• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Diş buğdayi -diş hedigi - diş çıkarma kutlaması

Coksukurbugunume

Aktif Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2022
2.820
1.454
63
Selam kızlar,

Konu başlığını seçemedim kombi yaptım 🥰

Çok hevesleniyorum dişim çıktı diye parti yapıyorlar kurabiyeler süslü pastalar falan yapmazsam içimde kalacak 🥰 ama konuya da pek hakim değilim sizler nasıl yaptınız?
Bir kaç yerde gördüm yerlere bir şeyler koymuslar mesela kitap, altın, makas vb bunlara gidince çocuk ona göre meslek tercihi falan diyorlar her yörenin farklı anladığım kadarı ile.
Bana tecrübelerini anlatabilir mi bilen arkadaşlar 🩷

Açıklama: Diş buğdayı Anadolu'da birçok yörede uygulanan eski bir Türk geleneğidir. Bu gelenek bazı yörelerde Diş hediği ismiyle de anılmaktadır.
Ne olur ne olmaz yazayım yok öyle bir şey diyenler için dip not olsun

N Nurpnrr 'in konusunda insanlarin bu konu hakkinda genel fikirlerini ogrenebilirsin:)
cok hevesliyseniz diş şeklinde kurabiye kalibi alin, cikinca siringayla birazini gida boyasiyla beyaza boyayin, kalan kisma da fiyonk agiz burun falan yapıştırın seker hamuruyla
1000073504.webp

küçük cupcakeler yapın birine d birine i falan bir aradayken dişim çikti yazsin, kanepeler yapin kurdanin ucuna konuyla alakali resim yapistirin.

bugday icin de chatgpt sey dedi
1️⃣ Diş Buğdayı Tatlısı:
Haşlanmış buğday üzerine şeker, ceviz, badem, nar, tarçın ve kuru meyveler eklenerek yapılan bir tatlıdır.
Misafirlere dağıtılır, bereket ve sağlık getirmesi temenni edilir.
2️⃣ Diş Hediyesi ve Gelenekler:
Bebeğin saçına altın veya şeker serpilir, sağlıklı dişler çıkması dilenir.
“Dişi kime benzesin?” diye buğdaydan seçilen kişi bebeğin başına döker.
Bebeğin gelecekteki mesleğini tahmin etmek için önüne kitap, kalem, makas, para gibi objeler konulur, hangisini seçtiğine bakılır.
Bu gelenek, bebeğin sağlıklı büyümesini ve güzel dişlere sahip olmasını dilemek için yapılır.

yani heves ettiyseniz yapin, sonucta ömrü hayatinizda kac cocugunuz olacak. ama bana sorarsanız cok sacma. tamam eski turkler yaparmis da hic sanmam cocugun guzel dişi olsun diye yedi düveli cagirip tonla masraf- israf yapip bir cok dişe zararli kurabiye - şeker ve mesrubat ikram edeceklerini 😅😅 bu partiyi yapmak olayin mantigina ters.
bir de bebek daha aşilari tamamlanmamis bir suru insan gelecek coluk cocuk kresten getirdigi hastalıklarını bulastiracak. nazar desen ayri faktor. zaten cocuklu ev daginik evdir bir dr gunlerce her kosesini temizle davete uygun ugras dur.
gelenler de zaten "iyy yeni türedi bunlar, moda ya hemen yapsin, israf, sacma" gibi yorumlarla gelecekler. elleri bos gelemeyecekleri icin bir de magaza gezip el kadar - belki de asla giydirmeyeceginiz cocuk kiyafetini ayını mevsimini hesaplamadan alacaklar bosa masraf yapacaklar...
yani cok da gerekli degil. yapacaksaniz da sadece zaten sizin eve kosa kosa gelmeye merakli kişileri, annenizi, kayin ailenizi, kardeslerinizi falan cagirin bari kimseye zahmet vermeyin

Türk gelenekleri arasında bebeğe şeker hamurlu butik pasta, kurabiye yaptırmak, özel parti süslemeleri ve kıyafet falan yok ki. Orijinali gibi yapacak mısınız? Sanki her Türk geleneğini uyguluyormuşuz gibi. Kendinizi böyle açıklamanıza gerek yok. Ben istiyorum özeniyorum dersiniz oldu bitti. İstiyorsanız yapın tabii. Ben doğum günlerini önemserim ama böyle şeylere efor harcayamam mesela.

N Nurpnrr 'in konusunda insanlarin bu konu hakkinda genel fikirlerini ogrenebilirsin:)
cok hevesliyseniz diş şeklinde kurabiye kalibi alin, cikinca siringayla birazini gida boyasiyla beyaza boyayin, kalan kisma da fiyonk agiz burun falan yapıştırın seker hamuruylaEki Görüntüle 3558394
küçük cupcakeler yapın birine d birine i falan bir aradayken dişim çikti yazsin, kanepeler yapin kurdanin ucuna konuyla alakali resim yapistirin.

bugday icin de chatgpt sey dedi
1️⃣ Diş Buğdayı Tatlısı:
Haşlanmış buğday üzerine şeker, ceviz, badem, nar, tarçın ve kuru meyveler eklenerek yapılan bir tatlıdır.
Misafirlere dağıtılır, bereket ve sağlık getirmesi temenni edilir.
2️⃣ Diş Hediyesi ve Gelenekler:
Bebeğin saçına altın veya şeker serpilir, sağlıklı dişler çıkması dilenir.
“Dişi kime benzesin?” diye buğdaydan seçilen kişi bebeğin başına döker.
Bebeğin gelecekteki mesleğini tahmin etmek için önüne kitap, kalem, makas, para gibi objeler konulur, hangisini seçtiğine bakılır.
Bu gelenek, bebeğin sağlıklı büyümesini ve güzel dişlere sahip olmasını dilemek için yapılır.

yani heves ettiyseniz yapin, sonucta ömrü hayatinizda kac cocugunuz olacak. ama bana sorarsanız cok sacma. tamam eski turkler yaparmis da hic sanmam cocugun guzel dişi olsun diye yedi düveli cagirip tonla masraf- israf yapip bir cok dişe zararli kurabiye - şeker ve mesrubat ikram edeceklerini 😅😅 bu partiyi yapmak olayin mantigina ters.
bir de bebek daha aşilari tamamlanmamis bir suru insan gelecek coluk cocuk kresten getirdigi hastalıklarını bulastiracak. nazar desen ayri faktor. zaten cocuklu ev daginik evdir bir dr gunlerce her kosesini temizle davete uygun ugras dur.
gelenler de zaten "iyy yeni türedi bunlar, moda ya hemen yapsin, israf, sacma" gibi yorumlarla gelecekler. elleri bos gelemeyecekleri icin bir de magaza gezip el kadar - belki de asla giydirmeyeceginiz cocuk kiyafetini ayını mevsimini hesaplamadan alacaklar bosa masraf yapacaklar...
yani cok da gerekli degil. yapacaksaniz da sadece zaten sizin eve kosa kosa gelmeye merakli kişileri, annenizi, kayin ailenizi, kardeslerinizi falan cagirin bari kimseye zahmet vermeyin
Çok tatlısınız ya var olun 🥰 aile arasında anne baba teyze anneanne babaanne ve iki dede olacak 🥰
Kış diye korkuyorum birilerini çağıramam hastalık zamanı Allah esirgesin 🙏🏻
Önüne güzel güzel şeyler koyayim meslek seçimi için hatıra kalsın, bir de küçük pasta yapayım dış şeklinde, arkaya küçük küçük dişim çıktı flama mı denir onlara ondan alayım o zaman kızlar ne dersiniz?

Sanki bir standartı yok gibi duruyor

Back
X