Diyetisyen Güneş Aksüs, kadınların adet döneminde rastladıkları pek çok olumsuzlukları nasıl kontrol edeceğini anlattı.
Kadınlar her ay âdet dönemi yaklaştığını takvimden değil, değişen iştah ve tatlıya olan düşkünlüğün artmasından anlarlar. Elbiselere sığmadığınız, elinizin yüzünüzün şiştiği ve aklınızdan sürekli tatlı, çikolata veya börekler geçtiğini görünce, Galiba yaklaşıyor deriz. Peki, bu durumda, hormonların değişimine böyle bir tepki verirken, artan iştahımızı nasıl kontrol edebiliriz? Ayrıca karın ağrısı, sinirlilik halleri, huzursuzluk, yorgunluk, uyku, depresif haller ve karında şişkinlik?.. Tüm bunları azaltabilir miyiz?
Âdet döneminden 7-10 gün önce bu problemler başlayabilir ve her ay aynı seviyelerde olmasa da tekrarlanır. Kadınların %30-40ında bu sendromlar görülüyor. Neredeyse %60ında bu belirtiler daha hafif geçiyor. Bu rahatsızlıkların oluşmasının nedeni östrojenin yükselmesi ve progesteron düzeylerinin de düşmesinden kaynaklanıyor. Bu oran değiştiği zaman karaciğer bundan etkileniyor, beyindeki serotonin düzeyi (mutluluk hormonu) azalıyor.
Âdet dönemi sıkıntıları da derece derece sınıflandırılıyor aslında. Bazı kadınlarda sadece karın ağrısı olabilirken, bazılarında uykusuzluk, ağlama, unutkanlık gibi daha sorunlu bir dönem olabiliyor. Eğer çok şiddetli geçiriyor ve bu hayatınızı etkiliyor ise bunun için kadın hastalıkları uzmanına mutlaka gitmeli ve sıkıntılarınızı anlatmalısınız.
Bu dönemde nasıl rahatlarım?
Çalışmalar bu dönemde sebze, meyve, tam tahıllar, ekmek, bulgur, makarna, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumların alınmasının olumlu etkileri olduğunu, et grubunun, yağ ve şekerin azaltılmasının, kafein alımının ve tuzun düşük tutulmasının faydası olacağını söylüyor. Demek ki âdet dönemi haftası hepimiz vejetaryen gibi davranabiliriz.
Bu dönemde eğer diyet yaptığınız için karbonhidrat almamaya çalışıyorsanız veya hızlandırma nedeniyle protein diyeti yapıyorsanız âdet döneminize denk gelmemesine özen gösterin. Bittikten sonra protein ağırlıklı diyet daha iyi cevap verecektir.
B6 vitamini ve magnezyum takviyesi bu dönem için uygun 2 destek.
B6 vitamini en çok fıstık ve fıstık ezmesinde, kuru fasulyede, makarnada ve bademde bulunur. Magnezyum ise; ıspanak, fıstık, börülce, ceviz, ekmek ve tam buğday unundan yapılmış ürünler ile havuç ve makarnada bulunur.
Âdet dönemi özel (özel günler) adına çıkarılmış çaylardan içilebilirsiniz.
Bu dönemde şişkinliği atmak için yine içine yeşil çay, kiraz sapı, biberiye, mate, kekik olan çaylar içilebilir.
Tiroit sorunu olanlarda bu senderomlar daha yoğun yaşanabiliyor, kadın doğum uzmanına gidip tiroit kontrolü yapmakta fayda var.
Zaten depresyonda olan birinin bu dönemde belirtileri daha da ağır geçebilir. Bu durumda herhangi bir destek konusunda sizi takip eden psikiyatrınıza haber vermelisiniz. B vitamini takviyesi de size iyi gelebilir.