Konuya tekrar yazma ihtiyacı hissettim. Ben yurtdışında yaşıyorum ve açıkçası okul öncesi eğitim konusunda Türkiye ile farklı uygulamalar olduğu için konuyu iki ülkeyi kıyaslayarak epey araştırdım. Burda okul öncesi eğitim genelde 2,5-3 yaşında başlıyor, türkiyeye göre çok erken hatta Türk annelerin kreşe bile başlatmayacağı bir yaş. Yine Türkiyeden farkı, İngilizce öğretelim matematik öğretelim olayına hiiiiç girmiyorlar. Bunu sorduğumda, niye İngilizce öğretelim ki, ilerleyen sınıflarda zaten öğrenecekler diye yanıt verdiler. Ki gerçekten de Türkiyede nerdeyse her anne evladının anaokulunda renkleri sayıları İngilizce bilmesine öyle bi önem atfediyor ki… üzgünüm ama burdaki yetişkinler ingilizceyi ve diğer bir dili türkiyedekilere göre çok çok daha iyi konuşuyorlar. O yüzden 5 yaşında ona kadar İngilizce sayması hiçbir başarı kriteri değil. Ezbere bilgi. Eğitimde önemli olanın eğitim yüklemeden veya çocuğa “eğitildiğini” hissettiren bir otoriter yaklaşımda değil, oynayarak ve eğlendirerek sınır koyma, sosyalleşme, el becerilerini geliştirme, yemeğini kendi başına yiyebilme, ceketini giyebilme, kurallarla tanıştırma ve bunu yaparken boğucu olmama, çocuğun akranlarının arasında kendini ifade edebilmesi gibi sosyal gelişimi destekleyen şekilde verilmesi anlayışı hakim. O yüzden kimse 3 yaşındaki çocuğuna kötülük ediyor gibi düşünmüyor. Lütfen lütfen evladınızın geri kalmaması için çok acil önlem alıp başlatın. Yoksa hem ders yükünü hem uyum problemini aynı anda göğüslemeye çalışacak minik yavru