• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Alo 184, tartışması büyüyor

bulca

Gönül almayı bilmeyene ömür emanet edilmez.Mevlana
Pro Üye
28 Ocak 2009
33.844
55.365
1.123
CİHAN ACAR İSTANBUL - 11 Aralık 2012
İstanbul Samatya Hastanesi’nde, altıncı kattan atlayarak intihar eden Dr. Melike Erdem, doktorların yaşadığı sorunları bir kez daha gündeme getirdi.

Vatandaşların her türlü şikâyet için başvurabildiği 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’nin amacının dışında kullanıldığını söyleyen Hekim Hakları Derneği Kurucu Üyesi Uz. Dr. Saim Şendil, hattın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor. Sağlık hizmetinin kalitesini artırma gibi iyi niyetlerle kurulmuş olan hattın, sağlık çalışanlarını şikayet etmeye yarayan ve onların motivasyonunu bozan bir tehdide dönüştüğünü söylüyor. Dr. Erdem’i intihara götüren sürecin Alo 184 hattına yapılan bir şikâyetle başladığı iddia edilmişti.
Hekimlerin, olumsuz çalışma şartlarında işlerini sürdürdüğünü aktaran Şendil, “Son günlerde öne çıkarılan hasta hakları aslında hekim hakları ile aynı kapıya çıkan konuları ihtiva ediyor. Bunu anlatamayan hekimler gün geçmiyor ki acillerde darbedilmesin, hakarete uğramasın. Sağlık sisteminin tüm olumsuzlukları hekime fatura ediliyor ve acildeki hekime cezası o anda kesiliyor.” diyor. Hastaların uğradığı haksızlıklar varsa bildirilmesi ve takibinin yapılmasının faydalı olduğuna dikkat çeken Saim Şendil, şikâyet hattını kendi çıkarları doğrultusunda kullananların da tespit edilmesini istiyor. Vatandaşın, istediği ilaçları doktorun yazmaması üzerine şikâyete başvurduğunu söyleyen uzman doktor, “Bazen dedesinin ilacını yazmadı, bazen rapor vermedi, diye şikâyet ediyorlar. Ağır hastaya müdahale ederken baş ağrısı ile ilgilenilmedi, diye tehdit edenler var. Hasta ve doktoru karşı karşıya getiren uygulamanın gözden geçirilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

zaman
 
ÇAĞLAR AVCI - 11 Aralık 2012


Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, hastanelerle ilgili şikâyetleri araştırdı. Vatandaş özel hastanelerin aldığı ‘fazla fark ücretleri’nden rahatsız ve bununla nasıl mücadele edeceğini de bilmiyor.










Son üç yılda Türkiye genelindeki kendisine gelen başvuruları değerlendiren Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, toplam bin 900 başvuruyu sınıflandırdı. Şikâyetlerde ilk sırayı yüzde 42 ile ‘sağlık kuruluşlarındaki kötü muamele ve hizmetten faydalanamama’ aldı. İkinci sırada yüzde 29’la özel sağlık kuruluşlarının aldığı fazla fark ücretleri bulunuyor. Bunu ‘bilgilendirme hakkının ihlali, hekim seçme ve değiştirme hakkının dikkate alınmaması, mahremiyet ve özel hayatın gizliliğine dikkat edilmemesi’ izliyor. Dernek Başkanı Orhan Demir, “Teoride kurallar var ama pratikte uygulanan yok.” diyor. Dernek bundan sonra kendisine gelen şikâyetleri her ay kamuoyu ile paylaşacak.
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği’ne yapılan başvurularda ilk sırada, 786 kişinin ‘hizmetten genel olarak faydalanma hakkının ihlali’ ve ‘saygınlık ve rahatlık görememe’ şikâyetleri yer aldı. Vatandaş hastanelerde kötü muameleye maruz kaldığını söyledi ve çözüm istedi. Başvuruların 438’i ise devletçe belirlenen sınırlar dışında sağlık kuruluşlarının fazla fark ücreti alması oldu. Acil hastalardan para alınmasından da şikâyetçi olan hastalar, bunun karşısında nasıl bir yol izleyeceklerini bilmediklerini dile getiriyor. Vatandaşın hakkını aramasına yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Orhan Demir, fazla fark ücreti konusunda şu yönlendirmeyi yapıyor: “Hastanenin sizden fazla fark ücreti aldığını düşünüyorsanız, ayrıntılı fatura talep edin. Eğer hastane bunu vermek istemezse ‘neden vermediğine yönelik’ tutanak isteyin. Bu da verilmiyorsa ücret ödemeyin. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurun.” zaman
 
Back