Alanımda yetersiz kalıyorum

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Celikkf

Çocuk Gelişimci Hanım
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
1 Aralık 2021
887
388
Çocuk gelişimciyim. evliyim ailemden uzakta yaşıyorum. Lafi fazla uzatmadan 15 yaşında kız kardeşim var. Eve her geldiğimde onun neler yaptığını takip etmek icin teknolojik tüm aletleri kontrol ediyorum. Aramızda 8 9 yaş var o yüzden beni pek arkadaş gibi görmez her şeyini paylaşmaz. Telefonu yok arkadaşlarıyla annemin telefonuyla görüşür. Geçen gün annemin telefonunu karıştırırken bir erkek arkadaşı olduğunu fark ettim. Gizli gizli konuşuyor daha sonra mesajları siliyor. Çok açık olmasa da normal düzeyde açık fotoğraflar göndermiş onu da silinen fotoğraflar uygulaması yükleyerek tespit ettim. Ama ona hiçbir şey söylemedim bilmiyorum sanıyor. Annemi anlatsam bana kızacak bir sürü şey söyleyecek. Aslında yapılması gerekenleri biliyorum tatlı dille düzgün şekilde mantığa yatırarak konuşulması gerek. Ama söz konusu kendi kızkardeşim olduğu için bunu yapamıyorum. Deniyorum ama bir türlü olmuyor daha önceki uyarılarım den biliyorum mutlaka kızıyorum iletişim kuramıyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilecek olan var mı. Yarın evime dönüyorum yarından önce bu konuyu mutlaka al etmeliyim.

Çocuk gelişimciyim. evliyim ailemden uzakta yaşıyorum. Lafi fazla uzatmadan 15 yaşında kız kardeşim var. Eve her geldiğimde onun neler yaptığını takip etmek icin teknolojik tüm aletleri kontrol ediyorum. Aramızda 8 9 yaş var o yüzden beni pek arkadaş gibi görmez her şeyini paylaşmaz. Telefonu yok arkadaşlarıyla annemin telefonuyla görüşür. Geçen gün annemin telefonunu karıştırırken bir erkek arkadaşı olduğunu fark ettim. Gizli gizli konuşuyor daha sonra mesajları siliyor. Çok açık olmasa da normal düzeyde açık fotoğraflar göndermiş onu da silinen fotoğraflar uygulaması yükleyerek tespit ettim. Ama ona hiçbir şey söylemedim bilmiyorum sanıyor. Annemi anlatsam bana kızacak bir sürü şey söyleyecek. Aslında yapılması gerekenleri biliyorum tatlı dille düzgün şekilde mantığa yatırarak konuşulması gerek. Ama söz konusu kendi kızkardeşim olduğu için bunu yapamıyorum. Deniyorum ama bir türlü olmuyor daha önceki uyarılarım den biliyorum mutlaka kızıyorum iletişim kuramıyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilecek olan var mı. Yarın evime dönüyorum yarından önce bu konuyu mutlaka al etmeliyim.
bir de daha napsam diye mi soruyorsunuz? bu mu çocuk gelişimi okumuş biri? ilk olarak onun bir annesi var siz annesi değilsiniz.ayrıca annesi olsanız bile bu kadarına hakkınız yok. Ayrıca ben de o çocuğun yerinde olsam sizden oldukça rahatsız da olurdum ne kadar saygısızsınız yok uygulama yüklemiş yok her şeyini kontrol ediyormuş. Bir de övünüyorsundur allah bilir. Kız ne kadar psikolojik baskı altında hayatı boyunca her şeyi gizli saklı yapıcak, baskı altında hissedecek hep. Belki de yanlış şeylere yönelecek, korkudan anlatamayacak vs. İnşallah bir okul kazanır uzaklaşır gider. Korkunç hareketleriniz var çok üzüldüm çocuğa.

15 yasindaki kardesinizin tum ozelini didik didik etmemelisiniz.

Biraz kisisel alan birakmalisiniz. Hatta telefon sahibi de olmali artik.

15 yasinda sevgilisi olabilir, neden buna karsisiniz?
He bize soylesin, konussun haberimiz olsun diyorsaniz, ki cok cok normal bir istek, ama o zaman da tavriniz bu sekilde olmamali. Sizin bu tavrinizla 20 yasinda bile sevgilisini size anlatmayacaktir guvenip de. Muhtemelen sadece evlenmek istedigi kisiden haberiniz olacak cok cok ilerleyen yaslarinda.

15 yaşında erkek arkadaşı olması normal lakin iletişimi annesinin telefonundan kurması anormal.
Bu kadar mı kontrolcü ailesiniz?

‘Abla’ kimliğine bürünmeden önce kardeş gibi yanaşsaydınız ona, hayatındaki en kötü tecrübelere kadar anlatabilirdi.
Kaldı ki kardeşler böyledir, birbirlerinin her haltını bilip, kendilerini dış dünya kadar aileye karşı korumakla mükelleftir.

15 yasinda cocugun nasil telefonu olmaz? Biyere gitmiyor mu yalniz basina telefon lazim olmuyor mu?
Herşeyi de bu kadar didik didik kariştirmayin ayrica bu ne yahu.

Bir çocuğa nasıl yaklasacaginizi bilmiyorsaniz bence müdahil olmayın kendine zarar verecek birşey yapmıyorsa niye sürekli baskı işiniz
Siz anne rolüne bürünmüşsunuz biraz abla olsanız size herşeyini anlatırdı
Ay aksine anneyi de geçmiş bu. Ne demek didik didik etmek. Biraz gözün açık olur yakın durup anlatmasını sağlarsın tamam, etraf tehlike ile dolu artık.
Benim annem bile yapmadı bana böyle bir sey.
Aksine en büyük hatalarımda bile yanımda olacağı güvenini bana verdiği için her şeyimi bilirdi.

Günümüzdeki sosyal medya arkadaşlıklarınn zararlarından, sosyal medyadan kimligi kim olduğu belirsiz insanlarin oyunlarindan hiç birinizin haberi yok galiba temkinli davranmak nedir bilmiyorsunuz dümdüz konuşuyorsunuz
Temkinli davranmak kardeşinizin devamlı nefesini ensenizde hissetmesi demek değildir.
Kendi ağzınızla sürekli kızdığınızdan bahsetmişsiniz her ne kadar silseniz de.
Asıl yanlışı siz yapıyorsunuz, ama anlayabilecek kafanızın olduğunu sanmıyorum.
Böyle yaparsanız her şeyi sizden saklar.
Şefkatli anlayışlı bir ablası olsa her şeyini anlatır, hata yapma payı da düşer, yanlış bir şey yapsa koşacağı bir ablası olduğunu bilir.
Ama bilin bakalım kimin öyle bir ablası yok :işsiz:

Bahsettiğiniz tehlikeye kendi elinizle itiyorsunuz kardeşinizi,yazık.

Günümüzdeki sosyal medya arkadaşlıklarınn zararlarından, sosyal medyadan kimligi kim olduğu belirsiz insanlarin oyunlarindan hiç birinizin haberi yok galiba temkinli davranmak nedir bilmiyorsunuz dümdüz konuşuyorsunuz

Tehlikelerden korumak, telefon almayarak, alan açmayarak değil, çocuğa doğru sosyal medya kullanımı aşılanarak, gerekli bilgiler verilip hakları öğretilerek yapılır.

Bu kadar kontrolcü davranarak onu koruduğunuzu mu zannediyorsunuz?
Kendi telefonu bile yok ve annenizin telefonunu kullanıyor sadece öyle mi?
Okuldaki arkadaşlarının telefonunu ödünç alarak yapabileceklerine kadar hakim olabilecek misiniz peki?

15 yaşındaki insana bu kadar baskı uygularsanız ileride utanacagı bir sürü anı edinir. Keşke 15 yaşında bana kızım bu yanlış bir ilişki sana değer vermiyor diyen ya da erkek arkadaşlarımla tanışmak onları tanımak isteyen bir ailem olsaydı da bu hataları yapmasaydim.

Evet ben size aşırı hak verdim. Temkinli davranmak demek 15 yaşında kızın eline telefon vermeden sokağa yollamak. Acil bir durum olsa kız kimseyi arayamayacak. Günümüzde sokağa çıkmak bile tehlikeyken 15 yaşında kızımızı böyle koruyoruz. Bizler bihaberiz siz boşverin bizi. Arti çocuk gelişimci de değiliz. Ben size hak verdim.

Hepsinden haberim var. Z kuşağıyım, sosyal medyayla hep içli dışlı oldum. Ailem telefonumu ve bilgisayarımı hiçbir zaman karıştırmadı. Doğruyu ve yanlışı ayırt edebileceğim şekilde yetiştirdiler beni. Sandığınız gibi kontrol ederek koruyamazsınız kardeşinizi.

Hepsinden haberim var. Z kuşağıyım, sosyal medyayla hep içli dışlı oldum. Ailem telefonumu ve bilgisayarımı hiçbir zaman karıştırmadı. Doğruyu ve yanlışı ayırt edebileceğim şekilde yetiştirdiler beni. Sandığınız gibi kontrol ederek koruyamazsınız kardeşinizi.
Bence bir ebeveynin çocuğuna yapabileceği en büyük kötülük özel hayatına saygı duymayıp karıştırmak. Bu ilkokul çocuğu olsa tamam ama değil yani

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X