6aylik bebek beslenmesi

Byzay

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Mart 2021
150
38
Merhaba. Bebegim bugun 6.ayina girdi. Sanirim artik sütüm tek basina yetmiyo :KK43: saglik ocagindaki hemsiremizinde tavsiyesiyesiyle ek gidaya baslamayi dusunuyorum. 3 gün kuralini falan biliyorum once sebzelerden baslamam gerektigini biliyorum mesela ama kac ogun vericem nasil vericem bilmiyorim. Internette irmikli yulafli cesitli pureler mamalar yapiyolar 6aylik bebebklere ama 3 gun kuralinda ilk gun 1 cay kasigi ikinci gun 1 tatli kasigi ucuncu gun 1 yemek kasigi dedi hemsire. Tek sefer bu miktar verilip baska bir sey verilmeyecek mi ?
Beni bilgilendirip örnek verebilir misin rica etsem
Birde sutumun artik yeterli olmamasi normal mi ? Yoksa sutum mh azaliyor sizce?

3 gün kuralı şu şekilde oluyor, sebzelerden başlayarak mesela havucu haşlayıp ilk gün bi çay kaşığı, ikinci gün bi tatlı kaşığı, üçüncü gün bi yemek kaşığı kadar verebilirsiniz. Sonraki üç gün bi diğer sebzeyi aynı şekilde deneyeceksiniz. Buradaki amaç bebeğinizin herhangi bir sebzeye karşı alerjisi olup olmadığını öğrenmek. Alerjisi olmadığını bildiğiniz sebzeleri birlikte pişirip örneğin sebze çorbası olarak içirebilirsiniz. Sebzelerden sonra meyvelere geçebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey ayına göre vermek, mesela bazı şeyler 6 aylıkken alerji ihtimali yüksekdir veya çok gaz yapabilir ve bebeğiniz kabul etse de birden çok yedirmemek, kabız olmasın. Bu zamanlar doyumluk değil tadımlık zamanları yani bebeğiniz kabul etmese de üzülmeyin ve zorlamayın. Sütünüz yetmiyorsa, bebeğiniz doymuyorsa mama deneyebilirsiniz. Bebeklerin 1 yaşına kadar ana beslenme kaynağı anne sütü veya mamadır.

Düzenli gittiğiniz doktorunuz yok mu onlar örnek listeler,detaylı bilgiler veriyor bu konuda. Bebeğinize sütünüz az geliyor diye ek gıdaya güvenmeyin bu arada. İçinde bulunduğunuz aylarda ek gıda doyumluk olacak birşey değil. Vücudun yemek yemeye alışma süreci aslında. Süt gerçekten yetmiyorsa doktor tavsiyesi ile formül sutlerle devam edebilirsiniz ama yanılgıya da düşmüş olabilirsiniz. Bir uzman tarafından kilo takibi olmalı.

Merhaba. Bebegim bugun 6.ayina girdi. Sanirim artik sütüm tek basina yetmiyo :KK43: saglik ocagindaki hemsiremizinde tavsiyesiyesiyle ek gidaya baslamayi dusunuyorum. 3 gün kuralini falan biliyorum once sebzelerden baslamam gerektigini biliyorum mesela ama kac ogun vericem nasil vericem bilmiyorim. Internette irmikli yulafli cesitli pureler mamalar yapiyolar 6aylik bebebklere ama 3 gun kuralinda ilk gun 1 cay kasigi ikinci gun 1 tatli kasigi ucuncu gun 1 yemek kasigi dedi hemsire. Tek sefer bu miktar verilip baska bir sey verilmeyecek mi ?
Beni bilgilendirip örnek verebilir misin rica etsem
Birde sutumun artik yeterli olmamasi normal mi ? Yoksa sutum mh azaliyor sizce?
Ek gıdaya başlamak için bazı kriterler var takipli doktorunuz sizi daha iyi yönlendirir bunlara bakarak takipli doktorunuz yoksa da instagram da ya da youtube da doktorların ek gıdaya başlama şartları diye videoları var bunları izleyerek bakarsınız bebeğiniz hepsini sağlıyorsa başlayabilirsiniz. İlk başlarken nötr tatlardan başlamanız sonrasında tatlı meyvelere geçmek daha iyi olur. Patates,kabak vs bunlarla başlayabilirsiniz. Hemşirenin dediği gibi 3 gün kuralı 3 gün boyunca sadece aynı besini yedirerek yapacaksınız. Ama sütünüz yetmiyorsa ek gıdaya değil mamaya başlamanız gerekiyor. .Çünkü zaten 8-9 aylık olana kadar doğru düzgün bir şey yemeyecek daha tadım sürelerinde olacak yani karnını doyuracak şekilde bir beslenme olmayacak ancak 9. aydan sonra biraz daha fazla yemeye başlar. 9. aya kadar maks porsiyon zaten günlük 6 tatlı kaşığı olması gerekiyor. Sonra arttırırsınız ama yine süt ve ya mamayla devam edilmesi gerekiyor. O yüzden sütünüz yetmiyorsa ek gıdayla halledemezsiniz çocuğun karnı doymaz yani ek gıdayla.

X