Yöresel Tarif Afyon Mutfağı

Yöresel Yemekler

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.683
601.949
43
$1300909209_400.jpg $afyon-esgezenti.jpg $Afyon-Usulü-Taze-Fasulye.jpg $b75d98cd-1dfc-4eb8-aacd-387038eb4998.jpg $Cevizli-Kesme-Baklava-Afyon-418x215.jpg $hashasli-lokum.jpg $images.jpg $img_0560.jpg $Kaymak-Baklavası-Afyon.jpg $020.jpg

Afyon Mutfağı’nın genel temasına bakacak olursak et yemekleri, hamur işleri ve sebze yemeklerinden oluşan bir mutfakla karşılaşırız.


Afyon Mutfağı’nın genel temasına bakacak olursak et yemekleri, hamur işleri ve sebze yemeklerinden oluşan bir mutfakla karşılaşırız.

Patlıcan Afyon mutfağında en çok kullanılan sebzeler arasında başı çeker. Yemeklerde, özellikle yörede yetişen ve mor patlıcan tercih ediliyor. Afyon’ da patlıcandan 20 fazla yemek yapılır. Bunlardan bazıları : Patlıcan Böreği, Nohutlu Patlıcan, Kavurmalı Patlıcan Kebabı, Patlıcan Küllemesi, Patlıcan Dolması, Patlıcan Kızartması, İmam Bayıldı, Patlıcan Köftesi, Patlıcan Çöp Kebabı, Patlıcan Ezmesi, Patlıcan Pilakisi, Etli Patlıcan Sarması, Etli Patlıcan Yahnisi, Patlıcan Doğraması, Patlıcanlı Pilav, Patlıcan Oturtma, Hünkar Beğendi, Patlıcan Gömmesi, Patlıcan Turşusu, Patlıcan Sırt Dolması olarak örneklendirilebilir.

Afyon’ daki bunca yemek zenginliği yerli halkın çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Türkmenler, Çerkezler, Azerilerden oluşan yerel halk sayesinde bu zenginliğe kavuşan Afyon mutfağı yapı itibari ile Ege Mutfağı’ ndan farklılaşarak İç Anadolu Mutfağı’na yakınlaşmıştır. Afyon mutfağında, et yemekleri uzun sürede, kendi yağında pişirilir. Bulgur ve nohut en çok kullanılan yiyecekler olup, yemeklerde yağ olarak “don yağı” kullanılır. Hamur işleri, Afyon mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır ve haşhaş ile zenginleştirilir.

SIRA YEMEĞİ

Afyon’ da “Sıra Yemeği” de önemli bir gelenektir. Yaklaşık 10-15 çeşitten 40 çeşide kadar yemeğin ikram edildiği; meydanlarda gerçekleştirilen yemekli toplantılar “Sıra Yemeği” olarak adlandırılır. Bu yemekler toplantının özelliğine göre yemeği veren ev sahibi veya komşular tarafından hazırlanır. Örneğin, doğum, ölüm davetlerinde komşular ve akrabaların hazırladığı sıra yemekleri, sünnet düğünlerinde aşçılar tarafından yapılır. Bunlardan başka; Hacı Daveti, nişandan sonra yapılan Zinardı, Oğlan Kınası, Güveyi Koyma, El Öpme ve Çeyiz İndirme Daveti ile sosyal bir kaynaşma imkanı sunan toplantılardan olan Gezekler’de sıra yemeği verilir.

Sıra yemeklerinde, yemeklerin sofraya getiriliş sırası önemli olup, sindirimi kolaylaştırmak amacıyla yemeğin sonunda Bamya Çorbası verilir. Bamya çorbası Konya’da da klasik mönülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya’da pilav ve kara yemek takımında ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar.

AFYON DEYİNCE SUCUK

Sucuk Afyon deyince akla gelen çok önemli bir gıda maddesidir.Türklerin pastırma ve kavurma ile birlikte Orta Asya’dan beri tükettiği et ürünlerinden olan sucuk, Afyon ili ile özdeşleşmiş ürünlerden birisidir. Sucuk yapımının esası pastırma yapımında olduğu gibi çiğ etin, tuz ve baharatla “pişirilişi ”dir. Yapımı için en uygun dönem Ekim ve Kasım aylarıdır. Sucuk yapımı için, pastırma yapmaya elverişli olmayan küçük et parçaları kullanılır veya büyükbaş hayvan kesilerek sucuk elde edilir. Sucuk üretiminde orta yaşlı kasaplık hayvanlar kullanılmalıdır. Yaşlı ve genç hayvanların etleri verim ve lezzet açısından sucuk üretimi için uygun değildir. Kesilerek kuşbaşı büyüklüğüne getirilen etler, karabiber, kırmızı biber, zencefil, yenibahar ve sarımsakla karıştırıldıktan sonra ince delikli kıyma makinasından birkaç kez geçirilir. Sucuk yağlı kıyma ile yapılmalıdır; aksi halde sert olur. Hazırlama sırasında et sıcaklığı -2 derece civarında olursa elde edilen sucuk daha kaliteli olur. Tuz aşamalı olarak ete katılarak, soğuk ortamda etin bir gece boyunca dinlenmesi sağlanır. Hamur haline gelen karışım, önceden temizlenmiş ve kurutulmuş bağırsaklara doldurulur. Bağırsaklar belirli yerlerinden boğum boğum bağlanır ve dinlendirilip güneşte 2 – 3 gün kurutulmaya bırakılır.

Afyon ekonomisi için sucuk o kadar önemli bir yer etmiştir ki sırf Afyonkarahisar Sucuğunun gerçek lezzetini tattırmak konusunda ise yine Afyonkarahisar Sağlıklı Et, Et Mamulleri ve Sucuk Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ASEMSU) kurulmuştur.

Afyon’a özel bir başka ürün de Afyon Köy Peyniri’ dir. Salamura beyaz peynire benzeyen ama ondan daha az tuzlu, yumuşakça bir peynir çeşidi olan bu peyniri İstanbul’ da hemen her semt pazarında bulabiliyorsunuz.

Afyon’ a özgü bir diğer peynir türü de Afyon Tulum Peyniri’dir. Yaylada yapılmış tam ya da yarım yağlı taze, tuzsuz peynirin, önceden traşlanmış deriye basılmasıyla yapılır. Keçi ya da koyun sütünden yapılır. Afyon tulumunun özelliği, bekletildiği mahzenlerin ısısının daha yüksek olması sebebiyle, diğer peynirlere göre daha çabuk olgunlaşmasıdır.

AFYON KAYMAĞI
Afyon’ a özgü bir diğer unutulmaz lezzet de Afyon Kaymağı’ dır. Afyonkarahisar'ın dünyaca ünlü''Afyon Kaymağı'' lokum, sucuk, kaplıcalar ve haşhaşla birlikte ilin tanıtımına sağladığı önemli katkının yanı sıra bölge köylüleri için geçim kaynağı olma niteliğini de sürdürüyor. Afyon kaymağının lezzet sırrının, özel kaplarda ve manda sütünden,tekniğine uygun yapılmasında saklı olduğunu belirten üreticiler, kaymağın sadece 250 gramının 2 günde meydana geldiğini ifade etmektedirler. Sadece evlerde sınırlı imkanlarla yapılan Afyon Kaymağı, çabuk bozulması nedeniyle de, uzak illere gönderilemiyor.
Afyon’daki kaymak üreticilerinden olan Ayşe Özçınar kaymaktaki sırrı şöyle anlatıyor :

“'Kaymağın Afyon Kaymağı olabilmesi için önce manda sütünden yapılmış olması gerekiyor. Mandalarımızı sabah saatlerinde sağarak, otlaklara göndeririz. Sağdığımız sütü kısık ateşte öğleye kadar kaynatırız. Kaynatmanın ardından üzerine bez parçalarıyla örterek terletiriz. Mandalar akşam saatlerinde geldiğinde ise tekrar sağarak, sabah kaynattığımız sütün üzerine ilave ederek tekrar kaynatırız. Bütün bu işlemler bittikten sonra ise sütün üzerinde kalıplaşmış olan kaymağı keserek, özel kaplarına koyup, buzdolabında soğumaya bırakırız. Belirli bir süre soğutulan kaymak ertesi gün satışa çıkarılır.'' Sütün terlemesi olayını ise ''sütün içinde bulunan su miktarının buharlaşarak azalması'' olarak anlatan Ayşe Özçınar, kaymak satışlarının ise eşlerine düştüğünü kaydetti. Afyonkarahisar köylerinde gram gram hazırlanan ''Afyon Kaymağı'' günün ilk ışıklarıyla kurulan pazarda satışa sunuluyor.

Afyon'un sembolü haline gelen kaymaklı şeker ve kaymaklı lokum 1901 senesinde şekerci ustası Salih Şeker tarafından yapılmıştır. Manda sütü kaymağına şeker karıştırılarak yapılan bu şeker, halen torunları tarafından imal edilmektedir. Kaymaklı şeker, kakaolu, antep fıstıklı, fındıklı ve bademli olarak imal edilmektedir. Kaymaklı lokum ise, hindistan cevizli, çikolatalı ve cevizli olarak yapılmaktadır. Salih Şeker tarafından kurulan,günümüzde ise torunları tarafından yönetilen Altınay Şekerleme, Afyon'un ve Türkiye'nin köklü kuruluşlarından birisidir. Salih Şeker’ in kaymaklı şekeri muhteşem bir lezzet olarak bize sunmasının hikayesi de oldukça ilginç doğrusu :

“1900’ li yıllarda Afyon’ da şekerci dükkanı ve imalathanesi bulunan Şekerci Salih Efendi, binlerce yıllık kültürün uzantısı olarak geleneksel akide şekeri, mevlana şekeri ve lokum üretimi yapmaktaydı. Bir gün çayla birlikte kullanılan ve adına Taş şekeri ya da bergamut şekeri denilen beyaz renkli sert şekeri üretirken, bu şekerin kısa sürede bozulduğunu ve çürüdüğünü farketmiş. Bunun üzerine şeker hamurunun içine halis süt kaymağı katmayı denemiş ve şekeri kaymakla yoğurarak çok değişik lezzette yeni ve dayanıklı bir şeker türü bulmuş; adına da Kaymak Şeker demiş. Ömrü 45 güne kadar uzayan bu tatlı Anadolu’ da çok sevilmiş ve Türk tatlı kültüründe bir yer edinmiştir”.

Afyon mutfağında yer alan diğer lezzetler ise : Bulgur yemekleri, sakala çarpan çorbası,çullama köfte, ilibada dolması, sulu köfte, sırt dolması, göce tarhanası, nohut çöreği, göce köftesi ve tarhanası, özbek pilavı, Afyon salatası, şakşuka.

Afyon yemekleri deyince akla ilk gelen İkbal Lokantası ilk olarak 1922 yılında Afyon çarşısının içinde faaliyete geçmiş. Kurucusu ise Salim Pancar... Salim Pancar 1978 yılında vefat edene kadar yemekleri hep kendisi pişirmiş. O vefat edince yerine oğlu Çetin pancar geçmiş. Lokantada yer alan dev aynaların hikayesini Sayın Ali Rıza Kardüz şöyle anlatıyor : “1946 yılında Yıldız Sarayı'nın bazı eşyaları tasfiye edilmiş. Bunlar il özel idarelerine gönderilmiş. İl özel idareleri de kullanmadıklarını satışa çıkarmış. İkbal'in kurucusu Salim Pancar, Afyon ve Kütahya özel idarelerinin satışa çıkardığı aynaları tanesi 250 bin liradan satın alıp, lokantasının duvarlarına karşılıklı asmış. O tarihlerde 175 bin liraya bahçeli bir ev satın alınabiliyormuş.”

İKBAL grubu ismini Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk’ten almış. Grubun isim öyküsü kısaca şöyle...(Kaynakça bölümünde de belirttiğim üzere aşağıdaki anı İkbal Grubu’ nun kendi WEB sitesinden alınmıştır)

Salim Efendi’nin 1922 yılında Afyon’da mütevazı bir Anadolu lokantası olarak işletmeye başladığı ”Zümrüt Lokantası”, 1934 yılında Atatürk’ün Afyon’u ziyaret etmesi ile tarihi bir an yaşar…

Ata’nın Kocatepe ve Dumlupınar’a yapacağı gezi, dönemin Afyon Valisi Ahmet Evrendilek’e bildirilir. Vali, Atatürk’ü nerede, nasıl ağırlayacağını Vilayet Başkatibi Bekir Evrenkaya’ya danışır. Evrenkaya, Ata’yı Belkaracaören köyündeki bağ evinde ağırlayabileceğini ve yemeklerin hazırlığı için de, Kabaklı Mahallesi Muhtarı Mustafa Pancar’ın oğlu aşçı Salim Usta’yı çağırabileceğini söyler. Hazırlıklar başlar. Yemeğin verileceği gün, bağ evinin bahçesine masalar kurulur ve hazırlanan yemekler özenle yerleştirilir. Atatürk kurulan sofrayı ve yemekleri öylesine beğenir ki, Salim Usta’yı yanına çağırarak ne iş yaptığını sorar. Şehir içinde Zümrüt adında küçük bir lokantası olduğunu söyler genç aşçı. Ata, Zümrüt ismini beğenmez. “Usta, sen korkma, böyle gidersen bahtın çok açık olur. Lokantanın adını da, bahtı ve önü açık anlamına gelen İKBAL koy” der.

Paşa, Afyon’dan ayrılmadan önce lokantanın önünden geçer…

İkbal tabelası çoktan yerine takılmıştır…
ALINTIDIR...
 
ZÜRBİYE
$Zürbiye-Afyon (1).jpg
Malzemeler:
2 kg dana eti
1 kg arpacık soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı

2 kg dana eti bol su ile yıkanıp süzülür. Ardından düdüklü tencereye yerleştirilip üzerini geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz konularak buharı çıktıktan sonra kısık ocak ateşine alınıp 30 dakika daha pişirilir. 1 kg arpacık soğan soyulup temizlendikten sonra bol sudan geçirilir.

Üzerini geçmeyecek kadar su ile orta ocak ateşte orta boy tencerede kaynatilir. Soğanların yumuşaması gerekmektedir. Teflon tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı konularak eritilir. Eriyen yağın içerisine 1 yemek kaşığı biber salçası ile 1 yemek kaşığı domates salçası eklenerek karıştırılır.

İyice karışan salça sosu ocak ateşinden alınır. Dana etleri ocak ateşinden alınıp suyu süzülerek ayrı bir tencereye konulur. Haşlanan arpacık soğanlar etlere eklenerek üzerine hazırlanan salçalı sos eklenir.

1 çay kaşığı kadar da karabiber ve et suyunun yarısını da ekleyerek orta ocak ateşte pişmeye devam edilir. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 1 saati bulmaktadır. 10 kişilik servis edilir.
ALINTIDIR..
 
AFYON USULÜ TAZE FASULYE

Eki Görüntüle 835326

Malzemeler:

Yarım Kilogram Taze Fasulye
4 Adet Havuç
2 Adet Kuru Soğan
Yarım çay bardağı Zeytin Yağı
1 Kase Yoğurt

Yapılışı:
Fasulyelerin kılçıklarını ayırıp verev doğrayın. 2 litre kaynamış su ile yaklaşık 5 dakika haşlayın. (kapağı açık olmalı)
2 soğanı yemeklik ve havuçları ise verev doğrayın. Soğanlarla havucu zeytinyağında kavurun.
Fasulyelerin suyunu süzüp tencereye ilave edin. Bir miktar daha kavurup yarım çay bardağı su ile fasulyeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
Tuzunu ekleyip soğuyunca servis tabağına alın. Üzerine yoğurt gezdirip pul biberle süsleyin.
ALINTIDIR..
 
SUCUK
$Sucuk-Afyon.jpg
Malzemeler:
2 Kg Sığır Eti
3 Metre Bağırsak
1 Çorba Kaşığı Sucuk Baharatı
10 Diş Sarmısak
1 Çorba Kaşığı Kimyon
2 Çay Kaşığı Yenibahar
1 Çorba Kaşığı Karabiber
1Çay Bardağı Tuz

Yapılışı:
Sarmısakları ezin ve baharatlarla tuzu titizlikle tartın. Etin hoşunuza gitmeyen kısımlarını temizleyin ve eti küçük parçalara doğrayın. Etteki yağ oranı yüzde 15 olmalıdır. Sarımsak, tuz ve baharatları ekledikten sonra eti, kıyma makinasından iki defa geçirin. Bu karışımı iyice yoğurup 12 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Tadından emin olmak için bir parça pişirip deneyebilirsiniz. Gerekirse sucuğun tadında değişiklik yapabilirsiniz.
Bağırsakları 10-15 dakika bol su içinde yumuşatın. Et makinesine sucuk hunisi monte edin ve bağırsakları huninin dışına sıvazlaya sıvazlaya geçirin ve ucunu bir iple sıkıca bağlayın. Sucuk içini tekrar yoğurduktan sonra makineye verin, bağırsak bir sucuk büyüklüğüne geldiğinde makineyi durdurup tekrar sıkıca bir düğüm daha atın. Aynı işlemi diğer sucuklara da yaparak devam edin. Daha sonra sucukları bez arasında bir tepsiye yerleştirin ve serin bir yerde 12 saat dinlendirdikten sonra terini silin. Gölge ve serin bir yerde, birbirine değmeyecek şekilde asarak kurutun. Sucuk yapımı sırasında sucuk baharatı bulamazsanız karabiberin ve kimyonun miktarını bir kat artırabilirsiniz.
ALINTIDIR..
 
PIRASA MUSAKKA
$Pırasa-Musakka-Afyon.jpg

Malzemeler
1 kg pırasa
1/2 su bardağı sıvı yağ
250 gr kıyma
1 kase nohut (kabukları soyulmuş, ikiye ayrılmış)
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
5-6 dilim kuru domates
1 adet limon
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
Pırasalar yıkanıp ayıklandıktan sonra 2 cm kalınlığında kesilir. Tencereye yağ salça konulur. İçine Pırasalar eklenirek tuz ilave edilir . Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Bir tencerede kıymayı suyunu çekene kadar kavururuz. İçine ince ince doğramış olduğumuz nohutu katarak karıştırırız. Ayrı bir tencereye (pilav tenceresi olursa daha iyi olur) yuvarlak doğramış olduğumuz kuru domatesleri yerleştiririz. Üzerine kıyma harcını ilave ederiz. Pırasaları yerleştiririz, yarım su bardağı ılık su ilave ederek kısık ateşte 10-15 dk pişiririz. Yemeği tepsiye ters çeviririz, üzerini maydanozla süsleyerek servis ederiz.
ALINTIDIR..
 
SEBZELİ PİLAV
Eki Görüntüle 835336

Malzemeler
2 orta boy patates
2 orta boy domates
1 baş soğan
2 sivri biber
Yarım kg bulgur
1 çay kaşığı tuz pul biber
1 fincan sıvı yağ
1 tatlı kaşığı Tereyağ

Yapılışı:
Tencereye yağı koyup kızdırdıktan sonda doğranmış biber patates ve soğan tencereye konur 5-10 dk kavrulup, bulgur eklenir. Bütün malzeme biraz daha kavrulur. Tuzunu, biberini katıp 1 lt su eklenir ve bulgur suyunu çekene kadar kaynatılır. Ocaktan indirildikten sonda biraz dinlendirilip servis yapılır.
ALINTIDIR..
 
İLEBADA DOLMASI
$İlebada-Dolması-Afyon.jpg

Malzemeler:
1 kg labada
1 su bardağı çekilmiş göce (kırılmış buğday)
1 su bardağı düğü (ince bulgur)
1 su bardağı sıcak su
2 baş soğan
Tuz, nane, karabiber, pul biber
Sosu için:
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı salça
Yarım fincan sıvı yağ
3-4 diş sarımsak

Yapılışı:
Göce ve düğü sıcak su ile ıslatılarak ağzı kapatılır ve kabarması için 5 – 10 dk. kadar beklenir.Bu arada ayrı bir tavada 2 baş soğan rendeleyerek yağda kavrulur ve içine baharatları eklenir. Soğanlar kabarmış olan karışımın içine ilave edilirek yoğrulur. Labadalar hafifçe haşlanır ve hazırlanan harç ile muska şekli verilerek sarılır ve tencereye yerleştirilir.Üzerine 1 çay bardağı ılık su ilave edilirek 30 – 40 dk. kadar pişirilir. Dolmanın üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos olarak da tavada kızdırılmış yağa salça, nane ve kırmızı pulbiber ilave edilerek servis yapılır.
Not: İlebada yaprağı bazı yörelerde efelek ve pazı olarak da kullanılır
ALINTIDIR..
 
YALANCI DOLMA
$Yalancı-Dolma-Afyon.jpg
Malzemeler:
500 gr asma yaprağı
1 su bardağı düğü (ince bulgur)
2 su bardağı göce (kırılmış buğday)
1 baş rendelenmiş soğan
1 su bardağı sıvı yağ
Tuz, karabiber, nane
2 kaşık salça

Yapılışı:
Bir kabın içinde göce ve düğü karıştırılır. Tuz ilave edilir. Aldığı kadar sıcak su katılıp ıslatılır. Üstü kapatılarak suyunu çekmesi beklenir. Bu arada ayrı bir tavada yağ, soğan ve salça kavrulur. Yapraklar haşlanır, yıkanır. Suyunu çekmiş olan göcenin üzerine kavrulmuş soğan, nane, karabiber katılıp yoğurulur.
Yapraklar tek tek açılıp içine hazırladığımız içten koyup sararız. Tencereye yerleştiririz.Üzerine 1 çay bardağı su ilave ederek yarım saat pişiririz. Bu arada ayrı bir tavada salçayı ve yağı kavururuz. Dolmalar kaynarken üzerine dökeriz.Yemek ocaktan alınarak demlenmesi için yarım saat bekletilir.
ALINTIDIR..
 
GÖCE KÖFTESİ
Eki Görüntüle 835344
Malzemeler:
1 su bardağı düğü (ince bulgur)
1 su bardağı göce
1 adet büyük boy soğan
2 yemek kaşığı Tereyağ
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı kuru nane
Sosu:
1 su bardağı süzülmüş koyun yoğurdu
2 diş sarımsak.

Yapılışı:
Düğü ile göce, sıcak suyla ıslatılır, kuru nane ufalanır ve bir müddet dinlendirilir. Bu malzemeler yoğrulurken 2 yemek kaşığı un ve 1 yumurta ilave edilir. Avuç içinde küçük küçük köftelfer yapılır. Kaynayan suda haşlanır. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt sonra da yağla kavrulmuş soğanlı sos dökülür.
ALINTIDIR..
 
BAZLAMA
$Bazlama-Afyon.jpg
Malzemeler:
2 kg. un
5 tane haşlanmış patates
Tuz
Bir miktar maya
Bir fincan çekilmiş haşhaş
Aldığı kadar su

Yapılışı:
Unu eleriz. İçine maya, haşlayıp rendelediğimiz patatesi ve tuzu katarız. Patatesle mayayı ilk önce karıştırırız. Arkasından ununu da katıp beraber karıştırıp yoğururuz. Bir kenara üstünü örteriz. Hamur kabardıktan sonra sofraya alırız. Elimizle açıp içini haşhaşlayıp katlarız. Tekrardan bezeyi elimizle açarız. Sac kızdıktan sonra hamuru sacın üzerine koyup pişirgeçle çevirerek pişiririz.
ALINTIDIR..
 
BÜKME

$Bükme-Afyon.jpg
Malzemeler
1 kg. un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı don yağı (iç yağ)
1 su bardağı yeşil mercimek veya patates
100 gr. Haşhaş
1 baş soğan
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Unu, tuzu ve ılık suyu katarak hamuru yoğururuz. Hamuru yoğurduktan sonra sofra boyu açarız. Onu yağ ve haşhaş ile yağlarız ve rulo şeklinde katlarız. Katladıktan sonra tekrar lokma lokma keseriz. O lokmaları da dikdörtgen şeklinde açarız. Diğer tarafta haşladığımız mercimeği kaşıkla ezeriz. İçine yağda kavurduğumuz soğanı ve tuzu, karabiberi de katıp hepsini karıştırırız. Dikdörtgen şeklindeki hamura bu içten koyup katlarız. Onu yağladığımız tepsiye dizeriz. Tekrar üzerine yağ sürüp fırına göndeririz.
ALINTIDIR.
 
ÇIZDIRMA
$Cızdırma-Afyon.jpg

Malzemeler
2 kg. un
1 kâse acı maya
1,5 litre su
1 kâse çekilmiş haşhaş
Tuz
1 çay bardağı haşhaş yağı veya sıvı yağ

Yapılışı:
Unla acı mayayı sıcak su ile karıştırırız. Bunu yoğurarak ayran gibi yaparız. Yoğurduktan sonra üstünü örter bekleriz. Hamur kabardıktan sonra sacı kızdırırız. Sonra sacı yağlarız. Yaptığımız hamurdan bir tasla alır sacın üstüne dökeriz. Üstüne haşhaşını eker pişiririz.
ALINTIDIR..
 
HAMURSUZ
$Hamursuz-Afyon.jpg
MALZEMELER
1 kg. un
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yumurta
1 tatlı kaşığı soda (karbonat)
1 çay bardağı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su

Yapılışı:
Unu eleriz. Yoğurt, yumurta, yağ, soda ve tuzu ve biraz da su katıp yoğururuz. Katı bir hamur elde ederiz. Parmaklarımızla bezeleri açarız. Açınca üstüne yoğurtla yumurtanın sarısını süreriz. Fırına veririz. Üzerine isteğe bağlı olarak haşhaş da sürebiliriz.
ALINTIDIR...
 
KATMER
$Katmer-Afyon.jpg

Malzemeler:
500 gr. un
1 su bardağı yağ
50 gr don yağı
Tuz
250 gr. haşhaş

Yapılışı:
Sıvı yağın içine don yağı katılarak eritilir. Haşhaşın içine bir miktar yağdan konur. Bu arada un, tuz ve ılık su ile hamuru yoğururuz. Hamuru beze yaparız. Sonra bezeleri haşhaş sürüp hamuru tekrar rulo gibi katlarız. Sonra bu katladığımız hamuru küçük parçalar halinde keseriz. Bunları da daire şeklinde açarız. Açınca bunu sac veya teflon tava üstüne koyarız. Pişirgeçle alt üst çeviririz. Çevirdikten sonra yağlarız. Üzeri kızarınca alırız.
ALINTIDIR..
 
LOKUL
$Lokul-Afyon.jpg
Malzemeler:
Ekmeklik olarak yoğrulan hamurdan alınır.
1 su bardağı sıvı yağ
Haşhaş ezmesi

Yapılışı:
Mayalı hamurdan alınır. Hamuru sofraya koyarız. Ondan bezeler yaparız. Bu bezeleri açıp içine yağlı haşhaştan süreriz. Sonra bunu katlarız. Katladığımız hamuru kendi etrafında yuvarlayıp şekil veririz. Üzerine tekrar yağlı haşhaş sürüp yağlı tepsiye çizeriz. Fırında pişiririz.

Not: İsteğe bağlı olarak içine dövülmüş ceviz de konulabilir
ALINTIDIR..
 
PİŞİ
$Pişi-Afyon.jpg

Malzemeler:
2 adet ekmek hamuru
1 yemek kaşığı çörek otu
3 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı pişi kokusu (aktarlarda bulunabilir)

Yapılışı:
Hamurun içine tuz, çörek otu, pişi kokusu atarız. Bunu yoğurduktan sonra hamurun üstünü örtüp, hamurun dinlenmesini bekleriz. Hamur dinlenince yumruk kadar beze yapıp elimizle yağlı tepside açarız. Dığanı (tavayı) ocağa koyup içine yağı dökeriz. Yağ kızdıktan sonra açtığımız hamuru dığana koyarız. Kızgın yağda pişiririz. Pişiyi lokma gibi de yapabiliriz.

Not: Pişi Regaib kandilinde yapılan bir hamur işidir. Hemen hemen her evde yapılır ve komşulara dağıtılır.
ALINTIDIR..
 
KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI
$Kaymaklı-Ekmek-Kadayıfı-Afyon.jpg

Malzemeler :
1 adet küçük boy ekmek kadayıfı
7 bardak su
Şurubu :
4 1/2 bardak toz şeker
4 1/2 bardak su
2 1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Üstüne :
2 lüle kaymak

Hazırlanışı :
Kadayıftan en aşağı dört beş parmak büyüklüğünde, kenarlı ve yuvarlak bir tepsiye küçük boydan, yalnız bir adet ekmek kadayıfını, kırmızı taraf alta getirilmiş olarak koyduktan sonra üstüne 7 bardak su katın ve kadayıfın yumuşaması ve büyümesi için 15-20 dakika bir tarafa bırakın.
Sonra suyunu çekerek iyice yumuşamış ve büyümüş olan ekmek kadayıfının üstüne bir peçete ile kuvvetlice bastırarak kadayıftaki fazla suyu peçeteye çektirin, bu işlemi tekrarlayarak bütün suyunu alın.
Diğer taraftan da şurubun hazırlanması için, bir tencereye toz şeker, su ile limon suyunu koyun ve karıştırarak da şekerin su içinde erimesini sağladıktan sonra şurup koyuca bir ııvama gelinceye kadar aşağı yukarı 25 dakika kendi halinde kaynamaya bırakın. Şurup koyulaşınca bunu, kadayıfların üstüne dökün, sonra da şurup katılmış kadayıf tepsisini orta ısıdaki ateşte, kadayıf hafifçe ağdalanıp üstünde şuruptan kabarcıklar oluşana dek 30-40 dakika kadar pişirin, sonra da tepsiyi ateşten alıp ılımaya bırakın.
Kadayııf ılındıktan sonra üstüne tepsi büyüklüğünde bir kapak kapatın ve tepsiyi alt üst etmek üzere kadayıfı tabağa alın ve iyice soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra da ortasına 2 lüle kaymak koyarak servis yapın.
ALINTIDIR..
 
FIRMA BAKLAVASI
$Fırma-Baklavası-Afyon.jpg
4 su bardağı un
250 gr. Tereyağ vaya margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fincan süt
1 çay bardağı ceviz

Şurubu için;
4 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır

Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 Teremyağ, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir.
200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır.
ALINTIDIR..
 
KAYMAK BAKLAVASI
$Kaymak-Baklavası-Afyon-e1348171290352.jpg
Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 su bardağı soğuk su
1 çay bardağı yoğurt
1 paket eritilmiş Tereyağ veya margarin
2 su bardağı sıvı yağ aldığı kadar un
1 kg. kaymak
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler:
3 kg. toz şeker
2 litre su
Nohut tanesi kadar limon tuzu

Yapılışı:
Süt, su, eritilmiş Teremyağ, yoğurt bir kaba konur. Aldığı kadar un ilave edilir ve hamur yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yoğrulan hamur ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Parçalar oklavayla ince ve büyük yufkalar şeklinde açılır. Açılan yufkalar biraz bekletilir. Bekletilen yufkaların yarısı yağlanmış baklava tepsisine üst üste konarak döşenir. Yufkaların üstüne küçük parçalara kesilmiş kaymak konur. Kalan yufkalar da bunun üzerine yerleştirilir. Baklava şeklinde kesildikten sonra üzerine kızdırılmış yağ dökülür. Fırında pişirilir. Şerbeti şu şekilde hazırlanır: Bir tencereye şeker ve su konur. Limon tuzu katılır. Şerbet kaynatılır. Soğutulmuş şerbet, fırından yeni çıkmış olan baklavanın üzerine dökülür.

Not: Baklava en çok düğünlerde, nişanlarda ve bayramlarda yapılır. Nişan günü kız evinden, oğlan evine baklava gelir. Kız evi de baklavayı komşulara ve akrabalara dağıtır. Dağıtılan bu baklavaya “gız tadı” denir.
ALINTIDIR..
 
KABAK TATLISI
$Kabak-Tatlısı-Afyon1.jpg

Malzemeler:
1 tane 2 kg’lık bal kabağı (tatlı kabağı)
500 gr. toz şeker
1 çay bardağı dövülmüş ceviz veya hindistancevizi

Yapılışı:
Kabaklar yıkanır, soyulur. Karpuz dilimi gibi kesilir. Kesilen dilimler de kalınlığı 3 cm olan küçük dilimlere kesilir. Kesilen parçalar bir tencereye konur. Üzerine şeker serpilir. Kabak, tencerede sabaha kadar bekletilir. Bekleyen kabağın suyu çıkar. Kabak bu su ile tencerede pişirilir. Suyunu çekince ve kabak yumuşayınca ocak kapatılır. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır. Üzerine dövülmüş ceviz veya hindistancevizi serpilir.

Not: En çok kış günlerinde yapılır. Yemeklerden sonra yenir
ALINTIDIR..
 
X