• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi 6 buçuk aylık bebek menüsü

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

tugbayberk

Üye
Kayıtlı Üye
17 Temmuz 2013
72
2
6
Manisa
merhabalar.. 6 buçuk aylık oğlum var artık ek gıdalarda baya ilerledik 5 ayda başlamıştık.ama şimdi iyice kafam karışıyor ne versem ne yedirsem diye sizlerden öneriler bekliyorum bebeklerinize neler veriyorsunuz bir günde şimdiden teşekkürler

kimse bişey demiyor ama ben yaptığımı yazayım doğrusunu yanlışını tartışırız sizlere de yardımcı olmuş olurum belki..şu anda 6 ay 28 günlük oğlumun günlük menüsü:

sabah 07:00 uyandığında devam sütü
09:00 kahvaltı (devam mamasının içine tuzsuz peynir ,pekmez,yumurta.)yumurta ve peyniri dönüşümlü veriyorum.birazda bebek bisküvisi
10:30 karışık meyve püresi (evde hazırlanmış)
12:00 istediğim bir çorba 7-8 yemek kaşığı kadar
14:30 sade veya meyveli evde yaptığım muhallebi (genelde akşam öğünü olarak verirler ama ben gaz yapar diye gündüz veriyorum)
14:30-17:00 uyku ve kalktığında yoğurt
18:00 160ml devam sütü
21:00 veya 21:30 da 160 ml devam sütü
sonra da uyku gece bir kere kalkarsa kalkar yoksa uyanmaz çorba muhallebi yoğurt bazen sırası değişiyor bazende yoğurtun içine meyve koyuyorum.

EVET DENEYİMLİ ANNELER OĞLUM 6 AY 25 GÜNLÜKKEN 8500 GR 69 CM BEBEĞİMİ DOĞRUMUBESLİYORUM SİZDEN DÜŞÜNCELERİNİZİ İSTİYORUM

Merhabalar,

Bende sana Dr Alev Kutlu'nun verdiği bir listeyi paylaşayım dedim.Ben Alev hanımın programını uyguluyorum.
Ama şu iki haftadır hastalık aşı derken çok iştahsız oğlum. Kolay kolay hiç bir öğününü tam bitiremiyor.

Beslenme Düzeni:
Sabah saat 8'de emzir
Saat 9'da kahvaltı sonra emzir
2,5 saat bekle çorba sonra emzir
2-2,5 saat bekle yoğurt sonra emzir
Gece muhallebi ya da emzir

oğlum 6.00-7.00 arası uyanıp emiyor.
9.00 gibi kahvaltı yapıyor
11.00 gibi emiyor
13.00 gibi çorbasını yiyor
15.00 gibi emiyor
17.00 gibi meyve yiyor (Normalde yoğurt ama sıpa bir türlü yoğurt yediremedim hatta bugün tam yedirdim diye sevinirken hepsini kustu, bu nedenle ısrar etmiyorum sadece arasıra denetiyorum. Bazen yiyor bazen yemiyor.)
19.00 gibi emiyor
23.00 gibi emiyor

6-7 Ay Arası Beslenme:

Kahvaltı: Bir kibrit kutusu inek peyniri, yarım saat ılık suda bekletilip tuzu çıkarıldıktan sonra bir dilim bebek ekmeği (eti ya da uno) ile birlikte rondoya konur. (Dikkat!!! Dünya Sağlık Örgütü'nün son araştırmalarına göre bu bebek ekmeklerinin de çok sağlıklı olmadığına dair yazılar varmış. HİPP'in organik bebek bisküvisi en iyi seçenekmiş bu durumda) Üzerine 60-90 cc anne sütü ya da mama eklenerek rondolanır. Eğer bebek bu karışımı sevmezse üzerine en sediği meyvenin rendesi ya da bir tatli kasigi ev yapımı üzüm pekmezi ya da keçi boynuzu pekmezi eklenir. (Pekmez anne sütü, mama ya da peynir gibi kalsiyumlu gıdalara eklendiği zaman demiri kaybolur. Pekmez burada doğal tatlandırıcı olarak kullanılır, demirinden faydalanmak için değil.)

3-4 gün bu kahvaltı denendikten sonra öğlen verilen sebze çorbasının yerine şehriye çorbasına geçilir. Bundan sonra sebze çorbamıza irmik de kıyma da ekleyebiliriz.

Şehriye çorbası:
1/3 ajda bardağı şehriye
2-3 çeşit sebze (yarım kabak+ 1 arpacık soğan+4-5 dal maydonoz)
1 kibrit kutusu tavuk göğüs (6,5 aydan sonra) (Dikkat!!! Tavuklar hormonlu. Mümkünse organik al.)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2-3 kupa su

Tarhana Çorbası:
2/3 ajda bardağı tarhana (acısız, tuzsuz ev tarhanası)
2-3 çeşit sebze (yarım havuç+ yarım diş sarımsak+2-3 dilim patates)
1 ceviz içi büyüklüğünde kıyma (6,5 aydan sonra) (Dana bonfile ya da dana kuşbaşı)
2-3 kupa su

Yoğurt çorbası:
2 yemek kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı un eklenerek çırpılır.
1 tatlı kaşığı pirinç
3-4 dilim patates
Bir tutam nane
4-5 adet taze fasulye
2-3 kupa su
1 kibrit kutusu tavuk göğüs (6,5 aydan sonra)

NOT 1: Sebze olarak kastedilen patates, havuç, kabak, ıspanak ya da maydanozun suyu, 4-5 adet fasulye, yarım arpacık soğanı, yarım diş sarımsaktır.

NOT 2: Bebeklere bir öğünde birden çok çeşit yemek vermek neredeyse imkansız olduğu için yapacağımız çorbaların içinde hem et, hem tahıl, hem sebze, hem de yağ bulunmalıdır.

NOT 3: Çorbalara konan etler önce kendi yağı ve suyuyla 5-10 dakika pişirilip daha sonra diğer çorba malzemeleri eklenir.

NOT 4: Bu çorbalara ilave edilen sebzeler bu aylardan sonra bütün olarak konulmamalıdır.Örneğin şehriye çorbasına yarım patates, yarım arpacık soğanı, yarım edilerek pişirilir.

NOT 5: İki günlük çorbanın et hakkı ya bir ceviz içi büyüklüğünde kıyma ya da bir kibrit kutusu tavuk göğsüdür.

6,5 aydan sonra sebze pürelerine geçilir.

Dikkat edilecek hususlar: Bir gıdayı yemezse kaldır, yemeye zorlama. 1 saat sonra tekrar dene. Yine yemezse kaldır. yarım saat sonra tekrar dene. Yemediği aralarda emzirme.

6. aydan sonra anne sütünün besin değeri azalıyor. Daha doğrusu bebeğin ihtiyacına yetmiyor.

Eş zamanlı yemek yiyin.

Yemek zamanında mesela önüne muz püresi ve Mycey ilk kaşığımdan koyun. Döke saça yesin.

Bir öğünde eline 2 kulplu suluk verin.

Bir öğünde eline beslenme filesi verin.

6. ay bitiminde artık yemek eylemine katılmak ister. TV, oyuncak, dikkat dağıtarak yemek yedirmek yasak. Aç olan çocuk her ihtimalde yemeğini yer.

Merhabalar,

Bende sana Dr Alev Kutlu'nun verdiği bir listeyi paylaşayım dedim.Ben Alev hanımın programını uyguluyorum.
Ama şu iki haftadır hastalık aşı derken çok iştahsız oğlum. Kolay kolay hiç bir öğününü tam bitiremiyor.

Beslenme Düzeni:
Sabah saat 8'de emzir
Saat 9'da kahvaltı sonra emzir
2,5 saat bekle çorba sonra emzir
2-2,5 saat bekle yoğurt sonra emzir
Gece muhallebi ya da emzir

oğlum 6.00-7.00 arası uyanıp emiyor.
9.00 gibi kahvaltı yapıyor
11.00 gibi emiyor
13.00 gibi çorbasını yiyor
15.00 gibi emiyor
17.00 gibi meyve yiyor (Normalde yoğurt ama sıpa bir türlü yoğurt yediremedim hatta bugün tam yedirdim diye sevinirken hepsini kustu, bu nedenle ısrar etmiyorum sadece arasıra denetiyorum. Bazen yiyor bazen yemiyor.)
19.00 gibi emiyor
23.00 gibi emiyor

6-7 Ay Arası Beslenme:

Kahvaltı: Bir kibrit kutusu inek peyniri, yarım saat ılık suda bekletilip tuzu çıkarıldıktan sonra bir dilim bebek ekmeği (eti ya da uno) ile birlikte rondoya konur. (Dikkat!!! Dünya Sağlık Örgütü'nün son araştırmalarına göre bu bebek ekmeklerinin de çok sağlıklı olmadığına dair yazılar varmış. HİPP'in organik bebek bisküvisi en iyi seçenekmiş bu durumda) Üzerine 60-90 cc anne sütü ya da mama eklenerek rondolanır. Eğer bebek bu karışımı sevmezse üzerine en sediği meyvenin rendesi ya da bir tatli kasigi ev yapımı üzüm pekmezi ya da keçi boynuzu pekmezi eklenir. (Pekmez anne sütü, mama ya da peynir gibi kalsiyumlu gıdalara eklendiği zaman demiri kaybolur. Pekmez burada doğal tatlandırıcı olarak kullanılır, demirinden faydalanmak için değil.)

3-4 gün bu kahvaltı denendikten sonra öğlen verilen sebze çorbasının yerine şehriye çorbasına geçilir. Bundan sonra sebze çorbamıza irmik de kıyma da ekleyebiliriz.

Şehriye çorbası:
1/3 ajda bardağı şehriye
2-3 çeşit sebze (yarım kabak+ 1 arpacık soğan+4-5 dal maydonoz)
1 kibrit kutusu tavuk göğüs (6,5 aydan sonra) (Dikkat!!! Tavuklar hormonlu. Mümkünse organik al.)
2-3 kupa su

Tarhana Çorbası:
2/3 ajda bardağı tarhana (acısız, tuzsuz ev tarhanası)
2-3 çeşit sebze (yarım havuç+ yarım diş sarımsak+2-3 dilim patates)
1 ceviz içi büyüklüğünde kıyma (6,5 aydan sonra) (Dana bonfile ya da dana kuşbaşı)
2-3 kupa su

Yoğurt çorbası:
2 yemek kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı un eklenerek çırpılır.
1 tatlı kaşığı pirinç
3-4 dilim patates
Bir tutam nane
4-5 adet taze fasulye
2-3 kupa su
1 kibrit kutusu tavuk göğüs (6,5 aydan sonra)

NOT 1: Sebze olarak kastedilen patates, havuç, kabak, ıspanak ya da maydanozun suyu, 4-5 adet fasulye, yarım arpacık soğanı, yarım diş sarımsaktır.

NOT 2: Bebeklere bir öğünde birden çok çeşit yemek vermek neredeyse imkansız olduğu için yapacağımız çorbaların içinde hem et, hem tahıl, hem sebze, hem de yağ bulunmalıdır.

NOT 3: Çorbalara konan etler önce kendi yağı ve suyuyla 5-10 dakika pişirilip daha sonra diğer çorba malzemeleri eklenir.

NOT 4: Bu çorbalara ilave edilen sebzeler bu aylardan sonra bütün olarak konulmamalıdır.Örneğin şehriye çorbasına yarım patates, yarım arpacık soğanı, yarım edilerek pişirilir.

NOT 5: İki günlük çorbanın et hakkı ya bir ceviz içi büyüklüğünde kıyma ya da bir kibrit kutusu tavuk göğsüdür.

6,5 aydan sonra sebze pürelerine geçilir.

Dikkat edilecek hususlar: Bir gıdayı yemezse kaldır, yemeye zorlama. 1 saat sonra tekrar dene. Yine yemezse kaldır. yarım saat sonra tekrar dene. Yemediği aralarda emzirme.

6. aydan sonra anne sütünün besin değeri azalıyor. Daha doğrusu bebeğin ihtiyacına yetmiyor.

Eş zamanlı yemek yiyin.

Yemek zamanında mesela önüne muz püresi ve Mycey ilk kaşığımdan koyun. Döke saça yesin.

Bir öğünde eline 2 kulplu suluk verin.

Bir öğünde eline beslenme filesi verin.

6. ay bitiminde artık yemek eylemine katılmak ister. TV, oyuncak, dikkat dağıtarak yemek yedirmek yasak. Aç olan çocuk her ihtimalde yemeğini yer.

teşekkürler :)
gerçekten güzel işe yarar bilgiler size bol yoğutlu günler:)

çok teşekkür ederim liste için. doktora gittikçe yeni listelerini eklersen çok sevinirim

Evet diğer aylar için eklemedim sanırım. onlarıda ekleyeyim :) bloguma koyuyorum arasıra acemiannebaba.blogspot olarak yemek tarifleri ve programlara da ulaşabilirsin. Sevgilerle...

Evet diğer aylar için eklemedim sanırım. onlarıda ekleyeyim :) bloguma koyuyorum arasıra acemiannebaba.blogspot olarak yemek tarifleri ve programlara da ulaşabilirsin. Sevgilerle...

şimdi bloğunu inceliyorum :) kafama takılan birşey olursa sorabilirim di mi?6. aya kadar sadece anne sütüyle beslenen oğlumun ek gıdaya geçiş serüveni beni biraz heyecanlandırıyor doğrusu :))

şimdi bloğunu inceliyorum :) kafama takılan birşey olursa sorabilirim di mi?6. aya kadar sadece anne sütüyle beslenen oğlumun ek gıdaya geçiş serüveni beni biraz heyecanlandırıyor doğrusu :))

zyrthtc ne demek :) elimden geleni yaparım :) beslenme ile ilgili cok sey yasadım, cok okudum :) Ukala bir doktorun gelisim bozukluğu var demesi uzerine çok kişiyle beslenmeyi konuştum. Başka doktorlar, cocuk diyetisyeni, alerjistler ve başka anneler... Şükür ki hepside gelisim bozukluğu olmadıgını söyledi :) beslenme ile ilgili cok enteresan seyler yasadım anlayacağın :)

zyrthtc ne demek :) elimden geleni yaparım :) beslenme ile ilgili cok sey yasadım, cok okudum :) Ukala bir doktorun gelisim bozukluğu var demesi uzerine çok kişiyle beslenmeyi konuştum. Başka doktorlar, cocuk diyetisyeni, alerjistler ve başka anneler... Şükür ki hepside gelisim bozukluğu olmadıgını söyledi :) beslenme ile ilgili cok enteresan seyler yasadım anlayacağın :)

merhabalar bende bişey sormak istiyorum dört aylık kızım var sütten kesmem lazım sorunlarım var ama kızım biberon almıyor tüm biberonları denedim gece uykuda denedim almıyor ağzında oynuyor ölceniyor nasıl alıştırıcam çaresizim

Back
X