• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Acillerde şaşırtan başvurular

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.691
698
http://www.hurriyet.com.tr/acillerde-sasirtan-basvurular-40032494
  • 567fadee18c7733974313e5f.jpg

ayat kurtarmanın ilk adımı olan acil servislerde yoğunluğa neden olan bazı kişilerin başvuru gerekçeleri hem şaşırtıyor hem de gülümsetiyor. ATUDER Başkanı Prof. Dr. Cander, "Nabzını dinleyip, 'Kalbim 5 dakikadır atmıyor' diye acil servise koşan kişi bile oldu. Kalbi atmadan acile nasıl geldiyse artık. Bu başvurular bizi çok şaşırtıyor" dedi.

Acil sağlık yardımı gerektiren hastalara hizmet veren acil servislerde, randevu sistemiyle bakılması için yeterince beklenemeyecek kalp krizi, yanık, travma gibi rahatsızlıklara ilk müdahale yapılıyor. Ağır hastalar için hayat kurtarmanın ilk adımı olan acil servislerde, bazı kişiler gereksiz yoğunluğa neden oluyor. Kendilerini acil hasta olarak nitelendirenlerin acil servislere başvurma gerekçeleri şaşırtıyor.

"Kalbim 5 dakikadır atmıyor", "Uyuyamıyorum", "Başım ağrıyor", "Kaşınıyorum", "Ayaklarım yanıyor", "İçimde bir şey kıpırdıyor", "Kulağıma sinek kaçtı", "Kulağıma kene yumurtladı" gibi gerekçelerle acil servislere başvuru yapıldığı öğrenildi.

'GEREKSİZ YOĞUNLUK YAŞANIYOR'

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, AA muhabirine yaptığı açıklamada, acil servise başvurulardaki yoğunluğun gerçek acil vakaların bakımını engellediğini söyledi. Hastaların, durumun aciliyetine göre hizmet almasının temel kural olduğunu belirten Cander, bazı bilinçsiz davranışlar nedeniyle gereksiz yoğunluğun yaşandığını dile getirdi. Cander, birçok ülkenin acil servislerinde Türkiye kadar yoğunluk yaşanmadığına işaret ederek, Avrupa'da ve gelişmiş ülkelerdeki meslektaşlarının "Bu kadar hasta bize başvursa ekonomimiz felç olur, ülkemizde kriz olur. Biz bunu 'afet' olarak tanımlarız" dediklerini ifade etti.

Cander, acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak için çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, buna rağmen insanların geceleri gereksiz yere hastanelere koşmaya devam ettiğini bildirdi.

'KALBİM 5 DAKİKADIR ATMIYOR'

Bazen başvuru nedenlerinin kendilerini bile hayrete düşürdüğünü anlatan Cander, şöyle dedi:

"Nabzını dinleyip, 'kalbim 5 dakikadır atmıyor' diye acil servise koşan kişi bile oldu. Kalbi atmadan acile nasıl geldiyse artık. Bu başvurular bizi çok şaşırtıyor. 'Ellerim morardı' şikayetiyle başvuran başka birinin, ellerinin yeni aldığı dar pantolonun cebinde uzun süre durdurduğu için morardığını gördük. Acil servisler problem ve stres çözme yeri olarak görülüyor. Acile gelen bazı insanların şikayetlerini birleştirecek bir tıp kitabı yok çünkü değişik şikayetlerle geliyorlar. Şu anda acil servise başvuran insanların başvurularını tanımlayacak yeni bir kitaba ihtiyacımız var."

Cander, acil servisleri gereksiz yere meşgul edenlerin "Hiçbir şeyiniz yok" açıklamasına, "Hiç bakmadınız, tahlil yapmadan nasıl bir şey yok diyorsunuz?" gibi cümlelerle tepki gösterdiğini söyledi.

ama bu geçerli bi sebeb o_O hiç baş ağrısı çekmedi herhalde bunu diyen:63:
Üç gündür süren baş ağrısı için geçerli sebep değil. Üç gün süren başağrısı için normal klinikten randevu alınıp gidilir. Gecenin 3ünde değil.

Bizde maalesef acil kavramı yok. "Kim randevu alıp bekleyecek şimdi" diye, "müsaittir" diye özellikle gece acile gitmek çok yaygın.

Üç gündür süren baş ağrısı için geçerli sebep değil. Üç gün süren başağrısı için normal klinikten randevu alınıp gidilir. Gecenin 3ünde değil.

Bizde maalesef acil kavramı yok. "Kim randevu alıp bekleyecek şimdi" diye, "müsaittir" diye özellikle gece acile gitmek çok yaygın.
o ayrı bi durum zaten herkes kurallara uysa -uymayı başarsa herşey çok daha güzel olacak ama nerde ...ben bir keresinde gece 3te gittim evde sadece no...n vardı dahada şiddetlendi ağrım onu içince artık gözlerimi açamaz halde idim ve gittim serum taktılar
bu arada baş ağrısından sonra cevap yazdım gerisini okumadım o_O

Bende bir kere başim dondugu icin gitmistim aslinda bos yere isgal etmemek lazim acil servisleri fazla evhamin zararlari iste :)

Biz Acil Servis'in manasını pek önemsemeyen bir halkız ne yazık ki.
Aynı şey 112 içinde geçerli, 1-2 dakikalık dalga geçmelerimiz belki başka bir hastanın hayatıyla oynamamıza neden oluyor.
Buyrun 112 çağrıları:
Arayan kişi : -burada çok ölü var.
Görevli: -Neresi?
Arayan kişi: -mezarlıktan arıyorum.

http://medyabar.com/haber/64326/bakin-112yi-arayip-ne-diyorlar.aspx

çok acil olmayan durumlar haricinde kanamalı yara, travma ,kriz vb

acil servisi işgal etmem ailecenek etmeyiz

abuk sabuk sebeplerle işgal edenlere de ifritim

Dün 5e 3 bir tansiyon ve 45 nabızla acile kaldırdılar beni. Ben orda ağrıdan gözümü açamaz haldeyken doktor ya da hemşire -görmediğim için kim bilmiyorum- rahim ağrısı için gelen kadına neden onu acil servise alamayacağını anlatmaya çalışıyordu. İçimden iyi küfrettim hatuna :KK70:Niye polikliniğe gitmek yerine buraya geldin sorusuna 5 yıl önce doğum yaptım beni buraya getirdiler diye cevap verdi zekasız ya.

Dün 5e 3 bir tansiyon ve 45 nabızla acile kaldırdılar beni. Ben orda ağrıdan gözümü açamaz haldeyken doktor ya da hemşire -görmediğim için kim bilmiyorum- rahim ağrısı için gelen kadına neden onu acil servise alamayacağını anlatmaya çalışıyordu. İçimden iyi küfrettim hatuna :KK70:Niye polikliniğe gitmek yerine buraya geldin sorusuna 5 yıl önce doğum yaptım beni buraya getirdiler diye cevap verdi zekasız ya.
geçmiş olsun.
ya işte en basit örnekle bile görünce bazı insanların nasıl saçmaladığını, halkımız acil hekimleri inşallah anlayacak diye düşünüyorum :)

Son düzenleme:
geçmiş olsun.
ya işte en basit örnekle bile görünce bazı insanların nasıl saçmaladığını, halkımız acil hekimleri inşallah anlaycak diye düşünüyorum :)
Teşekkür ederim. Aynen öyle acile gitmek insanların kolayına geliyor. Orada boş yere beklemek zorunda kalan gerçek acil hastalara oluyor olan.

Acilde gebelik testi yaptıran yada yaptırmaya teşebbüs edenler var. Sanki 9 ay sonra değilde 5dk sonra doğuracak

Acilde gebelik testi yaptıran yada yaptırmaya teşebbüs edenler var. Sanki 9 ay sonra değilde 5dk sonra doğuracak
Dün bana da gebelik testi yapmışlar sonuçlara bakarken gördüm. Akıllı olsunlar başka şikayetle gitsinler bari nasılsa her gelene yapıyorlar :KK70:

Dün bana da gebelik testi yapmışlar sonuçlara bakarken gördüm. Akıllı olsunlar başka şikayetle gitsinler bari nasılsa her gelene yapıyorlar :KK70:
aslında doğurganlık çağındaki nerdeyse bütün kadınlara yapılır ilaç filan verilecekse ya da geldiği şikayetlere göre diyeyim.
yalan söyleyen çok çünkü. cinsel aktif olduklarını saklıyorlar.
mesela karın ağrısıyla gelip de dış gebelik rüptürü olduğunu gördüm, hastayı dinleyip test yapılmasa kadın iç kanamadan gidecek, suçlular doktorlar.

aslında doğurganlık çağındaki nerdeyse bütün kadınlara yapılır ilaç filan verilecekse ya da geldiği şikayetlere göre diyeyim.
yalan söyleyen çok çünkü. cinsel aktif olduklarını saklıyorlar.
mesela karın ağrısıyla gelip de dış gebelik rüptürü olduğunu gördüm, hastayı dinleyip test yapılmasa kadın iç kanamadan gidecek, suçlular doktorlar.
Doğru söylüyorsunuz. Ben rahatsız olmadım bu defa test yapılmasından. Ama 16 yaşındayken ben yine mide bulantısı baş dönmesi ateşle acile gittim hemşire gebelik ihtimali olabilir mi diye sordu anamın yanında. Bakışlarıyla yedi beni annem resmen :KK70:Bari anne babanın yanında böyle şeyler sormayın kalpten gitmesin insanlar :))

Özellikle soğuk algınlıklarda acile gitme çok moda. İnsanlar üşeniyor randevu almaya. Üşendirenler utansın. Ben Ankara'da özel hastane için de devlet hastanesi için de ondan fazla kez arayıp yine de randevu hattına ulaşamayabiliyorum. Veya geçen yaşadığım olay; saat 8 buçuğa randevu aldım ancak öğleden sonra muayene olabildim. Bi kere doktor 10'da geliyormuş ama 8 buçuğa randevu veriliyor. Ben sandım ki randevu bana. :D herkese aynı saati veriyorlarmış. Doktor 10'da gelse bile saat 8 buçuğa randevu verilen onlarca hasta var. Artık sıra ne Zaman gelirse. Şaka gibi bir gün geçirdim. Sonra ilk muayeneden ilgili bölümün muayenesine geçerken, yine onlarca kişi ilk muayeneden verilen yönlendirme kağıtlarını sekreterliğe üst üste koyuyor, birikmiş kağıtları sekreterlik tek tek bilgisayara girip sıraya sokuyor. Dedim herhalde artık hastanelerde kuyruk olmamasının sebebi bekleme koltuklarının çoğaltılması. Sağolsunlar bol bol sandalye yapmışlar, artık hastanelerde kuyruk olmuyor. Bi insan hastanede 6 saat geçirebilir mi ya? Amacım da şu, çene cerrahisine filmimi gösterip gömülü yirmilik çekiminin çene sinirlerim için riskli olup olmadığını sormak. Günün sonunda ne olduğu belirsiz birinden (asistanımsı bir doktor) aldığım cevap "sol" şeklinde bir kelimelik bilgi oldu. Artık sol çekilebilir mi dedi yoksa sol çekilmemeli riskli mi dedi bilemiyorum, o saatten sonda umurumda olmadı. Soldan sonra çektiği derin off, direk yerimden kalkıp kaçarak ve söverek hastaneden uzaklaşmama sebep oldu.
Neyse günün sonunda dedim artık; bir daha devlet ve üniversite hastanesine geleni öpsünler.

Çocuklar dışında acile yalnizca ayağım kırıldığında gittim.
Amannn ana baba günüydü ama boynum agriyor diye gelen bile vardi yani. Doktor teyze sen bi ortopedi poliklinigine git diyor ne var bakiver iste diyo teyze de.

Doktorlari bosuna mesgul ediyorlar. Milletin hakkina da giriyorlar

Ben de regl sancısı için çok gittim acile ama iğne vurulmak için de polikliniğe gidilmez kio_O

Artik acildekiler de bikmis olmali sanirim sacma sapan durumlardan.Gece yarisi asiri bulanti kusma ve grip haliyle gitmistim ve hamilelik suphem oldugu icin ilac da alamiyordum. Doktor acilde hamilelik testi yapamadiklarini soyledi. Ne halin varsa gor dedi resmen oylece gonderdi beni. Neyse ki ilac vermemis ona ragmen. Cunku gercekten hamileymisim.

Olabilir aslında. Nabzının atmadığını söyleyen insanın cahil olduğunu bilmek için diploma kontrolüne gerek yok sanırım.
Millet de bayılıyor ya devletin kirli acillerinde sürünmeye.İhtiyacı var ki gidiyor.

Back