- 3 Mart 2024
- 34
- 9
- 1
- 33
- Konu Sahibi pamukkalplikiz
Tabi, elimden geldiğince anlatayimovülasyon testi aldım onunla ilerleyeceğim bu ay ama o konuda bir yerde aklım çok karışıyor
seninle paylaşmak isterim
şu pik denen olay nedir?
ve şu 7 gün konusunu daha detaylı anlatabilir misin? ilk defa duyuyorum da…
mesela 8 günlük olsa?
Öncelikle Ovulasyon testini yapmak için testim hassasiyetini arttırmak için;
Son 3 saat içinde sıvı tüketimi kesilmesi
İlişki sonrası ve sabah ilk idrar ile yapılmamalı
Test kitini 10-15 sn idrar batırıp, 10-15 dk arasında çıkan sonuçları değerlendirmen gerekiyor. Daha erken ya da geç test sonuçları yanlış bilgi verebilir
Ben test sonuçlarımı takip edebilmek ve pikimi daha güvenli yakalayabilmek için Premom diye bir uygulama kullanıyorum. Oraya sonuçlarımı yüklüyorum, ve bir aylık döngümü grafik olarak bana gösteriyor
Şimdi gelelim Ovulasyon ve Pik ne demek. İkisi de farklı şeyler. Sırasıyla önce pik, sonra Ovulasyon oluşuyor. Ovulasyon sürekli duyduğumuz, yumurtlama anlamına geliyor. Piki ise yumurtlatan hormonun en yüksek düzeyde oluştuğu gün olarak düşünebiliriz.
Adetin ilk gününü 1 olarak kabul edersek, 12~14 gün arası Ovulasyon bekleniyor ama bu kadından kadına değişiyor çünkü herkesin döngüsü farklı olabiliyor. Benim 9. günüm pik, 10. günüm ise Ovulasyon günüm.
Ovulasyon günü hamileliğin en yüksek ihtimaller oluşabileceği gün fakat bundan 3 gün önce ve 2 sonrası da ihtimaller bir hayli yüksek.
Spermler yaklaşık 48-72 saat senin yumurtanda canlı kalıyor ve yumurta ovulasyon olduğu andan itibaren yaklaşık 24 saat sperm ile birleşmeyi bekliyor. Bu dönemde yaşanan korunmasız her ilişki hamilelik şansını arttırıyor.
Teste ilk defa başlayacağın için biraz da onu anlatayım. Bu test LH hormonu diye, yumurtlama hormonumuzu gösteren bir test. Adetin bittiği günden itibaren her gün yap. C ve T değerlerinin ikisi de çizik oluyor. T değeri silik, C değeri hep aynı koyulukta. Pik günü, yani Yumurtan çatlamadan 1 gün öncesi, T değeri C değerinden daha koyu ya da aynı renkte oluyor. Başta bahsettiğim programda sonuçlarını günlük yüklersen sana otomatik olarak hesaplıyor. Tekrar adet olana kadar hergün yapmaya ve sonuçlarının fotoğrafını çekmeyi ihmal etme. Böylelikle senin vücut döngünü kaydedebilirsin.
İlk ay tabi ki Pik değerini görmeden, pik gününü bilemeyeceksin, sana tavsiyem adetin gününü 1 kabul edersek, 8in de korunmasız ilişkiye başla, zaten 3-4 gün içerisinde pikini belirlersin ve sonrasındaki 4 gün boyunca ilişkiye devam edebilirsin. Kimi uzmana göre bundan sonraki günlerde hamilelik şansı yok. Ama yine de şansını deneyip 2-3 günde bir birlikte olabilirsin.
Aklına takılan birşey olursa sor, bildiğim bişeyse dilim döndüğünce anlatırım