Çocuk Hastalıkları 6 yaş altına şurup yasağı

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

01vuslat

irem'im
Kayıtlı Üye
18 Ocak 2012
892
10
46
İzmir
6 YAŞ ALTINA ŞURUP YASAĞI

Dünyada öksürük şurupları tartışılmaya başlandı. Belçika hükümeti yeni aldığı kararda çocuktaki ciddi hastalıkları perdelediği ve yaşam kalitesine herhangi bir katkısı da bulunmadığı için 6 yaş altındaki çocukların reçetelerine öksürük şuruplarının yazılmasını yasakladı. Sabah’ın haberine göre Türk doktorlar da artık öksürük şuruplarını kolay kolay reçetelerine yazmadıklarını söylüyor. Türk doktorların bu konudaki görüşleri şöyle:

PROF. CANBERK: KARAR DOĞRUDUR

Prof. Dr. Aykan Canberk/ İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi: Çoğu öksürük şurubunda dextromethorphan gibi balgam söktürücü fakat aynı zamanda kişide uyku eğilimi yaratan katkı maddesi var. Fenilpropanolamin ve türevleri gibi boğazda ve burunda ödem giderici, sempatik sistemi etkileyebilen katkı maddesi var. Bu da küçük çocukta çarpıntı, terleme, huzursuzluk, uykusuzluk gibi yan etkilere sebep oluyor. Bazı şuruplara ise öksürük refleksini azaltmak, gıcıktan koruyarak öksürük krizlerini önlemek amacıyla kodein katılmıştır. Ancak boğmaca dışında kullanılması sorunlar yaratabilir. Bu karar çok doğru bir karardır. Çocukların olduğu kadar koroner kalp hastalığı, hipertansiyon ve şeker hastalığı olan yetişkinlerin de bu ilaçları kullanmamaları gerekiyor.

PROF. NAYIR: İÇLERİNDE 12 ETKEN MADDE VAR

Prof. Dr. Ahmet Nayır/ İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı: 18 ayın altındaki çocuklara, gripte öksürük şurubu verilmez. Bu şuruplarında adrenalin türevleri etken maddeler var. Ailenin zorlamasıyla yazıyorduk. Belli bir dönem ödemi kurutuyor. Ama ilaçların içinde 12 tane etken madde olması önerilen bir şey değil. Ağrı kesici, ateş düşürücü, antihistamikler gibi... Vitamin, parasetamol ve istirahat vermek zaten yeterli. Gribi ilaçlarla değil; burun damlası, buğu, ateş düşürücü ile kesmek lazım.

PROF. MOCAN: BEYNİ ETKİLİYOR

Prof. Dr. Hilal Mocan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı: Öksürük şurubu beyin üzerinde etkili olur. Öksürük doğal bir şeydir. Öksürük şuruplarının bir çeşidi beyin üzerinde etkili olur. Diğeri de balgamı parçalayıp artırır. Çocukta koyu renkli balgam varsa, şurup günde 1-3 kez olacak şekilde balgamı yumuşatma şeklinde kullanılabilir. Biz buna balgam söktürücü diyoruz. Bu, balgamın akciğere çökerek bataklık yapma riskini azaltır. 5-10 gün ilaç kullanmak iyi değil. Şimdi doğal maddelerden oluşan şuruplar var. Bunlar kullanılabilir.
 
Haberlerde görmüştüm bu konuyu.herşeyimiz ilaca bağlı olmuş.Bende öksürük şurubu kullanma taraftarı değilim ta ki öksürük şiddetli olana kadar.Ben çocukken öksürdüğümüzde annem pekmez içirirdi akşam yatarken sabaha ne öksürük kalırdı ne bişey.Şimdi en ufak bişeyden doktora gidince 1 poşet ilaç yazıp eve gönderiyorlar.
 
Haberlerde görmüştüm bu konuyu.herşeyimiz ilaca bağlı olmuş.Bende öksürük şurubu kullanma taraftarı değilim ta ki öksürük şiddetli olana kadar.Ben çocukken öksürdüğümüzde annem pekmez içirirdi akşam yatarken sabaha ne öksürük kalırdı ne bişey.Şimdi en ufak bişeyden doktora gidince 1 poşet ilaç yazıp eve gönderiyorlar.

aynen, hem pekmez içerdik hem de annem çörek otunu dövüp yağ ile karıştırıp sırtımıza sürerdi, ya da limonla karıştırıp içirirdi hiç bir şeyimiz kalmazdı :31:
 
Back