- 12 Temmuz 2006
- 1.320
- 3
- Konu Sahibi kalemkitap2
Cok guzel bilgiler paylasimlar yollamissiniz..Herbirinize tek tek tesekkurler...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
cerkezler kadar milliyetci ve bir birini seven bir toplum yok heralde ben cerkez deyilim ama cok samimi arkadaslarım var ve cok iyi insanlar
biz köyde oturuyoruz dolayısıyla adetlerimi çocuklar daha kolay yerine getirebiliyorlar ama bizim çocuklarda çerkezce bilmiyorlar evdede konuşmayınca öğrenemediler eşim biliyor ben bilmiyorum çocuklarda öğrenemediler :1no2:
slm benim ailemde tam bir çerkez ailesidir
büyüklerle beraberdik
mesela annem dedemle nerdeyse 12 yıl hiç konuşmamış gelinlik yapmıştı taki dedem hastalınıncaya kadar. çok iyi hatırlıyorum ki babam bizi dedemlerin yanında sevmezdi ayıp diye zor ama güzeldi onlar aradaki mesafe hiç bozulmazdı saygı hep olurdu. Şimdiki rahatlık bizi çerkez yapan en büyük özelliklerimizden soyutluyo sanki bnm eşim arnavut göçmeni adetlerimiz nerdeyse aynı ama onlarda da artık daha esnekler.ben çerkez olarak doğduğum için kendimi hep şanslı görmüşümdür sanki bir ayrıcalıkmış gibi geliyor.hepinize sevgiler.
evet canım bende oyle duşunuyorum aılelerden uzakta yaşamak başka bı mılletten bırısıyle evlenmek bıraz bu adetlerı yok etmeye başladı ama içimdekı o çerkes damarı var ya asla yok olmadı ..
çerkes olmaktan onurlu ve gururluyum... bencede buyuk bı ayrıcalık aynen sana katılıyorum arkadaşımm :1hug: a.s.
bencede insan müziğinin sesine bile dayanamıyom sanki kurulmuş gibi istemsiz bi hareket oluyo herhalde 2.kez dğma şansım olsa yine çerkez olarak dünyaya gelmek isterdim hemde bu sfer atalarımın topraklarında.oraları çok merak ediyorum.a.s
Anne ve baba çerkezce bilmedikden ve bilseler dahi evde çerkezce konuşmadıktan sonra çerkezce o kadar kolay öğrenilebilcek bir dil değil bence, eğitim, meslek vb koşullar nedeniyle artık herkez malesefki toplumdan kopuyor yaz tatillerinde veya bayramlarında köylerine gidebiliyor şayet gidecekleri bir köyleri hala varsa malesef köylerimizinde çoğu terkedilmiş durumda. Dil unutuyor ,habze dediğmiz geleneklerimizde çekirdek aile ve toplumdan uzak yetişen çocuklarda kalmıyor bizi biz yapan değerlerimizi kaybetmek üzereyiz:1no2: böyle giderse ilerde ben çerkezim diyenler değil nenem veya dedem çerkezmiş diyecek gençler
günaydın arkadaşlar...canım sana katılıyorum..çok haklısın..ben ve eşim su katılmamış çerkeziz..ben çerkezce bilmiyorum eşim biliyor.3 çocuğum var malesef çocuklarımda çerkezce bilmiyorlar .köyde oturmamıza rağmen.ama adet gelenek ve göreneklerimizi yaşatmaya çalışıyorlar.duydukları kadar öğrendikleri kadar..ama birkaç nesil sonra senin dediğin gibi sadece diceklerki dedemiz çerkezdi.babannemiz çerkezdi.çok doğru...sevgilerimle çerkez dostlarım...
çocukların için sevindim onlar çerkezce öğrensinler ne kadar güzel Allah kısmet ederde ilerde anne olursam sadece çerkezce konuşcam çocuğumla die kendime sözüm var umarım yapabilirim.
bende daha bu akşam babama aynı konuda sitem ettimbenneyaptımki...bizim üstümüzde durmadılar heveslenmediler şimdi torunlarına çerkes oyunlarını öğretiyo onlarla çerkesce konuşuyo...deli oluyorum:bbo:...bende oyunlarını bilirim ama babam sayesinde değil ,merak etmem sayesinde...
valla neden bilmiyorum bize de hiç öğretmediler dil!:sm_confused: babam da konuşmaz :1no2:bende üzülüyordum bu duruma! insan geleneklerine sahip çıkmalı!...a.s