Adana Yöresi’ne Ait Şırdan Tarifi
Şırdan, midenin bir bölümüdür.Sakatat yemeklerinden Bumbar ve Kokoreç gibi, Adana’da sıkça tüketilen ve Adananın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı “şırdan dolmasıdır”. Bu dolma yapılırken kuzu şırdanı tercih edilmeliymiş, makbul olanı oymuş.Şırdan, Adana’da, “Adana kebap” ve “şalgam” kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.
Koyunun 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır.
Şekil olarak biraz sıradışıdır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. Şırdancılık Adana’da neredeyse başlıbaşına bir sektördür. Adana’da kesilen koyunların şırdan ihtiyacını karşılamadığı için başka şehirlerden çiğ şırdan getirtilmektedir. Yaz veya kış farketmez, her köşebaşında bir şırdancı mutlaka vardır.
Malzemeler:
(4 Kişilik)
4 adet şırdan,
250 gr. kıyma,
Yarım kilo pirinç,
Yarım kilo soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı karabiber.
Temizlenişi:
İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
Hazırlanışı:
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon döküler