Akıllı Telefonunuz Yavaş mı Şarj Oluyor? Bilinen Nedenler ve Çözümleri Burada

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.047
30.494
61
Akıllı Telefonunuz Yavaş mı Şarj Oluyor? Bilinen Nedenler ve Çözümleri Burada



Akıllı telefon ve tabletlerin batarya ömürleri ve şarj süreleri günümüzde bu mobil cihazlarla ilgili olarak en çok şikayet alan konular halinde. Standart bir akıllı telefonun şarjı (kullanıma bağlı olarak değişmekle birlikte) 1 gün civarında. Bu neden her gün akıllı telefonumuzu şarja bağlamamız gerekiyor. Kablosuz şarj çözümleri henüz yeteri kadar yaygın ve etkili olmadıkları için klasik şarj yolu olan telefonlarınızı şarj adaptörleriyle prize bağlamak en sık kullanılan şarj etme yöntemi. Fakat bu işi yaparken akıllı telefon kullanıcıları farklı problemlerle karşılaşabiliyorlar. Yavaş şarj olma problemi bu problemlerden bir tanesi. Bu yazımızda da telefonunuzun yavaş şarj olmasına neden olan etkenlerden bahsedeceğiz ve şarj problemi için nasıl çözüm üretebileceğinize değineceğiz. "Telefon yavaş şarj oluyor" diyorsanız aşağıdaki nedenlere ve çözümlerine bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz:
Uyumsuz Kablo Seçimi
akilli-telefonunuz-yavas-mi-sarj-oluyor-bilinen-nedenler-ve-cozumleri-burada-3.jpg

Günümüzde akıllı telefon ve tabletlerimizi genel olarak onlarla birlikte gelen USB kablolarını kullanarak şarj ediyoruz. Fakat çeşitli nedenlerden ötürü bu kablolar arızalanınca yenilerini satın alıyoruz. Orijinal kabloları almadığınız sürece yeni kablonun ihtiyacınızı karşılayıp karşılayamacağını öğrenmek için cihazınızla birlikte gelen kullanım kılavuzuna bakmanızı tavsiye ediyoruz. Bu kılavuzdan kullandığınız şarj kablosunun standardını öğrenebilir ve yeni kabloyu ona göre alabilirsiniz. Eğer uyumsuz bir kablo alırsanız telefonunuz yavaş veya hiç şarj olmayabilir. Bu sorun yeni Android cihazlarda sıkça karşılaşılan bir durum. Eskiden sahip olduğunuz Android cihazın kablosunu veya rastgele satın aldığınız bir micro USB kablosunu telefon veya tabletinize bağladığınızda cihazınızın yavaş şarj olduğunu görebilirsiniz.
Arızalı Kablo
akilli-telefonunuz-yavas-mi-sarj-oluyor-bilinen-nedenler-ve-cozumleri-burada-4.jpg

Uzun süredir kullandığınız şarj kablosu size hissettirmeden ömrünü doldurmuş olabiliyor. Kablolar çantalarımızda ve cebimizde sıkça taşınan şeyler olduğu için kıvrılmaları, ezilmeleri, neme maruz kalmaları olası durumlar. Bu etkenler ilk başlarda problem olmasa da belli bir süre geçtikten sonra kablonuzun ömrünü yemeye başlıyorlar. Sonuçta sağlam görünen; fakat işlevini doğru yapmayan kablolar ortaya çıkabiliyor. Arızalı kablolar telefonunuzu yavaş şarj edebilecekleri gibi telefonunuzda kalıcı hasarlara da neden olabilirler. Bu nedenle telefonunuz yavaş şarj oluyorsa mümkünse aynı türde alternatif bir kabloyla tekrar şarj edip aynı problemin devam edip etmediğini denetleyin. Eğer problem devam etmiyorsa kablonuzu değiştirmenin vakti gelmiş demektir.
Bataryanızdan Kaynaklı Bir Problemle Karşı Karşıya Kalmış Olabilirsiniz
akilli-telefonunuz-yavas-mi-sarj-oluyor-bilinen-nedenler-ve-cozumleri-burada-5.jpg

Eğer telefonunuz yavaş şarj oluyorsa ve kablonuzda herhangi bir problem yoksa bataryanızdan kaynaklanan bir probleme sahip olabilirsiniz.
Kimi zaman batarya ürtim süreci sonunda ortaya çıkan bir kronik problemin farkına sonradan varılabiliyor. Bu nedenle satın almış olduğunuz telefonun bataryası aslında sorunlu bir parça olabiliyor. Bataryanızın bu tür bir kronik probleme sahip olup olmadığını öğrenmek için öncelikle bir araştırma yapmanızı öneriyoruz. Böyle bir problem mevcutsa cihazınızı aldığınız yer ile iletişime geçerek cihazınızın bataryasının değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.
Telefonunuzun pili belli bir kullanım ömrüne sahip. Yaşadığınız yavaş şarj problemi de telefonunuzun bataryasının ömrünün dolmuş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda telefonunuzun bataryasını değiştirmekten başka çözüm kalmıyor. Eğer çıkarılabilir bataryaya sahip bir telefon kullanıyorsanız telefonunuz için daha makul fiyatlı olan alternatif markaların orijinal olmayan seçeneklerini bulabilirsiniz. Fakat bu orijinal olmayan bataryaların orijinal bataryanız gibi verimli iş görmesi mümkün olmayabiliyor. Kısa bir sürenin ardından bu yan sanayi bataryalar iflas edebiliyorlar ve pil ömürleri düşüyor.
Problem Şarj Adaptörünüzden Kaynaklanıyor Olabilir
akilli-telefonunuz-yavas-mi-sarj-oluyor-bilinen-nedenler-ve-cozumleri-burada-6.jpg

Telefonunuzu şarj etmek için kullandığınız kablolar gibi adaptörlerin de arızalanma ihtimalleri var. Ayrıca adaptörünüzün telefonunuzun standartlarına uygun olması da gerekiyor. Farklı bir adaptöre geçiş yaptıysanız veya eski adaptörünüzü yeni telefonunuzda kullanmaya çalışıyorsanız uyumsuzlukla karşılaşmanızdan ötürü problem yaşamanız mümkün olabiliyor.
Adaptörlerin amper ile ifade edilen çıkış güçleri farklı değerlere sahip olmaktalar. Telefonunuzun ihtiyaç duyduğu çıkış gücünden farklı amperde olan bir adaptör telefonunuzu yavaş şarj edebilir. Bu nedenle adaptör değiştirecekseniz orijinal adaptörünüzün üzerindeki bilgilere bakın ve uyumlu bir adaptör seçimi yapın.
Kablolarda olduğu gibi adaptörlerde de kullandığınız adaptörün arızalı olup olmadığını test etmek için alternatif bir adaptör kullanın. Problem devam etmiyorsa telefonunuzla uyumlu yeni bir adaptör satın almanız gerekecektir.
Telefonunuzdaki USB Yuvası Arızalanmış, Kirlenmiş veya Paslanmış Olabilir
akilli-telefonunuz-yavas-mi-sarj-oluyor-bilinen-nedenler-ve-cozumleri-burada-7.jpg

Akıllı telefon veya tabletinizin USB yuvalarını zamanla yıpranabiliyor ve farklı şartlara maruz kalabiliyorlar. Sıcak, soğuk, nem, pas, toz, kir gibi etkenler telefonunuzu şarj ettiğiniz USB yuvasının çalışmasını engelleyebiliyorlar.
Eğer telefonunuzu cebinizde veya çantanızda taşıyorsanız düzenli aralıklarla telefonunuzun USB yuvasını temizleyin. Bu işi yaparken sıvı kullanmayın, yuva içerisindeki parçalara zarar vermeyin ve hassas bir şekilde işlemi gerçekleştirin.
Telefonunuzun şarj yuvasının içerisine bir madde girdiğinde ve içeriye baskı yaptığında içerideki pinlerin hasar alması muhtemel. Ayrıca nem ve cebinizdeki ter gibi şartlar zamanla bu yuvanın paslanmasına neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda cihazınızı teknik servise yollamanız en doğru çözüm olacaktır.
Telefonunuzu Şarj Ettiğiniz Güç Kaynağı Yetersiz Güç Sağlıyor Olabilir
akilli-telefonunuz-yavas-mi-sarj-oluyor-bilinen-nedenler-ve-cozumleri-burada-8.jpg

Telefonlarımızı prizlerden şarj etmenin yanısıra bilgisayarlardan veya taşınabilir şarj cihazlarından şarj edebiliyoruz. Eskiden telefonlarımızı bilgisayarlardan şarj etmek kolay bir seçenekti; çünkü telefonlarımızın düşük kapasiteli bataryalarını şarj etmek için daha zayıf bir güç kaynağı yeterli oluyordu. Fakat yeni nesil telefonların batarya kapasiteleri arttıkça daha yüksek güç ihtiyaçları oluşmakta. Bu ihtiyacı karşılamak için ise bilgisayarların USB çıkışları yeterli olmayabiliyor.
Taşınabilir şarj aletlerinde ise kullandığınız taşınabilir şarj aletinin telefonunuzu şarj edebilmek için belli bir çıkış gücüne sahip olması gerekebiliyor. Telefonunuzun standartlarını karşılamayan bir taşınabilir şarj aleti yavaş şarj problemine neden olacaktır.
Arkaplanda Çalışan Uygulamalarınızı Kontrol Altına Alın, Gereksiz Uygulamalardan Kurtulun:
akilli-telefonunuz-yavas-mi-sarj-oluyor-bilinen-nedenler-ve-cozumleri-burada-10.jpg

Kimi zaman telefonunuzdaki bir uygulamadan kaynaklanan yazılımsal bir problem telefonunuzun gereğinden fazla güç tüketmesine neden olabiliyor. Bu durumun sonucu olarak telefonunuzun pili daha hızlı boşalıyor ve telefonunuz daha uzun sürede şarj oluyor. Bu tür durumlar uygulama güncellemeleri yaptığınızda ortaya çıkabileceği gibi yeni bir uygulama indirip yüklediğinizde de karşınıza çıkabiliyor.
Android cihazlarda hangi uygulamanın sık sık arkaplanda işlem yaparak telefonunuzu yorduğunu Clean Master uygulamasını kullanarak öğrenebilir ve bu uygulamaları devre dışı bırakabilirsiniz. iOS bihazlarda batarya ömrünüzü artırmak için ise Battery Doctor uygulamasından faydalanabilirsiniz.
Mobil cihazınızda bir köşede duran ve kullanmadığınız uygulamaları düzenli olarak silmenizi tavsiye ediyoruz. Siz bu uygulamaları kullanmasanız bile yazılımsal bir hata nedeniyle arkaplanda işlem yapabilir ve gereksiz yere pil ömrü tüketebilirler.

tamindir.com/