Hâlbuki bütün gıdalardan iyi dengelenmiş bir şekilde almamız gerekiyor. Tam da bu noktada, sağlıklı olmak için küçük ve ayarlanmış dozlarda vitamin takviyesi almamız şart oldu. Bu yüzden sizler için A’dan K’ya kadar alfabetik sırayla tüm vitaminlerin yararları, bulundukları besinleri sıraladık. Sağlam kemikler ve sağlıklı hücreler için bu uyarılara dikkat etmenizde fayda var…
Bulunduğu besinler: Yumurta sarısı, kayısı, avokado, bal, mantar, domates, koyu yapraklı yeşil sebzeler.
B1 vitamini (Thiamin)Karbonhidratın, şekerin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Proteinin metabolizmaya katılmasını sağlar. Vücudun enerji seviyesini yükseltir. Kan yapımına yardımcı olur.
Bulunduğu besinler: kahverengi pirinç, bira mayası, yumurta, bal, pekmez, karaciğer, mantar, soya, domates, birçok hububat.
B2 vitamini (Riboflavin)Karbonhidratı, yağları, proteinleri ayrıştırır, yüksek dozlarda alındığı takdirde migren ağrısına iyi gelir.
Bulunduğu besinler: Badem, bira mayası, peynir, yumurta, bal, yapraklı yeşillikler, süt, buğday, sakatat –özellikle ciğer-, birçok sebze, fındık.
B3 vitamini (Niacin)Cinsiyet hormonlarının uygun bileşimde salgılanmasında hayati bir önem taşır. Sağlıklı bir beyin ve sinir sistemi sağlar. Kan şekeri seviyesini düzenler. Yani B3 vitamini almak yüksek kolesterol için tam anlamıyla bir engel.
Bulunduğu besinler: Avokado, arpa, kepek, bira mayası, yumurta, balık, yerfıstığı –özellikle cilt için-, bezelye, nohut, börülce, tavuk, çekirdek maya, un, buğday.
B5 vitamini (Pantothenic asit)Anti-stres vitaminidir. Karbonhidratların ve yağların enerjiye dönüşümüne yardımcı olur. Antikorların yarattığı enfeksiyonlarla savaşır.
Bulunduğu besinler: Avokado, bira mayası, karaciğer, yumurta, mercimek, mantar, yer fıstığı, kırmızı acı biber, fındık, çavdar unu, soya fasulyesi, birçok hayvansal besinde ve bitki köklerinde.
B6 vitamini (Pyridoxine)Adet öncesi sendromları önler. Doğum sonrası depresyonlarıyla savaşmaya yardımcı olur. Metabolizmanın elzem asitleri proteinleri konusunda hayati önem taşır. Antikorlardan korur ve enzimleri aktive eder.
Bulunduğu besinler: Yumurta, bira mayası, günlük besinler, tüm tahıllar.
B9 vitamini (Folid Acid)Kalp krizini ve kanseri önleyici etkisi vardır. Spina Bifida –omurganın arkasında doğuştan olan açıklık- gibi doğumsal hastalıkları önler. Kırmızı kan hücresi oluşumunda, vücut hücrelerinin oluşumunda hayati önem taşır. Proteinlerin enerjiye dönüşümünde rol oynar.
Bulunduğu besinler: Kuşkonmaz, bezelye, bira mayası, kahverengi pirinç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya.
B12 vitamini (Cobalamin)Konsantrasyon, denge ve hafızada önemli rol oynar. Kırmızı kan hücresi yapımında oksijen taşıma göreviyle hayati önem taşır. Kalp krizini önler.
Bulunduğu besinler: Et, yumurta, balık, kümes hayvanları, peynir.
Özellikle vejetaryenlerin B12 vitamini dışardan almaları gerekir.
C vitamini (Ascorbic asit)Güçsüz kasları ve damarları güçlendirir. Kanserojen maddeleri yok etmede antioksidanlar kadar güçlü bir mücadele verir. Gergin bir cilt ve sağlam kemiklerin oluşumunu sağlar. Stresi ve kolesterolü azalmaya yardımcı olur.
Bulunduğu besinler: Portakal, limon, greyfurt, çilek, kivi, brokoli, elma, domates, patates, lahana, biber, kıvırcık, yapraklı yeşillikler.
D vitamini (Cholecalciferol, güneş vitamini)Özellikle çocuklar ve osteoporoz hastalığından muzdarip kişiler için önemlidir. Vücuttaki kalsiyum ve fosfor hareketini, absorve edilmesini sağlar. Tiroid bezlerinin doğru fonksiyonu için mutlaka alınması gereklidir.
Bulunduğu besinler: Yumurta sarısı, balık yağı, yağ, süt, ciğer.
E vitamini (Tocopherol)Serbest radikallerin vereceği zararlardan dokuları korur. Kanseri ve kalp damar hastalıklarını önlemeye yardımcıdır. Beyaz hücrelerin enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Erkeklerde sperm fonksiyonlarını düzenler. Kadınlarda düşük yapma riskini azaltır. Vücuttaki yaraların hızlı kapanmasını sağlar.
Bulunduğu besinler: Domates, yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, bal, beyaz unlu ürünler, bitkisel yağlar, fındık yağı, tohumlar.
K vitamini (Phylloquinone K1, Menaquinone K2, or Menadione K3)Kan K vitamini olmadan pıhtılaşmaz. İç kanamaları ve fazla kan kaybını önler. Adet dönemlerinde fazla kan akışını önler.
Bulunduğu besinler: Yeşil çay, şalgam, kuşkonmaz, brokoli, yeşil bezelye, su teresi, ıspanak, lahana, kıvırcık salata.
Kaynak:derinmor