Bence olaya babasi babasindan gördügü kadarini yapiyor, o kadarini biliyor da ancak bu kadarini yapiyor seklinde yaklasamayiz. Elbette ebeveyn olmak kolay bir is degil ve elbette bizler de anne baba oldugumuzda yanlislar yapacagiz. Biz nasil kendi anne ve babamizi elestiriyorsak, cocuklarimiz da bizi elestirecek.
Fakat bu demek degildir ki, herseyi kabullenecegiz, sineye cekecegiz, üzerine gitmeyecegiz. Bir kere konu sahibinin babasinin bir degil, milyonlarca hatasi var. Evet, haklisiniz, bizim topraklarda ataerkil aile yapisindan gelmis erkeklerin cogu böyledir, ki adamcagiz da 71 yasindaymis. Simdi dedemi düsünüyorum, yaslandikca onun da hatalari biri bin katliyor ama bütün cocuklari yine yasli insandir deyip alttan aliyor. Fakat kimse de dip dibe birlikte yasamiyor. Haftada bir, ayda bir ziyaret olursa, iki üc cümlesi sineye cekilir belki.
Elbette, vefali olmak, erdemli olmak, ailenin yine de her seye ragmen kiymetini bilmek önemlidir ama bir yere kadar. Benim babam esime böyle laflar etse, bana da böyle etmedigini birakmasa, ben katlanamazdim. Cekmeyen icin "yaslidir, idare ediverin" demek daha kolaydir ama cekene sormak lazim.
Bence yasli insanlar zaten yasayacaklarini yasamislardir, yeni hayat kurmus genc insanlarin huzurunu bozacak düzeydeyse bu durum, alttan alinamaz hale gelmisse, hele ki konu sahibi ve esi de özellikle cidden takdir edilesi sabirli davranmislar, biraz nefes almaya onlarin da haklari yok mu?
Annem yatalak olsaydi ne yapardim bir fikrim yok ama bir süre sonra incinen esimi ve kendi ailemi düsünmek zorunda kalacagimi tahmin ediyorum. Annem de eminim beni desteklerdi.
Ne yapabilirsiniz bilmiyorum ama en azindan belli bir süre nefes alma sansiniz varsa, nefes almaya calisin. Sürekli birlikte kalmayin. Gerci annenize bakabilecek baska biri yok degil mi? Esiniz geri döndügünde bir bakici tutmaya maddi durumunuz el verirse, iki ay siz bakiyorsaniz, iki ay bakici baksin.
Cok mu gaddar duyuluyor bilmiyorum ama yasadiklarim bana bunu ögretti. Üstelik bu durumda bile sevgiyle kurulu bir yuva varken, bu yuvalar da böyle kolay kurulmuyorken, yaslidir diyip alttan alarak yasayamaz insan.