Alışveriş ve tasarruf

diyelim ıspanak aldın, başka yeşil sebze alma ki çürümesin..
fakat yeşil biber falan dayanıklı oluyor..menemen için olabilir..
veya marul domates aldıysan salata için..havuç,lahana,turp alma..
bunları da bir sonraki hafta alırsın..

Ben bir örnek verecek olursam; bu hafta pazardan bize yetecek kadar karnıyarık yapacağımı düşünerek 4 adet patlıcan aldım. Yarım kg taze fasulye aldım (2 kişiyiz ve 2 gün yiyoruz) bugün taze fasulye pişirdim mesela P.tesi-Salı o yenecek. çarşamba-Perşembe için de bakliyat pişireceğim. Cuma-Cumartesi için de kabak dolması yaparım diye düşündüm ve 4 tane kabak aldım. Pazar günü bizde balık ya da tavuk, et vs günüdür genelde. Bunun yanında salata için semizotu ve kereviz aldım. Önümüzdeki hafta da salata için marul-roka vs almayı düşünüyorum. Sonra da havuç-mor lahana... yani bu şekilde haftalara bölünce hem çeşit seçeneği artıyor hem de yiyecekler çürümüyor :34:

Sebzeleri paket olarak almaktansa,yiyeceğin kadar alabilirsin.Örneğin havuç salatası yapacaksan,sadece 2 havuç gibi,fasulye pişireceksen 2 öğünlük bir tencere kadar gibi...
Diyelim ki fasulyeyi paket almak zorunda kaldın.Hepsini ayıklayıp yıkadıktan sonra,yarısını buzluğa atarsın,başka zaman pişirirsin.
Ben soğan fazla kullanmıyorum,kiloyla alırsam hep yeşilleniyor.Bu yüzden doğranmış,donmuş soğan alıyorum.Donmuş bulamazsam,aldığım fazla soğanı doğrayıp buzluğa koyuyorum.

Tek olduğun için,açınca bozulabilecek salça,peynir gibi paket yiyecekleri küçük boy tercih edebilirsin.
Büyük boylar ekonomik gibi görünüyor ama yarısı atılacaksa gerek yok.
Açık reyondan peynir,salam,zeytin vs alacaksan hiç çekinme fazlasını bırak.Kalıp peyniri istediğin kadar kestirebilirsin.Fazla keserlerse yine böldür,hiç çekinme dediğim gibi.
Salamı da 6 dilim diyebilirsin mesela.Yoksa 2 haftalık salamla eve dönersin ki zaten o kadar dayanmaz,bozulur:)

Deterjanları biraz daha az kullanmanı önerebilirim.Reklamlardaki gibi,ölçek dolusu kullanmaya gerek yok.Ölçekten bir parmak az kullanabilirsin.Çok deterjan = çok temizlik demek değil.
Daha önce diş macunu için açıklanmıştı.Diş fırçası dolusu macuna gerek yokmuş.Fındık kadar macun yeterliymiş.

bimdeki bazı ürünleri bende çok seviyorum, ancak güldalın kireç sökücüsüyle yağçözücüsünü hiç beyenmedim. hatta kireç sökücüyü dökeceğim bi işe yaramadı. sebze meyvelerimi semt pazarına gidip alıyorum. az alıyorum. ama kışın bazı meyveleri marketten alıyorum. donmamış oluyorlar ve sirkilasyon çok olduğundan taze oluyor.

istanbula bir ara çok gidiyorduk. gittiğimiz yerde ilk önce bimi arıyorduk. yoksa sıcaklarda resmen suya parayı yatırıyorduk:1:.

:) Teşekkür ederim hepinize yardımlar için, hemen öğrendiklerimi liste yapıyorum yeni şeyler okudukça onları da eklicem

1) Kağıt havlu, tuvalet kağıdı vs kaliteli olmak zorunda değil
2) Deterjanlar da da marka çok önemli değil ama yumuşatıcı kaliteli olucak
3) Bim iyidir, candır
4) Buzdolabının ayarı fazla yüksek olmamalı

Sebze meyve konusunda da şöyle birşey var kiloluk almıyorum Dia'da paketlenerek satılan sebzeler var, paketlenmiş 4-5 havuç, ya da birer tane marul, limon, havuç,salatalıktan oluşan salata setleri gibi 1 2 tl birşey fiyatları da onlardan alıyorum genelde ama bigün buzdolabında bekletiyorum ertesi gün kullanmak için açıyorum havuçlar yumuşamış bütün sebzeler pörsümüş vs. oluyor. Marketten aldığım için mi böyleler? Manavdan alsam daha pahalı ama daha taze olmazlar mı?

Bir de şöyle bir sorun var markete gidiyorum sözde bütün hafta yemek için birşeyler alıyorum ki 50tlnin altında harcayıp çıktığımı bilmem birşeyler hazırlıyorum o gün için ertesi güne yemek yapıcak malzeme bulamıyorum dolapta, ne almışım bu kadar diye düşünüyorum sonra. Yemek planlamasını haftalık yapıp markete öyle mi gidiyorsunuz?

Bende listene bir ilave yapayım. Baktığın vakit (madde 1) doğru gibi dursada tek değil çoklu yaşamda mantıklı değil. İyi kalite olmayan wc kağıt ve havlular çok kullanılıyor, rulo sarımları sık değil gevşek. Papia 3 katlı pahalı gibi dursada 32 rulo çok avantajlı ve sen tek yaşıyorsan (18-20 TL sanırım) 4-5 ay rahat kullanırsın. 2-3 yaprak bunda kullanıyorsan ince ve tek katlı olanlarda 7-8 yaprak kullanırsın.

(Madde 2) esas deterjanlarda marka önemli çünkü yıkadığın şeyleri giyiyorsun tenine değiyor. Asla açık alma, merdiven altı imalathanelerde kimbilir neler oluyor. Deterjan başlı başına kanserojenken, markasızları düşünemiyorum. Yumuşatıcı kullanma ama deterjandan ödün verme.

Son düzenleme:
Benim problemim şu market alışverişine acayip para harcıyorum neleri kaliteli almalıyım neleri markasız alabilirim hiç bilmiyorum. Bir de aldığım sebzeler 1 gün içinde çürüyor ona da sinir oluyorum seçmeyi beceremiyorum galiba. Bu gibi konulardaki püf noktalarınızı benimle paylaşırsanız çok sevinirim

büyük marketlerden alısverısımı yapıyorum sebzeler haric onlar ıcın pazara gidiyorum sectirmiyorlar ama çürükte vermiyorlar
(hamileyim bak bebek yiyecek bunları çürük koyma olurmu diyorum :)

hiç bir üründe duyulmamış marka almamaya özen gösteriyorum çünkü temizlik malzeleri özellikle bilindik olmadı ki elleri mahvediyor gecenlerde bir yumuşatıcı aldım güya konstantre ama hiç bir işe yaramadı ayrıca leke bıraktı yumoşun üstüne tanımam .kahvaltılıkları yine büyük marketlerden kapalı kutularda olanı tercih ediyorum zeytin yogurt salca tereyağ falan onları evde yapıyorum sebzelerin için tupperware diye bir ürün var onlardan aldım ben uzun süre saklıyor

bu arada aldıgın yapraklı sebzelerin özellıkle ıslak olmamasına dikkat et yıkayıp tekrar buzdolabına koyma olabıldıgınde kuru olsun

marketten paketli sebze ve meyve alıyormuşsun
ertesi gün dolaptayken paketini açıp yumuşamış olduğunu görüyormuşsun
canım zaten o şekilde koyarsan yumuşar tabi
eğer öyle almaya devam edersen eve gelince paketlerinden çıkar buzdolabındaki
sebze meyvelik kısmına eğer yoksa bir geniş kaba koyup öyle buzdolabına kaldır daha dyanıklı olurlar

arkadaşlar geçen hafta da buna benzer bi konu açılmıştı ve bizim sistemimizi oraya da yazmıştım... biz eşimle eskime akma kokma riski olmayan ürünleri markette indirimde gördük mü alır depolarız..meslea bulaşık detarjanını iyi pahalı bir markadan alıyorum..eğer evde bittikten sonra marketten almaya kalkarsam indirimdeki haliyle en az 8-10 tl fark ediyor..

arkadaşlar geçen hafta da buna benzer bi konu açılmıştı ve bizim sistemimizi oraya da yazmıştım... biz eşimle eskime akma kokma riski olmayan ürünleri markette indirimde gördük mü alır depolarız..meslea bulaşık detarjanını iyi pahalı bir markadan alıyorum..eğer evde bittikten sonra marketten almaya kalkarsam indirimdeki haliyle en az 8-10 tl fark ediyor..

aynen 2 kişiyiz şimdilik 3 paket tuvalet kğıdı 2 teneke zeytinyağı deterjan falan harp cıksa 1 yıl ıdare eder bizi :D
mesela gecen haftalarda carrefourda 5 tl zeytinyağı yudum marka 36 tl idi kaçırmadım 2 teneke aldım migrosta yumoş konstantre 7 tl ye düüşmüş 5 tane aldım akmaz kokmaz yerımde var sorun olmuyo maymun iştahlımıyım falan diyorum aama demekki benım gibi olanlarda varmıs

Market alış-verişimi dia dan yapıyorum.
Hem kartını kullanıyorum hem de aylık indirim kuponları veriyorlar.
Mart ayında sızma zeytinyağı depoladım.
Komili nin sızmaları neredeyse litresi 6,5 tl ye geldi.
Ayrıca DİA nın bulaşık makinesi tabletini aldım inanılmaz.
Hem çooook ucuz hemde amway dahil para döktüğüm bütün pahalı deterjanlardan iyi sonuç verdi.
Yağ çözücü ürünüde favorilerim arasında.
Sebze için mutlaka pazara giderim.

aynen 2 kişiyiz şimdilik 3 paket tuvalet kğıdı 2 teneke zeytinyağı deterjan falan harp cıksa 1 yıl ıdare eder bizi :D
mesela gecen haftalarda carrefourda 5 tl zeytinyağı yudum marka 36 tl idi kaçırmadım 2 teneke aldım migrosta yumoş konstantre 7 tl ye düüşmüş 5 tane aldım akmaz kokmaz yerımde var sorun olmuyo maymun iştahlımıyım falan diyorum aama demekki benım gibi olanlarda varmıs

yok canım yalnız değilsin :1::1:

tavuk ve temizlik malzemelerinde bir de prinç mercimek gibi temel gıdalarda bu yöntem çok işe yarıyor..

deterjanı ucuz bulduğunda stoklamak daha mantıklı bende öyleyimdir. indirimdeyse alırım. zaten 2 3 ay yeter. tuvalet kağıdıda öyle. diğer temel gıdalarıda böceklenmesin diye bittikçe almak mantıklı geliyor. ne kadar kapalıda olsa böceklendiğini gördüm.

Merhaba arkadaslar...
Bende fikrimi soylemek istedim...

Kendi adima konusuyorum, ben tuvalet kagidina cok onem veriyorum..onceden a101 yada bimden alirdik ama bir markette promosyon oldugu icin papia aldik..bimden aldiklarimiz uc gun gidiyorsa papia bir hafta gitti...hem daha cok hem daha kalin..kalin oldugu icin en fazla iki yaprak kopartiyorum(z)....

Birde sunu farkettim..Biz ilk evlendigimiz donemlerde ayda bir gidip evdeki butun eksikleri bi anda aliyorduk..deterjan erzak aburcubur hepsu en fazla 150 175 arasi tutuyordu...simdi canimiz sıkildikca markete gidiyoruz cocukta olunca tabi gezmeye yer ariyoruz...ayda iki uc kez gezmek amacli gidiyoruz ama hic bir gittigimizde 70-80liradan asagi donmuyoruz...

Yani hemen degil de eksikler cogalinca markete gitmek daha faydali sanirim...

Bir de hicbir gida da ucuza kacmamaya calisiyoruz..tvde cikanlar malum.

Son birsey daha..izmitte bi magazadan bi ayakkabi aldim 30liraya..ogun o ayakkabilarla gezdim aksam eve geldigimde hem ayaklarim sanki iki kati buyumustu agridan, hemde ayakkabi berbatgozukordu.... Ertesi gun o sinirle gittim nike dan ayakkabi aldim...dolu dolu bir senedir giyiyorum ne ayakkabi genisledi, sekli ilk gun ki gibi...hem sabahtan aksama kadar gezmeme rahmen ayaklarimda agri olmuyor...

Yani yahudi is adaminin dedigi gibi
, ucuz mal alacak kadar zengin degilim...doktora para verecegimize kalite den kacmayalim...

tatlım tuvalet kağıdıdır bulaşık deterjanıdır bunlara çok para verilmez bence bu tür şeyleri bimden alabilirsin ben sucunu sevmedimden daha kaliteli alıorum ama peyniri hemde sütaşın süzme peyniri bimde çok uygun sonra kıymayı kipadan alıorum orda çok uygun tavuk falan kendine bi yemek düzeni oluştur şöyleki haftanın bi günü bakliyat kuru fasulye ,barbunya, nohut,yeşil mercimek, vs....
bi günü basit yemek makarna salata - menemen karpuz - patates kavurması ayran - bulgur pilavı ayran turşu vs.... hazır mantı ben çorbasız yapamadım için her gün yaaprım çorba

bi günü kırmızı et günü olsun köfte pilav mercimek çorbası , kızartma köfte çorba , kavurma salata ayran, lahmacun eti nasıl yemek istiosan artık....

bi gün tavuk günü olsun tavuk sote çorba , tavuklu fırında patates, fırın poşetinde tavuk, tavuk haşlama pilav tavuk suyuna çorba vs....

kalan üç günde sebze yemeği pişir mesela yeşil fasulye,pates yemeği,ıspanak yemeği,pırasa yemeği, yaprak sarması,karnıbahar kızartması,biber dolması mevsiminde ne varsa önce haftalık kafanda bunu oluştur:)

sonra haftalık alışveriş yap tek kişisin sana 200 ytl paşalar gibi yeter ayır bunu 4 e her hafta 50 tl olcak şekilde bu listeni uygula:)

semt pazarında ben 15 tl mi 3 e bölüorum 5 tl si salata için malzeme havuç kıvırcık nane maydonoz 5 tl si meyve iki çeşit meyve alıorum her pazar ucuzsa üç de olabiliyo 5 tl siyse yemeklik sebze her hafta yarım kilo mantar mutlaka alırım bi kilo domates bi kilo salatalık yarım kilo biber yarım kilo kabak yarım kilo patıcan yarım kilo yeşil fasulye yarım kilo dolmalık biber.....artık ne yemek planladıysam ona göre bi hafta fazla bile geldiği oluyo bana hele kışın yazın yaptıklarımdan haftada bir çıkarıyorum pazardan iki çeşit yemeklik alıorum olduda bitti
sonra kışın her hafat kırmızı et yemeyiz bi hafta kırmızı et bi hafta balık yeriz böylece dengelide baslenmiş oluoruz:) ayrıca ben her hafta mutlaka küçük bi tencere yaprak sararım eşim hastasıdırda:)

Neyi fazla alıp stok yaparsam onu fazla harcıyorum nasıl olsa var diye düşünüyorum bence deterjan tuvalet kağıdı harici stok yapmak yanlış olur eğer harcayan biriyseniz..özellikle sıvı yağ ve yumuşatıcıyı bol bulunca bi bakıyorum daha fazla harcamışım.2 kişiye o kadar yumuşatıcı yağ stoklamak biraz fazla bence,,ama indirimide kaçırmak istemiyor insan oda var... En iyisi kararınca almak ve kullanmak...ayağını yorgana göre uzatmak..sebzelerin erken çürümesi ya dolap ayarındandır yada ıslak alıyorsan kıvırcık ıspanak v.s leri hemen çürür...kuru almaya çalış bide fazla kalmadan kullan..sararır sonra...kahvaltılığı ben açık kahvaltıcımız var ordn alıyorum bize yetecek kadar..deterjanı falan büyük marketlerdn alırım carrefourdan falan indirimdeyse..sebzeler genelde pazardan gündüz alırım akşam çürükleri kakalıyorlar sağ olsnlar...1 yaşında oğlum var 3 kişiyiz ama yinede abartmadan alış veriş yapmak lazm..fazlası ziyan özellikle yiyecekler...kocam işe gidiyor bizle kahvaltı yapamıyor bnm yediklerim ne kadar olabilirki...abartmadan almak gerek sonuçta bedava alınmıyo hiçbişeyy...

deterjanları kaliteli almaktan yanayım. ucuz olanlardan daha çok kullanıyorsun, daha erken bitiyorlar. temizlikte daha çok zaman alıyorlar.
tek kişi olduğun için kaliteden pek kısma. çöpe atmadıkça, bozmadıkça, tarihini geçirmedikçe sana uzun süre yeter her biri.
sebze-meyvede o hazır paketleri hiç sevmem, taze taze al, marketlerden tane ile al. bittikçe yeniden alırsın. çöpe gitmesin.
sebze alışverişini tatil günlerinde yap, eve gelince pişir, tencereleri dolaba koy. hem yerden kazanırsın hem de çürümeden tüketirsin.
çamaşır makinesini tam dolmadan çalıştırma. hem enerji hem deterjan masrafın için.
yumuşatıcı olarak, konsantre olanlardan al, üzerinde yazılanın yarısı kadar koysan da yeter. havlularda tam ölçü koy sadece.
alışverişe tok karnına git ki, abur cubur reyonlarında gereksiz harcama yapmazsın.
bilindik markalar içinde, indirimde olanı tercih et, özellikle belli markalarda saplanma.
bulaşıkları elde yıkıyorsan ve eldiven kullanmıyorsan kaliteli almalısın, ellerine zararı olmasın.

tek başına yaşayabiliyorsan, maddi olarak pek sıkıntın yoktur. gereksiz yere para harcama sadece, kaliteden kısmana gerek yok bence.

Back