- 25 Kasım 2011
- 679
- 410
- 133
- 43
Arkadasim Allah anali babali buyutsun insallah hayirli evlat olur.Bence isim insanin uzerinde cok onemli etki birakiyor,ismin anlami kisilikle butunlesiyor.zaten Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu konuyla ilgili"sizler kiyamet gunu isimlerinizle cagirilacaksiniz" buyuruyor hadisi serifte.yani isim anlami cok cok onemli,sirf farki olsun kulaga hos gelsin diye anlami olmayan isimler vermemel gerekiyor. Biz musluman bir toplumuz fakat cogumuzun arapca bilgisi yok,kurani kerimi okuyabilsekte anlamini mealsiz,kendi kendimize anlayamayiz is boyle olunca Kuani Kerimde geciyor diye aradan kulaga hos gelen bir kelime seciliyor ve cocuklara veriliyor.ornegin Aleyma ismi okadar yayginlastiki kulaga his geliyor fakat aslinda anlami yok.Aleyna tahiyyat suresinde esselamu aleyna...olarak geciyor ve anlami; selam uzerimize olsun.yani aleyna;uzerimize dmektir. Ayni sekilde Kurani Kerimde gecen ya zel celali vel ikram" daki ayette gecen "yazel" konulacaksa yine uygun degil cunku ya;arapcada ey anlaminda ze sahiplik anlaminda kullanilir ve tek basina bi anlami yoktur.kisacasi Ayetten cimbizla cekilmis kulaga hos gelen zamirlerin konulmasi hicbir anlam teskil etmez.Ayrica sormussunuz esma ul husnadaki 99 isimden hicbirinde Yazel diye birsey yoktur.isim konulurken anlamli ve arapca isim ariyorsaniz Efendimizin kizlarindan sevdigi ashabindan birilerinden veya anlami olan arapca isimlerden dusunebilirsiniz.
22 hftlık hamileyim arkadaslar ama hala isim konusunda cok kararsızım nolur bana yrdımcı olurmusunuzzz?
sonunda seni bulabildim arkadaşım ne zamandır, bana özel mesaj atmışsın ama benim özel mesaj hakkım yoktu cevap veremedim valla içime dert oldu.Namazlardan sonra "ya zel celali vel ikram" dedikçe aklıma sen geldin.Bu ismi istediğini biliyorum ama benim söyleyeceklerim pek hoşuna gitmeyebilir.benim daha önce yazdııklarımı okumuşsun sanırım ve çoğu arapça kelimmenin anlamı dışında internette yer aldığını biliyorsun."yazel" tek bir kelime değil ."ya" ayrı "zel" ayrı. " ya " bildiğin türkçede de kullandığımız "ya" seslenme kelimesi. mesela " ya resulallah" gibi Türkçe "ey" diyoruz ya onun gibi.tek başına bir anlamı yok.
"zel celali vel ikram" bütün olarak Allahın sıfatlarından biri "ululuk ve ikram sahibi" demek. Kelime kelime inceleresek "celal" ululuk, "ikram" da aynı "ikram" demek.Bu durumda "zel" ya da "zül " de deniyor, "sahibi" anlamında bir ek.
Bu durum da "yazel" birleştirirsek " ya sahibi" demek oluyor ki gördüğün gibi anlamsız oluyor.Çok üzgünüm belki çok istiyordun bu ismi koymayı yine de müftülüğe gidip orada tefsir bilen bir hocaya da sorbilirsin ben vebal almak istemem.
Ben de bulduğum ismin yanına ek olarak " ala " (şapkalı a ile" koymak istemiştim ama araştırdım öğrendim ki bu Allahın bir ismi ve haşa Allahın ismini çocuğumuza koyarsak çok yanlış olur.İyi ki zamanında öğrenmişim diyorum.
İsim koymak çok önemli bir sorumluluk nolur internette bulduğun anlamlara inanma.Başka soracağın bir şey olursa burdan yaz canım ben cevaplarım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?