60 kadını kürtaja zorlayan kızamıkçık aşısı...

BenLiLa

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2008
4.200
29
Kullanım süresi dolan kızamıkçık aşıları hamile kadınlara uygulanınca...

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Gebelere yapılması uygun olmayan aşı yüzünden İzmir’de 60 kadın kürtaj olmak zorunda kaldı. Süresi geçmekte olduğu iddialarıyla gündeme gelen kızamıkçık aşıları İzmir’de sağlık skandalına yol açtı.

Milliyet'in haberine göre: Aşının, hamilelere yapılması riskliyken; ilk belirlemelere göre İzmir’de aşılanan kadınlar arasında gebeyken aşı yapılan ve aşı yapıldıktan sonra gebe kalan kadın sayısı 100 civarında. 60 kadın ise, aşı nedeniyle bebeklerinin özürlü doğma ihtimalini göze alamayarak kürtaj yaptırmak zorunda kaldı.

SES ortaya çıkardı

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, Türk Tabipler Birliği Pratisyen Hekimler Kolu ve Pratisyen Hekimlik Derneği ortak bir açıklama yaparak, Sağlık Bakanlığı’nın kullanım süresi dolmak üzere olan kızamıkçık aşılarını kullanarak özellikle hamile kadınların sağlığını tehlikeye soktuğunu duyurdu. SES İzmir Şube Başkanı Dr. Ergun Demir, geçtiğimiz Temmuz- Ağustos aylarında aile hekimliği pilot ili olan 33 ilde, 18-35 yaş grubu kadınlara bir doz kızamıkçık aşısı uyguladığını belirterek, “Kuşkulanmıştık, çünkü kampanya bilimsellikten uzaktı” dedi.

Hangisi yanlış?

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2006 Çalışma Yıllığı’na göre 2005’te sadece bir Konjenital Kızamıkçık Sendromu olgusu saptandığını hatırlatan Demir, “İzleyen yıllar için Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiği bir rakam yok. 2005 rakamı üzerinden hesaplama yapılırsa, ülkemizde Konjenital Kızamıkçık Sendromu insidansı yaklaşık 60 milyonda birdir. Bu rakam doğru kabul edilirse zaten bu kampanyaya gerek yok. Bu rakam yanlışsa bu da ayrı bir skandal. Kampanya hedef grubu olan 18–35 yaş arası kişilerle ilgili önce sağlık taramaları yapılması gerekirdi.” dedi.Kampanyanın ülke çapında yürütüldüğünü bunun da risk bölgelerine özel hastalık kontrol programı uygulamasını gerektirdiğini hatırlatan Demir, “Ama bu şekilde bir risk haritalaması yapılmadan sadece aile hekimliği pilot uygulamalı 33 ille sınırlı bir kampanya gerçekleştirilmesinin bilimsel dayanağı ne? Aşılama kampanyaları genellikle hastalıkların sıklığının arttığı mevsimlere göre başlatılırken bu kampanya Temmuz-Ağustos aylarına sıkıştırılmıştır. Tüm bu karanlık noktalar için Bakanlık’tan bilgi istedik. Ancak hiçbir açıklama gelmedi.” diye konuştu.

Dedektif gibi araştırdılar

Sahada gözlemler yaparak aşılamayı toplum sağlığı açısından izlediklerini belirten Demir, şöyle konuştu; “Gebe kadınlara, kızamıkçık aşısı yapılmaması ve aşı uygulaması sonrasında 4 haftalık dönemde gebelik planlamaması gerekir. Buna rağmen, 33 ilde bazı gebe kadınlara kızamıkcık aşısı yapıldığı ya da bazı kadınların, aşı yapıldıktan sonraki dört hafta içinde gebe olduğunun anlaşıldığı çok sayıda vaka olduğunu saptadık. Bilimsel verilere göre bu vakaların takip edilmesi gerekli ve acil bir izlem komisyonu oluşturularak vakalarla ilgili karar verilmesi ve ailelerin bilgilendirilmesi gerekli. Ancak ailelere yeterli bilgi verilmemesi ve / veya koordinasyon sağlanamaması sonucu kadınlar panik içinde kürtaj olmuş ve gebelikleri tahliye edilmiştir. Yaptığımız araştırma ve çalışmalara göre, sadece İzmir ilinde aşılanan 18–35 yaş kadınlar arasında gebe iken aşı yapılan ve aşı yapıldıktan sonra gebe kalan kadın sayısı 100 civarındadır. Kürtajla gebelikleri tahliye edilen kadın sayısı 60 civarındadır.”

İşte skandalın belgesi …

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili olarak 4 Ağustos tarihinde Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu imzasıyla başta İzmir olmak üzere 33 ilin valilik ve sağlık müdürlüklerine konuyla ilgili uyarı yazısı gönderdiği ortaya çıktı. Binlerce kadın aşılandıktan sonra gönderilen yazıda, “Bazı illerde gebelik durumunda aşı uygulaması yapılan kadınlar olduğu bildirilmiş olup, bu konuda Bakanlığımızdan görüş istenmiştir. Gebelik durumunda kızamıkçık aşısının uygulanması, herhangi bir yan etki göstermemiş olsa bile Konjenital Kızamıkçık Sendromu teorik riski nedeniyle yapılmamalıdır ve bu durum program uygulama hatasıdır.” denildi. Hatanın resmen kabul edildiği yazıda, hamileyken aşı yapılan kişilerin isim ve adres bilgilerinin de kayıt altına alınması istendi.

İzmir’den çıt çıkmıyor

SES’in konuyu gündeme getirmesine ve İzmir’de 60 kadının kürtaj yaptırmak zorunda kalmasına rağmen İzmir Valiliği ve İzmir Sağlık Müdürlüğü, konuyla ilgili suskunluğunu koruyor. İsimlerinin açıklanmamasını isteyerek www.egedesonsoz.com’u arayan aileler yaşadıkları acıyı anlattı. Bu üzücü olayı hayatlarından silmeye çalıştıklarını belirten acılı aileler, ilgili yerlere şikayette bulunduklarını ancak henüz bir sonuç alamadıklarını belirtti. Aileler, kendilerini en çok üzen konunun ise bilgi vermeden aşıyı uygulayan Aile Hekimlerinin hala görev yapması olduğunu belirterek, Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere İzmir Valiliği ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nü göreve çağırdı.

Konu TBMM’ye de taşındı

Konuyu TBMM’ye taşıyan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Arıtman, Kızamıkçık aşısı yapıldıktan sonra gebe kalan kadın sayısını ve toplam kaç vakada kürtaj yapıldığını sordu. Arıtman önergesinde ayrıca, “Amacınız Konjenital Kızamıkçık Sendromu’nu engellemek mi yoksa son kullanma tarihi 2009 Ağustos olan aşıları tüketmek midir? Aşı kampanyasında kullanılan aşıların temin yolu nedir? İhale ile alınmışsa, belirlenen tutar ve aşı adedi nedir? Aşılar hangi tarihte Sağlık Bakanlığı’na teslim edilmiştir ve teslim edilen aşıların son kullanma tarihleri nedir? Son kullanma tarihi biten ve imha edilen aşı miktarı nedir? Kampanyada oluşan hataların, bilim dışı uygulamaların, gebeliklerin ve kürtajların vebali, sorumluluğu kimdedir? Sorumlular hakkında herhangi bir cezai ve idari işlem yapılmış mıdır?” diye de sordu
[/FONT]

kaynak :yazate

arkadaşlar bende sağlık ocağında 3 temmuzda kızamıkçık aşısı olmuştum.
hastaneye muayeneye gittiğimde bunu söylediğimde doktorlar şaşırmıştı ve iyiki bu konuyu söylediğimi 3 ay kesinlikle bebek düşünmemem gerektiğini söylemişlerdi.
demekki son kullanma tarihleri geçiyor diye bizlere bu aşıları yapmışlar...
üstelik herhangi bir test bile yapmadan...
kızamıkçık aşısı olan varmı başka...

bende olmak için g,itt,m sağlık ocağına bebek yapmıycaksın dedi ama ben tedavi oluyorum bırakamam dedmim ama dedi bebein sakat olur bendde hemşireye dedimki aşı olmasam kim ne diycek olmuyorum dedim zaten hamile kalınca ister istemez bi sürü aşı oluyoruz mutlaka içinde vardır oda sen bilirsin zaten şart değil dedi akannehir

ülkemizde insan hayatı bu kadar ucuz işte yaaa. ben hatırlıyorum bizim sekreter kız var 20 yaşında ilaç yazdırmaya gtmiştide doktor yapalım ilerde lazım olcak demiş yapmış. bende demiştim ne iyi düşünmüş falan. yazık valla

kızamık aşısı kurbanı biriyim..bu devletin aşılama furyasından değil ama içim acıyor.....

60 kadını kürtaja zorlayan kızamıkçık aşısı...
Kullanım süresi dolan kızamıkçık aşıları hamile kadınlara uygulanınca... LILA

MERHABA ARKADASLAR COOOK GEC OLDU AMA YENI ADAPTE OLABILDIM HAYATA KIZAIKCIK ASISI HAKKINDA 9. AYDA BI YORUM YAPMISTIM BEBEGIMI ALDIRMAK UZREYDIM VE OLEDE OLDU. BEN O ASIYI VURULDUKTAN SONRA IZMIRIN CESITLI HASTANELERINDE 5DR. GITTIM KONAK DOGUMDA ORTALIGI BIRBIRINE KATTIM AMA SONUC HICTI CUNKU BEN O ASIYI VURULMUSTUM... O GUN KONAK DOGUMDA BIZZAT SAHIT OLDUGUM RAKAM 6HAFTA KADAR SUREDE 40 CIVARI HASTANIN KIZAMIKCIK ASISI NEDENIYLE SADECE KONAK DOGUMDA KURETAJ YAPTIRDIGIYDI BU DR.A KURETAJ SEBEBINI SOYLEYEN HASTALARDI ILGILININ YAPTIGI YORUMA GORE BASKALRIDA OLABILIRDI YANI BIR HASTENEDE 50KADIN KURETAJ OLMUS OLSA VE BENIM IZMIRDE BILDIGIM DEVLETE AIT 3DOGUM HASTENESI VAR BUNUN DISINDAYUZLERCE OZEL POLIKILINIK HASTENE VS SAYMIORUMM AMA YINE HER ILDE 100KADIN BU SEBEPLE KURETAJ OLMUS OLSA VE SIZ BUNU 33ILLE CARPSANIZ CIKAN SONUC 3300DUR. 3300 300 30 YADA 3 FARKEDEN BIRSEY YOK. BEN BU RAKAMLARI KAFADAN ATMIORUM GAZETE BILE YAYIMLAMIS 1BEBEK BILE YANLIS UYGULAMALR SONUCU HAYATINI KAYBEDIOSA BU UYGULAMADA BI HATA VARDIR
KURETAJDAN SONRA ILGILI YERLERE TUM GAZETELERE TVLERE BINLERCE MAIL ATTIM CVP ALAMAMISTIMM CUNKU O DONEMDE KESIKBAS CINAYETI ERGENEKON VS GIBI BUDALACA SEYLERLE INSANLAR UYUTULUYORDU DEVLETIN REZILLIGINI ORATAYA CIKARMAK KIMSENIN UMRUNDA DIILDII AMA SONUNDA BI HABER YAPMISLARR INANAILMAZ AYLARRR SONRA GORSEMDE YINEDE SEVINDIM? KIMSE SORUMLUUK USTLENMEDI EVT TEL ADRES ALDILAR ACIMI HER UNUTTUM DEDIGIMDE ARADILAR BEBEGI ALDIRDINIZ MI NAPTINIZ DE SORUP DURDULAR SONUNDA YETER DEDIM YETE BEBEK FALAN YOK TUM HAYATIM EVLILIGIM GENCLIGIM MAHVOLMDU BI TEK ASIYLA ARAMAYIN YETER... KQBUS DOLU GUNLERDI CARESIZ GECIRILEN GUNLER YAPILAN AFFEDILEMEYEN HATA 1AYLIK EVLILIGIMIN KABUSA DONMESI YASADIGIM VICDAN RAHATSIZLIGII KI HALA DEVAM EDIO BI OMUR SURECEK.. BENIM GIBI BUNLARI YASAYN KAC AILE VAR? BINLERCE... KIZAMIKCIK DOMUZ GRIP VS HERSEY UNUTULDU BU ULKEDE HERSEY UNUTULUR CUNKU BU ULKEDE GERCEKLER HER ZAMAN GIZLENIR BI KESIK BAS AYLARCA DIZI GIBI EKRANLARDA YAYINLANIR AMA ANNE KARNINDAN ALINAN BINLERCE BEBEK YAYINLANMAZZ... EVT ULKEMI SEVIYORUM AMA... AMA...

yaa arkadaşlar aslında sorun sadece aşının vurulup vurulmamasında değil bence sağlık ocalarının yada aşıyı vuran sağlık biriminin ne kadar ilgili olduğu ile ilgili bende oldum aşı ama 15 gün aralıklarka 2 kz hamilelik testi olarak sordular eminmisin diye bende normalde eminim ama böyle riskli bir aşıda kesinlikle emin olamam gereğini yapın dedim ki yüzde yüz eminim gerek yok diyen herkese 2 kez test yapıldıktan sonra aşı olundu sağlık ocağında ayrıca aşıdan sonrada rahat 10 dakika korunma yöntemi anlattı hemşire bildiğim halde...

Ben internette gazete de bir ara böyle bir haber gördüm inanamamıştım zaten çok geçmeden haberi apar topar kaldırdılar ortadan kimse bahsetmedi bile..
Bu nasıl birşey ya , buna sebep olanlar bunun hesabını nasıl vericek , nasıl geceleri başını yastığa koyup uyuyabiliyorlar acaba..

"nartanem;yaa arkadaşlar aslında sorun sadece aşının vurulup vurulmamasında değil bence sağlık ocalarının yada aşıyı vuran sağlık biriminin ne kadar ilgili olduğu ile ilgili bende oldum aşı ama 15 gün aralıklarka 2 kz hamilelik testi olarak sordular eminmisin diye bende normalde eminim ama böyle riskli bir aşıda kesinlikle emin olamam gereğini yapın dedim ki yüzde yüz eminim gerek yok diyen herkese 2 kez test yapıldıktan sonra aşı olundu sağlık ocağında ayrıca aşıdan sonrada rahat 10 dakika korunma yöntemi anlattı hemşire bildiğim halde..."

nartanem sen emin misin iki kez test yaptiklarina? izmirde benim gittigim saglik ocaginda boyle bi durum olmadi ama yalan yok hemsire sordu hamileysen olmaz dedi korunuo msun diye falan sordu? yani bi cok saglikocaginda sadece konusma yontemiyle sorgulama yapildi hamile deyilim diyene asi yapildi oysaki her evli kadin potansiyel hamiledir... diyelim ki burda suc benimdi ama bu olay sadece benim basima gelmedi 1-2 kiside degil habererde bile cikmis sadece izmirde 100kusur kadindan soz edilio ve ben konak dogumda alinan notlari gozlerimle gordum hemsirenin agzindan duydum sadece konak dogumda 6haftada 40kusur kisi dedi, eger en azindan evli kadinlara 3tllik test uygulanmis olsaydi eminim ki bu rakam bu kadar olmazdi... bu olaylarin hepsi gercek eminim yuzlece bebek alindi yuzlerce aile felakete ugradi yuzleceside bebegini aldirmayip sikintili bi hamilelik sureci gecirdi acaba bebegim iyimi olacak saglikli mi olacak vs? benim evliligim bitme noktasina geldi tum bugune kadar aldigim egitimin meyvesini dahi alamadim aldigim kpss puani bosa gitti ailevi sorun yuzunden tercih bile yapamadimm... yani tum hayatim tek bi asiyla mahvoldu... ama o ankaradakiler su kadar asi yaptik su kadar kadinin gelecek yasami icin onlem aldik die yalanlarla rahat rahat baslarini yastiga koydular icleri hic acimadi... ellerionde kalan uc kurusluk asilar icin bir cok insanin hayatini kararttilar oysa en azindan evli bayanlara asi test uygulanabilirdi... yanlis sistemler yanlis politikalar... bunlar sadece benim basima gelenler egitimde de sagliktadaa hep sahtecilik hep dolandiricilik hep insan hayatini hice sayma... daha neler yasicaz kim bilir allah onlari iflah etsin....

X