefonu uzatması ile telefon birden kesilmişti.
Herbal Ürünlerinde Bulunan Katkı Maddeleri Listesi
Jelatin: Hayvan kökenli bir katkı maddesi. Çoğunluk domuz deri ve kemiklerinden elde edilmektedir. Bugün dünya üzerinde kesinlikle helal jelatin üreten bir fabrikaya ulaşılamamıştır.
Hidroksipropilseluloz (E463) Kıvam artırıcı. Bazı ülkelerde yasaklandı.
d-Ca pantotenol: B5 vitamini. Hayvani ve bitkisel kökenli olabilir.Hayvani kökenli ise haram olma riski yüksektir. Açıklama yapılmamışsa en azından şüpheli olur.
Toz çinko oksit: Koyulaştırıcı, beyazlatıcı, yağlayıcı ve güneşin ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu.Yer kabuğunda mineral olarak bulunur.
Vitaminler: Hayvan ve bitkilerden bir de sentetik olarak üretilirler.Köken belirtilmediği için , en azından şüpheli olur.
Talk (E553): Tabaka önleyici. Alerjik reaksiyonlara ve mide kanserine sebep olabilir.
Pridoksin Hidroklorür: B6 vitaminidir. Hayvani ve bitkisel kökenli olabilir. Hayvani kökenlisi haramdır. Açıklama yapılmamışsa, en azından şüpheli olur.
Tiamin hidroklorür : B1 vitaminidir.Bitkisel kökenlidir.
Folik Asit: B9 vitaminidir.Bitkisel kökenlidir.
Siyano kobalamin: B12 vitamini. Bakteriyel enzimler kullanılarak yapılan bir biosentetik .
Ca CO 3: Kireç taşı. Ekseriya hayvan kemiklerinden elde edilir.
Stearik asit (E570): Yağ asidi.Kökeni hayvanî olursa,haram olma riski yüksektir.Bitkisel olursa helal olur.Açıklama yoksa en azından şüpheli olur.
Na Karboksimetilseluloz (E466): Kıvam artırıcı
Meadowsweet: Bitkisel vucut bakım yağı
Mg stearat (E572): Homojenleştirici. Yağ asiti olan stearik asitin tuzudur. Kökeni hayvani yağ ise haram olma riski yüksektir. Bitkisel yağ olursa helaldir. Açıklama yapılmamışsa en azından şüpheli olur.
Şellak (E904): Bir nevi böcekten elde edilir.Hanefi mezhebine göre böcek yemek haramdır.
Hidroksipropilmetilseluloz (E464) Kıvam artırıcı.
Whey proteini konsantresi: Peynir altı suyu. Peynir üretilirken sütten arta kalan sıvı. Kullanılan mayanın haram veya helal oluşuna göre bu sıvı da haram veya helal olur.
Toz ve sıvı lesitin: Bitkisel ve hayvani yağlardan üretilir.Kökeni belirtilmediği zaman en azından şüpheli olur.
Ca sitrat (E333): Antioksidan.
Ca kazeinat: Kökeni süt ürünüdür.
Ace sulfam: Suni tatlandırıcı. Kanser riski taşıyıp taşımadığı araştırma konusudur.
Kafein: Tembih edici.
Tribazik Ca fosfat (E341): Antioksidan. Mineral tuz; kaya ve kemikte bulunur. Ekseriya kemik külünden elde edilir. Şüphenin ötesinde, haram olma riski yüksektir.
Di Bazik Ca Fosfat (E341): Antioksidan. Mineral tuz; kaya ve kemikte bulunur. Ekseriya kemik külünden elde edilir. Şüphenin ötesinde, haram olma riski yüksektir.
Niasinamid (E375): B3 vitamini.Hayvani ve bitkisel kökenli olabilir.Hayvani kökenli olanların haram olma riski yüksetir. Açıklanmamışsa, en azından şüpheli olur.
d-Alfa Tokoferil Suksinat (E306, E307, E308): Antioksidan. 'E vitamini'; soya, buğday, pirinç, pamuk tohumu, mısır gibi birçok sebzenin ve hayvanların yağında bulunur; margarin ve salata soslarında, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.
Biotin: B-kompleks vitamin.Hayvani ve bitkisel kökenli olabilir. Açıklama yoksa, en azından şüpheli olur.
Riboflavin (E101): 'B2 vitamini' ve renklendirici; doğal olarak sebzelerde bulunur; yumurta, süt, karaciğer ve böbrekten de elde edilir; margarin ve peynirde kullanılır. Hayvani veya bitkisel kökeni belirtilmemişse en azından şüpheli olur.
E133: Renklendirici; sentetik kömür katranı; mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır. Çocukların tüketmesi tavsiye edilmiyor. Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.