• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi 5 aylık bebekler için çorba ve sebze püresi tarifi alabilirmiyim

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
kabak havuç patates kırmızı biber yediriyordum ben sorun yaşamadık şükürler olsun..

Bebek 4. ayını tamamladıktan sonra katı yiyeceklerle "tanışma" zamanı gelmiş oluyor. 5 ayı tanışmayla geçiyor.

İlk meyve püresiyle başlanıyor, 1. gün 1-2 kaşık,2. gün 4-5 kaşık, 3. gün bir fincan ve çoğartarak bir su bardağına kadar ilerleniyor.

Ben önce kayısıyla başladım. Bebeğimin 5. ayı yaza denk gelmişti. Fincan seviyesine getirip diğer meyveye şeftaliye geçmiştim.

Bir kaç meyveyle tanıştıktan sonra sebzelere geçiliyor. Az suda haşnayarak pişiriliyor ve rondodan geçirmeden çatalla ezerek yediriliyor. Özellikle hem meyve püresinin hem de sebze püresinin az da olsa pütürlü olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Bebek yeni yiyecekleriyle tanışırken bazıları ona kabız ya da ishal yapabiliyor. Bu durumda onu kesip diğerine geçiliyor.

Hiç birisi için israr edilmemeli ve ay sonunda ancak su bardağı kadar fazla verilmeli. Zira yeni tanıştığı yiyeceklere yavaş yavaş alışmalı.

Tabi 5. ayında bebeğin ana öğünleri anne sütü ya da devam sütlerinden.
5. ayın sonunda artık bir öğünü bu katı (bir su bardağı) yiyeceklerden verebiliyorsunuz.

alıntıdır

Son düzenleme:
elma
havuç
muz
şeftali
patates
havuç
baklagiller az kullanmak şartıyla çorbalar
yogurt
meyve püreleri

Son düzenleme:
Bebeğiniz ağladıkça ve acıktıkça anne sütü vermelisiniz.
Anne sütü yoksa veya yetersizse anne sütüne adapte bir biberon maması kullanmalısınız.

Yumuşak ve topaksız, yarı sıvı püreler verin. Anne sütünü aldığı sürece devam edilmelidir. Anne sütü yoksa veya yetersizse 3-4 öğün 2 numara devam maması verilmelidir. Kaşık maması ek gıdalara geçiş aşamasında, başlangıç olarak pirinçli bir mamaya başlanmalıdır. Bu dönem için hazırlanmış sütlü kaşık mamaları, tahıllı kaşık mamaları ve kavanoz mamalarını kullanabilirsiniz veya kendiniz evde kullandığınız biberon maması ile muhallebi yapabilirsiniz. Kaşık maması ayran gibi sulu bir biçimde yapılır, her gün 3-4 çay kaşığı verilir ve miktar hergün biraz daha artırılır. Bir hafta sonra mama boza kıvamında yapılır.

Mevsimine göre meyve seçilir ve suyu sıkılarak hazırlanır. 1-2 tatlı kaşığından başlanarak verilir ve yavaş yavaş artırılır. 1-2 hafta sonra püre şeklinde verilebilir. 2 hafta kadar devam edilir. Sebze çorbası meyve püresinden 2 hafta sonra verilir. Bazen 5'inci ve 6'ncı aylarda muhallebiye başlanır ve 1-2 hafta sonra sebze çorbalarına geçilir. Ancak iyi kilo alan bebeklerde muhallebiden önce genellikle öğle öğününde sulu olarak 1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş artırarak verilir. Çocuğun isteğine göre her gün artırılır ve 1 hafta sonra püre haline geçilir.

Sebze çorbasına daha sonra eklenecek besinler; kabak, karnabahar, bezelye ve iyi pişmiş taze fasulye olabilir. Yoğurt genellikle ikindi öğünü ek gıdası olan yoğurt, muhallebi yerine de verilebilir. Muhallebi, sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 6. aydan itibaren akşam öğünü (18.00-20.00) olarak verilir. Kaşık maması veya pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi olabilir.

SEBZE ÇORBASI (5. aydan itibaren)
Malzemeler:
1 orta boy haşlanmış kabağın yarısı
1 orta boy haşlanmış patates
3 adet haşlanmış taze fasülye
3 çorba kaşığı Bebelac Çavdarlı Mısırlı
1 çay bardağı haşlanmış sebzelerin suyu
Hazırlanışı:
Haşlanmış patates, kabak ve taze fasülyeyi tel süzgeçten süzün. Haşlanmış sebzenin suyunu süzdüğünüz karışıma ekleyin. İçerisine 3 çorba kaşığı Bebelac Çavdarlı Mısırlı ilave edin. Bebeğinizin sebze çorbası hazır.

YOĞURT ÇORBASI (5. aydan itibaren)
Malzemeler:
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı haşlanmış pirinç
2 çorba kaşığı haşlanmış patates
1 çay kaşığı zeytinyağı
50 ml su
Hazırlanışı:
Bir tencereye yoğurt, haşlanmış pirinç, haşlanmış patates, zeytinyağı ve su ekleyerek pişiriniz. Bebeğinizin yoğurt çorbası hazır.

TARİF 1
1 adet küçük patates
1 adet küçük havuç
1 adet kabak
1 / 4 çay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Sebzelerin kabukları doyulur. Yıkanır. Halka halka doğranır. 1 / 4 çay bardağı pirinç iyice yıkanır. Atılır. 2 bardak su eklenir. Düdüklüde 15 – 20 dk haşlanır. Çatalla ezilip bebeğe verilir. Bebek 4 aylık iken robottan geçirilebilir ancak 5 aydan sonra çatalla ezilmelidir. Ek gıdalara ilk başladığınızda yağ eklemeyin. 1 hafta sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bebek zayıf ise veya çorbanın daha bir kıvamlı ( akışkan olmayan )olmasını istiyor iseniz, sebzeler piştikten sonra 1 / 4 çay bardağı irmiği katıp bir iki taşım kaynatın.

TARİF 2
1 adet küçük patates
1 adet küçük havuç
1 adet kabak
1 / 4 çay bardağı pirinç
2 adet yerelması ( 8. Aydan sonra )
Sebzelerin kabukları doyulur. Yıkanır. Halka halka doğranır. 1 / 4 çay bardağı pirinç iyice yıkanır. Atılır. 2 bardak su eklenir. Düdüklüde 15 – 20 dk haşlanır. Çatalla ezilip bebeğe verilir. Bebek 4 aylık iken robottan geçirilebilir ancak 5 aydan sonra çatalla ezilmelidir. Ek gıdalara ilk başladığınızda yağ eklemeyin. 1 hafta sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bebek zayıf ise veya çorbanın daha bir kıvamlı ( akışkan olmayan )olmasını istiyor iseniz, sebzeler piştikten sonra 1 / 4 çay bardağı irmiği katıp bir iki taşım kaynatın.

TARİF 3
1 adet küçük patates
1 adet küçük havuç
1 adet kabak
2 çiçek karnıbahar
1 / 4 çay bardağı pirinç

TARİF 4
1 adet kabak
2 çiçek karnıbahar
Bir iki küçük yaprak beyaz lahana
1 adet küçük patates
2 adet yerelması
Sebzelerin kabukları doyulur. Yıkanır. Halka halka doğranır. 2 bardak su eklenir. Düdüklüde 15 – 20 dk haşlanır. Çatalla ezilip bebeğe verilir. Bebek 4 aylık iken robottan geçirilebilir ancak 5 aydan sonra çatalla ezilmelidir. Ek gıdalara ilk başladığınızda yağ eklemeyin. 1 hafta sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bebek zayıf ise veya çorbanın daha bir kıvamlı ( akışkan olmayan )olmasını istiyor iseniz, sebzeler piştikten sonra 1 / 4 çay bardağı irmiği katıp bir iki taşım kaynatın. Çorbaya tam buğday ya da buğday ruşeymi ekmeği kırıp yedirin.

TARİF 5
1 adet küçük patates
1 adet küçük havuç
1 / 4 çay bardağı pirinç

TARİF 6
Dörtte bir kereviz
1 adet küçük patates
1 adet küçük havuç
1 / 4 çay bardağı pirinç
1 adet kabak
Ben bazı çorbalara yağ koymuyorum. Bazılarına ise pirinç koymuyorum. Kimisini irmiksiz yapıyorum. Her zaman ekmek koymuyorum. Ara sıra anneannemin bahçesinde yetişen kuru naneden bir tutam atıyorum.
İlerde bebeğin ayına göre yeşil fasulye, domates, semizotu, ıspanak ( 8. Ayda ), pırasa gibi sebzelerden eklemeyi planlıyorum. Doktor patlıcan, bakla ve mantar dışındaki tüm sebzeler iyidir dedi.

TARİF 7
Bebeğim sebzeyi önceleri çok severek yemesine rağmen yememeye başladı. Sebzelerin içindekileri ve ayrıca pişirme şeklini değiştireyim dedim.
Elektrikli buharlı pişirimi dolaptan çıkardım. İki çiçek brokoli, bir iki çiçek karnabahar ve bir adet patatesi ( halka halka kesip ) 45 dk buharda pişirdim. Bir çay kaşığı sızma zeytinyağı ekleyip, çatalla ezdim. Üzerine keçi sütü ile evde mayaladığım yoğurdu koyup yedirdim. Sebzeler buharda pişirildiği zaman daha çok besin ve vitamin değerlerini korurlar.

TARİF 8
3 dilim balkabağı
1 küçük patates
1 küçük havuç
Yarım avuç pirinç
Balkabağı çok lifli ve besleyicidir. Tek başına da çorbası yapılabilir. Sebzeleri yıkayıp, doğrayın. Pirinci yıkayıp, ekleyin. 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı koyun. 2 bardak su koyun. Düdüklüde haşlayın.

Eskiler 1 yaşına kadar bir şey vermezmiş. Anne sütünde gerekli tüm besinler var ki.

Back
X