Ağızdaki Sarımsak Kokusundan Nasıl Kurtuluruz?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.627
601.827
43
Sarımsağın neden ağız kokusuna sebep olduğu ve bu kokudan nasıl kurtulabileceğinizin cevabı burada.

Dünyanın dört bir yanındaki pek çok şef ve sağlık konusunda bilinçli kişiler sarımsağa bayılıyorlar. Sarımsak yemeklere farklı bir tat ve aroma vermesinin yanında kalbe de iyi geliyor ve bir antioksidan deposu. Ne yazık ki sarımsağın sağlık açısından faydalı olmasını sağlayan ve tadını veren sülfürik bileşenleri ağızdaki rahatsız edici kokusunun da nedeni.
Neden sarımsak nefesinizin kokmasına sebep olur?

Sarımsak ve alyum bitki familyasının diğer üyeleri (soğan ve pırasa), sistein sülfoksit üretirler ve bu da onlara özgü tat ve kokularını verir. Bu sülfürik bileşenler anaerobik bakterilerin neden olduğu ağızdaki kötü kokulara çok benzer.

Sarımsak, nefesinizin kokmasına iki şekilde neden oluyor. İlki, sarımsağı yediğinizde sülfürik bileşenlerin ağzınıza yerleşmesi ve nefesinizin o anda kokması. Bu kokuya neden olan bileşenler fırçalamadığınız, iple temizlemediğiniz, çalkalamadığınız sürece ağzınızda kalıyor.

İkinci olarak, sarımsak ciğerleriniz yoluyla nefesinizi etkiliyor. 1936 yılında yapılan ilginç bir çalışmada doktorlar yemek borusu kanseri rahatsızlığı olan bir hastayı sarımsak çorbası ile beslediler. Hasta kanser nedeniyle ağzına hiç uğramadan doğrudan karın duvarından midesine ulaşan bir boruyla beslendi. Sarımsak hastanın ağzından alınmamasına rağmen 3 saat sonra doktorlar nefesinde sarımsak kokusunu tespit ettiler. Bu eski çalışma yakın zamanda yapılan diğer çalışmaları destekliyor.


Akciğerlerden gelen nefesin sarımsak gibi kokmasına neden olan bileşen alil metil sülfit (AMS). AMS sarımsağın sindirilmesi sırasında kana absorbe olan gaz. Bu gaz kandan akciğere transfer oluyor ve nefes yoluyla dışarı veriliyor. Bu AMS’nin bir kısmı ciltteki gözenekler yoluyla bile dışarı atılıyor. İşte bu nedenle sarımsak kokusundan kurtulmak zor oluyor. Ağzınızı ne kadar fırçalayıp temizlerseniz temizleyin, sarımsak kokusu ciğerlerinizden geldiği için verdiğiniz nefeste olacak.
Ağızdaki sarımsak kokusundan nasıl kurtuluruz?
Nefesinizin sarımsak kokup kokmadığını anlamak ya da gerçekten ne kadar kötü koktuğunu fark etmek de sizin için zor. Eğer beslenme düzeninizden sarımsağı çıkarmak sizin için bir seçenek değilse, kokusunu engellemek için bazı çareler var. Unutmayın ki ağzınızdaki sarımsak kokusunu oluşturan bileşikleri etkisiz hale getirseniz bile, sülfürik bileşikler ciğerlerinizden dışarı verilecek ve yine de nefesinizin sarımsak gibi kokmasına neden olacak. Bu nedenle bu çarelerin etkililiği tartışılır, ama en azından ağzınızdan geleni azaltmak genel olarak nefesinizdeki sarımsak kokusunu azaltacak.


Ağızdaki sarımsak kokusundan kurtulmanın en etkili tek yolu ağzınızdaki sarımsak kalıntılarının ve buharlaşan sülfür bileşiklerinin ortadan kaldırılması. Bunu dişlerinizi fırçalayarak ve iple temizleyerek, dil temizleyicisi kullanarak, ağız çalkalama suyuyla gargara yaparak yapabilirsiniz.

Dil temizleyicisi kullanmak dilinizi sülfürik bileşenlerden arındırmanın en önemli adımı. Aşağıdaki listedeki öneriler fırçalama ve çalkalamaya ek olarak yapabileceğiniz ama bunların yerine yapmamanız gereken çözümler. Bu çözümleri ağzınızdaki sarımsak kalıntılarını temizlemeden uygularsanız, nefesinizdeki kokuyu arındırmada çok başarılı olamazsınız ve kısa süreli bir çözüm olur.

Şarjlı diş fırçası – Şarjlı bir diş fırçası kullanmak dişlerinizin üstündeki ve aralarındaki sarımsak bileşiklerini temizlemede oldukça etkili. Ayrıca su püskürten başlığı da kullanarak ağzınızın arka kısmında kalan kalıntıları da temizleyebilirsiniz.

  • Maydanoz – Sarımsak içeren pek çok yemek tarifinde sarımsak kokusunu bastırmada etkili olduğu için maydanoz da kullanılıyor. Sarımsak yedikten sonra maydanoz yemeye çalışın.
  • Kakule, nane, rezene, karanfil, anason tohumu – Bu tohumlar ve bitkiler sarımsak kokusunu bastırmaya ve maskelemeye yardımcı olma açısından maydanoza benzer.

  • Limon – Limonun sarımsak kokusunu bastırmada etkili olmasının yanı sıra bakteriyi öldüren anti bakteriyel özelliği de var. Sarımsak yedikten sonra bir limon dilimini emmeyi deneyin. Ayrıca ellerinizi limon suyuyla yıkamak da kokuyu ellerinizden çıkarmaya yardımcı olacak.
  • Çay için – Çaylar, özellikle yeşil çay ve nane çayları, sarımsağın ürettiği uçucu sülfür bileşiklerini azaltan polifenoller içeriyor. Sarımsak yerken ya da yedikten sonra çay için.
  • Şekersiz sakız çiğneyin – Sakız çiğnemek sarımsak kokusunu bastırmaya ve dişlerinizin üstünde ve arasında kalan kalıntıları da yerlerinden çıkarmaya yardımcı olacak.
  • Süt için – 2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre süt içmenin nefesinizdeki sarımsak kokusunu azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlandı. Sütün yağ içeriğinin kokuları bastırmaya yardımcı olduğu düşünülüyor. Tam yağlı süt yarım yağlı sütten daha etkili ve sarımsak sütle karıştırıldığında (iğrenç!) yedikten sonra içmekten daha etkili oluyor.

  • Kahve çekirdekleri çiğneyin – Pek çok kişi kahve çekirdeklerini veya çekilmiş kahveyi biraz çiğnedikten sonra tükürmenin sarımsak kokusunu azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
  • Kokusuz sarımsak içeren gıda takviyelerini kullanın – Eğer sağlığa olan yararlarından ötürü sarımsak yiyorsanız, kokusuz sarımsaklı gıda takviyelerini kullanmayı düşünün.

Kaynak:mynet
 
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın içerisinde bulunan yararları sayesinde tam anlamıyla bir antibiyotik görevi görmektedir. Bu anlamda sayısız faydası bulunmaktadır.

1. Kanser riskini ortadan kaldırmaktadır.
Sarımsağın bizlere sağlamış olduğu yararların en başında bazı kanser türlerinin risklerini yok etmesi veya hastalığın ilerleyişinin durdurulması yer almaktadır. Sarımsak vücut direncini arttırdığı için kanserli hücreler ile daha kolay bir şekilde savaşmıştır.

Vücudumuzda özgürce dolaşmakta olan serbest radikaller çevresel, yaşsal ve besinsel yollar ile birleşerek kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayacaktır. Bu birleşmeler sonucunda da tümör oluşumu meydana gelmektedir. Tümörler iyi ve kötü olmaktadır. İyi huylu olan tümörlerin bizler için herhangi bir zararı bulunmamaktadır ancak kötü huylu olanlar kansere neden olmaktadır.

Bu durumda serbest radikallerin büyümesini engellemek için sarımsak tüketmeniz sizler için oldukça yararlıdır. Sarımsak kanser çeşitlerinden özellikle karaciğer, beyin ve prostat kanserlerine iyi gelmektedir.

Akciğer kanseri için gün içerisinde 2 diş sarımsak yemeniz gerekmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli olarak her gün sarımsak tüketen kişilerin akciğer kanserine yakalanma riskleri yüzde 44 oranında azalmıştır. Gliblastomalarda bulunan ölümcül beyin tümörünün hücrelerini yok etmede en önemli gıdaların başında sarımsak gelmektedir.

Sarımsağın içerisinde bulunan organo-kükürt bileşikleri bu konuda zararlı hücreler ile savaşmaktadırlar. Prostat kanserinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi zararlı tümörler ile savaşarak sizlerin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.

2. Doğal bir antibiyotik özelliğini taşımaktadır.

Herkes sarımsağın güçlü bir antibiyotik olduğunu bilmektedir. Sarımsağın içerisinde bulunan dialil sülfit bileşikleri, campylobacter bakterileri yok olmasını sağlayarak bağışıklık sistemimizin daha güçlü olmasına neden olmaktadır.

Bu da soğuk algınlığı ya da grip gibi sağlık sorunlarını yok etmektedir. Campylobacter bakterileri ise en çok kişilerin bağırsaklarını etkilemektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda ise gün içerisinde düzenli olarak sarımsak yemekte olan kişilerin yüzde 65 oranında bağırsak sorunlarından kurtulduğu anlaşılmıştır.

Gribin etkilerinden ise yüzde 70 oranında kurtulmaktasınız.

3. Kalp sağlığını desteklemektedir.
Emory Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, sarımsağın özellikle kalp ameliyatı sırasında kalbi korumak ve kalp krizi sonrasında iyileşme sürecinde önem teşkil ettiği ispatlanmıştır.

Ayrıca Hidrojen disülfid gazı da aynı şekilde kalbi olası sorunlardan korumaktadır. Ancak uçucu bir gaz olması nedeniyle kullanımı zor olmaktadır. Bu yüzden doktorlar bu gibi durumlarda sarımsak yağını tercih etmektedirler.

Fareler üzerinde yapılmış olan deneyler soncunda kalp krizinden sonra iyileşmelerinde sarımsağın etkisi yüzde 61 oranında olumlu bir etki göstermiştir. Sarımsak kalp sağlığınızı destekleyerek diyabet gibi sağlık sorunlarının oluşmasını da engellemektedir.

4. Karaciğer hasarlarını onarmaktadır

Özellikle uzun süredir alkol kullanan kişilerin karaciğerlerinde sorunlar oluşmaktadır. Meydana gelen bu karaciğer ise çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Sarımsağın içerisinde bulunan dialil disülfür sayesinde ise, karaciğer hasarlarını onarmada kişilere yardımcı olmaktadır.

5. Daha güçlü saçların olmasına yardımcı olmaktadır.
Sarımsağın içerisinde bulunan keratin sayesinde, saçlarınız daha güçlü ve sağlıklı olacaktır. Keratin bir çeşit proteindir. Düzenli olarak sarımsak tüketimi saç dökülmeleri, kepek oluşumu gibi sorunları ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca saçlarınızın kırılmasını önleyerek aynı zamanda çabuk uzamasına yardımcı olmaktadır. Bunlara ek olarak saçlarınızın sağlıklı olmasını sağlayarak kellik gibi sorunların oluşumunu engellemektedir.

6. Daha güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olursunuz.
Sarımsak; çinko, B6 vitamini, manganez ve C vitaminini içermektedir. Bu vitaminler sayesinde vücudunuzda kalsiyum emilimi hızlanmaktadır. Bunun sonucunda ise daha güçlü ve sağlıklı bir kemik yapısına sahip olabilirsiniz. Bu kapsamda her gün düzenli olarak sarımsak tüketmeniz gerekmektedir.

7. Kan basıncını düzenlemektedir.

Kan basıncı hakkında Ankara Üniversitesi'nde yapılmış olan bir araştırmada 23 kişiye sarımsak ile ilgili bir test yapılmıştır. Bu testin amacı sarımsak ekstratının, kan yağ profilinde nasıl bir etki bıraktığı ile ilgilidir.

Bu kişilerden 13'ü yüksek kan basıncına sahip insanlardan oluşturulmuştur. Böylelikle 2 grup insan olarak araştırmalarına devam etmişlerdir. Bu gruplar ise yüksek kolesterol normotansif grup ve yüksek kolesterol hipertansif grup olarak adlandırılmaktadır.
Toplamda bu kişilere 4 ay boyunca her gün düzenli olarak sarımsak verilmiştir.

Kişilerin kan basınçlarının yanı sıra aynı zamanda böbrek ve karaciğer fonksiyonlarındaki durumları da incelenmiştir. 4 ayın sonunda ise, düzenli olarak sarımsak tüketen kişilerin değerleri diğerlerine oranda daha iyi çıkmıştır. Böylelikle sarımsak tüketmenin kan basıncı üzerindeki etkisi anlaşılmıştır.

Eğer bu gibi sağlık sorunlarınız varsa, düzenli olarak sarımsak tüketmeniz gerekmektedir. Sarımsağın bunca yararı bulunmasına rağmen, fazla tüketilmesi de bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Kişileri en çok rahatsız eden yan etkisi ise kötü ağız kokusudur. Ayrıca bazı kişilerin sarımsağa karşı alerjisi olabilir. Bu kişilerin sarımsak yemeyi kesmeleri gerekmektedir. Bunlara ek olarak boğazda yanma hissi, mide bulantısı, gaz ve kusma gibi sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. Bu ve benzeri yan etkileri ile karşılaşırsanız, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…