Afp (alfa feto protein) yüksekliği

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.055
30.520
1.123
61
Konya
AFP nedir?
Alfa feto protein kısaca AFP gebelikte anne karnındaki bebeğin karaciğerinde üretilen bir proteindir, erikinlerin kanında bulunan albumin'e benzer bir proteindir. Gebeliğin erken haftalarında yolk sak kesesinde üretilirken sonradan esas üretim yeri karaciğer olur. Anne karnındaki bebekte üretilen AFP'nin görevi bugün için bilinmemektedir. Anne rahmindeki bebeğin karaciğerinde üretilen AFP sadece bebeğin kanına geçmekle kalmaz, bebeği çevreleyen amnion suyuna ve anne kanına da geçer. Bu nedenle anne kanı ile yapılan tahlille değeri ölçülebilir.

AFP testi ne zaman yapılır?
Gebeliğin 16-20 haftaları arasında anne kanında AFP değeri ölçülür, 16-18 haftalar arasında yapılması en idealidir. Bu ölçüm sadece AFP (MSAFP) tahlili yapılarak veya üçlü, dörtlü testler yapılarak yapılabilir. Üçlü ve dörtlü testte ölçülen hormonlardan birisi de AFP'dir. Gebelikte AFP ölçümü bütün hamilelere yapılmalıdır.

AFP testi neden yapılır?
Hamileliğin 16-20 haftaları arasında anne karnındaki AFP düzeyinin değerlendirilmesindeki amaç bebekte olabilecek bazı hastalıkları taramaktır. Bu hastalıklar aşağıda AFP yüksekliğinin nedenleri şeklinde sıralanmıştır. AFP'nin yüksek saptanması bebekte kesin olarak bu hastalıklardan birisinin olduğunu göstermez ancak bu konuda araştırma yapılması için uyarı vermiş olur. Bebekte hastalık var mı kesin olarak belirlemek için ultrason ve bazı diğer tetkikler yapılır.
AFP yüksekliğine bağlı bebekte olabilecek başlıca hastalık nöral tüp defekti (NTD) denilen anomalilerdir. Nöral tüp defekti bebeğin sinir sistemi, beyin ve omurilik dokuları ile ilgili anomalidir. Halk arasında bebeğin sırtında açıklık olması diye adlandırılan spina bifida ve beynin gelişmemesi yani anensefali başlıca nöral tüp defekti anomalileridir. Ülkemizde nöral tüp defekti ortalama 1000 canlı doğumda 3 oranında görülür. Nöral tüp defektleri hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Gebelikte folik asit vitamini kullanılmaası bu anomalileri azaltır.

AFP normal değeri nedir? Kaçın üzeri yüksektir?
Anne kanında ölçülen AFP değerleri MoM olarak belirtilir. Bu değerin 2.5 MoM'un üzerinde olması yüksek kabul edilir.

AFP yüksekliğinin nedenleri:
Erişkin bir insanda da (kadın veya erkek) karaciğer tümörü, hepatit, yumurtalık kanseri gibi bazı nedenlerle AFP yükselebilir. Burada bahsedilecek olan AFP yüksekliği gebeliğin 16-20 haftaları arasında anne kanında yapılan AFP ölçümünün yüksek olmasıdır. Anne kanındaki AFP bebekle ilgili çeşitli anomalilere bağlı yükselebilir. Bunlar:
- Nöral tüp defektleri (Açık spina bifida, anessefali, ensefalosel, eksensefali)
- Bebeğin karın duvarında olan anomaliler (Barsakların karnın dışında olması, omfalosel, gastroşizis)
- Bebekte bazı böbrek anomalileri, renal agenezi (böbreğin gelişmemesi)
- Bebeğin idrar yollarında tıkanıklık (üretral obstrüksiyon)
- Bebekte konjenital cilt defektleri ( Epidermolysis bullosa , aplasia cutis)
- Bebeğin akciğerinde kistik adenoid malformasyon
- Fetal tümörler (teratom)
- Oligohidramnios (Bebeğin suyunun az olması)
- Kistik higroma
- Turner sendromu
- Konjenital amputasyon , amniyotik band sendromu
- Bebeğin sindirim sisteminde tıkanıklık: Duodenal atrezi , özefagus atrezisi , konjenital diafragma hernisi

Spina bifida bebeğin omuriliğinde tam birleşememe durumudur. Açık ve kapalı spina bifida şeklinde olabilir. Açık spina bifidada AFP yükselir ancak kapalı spina bifidada AFP yükselmez, bu testle tespit edilemez.

AFP'nin yüksek çıkması durumunda ne yapılır?
Yukarıda belirtildiği gibi AFP yükselmesi bebekte kesin olarak bir hastalık olduğunu göstermez. Bu bir tarama testidir, kesin netice için başka metodlar uygulanır. (AFP değeri hafif yüksek yani 2.5 MoM üzerinde gelmişse tekrar AFP ölçümü yapılabilir, özellikle hafif yüksek değerler tekrar edildiğinde normal çıkabilir.) AFP yüksek çıkmışsa öncelikle ayrıntılı ultrason incelemesi ile buna neden olabilecek nöral tüp defekti, karın duvarı defekti (omfalosel, gastroşizis) gibi anomaliler araştırılır. Bu tür anomaliler ultrason ile yüksek oranda saptanabilir. Ultrasonda bebekte anomali saptanırsa anomalinin ciddiyetine göre aile ile görüşülerek gebeliğin sonlandırılmasına veya devamına karar verilir.
Eğer ayrıntılı ultrason incelemesi ile bebekte bir anomali saptanamaz ise amniyosentez ile bebeğin amniyon suyundan alarak incelemek gerekir. Amnion sıvısında AFP (AFAFP) ve Asetilkolinesteraz (AChE) değerlerine bakılır. Eğer amnion sıvısında AFP ve asetinkolinesteraz değerleri yüksek çıkarsa bebekte %96 oranında açık nöral tüp defekti vardır anlamına gelir. Özellikle küçük nöral tüp defektleri ve küçük ensefaaloseller ultrason ile saptanamayabilir, amnion sıvısı incelenmesi ile saptanabilir. Amnion sıvısında bebekte kromozomal anomali varlığı da araştırılabilir.

AFP testinin güvenilirliği ne kadardır?
Araştırmalar gebelikte anne kanında AFP ölçülmesinin (MSAFP) oldukça güvenilir bir tarama testi olduğunu göstermiştir. Bu test sayesinde açık spina bifida (omurilikte açıklık olması) bulunan bebeklerin %75-90 kadarı, anensefali (beynin gelişmemesi) olan bebeklerin %95 kadarı tespit edilebilmektedir. Bir çalışmada omfolosel olan gebeliklerin %90'ında AFP yüksek saptanmıştır, gastroşizis olan gebeliklerin %100'ünde AFP yüksek saptanmıştır. AFP'nin yüksek olması bebekte kesin bir hastalık olduğu anlamına gelmez, AFP'nin 2.5 MoM üzerinde olması durumunda bebekte bir hastalık olma riski %4.5 kadardır. AFP ne kadar yüksek olursa bu risk o kadar fazla olur.

AFP değerini etkileyebilecek faktörler:
- Gebelik haftası: AFP ölçümü 16-20 hafta arasında yapılabilir ancak en doğru ölçüm için 16-18 haftalar arası idealdir. Hamilelik haftası yanlış hesaplanırsa veya ultrasonla yanlış ölçülürse AFP sonucunu ciddi derecede etkileyebilir. Gebelik haftası gerçekte olduğundan az hesaplanırsa AFP sonucu yüksek gelecektir.
- Annenin kilosu: Aşırı kilolu annelerde AFP düşük çıkabilir. Bunu engellemek için her zaman annenin kilosu AFP tetkik istem kağıdına not edilmelidir.
- Annede diyabet (şeker hastalığı) olması: Diyabetik annelerde AFP değeri daha düşük çıkar. Diyabet varsa labaratuara mutlaka bildirilmelidir. Ayrıca diyabetik annelerin bebeklerinde nöral tüp defektine daha sık rastlanır. Bu nedenle annede diyabet varsa AFP sınırı daha düşük (1.5 MoM) alınmalıdır.
- İkiz, üçüz gebeliklerde AFP daha yüksek olur. İkizlerde sınır 4 MoM alınır.
- Siyah ırkta AFP düzeyi daha yüksektir.
- Fetusun (bebeğin) ölmesi de AFP düzeyinde yükselmeye neden olur.
 


Merhaba, bu paylaşımızın sebebini öğrenebilirmiyim, bebişinizle ilgili bir durum mu var acaba?
 
merhaba, benim de AFP (ALFA FETO PROTEİN) değerim yüksek çıkmıştı baya korktuk ama detaylı ultrasodna bişi çıkmadı..burada bir kaç kişi aynı durumu yaşamış..netten araştıranlar ve araştıracak olanlar muhtemel bu sayfaya düşecek..sakın panik olmayın ayrıntılı ultrasonda sonucu almadan lütfen kötü düşünmeyin..bebeğinize zarar vermeyin ben yaptım siz yapmayın,hissediyormuş çünkü..Çok şükür ki iyi çıktı sonuç.) allah kimseye o durumu yaşatmasın..
 
BENDE AYNI DURUM VAR, ŞUANDA NASIL BEBEĞİNİZ BAŞKA TARAMA VS. YAPILDI MI SİZDE?
 
Benim de degerim 88,3 cikmis. 18 hafta doldugunda yapilmisti test... bu 88,3 acaba kac mom oluyor..kafam karisti iyice..
sonucun karşısında mom değeri de yazıyo olması lazım benim mom 2,33 çıktı, test yanımda olmadığı için bakamıyorum..
 
Benim de degerim 88,3 cikmis. 18 hafta doldugunda yapilmisti test... bu 88,3 acaba kac mom oluyor..kafam karisti iyice..
bence kafanızı karıştırmayın yüksek olduğunda zaten yüksek riks diye yazıyo yada doktorunuz söylemiştir.
 
bence kafanızı karıştırmayın yüksek olduğunda zaten yüksek riks diye yazıyo yada doktorunuz söylemiştir.
Sonuc kisminda baska birsey yazmiyor.. yarin sabah doktoru arayip soracagim.. umarim normaldir.. tesekkurler.
 
benim AFP 1/340 ve 2.06 MoM çıktı.yüksek risk sınırını biraz geçmiş.iki gündür ruh gibiyim çok moralim bozuldu.cumartesi günü başka bir hastanede tekrar yaptırıcam 4.lü tarama testini.2 hafta sonrada ayrıntılı ultrasona giricim.doktorum çok olumlu konuştu ama benm içim hiçç rahat değill
 
güzel sonuç alırsın inşallah ayrıntılı için çok iyi ultrasonu olan bir dra git mutlaka
 
inş canımm teşekkür ederim iyi temennilerin için.gittiğim ikinci doktora gayet sağlıklı hiç bişey gözükmüyo dedi ama yinede ayrıntılı ultrasona girmedn içim rahat etmicek.2 marta randevu altım baya iyi bir hocaymış bakalım inşşşşş temiz çıkar sonuç
 
Merhaba arkadaşlar umarım Cevap veren olur. Bebekleriniz doğmuştur. AFP değerleriniz kaçtı ve bebeğinizin durumu Nasıl. Şu an bende aynı sıkıntıyı yasamaktayım umarım yardımcı olursunuz
 
Merhaba arkadaşlar umarım Cevap veren olur. Bebekleriniz doğmuştur. AFP değerleriniz kaçtı ve bebeğinizin durumu Nasıl. Şu an bende aynı sıkıntıyı yasamaktayım umarım yardımcı olursunuz
Merhaba canım kaç çıktı değerin benimde çok yüksek riskli çıktı;(
 
2.91 mom sizinki kaç çıktı. Doktorunuz ne dedi. Ayrıntılıda bişey dediler mi size
Senin iyi çıkmış yine.benim dörtlüde 12 mom sonrasında üçlü yapıldı birde ondada 4 küsür çıktı.17. Haftada ayrıntılıya girdim acilen radyolog ve perinatolog ikiside sorun görünmüyo dedi.22. Haftada haftaya tekrar ayrıntılı yapılacak.
 
Bana da sorun gözükmüyor dendi ama benim içim rahat etmiyor o kadar üzülüyorum ki sürekli aklımda. Peki siz sordunuz mu afp neden yüksek çıkıyor bizde.
 
Bana da sorun gözükmüyor dendi ama benim içim rahat etmiyor o kadar üzülüyorum ki sürekli aklımda. Peki siz sordunuz mu afp neden yüksek çıkıyor bizde.
Benimde hiç rahat değil ama allah büyük..benim plesenta ve rahim arasında iki tane kist var bu yükseltmiş olabilir dedi.birde ilk rutin kan tahlillerimde şeker sınırın biraz üstünde çıkmıştı.şekerin varsa eğer bu da yükseltebilir dedi onuda takip etcekmişiz.bazen sebepsiz yerede bu değer yüksek çıkabiliyo dedi.birde nefes borusu ile alakalı bi hastalık söyledi bunu ayrıntılıda göremiyolarmış doğduğunda anlaşılır ama türkiyed hiç görülmemiş bi hastalık dünyadada milyonda bir ihtimal olan bişey sadece bilgi amaçlı söylüyorum dedi.size ne dediler.
 
Bana da sebepsiz de yükselebileceğini söyledi. Her gitmemde hatırlatıyorum bu durumu dikkatli inceleme yapıyor.
 
gullllac123 merhaba sizlerin burda yazdillarinizi goedum ama sonuclari aldiktan sonra neler yasadiniz bebekleriniz saglikli mi dogum yaptiniz mi merak ediyorum benide 4 lu taramamda apf degerim 3 50 cikti yuksek risk gorundu ayrintiliya girdim sorun gorunmedi doktorum bakti kontorl etti birsey gormuyorum dedi simdiye kadar gorurdum mutlaka dedi icim rahat etmedi baska doktorda inceledi o da gormedi siz neler yapmistiniz bana yazarsaniz cok sevinirim
 
Merhaba. Ben henüz doğum yapmadım. Dertler bitmiyor ki. Bu seferde rahmi besleyen damarlarda çentik çıktı. Bebeğim in kilosu geriden geliyor. Cok yoruldum sağ salim beneklerimize kavuşuruz inşallah
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…