• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ahmet Ümit

nevbahar

Herkes Olmuş Sahtekar
Kayıtlı Üye
25 Nisan 2007
3.910
13
358
40
Ahmet ÜMİT kimdir?

Yedi kardeşin en küçüğü olarak dünyaya geldi. 1983 yılında ilk öyküsünü yazıncaya kadar bir ilkokul, bir lise, bir de üniversite (Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Fakültesi) bitirdi. Ama gerçek eğitimini ortaokul yıllarında başlayıp giderek amansız bir tutkuya dönüşen okuma serüveniyle sağladı. Ahmet Ümit, yazın yaşamına öyküyle başladı, yine de ilk yapıtı 1989 yılında yayınlanan Sokağın Zulası adlı şiir kitabı oldu. Yaşadığı dönemin politik etkilerini taşıyan kitap, karanlık günlerin bunalttığı genç bir insanın ütopyasına sımsıkı sarılışını ve ölümü konu alan şiirlerden oluşuyordu. 1990 yılında kendisi gibi iflah olmaz bir grup edebiyat tutkunuyla `Yine HİŞT' adlı kültür sanat dergisini çıkardı. `Yine HİŞT' yedi yıldır inatla yaşamını sürdürüyor. 1992 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece, yayınlandığı yıl `Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü'nü aldı. Bu kitap Ahmet Ümit'i yazın dünyamıza tanıtan ilk kitap olma özelliğini de taşıyor. 1994 yılında Bir Ses Böler Geceyi adlı uzun öykü kitabı, ardından da Masal Masal İçinde adlı çocuk kitabı yayınlandı. Bu yıllarda Ahmet Ümit, polisiye romanlar üzerine inceleme-tanıtım yazıları kaleme aldı. Kitaplarının tümünde varolan gerilim duygusu ise Sis ve Gece adlı polisiye romanında kendini tümüyle dışa vurdu.

Eserleri

Sokağın Zulası, 1989
Çıplak Ayaklıydı Gece, 1992
Bir Ses Böler Geceyi, 1994
Masal Masal İçinde, 1995
Sis ve Gece, 1996
Agatha'nın Anahtarı, 1999
Kar Kokusu, 1998
Patasana, 2000
Kukla, 2002
Beyoğlu Rapsodisi, 2003
Aşk Köpekliktir, 2004
Başkomser Nevzat, Çiçekçinin Ölümü, 2005
Kavim, 2006
Ninatta'nın Bileziği, 2006​

Sis ve Gece,
Kar Kokusu,
Patasana,
Kukla
Beyoğlu Rapsodisi,
Aşk Köpekliktir,
Kavim,
adlı kıtaplarını okudum en çok patasana ve beyoğlu rapsodısını beğendim...
ahmet ümit en iyi türk polisiye yazarı bence..

Sis ve Gece,
Kar Kokusu,
Patasana,
Beyoğlu Rapsodisi,
Aşk Köpekliktir,
adlı kıtaplarını okudum en çok patasanayı beğendim...

Ninatta'nın Bileziği
nasıl unuttum bu kitap da ikinci favorimdir

Kavim, Beyoglu Rapsodisi ve Patasana ve Seytan Ayrintida Gizlidir kitaplarini okudum, romanlari hikaye kitaplarindan daha basarili bence. Kar Kokusu, Sis ve Gece, Kukla, Bab-i Esrar ve Ninetta'nin Bilezigi de mutlaka okuyacagim kitaplari...

Ben çok beğeniyorum Ahmet Ümit'in kitaplarını, neredeyse hepsini okudum ve hepsi birbirinden güzel.
Ama Patasana insanı alıp götürmesi ile ayrı bir güzeldi. opuyorumnanaktan
Beyoğlu Rapsodisi de benim gibi yıllarını Beyoğlu'nda gezerek geçirmiş insanlar için ayrı güzel sanırım, insan kendi yaşıyor gibi hissediyor bazen okurken. Bir de Beyoğlu Rapsodisi'ni okurken ben hep aklımda film gibi canlandırdım. Hatta filmi çekilse başrollerinde kimler oynamalı onu da çok düşündüm kaydirigubbakcemile3
Herkese çok tavsiye ederim Ahmet Ümit'in kitaplarını. Çok sürükleyici ve heyecan dolu hepsi de. Hem de sürprizli akannehir

adam şaşırtıcı yazıyor oldukça beyoğlu rapsodisi harikaydı bayılıyorum kitaplarına okumaya devamşakkıdı

kavim, beyoğlu rapsodisi, şeytan ayrıntıda gizlidir kitapları hoştu ama son kitabı istanbul hatırasını beğenmedim ordaki tutumu hiç hoş değildi..

beyoğlu rapsodisi ni okumuştum öyle bağımlılık yapacak cinsten değildi okumak için okudum

beyoğlu rapsodisi
patasana
kavim
şeytan ayrıntıda gizlidir
sis ve gece
kukla

bu kitaplarını okudum çok akıcı bir dil var...okuduğum kitaplarının hepsini çok beğendim...ama en çok beyoğlu rapsodisi kitabını(belki ahmet ümitin ilk okuduğum kitabı olduğundan)

Bab-ı Esrarı çok beğenmiştim. Şu an İstanbul Hatırasını okuyorum. Bazı yerlerinde sıkılsamda genel olarak ii bir kitap.

Birçoğunu okudum ama şu an için en çok etkilendiğim Beyoğlu Rapsodisiydi sanırım. Aşk köpekliktire başlayacağım inşallah. Bakalım ismi kadar etileyici mi ? :)

Merhabalar ,
Ben okudum kitaplarını 4-5 tanesini cidden beğeniyorum akıcı ve merak uyanırıcı yazıyor.Tavsiye eerim.Patasana Kar Kokusu sonuna şaşıracaksınız.Polisiyeseverlere duyurulur

İstanbul Hatırası'nı okuyorum. Okuduğum ilk polisiye roman ve ilk Ahmet Ümit kitabı. Başta tedirgindim, belki okuyamam sanıyordum, ama gayet beğenerek okuyorum. Bundan sonra elimde olan Kar Kokusu'nu okuyacağım.

Back