Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi 9 aylik oglum oturmuyor hala

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

mineralcik

canim ßeßegim x
Kayıtlı Üye
10 Haziran 2010
35
0
9 ayi bitti 10 aya girdi oglum oturmuyor hala. kendi basi yapamiyor. ben tutarsam yada destekle. gözümde büyüyorr sanki cok büyük bir sorunmus gibi . emeklemekte istemiyor. hic cabasi yok. ne yapmaliyimm doktorun söyledigi herseyi yapiyorum ama oglum tembelllll otururmu emeklermi yürürmu ... ne zaman yapacak bunlarii? :18:

erkeklerde sınırın 9 ay olduğunu biliyorum,
çünkü benim bir kızım da geç oturdu ve hatta sonrasında geç yürüdü,
fakat 11 aya kadar oturmasında sıkıntı olursa gelişimi açısından özel bir kontrol yaptırmak gerekir,
tavsiyem bir ay daha gözlemleyin,
aynı zamanda uzanma,tutma,talip etme gibi yetilerini de dikkate alın..

Arkadaşım canını sıkma her bebeğin gelişim farklı desem de ben de senin gibi çok pimpirikli bir anneyim malesef. benim kızımda 8,5 aylık ama hala emeklemiyor oturttuğum yerde kalıyor. ayrıca iştahsız ve kilo alımı çok yavaş. dişleri de çıkmadı. ben de çok dert ediyorum ama yapacak birşey yok sadece bekleyeceğiz:)

Arkadaşım benim oğlumda 9 ayluk şuan aynı zamanda rahatsız, karaciğreinde doğuştan tümör var bunun için tedavi oluyoruz doğduğundan beri. benim oğlumun gelişimi hakkaten yaşıtlarına göre biraz geri diyebilirim. ama ben sürekli onunla oyunlar oynayarak gelişimini desteklemeye çalışıyorum. son 2 aydır aradaki farkı çok güzel kapattık. (prematüre doğdu bu arada) çok faydasını gördüm. şuan oturabilir. tutunarak bağımsız ayakta durabilir. kendine olan güveni gelişti. sana tavsiyen bu oyunları oynayın. faydasını göreceksini...
ZİHİNSEL- DİL GELİŞİM:
Çocuk otururken iki eline aynı anda tutabileceği büyüklükte oyuncaklar verin. ( 8 ay )
Eline küçük oyuncaklar verin, bir elinden diğerine geçirsin.
(9 ay)
Karşılıklı top yuvarlama, araba sürme oyunu oynayın (12 ay )
Çocuğunuzla el çırpma oyunları oynayın. Gerekirse ellerinden tutarak destekle yaptırın

(10 ay )
Üzüm, leblebi gibi küçük yiyecekleri iki parmağı ile alana kadar bekleyin. Yutma tehlikesine karşı elinden alın.( 10 ay )
Çocuğunuza bay – bay yapmayı öğretin. Eve gelen ve giden herkesle bunu tekrarlayın. Elini tutarak destekle yaptırabilirsiniz.( 10 ay )
Oyuncak seslerini taklit edin; bum bum- tak tak, çın çın gibi.
Çocuk eliyle bir eşyayı gösteriyorsa eşyanın adını söyleyerek eline verin.
Vücudun parçalarını öğretin; gözünü,burnunu,saçını gösterin.( 12 ay )
Evdeki fotoğraflara birlikte bakın; kimler olduğunu söyleyin.
Çocukla oyuncaklarını saklama bulma oyunu oynayın; oyuncağın sesini dinleyerek yerini bulun.
Her gün legolarla oynayın
Bir kabın içine oyuncakları doldurma boşaltma oyunu oynayın.
Ortası delik küçük tahta oyuncakları ( simit gibi ) bir çubuğa geçirmeyi deneyin.
Resimli kitaptan tek tek resimlere bakın, isimlerini söyleyin. ( Bu ağaç, bu çiçek. Bak kuş uçuyor ).

( 6 aydan itibaren ) Çevrede kedi köpek kuş sesi duyunca dinleyin ve “ bak kedi miyav dedi” deyin.

MOTOR GELİŞİM:
Çocuğunuz otururken uzanamayacağı uzaklığa oyuncak koyun, almak için çaba göstermesine fırsat verin.( 7 ay )
Eşyalara tutunarak ayakta durdurun. Yürüteç kullanmayın. ( 9 ay )
Çocuğunuzu ara sıra yüzüstü yatırın; önüne oyuncaklar koyarak ilgisini çekin.
Çocuğunuza her gün yumuşak hareketlerle kol, bacak egzersizleri yaptırın.
Çocuğu uyanık olduğu zamanlarda yerde veya güvenli bir mama sandalyesinde oturtun.
Sehpa ya da koltuk üzerine oyuncak koyun, tutunup kalkması için bekleyin. (11 ay)
Her gün su dolu bir küvet ya da leğen içinde su oyunları oynatın (yıkama değil)
Nefes alma korkusu yaşamaması için yüzüne su dökmeyin.

SOSYAL GELİŞİM:
Yere attığı veya düşen oyuncaklarını kızmadan geri verin. Oyuncağı yerde aramasını bekleyin.
Evdeki dolapları merak edecektir. Karıştırmak isterse birlikte dolapların içini boşaltın sonra tekrar yerleştirin.
Çocuğa tekerlemeler ve şarkılar söyleyin
Değişik oyunlarla çocuğu güldürün
Cee- ee oyunu oynayın.
Çocukla düzgün cümlelerle konuşun
Bardağı biberonu çocuğun eline verin; siz az yardım edin.
Eline ekmek gibi katı yiyecekleri verin, yesin. Her öğünde sizinle masaya oturtun.
Kaşık çatalı eline verin, alışsın. Elleriyle yiyebileceği yiyecekler de hazırlayın.
Başka çocuklarla bir araya getirin, hepsine oyuncak verin. Diğer çocuklara alışsın.
Yabancılara alışması için birlikte ev dışında vakit geçirin.
Çocuğa müzik dinletin.
Çocuğu sık sık dışarıya parklara götürün.
Oyun oynarken sürekli konuşun ve ses çıkarın
Çocuğa her zaman adıyla seslenin.
Çocuğun isteklerini anlatabilmesi için zaman tanıyın. Çocuğun bakışıyla ya da vücut hareketiyle anlatmasına izin vermeyin. Bir süre, istediğini size göstermesi ya da ses çıkarması için bekleyin.
Çocuğunuzla kaçma kovalamaca oynayın.
Yürümeye başladıysa “Hayır” dediğinizde durması gerektiğini davranışlarınızla, yüz ifadenizle öğretin.
Güvenliği için tüm önlemleri alın. Boynuna ip bağlamayın, keskin ve sivri eşyaları ortada bırakmayın, her an yanında olun.

tesekür ederim tavsiyeleriniz icin. butun gunumu ona ayiriyorum.o uyudugu zaman yapiyorum islerimi. yüz üstü döndugu zaman sinirleniyor. agliyor. hafizasinin kuvvetli oldugunu dusunuyorum.müzik dinlemeye bayiliyor .oyuncaklariylada oynamasi guzel .elinden tutunca yürümeyi seviniyor .yüzüme bakip gülüyor yürürken..sadece kendi basina oturup sürünemiyorr..kendi yasitlari yada daha kucukler yapiyor bende üzülüyorum haliylee..

inş. bir sorun yoktur canım.
özeleğitim verdiğin bilğiler için teşekürler canım.

inş. bir sorun yoktur canım.
özeleğitim verdiğin bilğiler için teşekürler canım.

inşallah bir sorun yoktur ancak 7. ayından sonra hala oturamayan bebekleri bir nöroloğun görmesi gerektiğini duymuştum.muayene ettirmekte fayda var.

faydalı olduysam na mutlu bana canım. şunu sakın unutmayın,bireysel faklılılar. bu her dönemde ve her zaman karşılaşabileceğimiz bir durum. bu yüzden kıyaslamak yerine her çocuğu kendi içinde değerlendirmek hem bebğimizin gelişimi hem de kendi psikolojimiz için en doğrusudur değil mi?

benim oğlum da 7.ayı bitirdi ama hala oturamıyor aslında oturuyor ama en küçük bi hareketinde hareket ettiği yöne devriliyor.bence biraz beklemek lazım ben olumsuz düşünmüyorum.elbet oturacak.bi de etrafımdakilerde genelde 7-8 aylık aynı tam oturamıyo.

doktora gittik dün oturamadigi icin terapiye gonderdi . haftaya baslayacagiz. bakalim ne olacak . simdi 10 ayi dolmak üzere normal olmadigini dusundum randevusundan önce göturdum dr a . yürüme ve oturma terapileri yapilacak sanirim.. benimm ihmalligimdem olsa gerek neden daha önce kendi basina oturtmadin yüz üstü yatirmadin dedi dr.tek benle bitsse keske kaynanam bebegim dogdu öyle kucagindaydii.cocuk büyütmüs ama nasil davranacagini bilmiyor düsüncesizz kadin sinir oluyorumm.cok üzgünümm yaaa

arkadasım hiç üzülme. ben bu dertten kendimi yedim bitirdim ama elden hiçbirşey gelmiyor. hersey zamanı gelince oluyor. benim kızım 13 aylık. daha 1 aydır oturuyor. evet 1 yaşında oturmaya başladı. ama prematureydi benim kızım. ayaklarını yere bastığını yürüttüğünü söylüyorsun. hiç canını sıkma. bence birşey olsa onu da yapamazdı. benim kızımında ayakları çok güçlüydü. çok küçükken ayaklarıyla çivi gibi durabiliyordu. tek tesellim buydu. şimdi güzel oturuyor ama tabi çok çok güçlü değil. bazen düşebiliyor ama buna da şükür. zamanla geliştirecektir. fizik tedaviye götüreceksin sanırım. ben hiç götürmedim. dene bakalım faydasını görürsen emekleme ve yürüme için bende deneyebilirim. haber ver bana olur mu gelişimleri. canını da sıkma. hersey yoluna girecek Allahın izniyle inşallah

arkadasım hiç üzülme. ben bu dertten kendimi yedim bitirdim ama elden hiçbirşey gelmiyor. hersey zamanı gelince oluyor. benim kızım 13 aylık. daha 1 aydır oturuyor. evet 1 yaşında oturmaya başladı. ama prematureydi benim kızım. ayaklarını yere bastığını yürüttüğünü söylüyorsun. hiç canını sıkma. bence birşey olsa onu da yapamazdı. benim kızımında ayakları çok güçlüydü. çok küçükken ayaklarıyla çivi gibi durabiliyordu. tek tesellim buydu. şimdi güzel oturuyor ama tabi çok çok güçlü değil. bazen düşebiliyor ama buna da şükür. zamanla geliştirecektir. fizik tedaviye götüreceksin sanırım. ben hiç götürmedim. dene bakalım faydasını görürsen emekleme ve yürüme için bende deneyebilirim. haber ver bana olur mu gelişimleri. canını da sıkma. hersey yoluna girecek Allahın izniyle inşallah

benim oglum da ayni. 1 aydir ayaklarini uzatarak poposunun ustune oturabiliyor. 10 aylikken dizleri ustune oturabiliyordu ama ayaklarini uzatarak oturttugum zaman devriliyordu. yani aslinda bel, sirt dengesinde bir sorun yok cok sukur..
benim oglumun dizinde kasilma var. bu yuzden dengesi bozuluyordu. simdi bacak boyu uzadigi icin sapasaglam olmasa da kendi kendine ayaklarini uzatarak oturmaya basladi. elhamdulillah.

ben pinpirikli oldugum icin drlara ayrintili sordum. oturma konusunda normal olan 6 aylikken destekli, 8 aylikken desteksiz oturmalaridir ama; kimi cocuklar biraz daha gecikebiliyorlar.
ama yasina girdigi halde ne dizleri ustunde, ne de poposu ustune oturamayan bebekleri kapsamli bir kontrolden gecirmenizi tavsiye ederim. bizimki masaj ve cesitli hareketler gerektiriyor mesela.

doktora gittik dün oturamadigi icin terapiye gonderdi . haftaya baslayacagiz. bakalim ne olacak . simdi 10 ayi dolmak üzere normal olmadigini dusundum randevusundan önce göturdum dr a . yürüme ve oturma terapileri yapilacak sanirim.. benimm ihmalligimdem olsa gerek neden daha önce kendi basina oturtmadin yüz üstü yatirmadin dedi dr.tek benle bitsse keske kaynanam bebegim dogdu öyle kucagindaydii.cocuk büyütmüs ama nasil davranacagini bilmiyor düsüncesizz kadin sinir oluyorumm.cok üzgünümm yaaa

uzulme, bu terepilerin faydasi olur insallah. bize de arayip haber verecekler. ben de bacaklarina masaj yaptirmak icin goturecegim. simdilik bana ogrettikleri gibi evde kendim yapiyorum.

yazdiklarinizi okuyunca kendimi gercekten iyi hissediyorumm . hepinize ayri ayri tesekür ederim. 1 aydir oturmasi icin ugrasiyorum 5 10 dk oturuyor ama sonra düsüyor düsmemek icin ellerini kullanmayi bilmiyor. buda bi gelisme diye düsünüyorum. insallah ögrenirr herseyi. allah herkesin bebisine saglik versin. benim ilk bebegim daha acemiyim biliyorum . ama destek olacak ögretecek kimsemde yok .ailemden uzaktayim annemin yanima gelme imkani yok bende her zaman gidemiyyorum. anne olunca annemin degerini anladim. ama sizde moral veryorsunuz bana saolunnn sekerler...

merhaba, benim kızım da 38. haftada doğdu prematüre sayılmaz ama karnımda gelşim geriliği vardı ve olması gerekenden küçük doğdu,şuan tam 5 aylık ve 3 buçuk aydır ayaklarına çivi gibi basıyor, sürekli ayakta durmak istiyor elinden tutunca hiç oturmadan direk ayağa kalkıyor, tek başına oturtmayı denemedim zaten oturmayı da sevmiyor ben de korktum siz böyle deyince, şimdiden destekli oturtmaya başlasammı ki?

merhaba, benim kızım da 38. haftada doğdu prematüre sayılmaz ama karnımda gelşim geriliği vardı ve olması gerekenden küçük doğdu,şuan tam 5 aylık ve 3 buçuk aydır ayaklarına çivi gibi basıyor, sürekli ayakta durmak istiyor elinden tutunca hiç oturmadan direk ayağa kalkıyor, tek başına oturtmayı denemedim zaten oturmayı da sevmiyor ben de korktum siz böyle deyince, şimdiden destekli oturtmaya başlasammı ki?

canım niye korktun anlayamadım. gelişim geriliğiyle doğduğu için mi korktun. hiç korkma çünkü 38. haftanda doğum yapmışsın. benim kızımdan çok çok iyi doğmuştur. 33 haftada doğdu ama 29 hafta boyutundaydı. her premature bebekde bir olmuyor tabi. çok küçük doğup erkenden oturup yürüyen bebkler de var. geç kalanlar da var. 3 buçuk aydır ayaklarını basıyormuş bak ne güzel. ama benim hatalarıma düşmemen için söylüyorum. ayaklarını çok güzel basıyor diye sürekli ayakta tutma. ben öyle yaptım çünkü. hiç oturmayı sevmezdi. hala da sevmez. yere koy yüz üstü sırtını çok güçlendirir canım

canım niye korktun anlayamadım. gelişim geriliğiyle doğduğu için mi korktun. hiç korkma çünkü 38. haftanda doğum yapmışsın. benim kızımdan çok çok iyi doğmuştur. 33 haftada doğdu ama 29 hafta boyutundaydı. her premature bebekde bir olmuyor tabi. çok küçük doğup erkenden oturup yürüyen bebkler de var. geç kalanlar da var. 3 buçuk aydır ayaklarını basıyormuş bak ne güzel. ama benim hatalarıma düşmemen için söylüyorum. ayaklarını çok güzel basıyor diye sürekli ayakta tutma. ben öyle yaptım çünkü. hiç oturmayı sevmezdi. hala da sevmez. yere koy yüz üstü sırtını çok güçlendirir canım

işte ben de hep ayakta durmak istediği için korktum oturmayı beceremezmi diye, yere yatırıyoruz yüzüstü 3 dk. iyi duruyo sonra sıkılıyo ağlamaya başlıyo :) evet ayaklarının üstünde çok güzel duruyo bazen adım da atmaya çalışıyo ama işte oturtamıyorum :) bugün sırtını koltuğa dayadım 90 derece oturttum yana düşüyo biraz durup, biraz geriye doğru dayayıp oturtunca güzel duruyo ama

bu arada bebeğinin gelişimi şu an nasıl yaşıtlarından geride mi? benimki de 38. haftada doğdu ama 36 hafta boyutundaydı, kilo aldıramıyorum, görmüşsündür minyon bebekler başlığım var orda paylaşırsan sevinirim :)

Canım öncelikle şunu hiç aklından cıkarma,HER ÇOCUK FARKLIDIR.benim oğlumda 7 ay hiç bi sekilde ayaklarını basmadı.resmen sallanıyordu bastırmaya calıstığımda.onuncu ayın ortasında oturdu,11.ayın ortasında sıralamaya başladı ve allaha şükür 14. ayın ortasında yürümeye başladı.basmamasından ötürü ankaraya bile götürdük.ne stres yaşadık bir biz biliriz.şimdi diyorum ki herseyin bir zamanı var ve ben oğlum standartlarda olmak zorundaymış gibi hiç bekleyip sabretmedim.kendimi yedim durdum.yani demem o ki zamanı gelmeden çiçek bile açmazken, sen bebeğinin zamanı gelmeden birşeyler yapmasını bekleme.bazı insan vardır 100 kiloyu sırtlar bazı insan vardır 20 kilonun altında ezilir.demekki bebişinin kas ve kemik gelişimi henüz desteksiz oturabilecek kadar güçlenmemiş annesi...

X