• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Akıntı Çeşitleri ve Nedenleri

dropda

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
16 Ağustos 2014
139
35
48
Vajinal Akıntı
Kadınların kadın doğum doktoruna başvurma sebeplerinin en başında hazneden gelen akıntılar ,enfeksiyonlar gelir. Evli veya bekar hemen tüm kadınların ortalama yılda 1-2 kez rahatsızlığa sebep olan akıntılar değişik sebeplerden kaynaklanabilir. Akıntıların özellikle bekar genç kızlarda ve menopozdaki kadınlarda başta olmak üzere herhangi bir sebebi yoktur. Bunlar fizyolojik akıntı , yani doğal akıntı olarak adlandırılırlar ve genellikle tedavi gerektirmezler. Bir enfeksiyon veya altında yatan bir neden var ise bu akıntılar fizyolojik olmayan akıntılar olarak adlandırılır.

Fizyolojik akıntı (doğal akıntı) nedir?

Doğal akıntılar (fizyolojik akıntılar) yapı olarak berraktır ve sıvı yumurta akını andırır yapıdadır. Genellikle kokusuzdur, fakat bazı kadınlar ekşi bir kokudan şikayet edebilmektedirler. Genellikle kaşıntı şikayeti yoktur ve cinsel ilişkide ağrı, cinsel ilişkide yanma hissi oluşmaz. Bu akıntıların en büyük özelliği aynı şiddette uzun süre ( yaklaşık 1-2 yıl gibi) daha değişik belirtilere neden olmadan, karakter değiştirmeden devam etmesidir. Fakat değişim gösteren berrak akıntı, kokusuz akıntı, beyaz akıntı mutlaka gözlemlenmeli ve gerekirse muayene için başvurulmalıdır.

Bazen bu akıntı miktarı çok fazla miktarda olur ve kadınlar endişeye kapılabilirler. İç çamaşırları veya günlük ped devamlı ıslak ve nemli haldedir. Bu ıslaklığın kıvamı yumurtlama dönemi sırasında fizyolojik ve hormonal sebeplere bağlı olarak biraz değişir ve sıvılaşabilir. Bunun amacı doğanın döllenmeye hazır yumurtanın döllenmesini kolaylaştırmak için salgının kıvamını değiştirmesidir.Bazı kadınlarda adet dönemine yaklaştıkça vajinada bir koku olabilir ve akıntı rengi koyulaşabilir. Bu adet kanamasını oluşturan hormonların bu dönemde getirdiği etkidendir. Aynı sebeplerden dolayı gebelerde de tüm hamilelik boyunca vajinal akıntıda fizyolojik tarzda artma eğilimi göstermektedir.

Fizyolojik olmayan akıntılar nelerdir:

Fizyolojik olmayan akıntılar vajina veya rahim ağzındaki bir enfeksiyondan dolayı oluşan akıntılardır ve genel olarak "Vajinit" veya "Servisit" olarak isimlendirilirler. Genellikle vajinit durumunda görülen belirtileri:

ØVajinadan olağan dışı bir akıntı, fazla akıntı, kötü kokulu akıntı ,sarı akıntı, sarı yeşil akıntı, beyaz parçalı koyu akıntı

ØVulvada, haznede kaşıntı ve tahriş

ØCinsel ilişki sırasında acı, disparoni, ağrılı ilişki

ØKasıklarda ve alt karın bölgesinde rahatsızlık veren ağrı, kasık ağrısı

ØNadiren de olsa vajinal kanama , lekelenme

ØDış genital bölgede şişme, vulvada ödem.

Fizyolojik olmayan , enfeksiyona bağlı akıntı sebepleri nelerdir?

Vajinaya ait akıntı sebepleri:

  • Vajinanın mantar hastalıkları , vajinal mantar

  • Trikomanas vajiniti

  • Bakteriyel Vaginosis, gardnerella vajiniti

  • Genital herpes vajiniti (genital uçuk)

  • Vajinadaki yabancı cisimlerin oluşturduğu akıntı durumu
Rahim ağzı, servikse ait akıntı sebepleri:

  • Rahim ağzı yaraları, erozyon
  • Gonore (bel soğukluğu) gibi cinsel ilişki ile geçen hastalıklar

  • Herpes gibi virüsların yaptığı akıntı

  • Rahim ağzı kanseri

  • Spiralin ipine bağlı akıntı

  • Servikste olan poliplere ( et beni) bağlı akıntı
Akıntı oluşumunun en sık sebepleri nedir?

Vaginalakıntı, vajinal kaşıntı, vajinada yanma, normal olmayan kokulu akıntı şikayeti ile başvuran hastalarda vajinit ten şüphelenilir. Sıklıkla sebep olan mikroorganizma vajinal kültür dışında smear testinde de görülmektedir. Doktor basit bir mikroskopik inceleme ile genellikle sebebi görebilmekte ve teşhis edebilmektedir. Tanıyı kesinleştirmek için vajinal kültür yapılmalıdır. Vajinada akıntıya sebep olan ve en sık görülen mikroorganizmalar Trichomonas, bakteriyel vajinit ve candida (vajinal mantar) dır. Tedaviyi kesinlikle şikayetlere bakarak kendiniz düzenlemeyin, yalnış tedavi ile şikayetleriniz daha da ciddileşebilir, mutlaka jinekolojik muayene olun..
 
Vajinada normalde bölgeye nem ve ıslaklık veren bir akıntı vardır.Saydam ve kokusuzdur.Bu akıntı bölgeyi asidik bir ortama dönüştürerek ,enfeksiyonlardan korur.
Normal vajina akıntısı:
İçeriğinde normal flora dediğimiz,vajinayı koruyan mikropları da bulundurur.
Salgı bezlerinden gelen sıvılar ve dökülen hücrelerde bu akıntının içeriğini oluşturur.
Normal vajina akıntısı kaşıntı ya da yanma gibi rahatsızlıklara neden olmaz.Bu akıntı; yumurtlama döneminde ,cinsel uyarılarda artar.
Anormal vajina akıntısı:
Vajianadan gelen normal akıntının içinde mikroplar olduğunu söylemiştik.Bu mikroplar koruyucu amaçla orada bulunmaktadırlar.Ama bir şekilde denge bozulduğunda normal olan ve hiçbir zararı olamayan bu mikropların biri ya da bir kaçı üreme gösterir.Ve bölgede iltihabi durumlara neden olabilir.Ayrıca,korunmasız cinsel ilişki ve ortak kullanım alanları gibi faktörlerle dışardan da alınabilir bu mikroplar.
Belirtiler:
-Kaşıntı
-Yanma hissi
-Kötü Koku
-Kıvam ve renk değişiklikleri
Bu belirtileri ilk gördüğünüz anda hemen bir jinekoloğa gitmelisiniz.Çünkü hızla üreyen mikroorganizmalar bu iltihabi durumu, vajinanın ileri kısımlarına doğru taşıyarak daha ciddi üreme alanı sorunlarına neden olabilir.
Anormal akıntı nedenleri:
Mantar Akıntıları: Kadınların % 75 i hayatında en az bir kez vajinal mantar hastalığına yakalanır.Mantar,nemli ,sıcak ve loş ortamda hızla ürer.
Belirtiler:
-Kaşıntılı
-Süt kesiği görünümünde beyaz akıntılardır.
-Kokusuzdur.(nadiren kokuda olabilir)
-Cinsel organın görünen yerlerinde ve vajen girişinde tahrişe bağlı eritematöz ve ödemli bir görünüm olabilir.
-Vajinal ağrı,
-Disparoni (ağrılı cinsel ilişki),
-Yangı,
-Disüri (idraryaparken yanma)
Karakteristik olarak şikayetler adetin başlamasından önceki hafta şiddetlenir ve adetle birlikte azalır.
Bakteriyel vaginozislik Nedeni mantar ya da parazitler olmayan enfeksiyonlar için kullanılan bir terimdir.
Belirtiler:
-Akıntıyla birlikte ortaya çıkan az ya da çok kaşıntı olur
-Kıvamlı, sarı-gri renkte ve pis kokulu akıntı vardır.
-Bu koku balık kokusunu andırır ve özellikle cinsel ilişkiden sonra artar.
Trikomonas Enfeksiyonları son yıllarda, cinsel ilişki ile geçen parazit kökenli hastalıklar içinde en yaygın görüleni trikomoniazistir.
Belirtiler:
-Akıntı çok fazladır.
-Köpüklüdür.
-Koyu, kıvamlı ve kötü kokuludur.
-İdrar yaparken ve cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olur.
-Rengi yeşil ve sarı olabilir
-Kaşıntı,buna bağlı tahriş
-Cinsel ilişkiden sonra kanama olabilir.
Tedaviler:
Akıntı ve yukarıda saydığımız belirtilerin görüldüğü durumlarda hastanın yapması gereken şey acilen bir jinekoloğa gitmektir.Tanı akıntının incelenmesiyle daha net bir şekilde konur.Her bir enfeksiyonun tedavisi vardır.Ama mutlaka eş tedavisi de gereklidir.Doktorun uyarı ve öenrilerine mutlak suretle uyulmalıdır.Aksi takdirde bu rahatsızlıklar inatçı ve yayılmacı olabilir.
Başka Nedenler:
-Antibiyotikler:Ortamda normalde bulunan iyi mikropları öldürerek dengeyi bozar.Zararlı mikroplar için uygun ortam hazırlar.Ratgele antibiyotik kullanmamak gerekir.
-Doğum kontrol hapları:Hormonal baskı vajinada asiditeyi bozarak özellikle mantar oluşumunu arttırır.
-Vajinanın asiditesini bozan ,bölgeye uygulanan aşırı sabun,parfümideodorant kullanımı.
Öneriler:
-Çok sıkmayan pantolon ve iç çamaşır
-Kesin olarak korunmasız ve rastgele cinsel ilişkiden kaçınmak
-Pamuklu iç çamaşır
-Temiz ve kuru bir genital bölge
-Ortak kullanımdan kaçınmak:Başkasının mayosu,çamaşırı,havlusu kullanılmamalı,
-Taharette(tuvalet temizliği),bu bölgenin mutlaka önden arkaya doğru temizlenmesi
 
Back