akp türkiyeyi almış bunları sahile zaptetmiş küçücük somadaki oyları konuşuyorlar. bunların tatavası bitmez
Tatava yapıyorsak tatavmıza devam ederiz birileri birşeyleri anlayana kadar, Bu arada sahile zapt edilmiş falan da değiliz biz bulunduğumuz yerden gayet de memnunuz ancak biz de sizin bazı şeylere zapt edildiğinizi düşünmekteyiz Küçüçük Soma dediğiniz ise bütün Türkiye'nin yansımadır Orada maden işçileri üzerinden döndürülmüş dolaplar tüm maden işçileri için hatta ülkemizdeki işçi tabakası için düşünülebilir Çeşitlli illerden de aynı durumları yaşandığına dair bilgilerim var,,,
evet çok mantıksız ...
anlamadım ... soma da fazla oymu çıkmış nedir olay ?
Şimdi bu "mantıksız" olayı biraz anlatmaya çalışayım ;
Daha önce devletin elinde olan maden ocakları bu hükümetin zamanında özelleştirildi Özelleştirilmeye karşı maden işçileri protestolar düzenlediler hatta o gün 10 yaşında olan ve babasını Soma'da kaybeden bu ülkenin bir evladı o protestolarda olduğunu söyledi, sanki kendisi başına gelecekleri görmüş gibi,,
Özelleştirmeler hükümete yakın olan şirketlere verdi Şirketlerin tek hedefi vardır o da ne olursa olsun "kar"a geçmektir Şirketler kar yapmak amacı ile kurulur ve tek hedefleri de budur Devletin elinde iken maden ocakalrında 100küsür dolara çıkan kömürler şirketin kar yapması amacı ile 30 doların da düşürülmüş Şirket giderlerini kısmış yani anlayacağınız, bunu da nasıl yapacak işçilerin maaşlarını asgariye düşürerek, kıdem tazminatlarını vs gibi daha bir çok yasal haklarından mahrum bırakarak, maden ocaklarında yaşam odaları dediğimiz yapıları görmezden gelerek, maskelerin ve daha birçok alet ve edavatın bakımını yapmayarak vs,,, Tek amacı çünkü kar a geçmek unutmayın Her şirketin amacı budur!
Şimdi bunun siyaset ile hükümet ile ne alakası var diyorsunuz Şöyle bir alakası var hükümet maden ocakalrından çıkarılan kömürün bir kısmını alıyor ve bunları seçim zamanı yoksul halka dağıtıyor Burada dağıtması ve dağıtmaması konusuna da girilebilir Yardım ediyor yoksul halka ihtiyac sahiplerine alacak durumları olmayanlara denilebilir Benim için bu kesime yardım dağıtmaktan ziyade halkın o kışı geçirebilecek kömürünü kendi kazancı ile alabilmesi demektir Bu da refah seviyesinin yani işçilerin maaşlarının artması gerektiği anlamına gelir
Bir ikincisi ise hükümet ile şirket arasındaki bu münasebet sebebiyle yapaılan denetimler önceden haber verilerek ve gerekli önlemler, düzenlemeler yapılarak gerçekleştiriliyormuş Bunu da yine Soma'da çalışan bir maden işçisi anlattı Bu anlatılanlara göz yumabilir misiniz?
Seçim konusunda ise maden işçileri bu yaşadıkalrını anlamayacak kadar bilgisiz ve cahil olmadıkalrına göre oy kaybının olmamasından korkan hükümet
akp mührü basılmış hazır oy pusulalarını maden işçilerine ve ailelerine dağıtırlar, eğer sandıktan akp çıkmazsa 3 sene işsiz kalırsınız diye tehdit ederler Boş oy pusulasını getirmeyenleri ise yine işten çıkarmak ile ve bir daha iş tutatamazsın sözleri ile korkuturlar Yine bir maden işçisinin sözleridir bunlar, vicdan muhasebesi ve muhakeme size kalmış Bu olay yaşanmadan önce de ve diğer seçimlerde de aynı olayın olduğunu teyit eden bilgiler almıştım Şaşırılacak bir durum değil bu pusula olayı o yüzden Ben asıl halen bunu anlamamazlıktan gelenlere şaşıyorum
Seçim sonuçlarına baktım kaç senedir AKP alıyormuş bunda şaşılacak ne var diyen arkadaşım sana şunları soruyorum, "Ananı da al git" lafı sana söylenmiş olsaydı ne düşünecektin? Maden işçisi çocuğu olsaydın ve bu olayı bizzat yaşamış olsaydın ne düşünecektin? Baban, abin madende bakımı yapılmadığı için maskeyi kullanamamış ya da sadece 45 dk süresi olan maskeyi kullandığı için karbonmonoksit zehirlenmesinden ölseydi halen daha hükümeti mi destekleyecektin?
Bunlar kimilerine göre tatava kimilerine göre buz gibi gerçeklerdir,insan bunları kabul etmekte ve idrak etmekte zorlanabilir Başımıza gelen bu olay ise en başta siyasetten önce vicdan muhasebesi ile çözülmesi çok kolaydır Tüm bu yazdıklarım işçilerin bizzat ağızlarından çıkan sözlerdir Tek geçim kaynağı madencilik olan br kasabada rant peşinde koşmak ve insan hayatını hiçe saymanın getiridiği sonuçlardır,,,
Maalesef bazı şeyler kağıtta göründüğü gibi açık ve net görünmezler, bunu anlamak için halkın nabzını anlamak gerekir İstatiki bilgi için söylüyorum ki bu hükümetten önce bu ülkede arka arkaya iktidara bu kadar fazla gelen bir parti yoktur Olmaması da güzeldir Demokrasi bunun için vardır Bu istatistik bir partinin ülkeyi süper yönettiği için değil bazı kesimlerin sırtının sıvazlanarak bazılarının da ezilerek oy toplandığının apaçık göstergesidir
Haydi bunları geçtim, tüm bunları geçtim bir kadın olarak şunları sormak durumunda hissediyorum kendimi, kaç çocuk yapacağıma karışan, bedenime karışan,kürtaja karışan birsinin beni yönetmesini ister miyim, evvela kadın olarak ,,, Ananı da al git diyen birisini ister miyim? Halkının bu kadar uçurumlara ve ayrımlara sürekleryen birisini ? Kadın cinayetlerinin, kadına şiddetin hatta çoçuklara tecavüzlerin arttığı bir ülkede hem de İslam'ın kadına verdiği değeri düşününce yaşamak ister miyim?