• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi 5 aylık bebek nasıl ek gıdaya geçecek

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

edaberk

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Eylül 2010
456
2
66
Çanakkale
bir ay önce işe başladım ama bebeğim şu ana kadar ben olmadığımdada sağdığım sütle yine doyuyordu.ama bi kaç gündür sütüm azaldı galiba gıdaya geçmeliyim
ama nasıl doyurcam ne zaman ne yedirmeliyim kafam çok karışık çok strese girdim doktorumuzdanda çok da ayrıntı bilgi alamıyorum.
bugün aptamilin sütlü pirinci vardı ondan verdim ama pek yemedi çok üzüldüm napcam şaşkınım

normalde ek gıdaya geçiş birden bire olmuyor,meyve suyuyla başlıyorsun sonra meyve püresi vs derken yeni tatlara alışıyor bebek.fakat senin durumun biraz farklı,devam sütü içmiyor mu peki bebeğin?gün içinde devam sütü takviyesi yapsanız akşamları da mümkün oldukça emzirsen belki sorununuz bir nebze çözülür.

aptamil 1 numara mama aldım.
gündüzleri 2 kez anne sütü ve diğer gıdalar( mama -meyve suyu-sebze çorbası)gece ise tamamen anne sütü.

bu arada yaptığımız çorbayı hemen o anda bitirmesi mi lazım
neyi ne kadar vermeliyim o konuda da kafam karışık.

Selam. Açıkcası biz de ek gıdaya yeni başlıyoruz, deneyimli değilim ama doktorumuzun önerisi üzerine yaptıklarımı yazabilirim. Zannediyorum bebeklerimiz hemen hemen aynı ay ve haftadalar. Bir kere mama mı, anne sütü mü ne alıyorsa, ona aynen devam edecek henüz bu aylarda. Yani ek gıdaya başladık diye onların miktarını azaltmayacağız. Çünkü şu anda yedikleri doyumluk değil, sadece tadımlık. Yeni tadlara alışması için ve bir de barsaklarının alışması için elbette. 6 aylık olana kadar sadece meyve suyu, yoğurt ve meyve suyuna biraz alışınca, ki doktorumuzun önerisi 10-15 gün sonra şeklindeydi, meyve püresine geçmek. Yani 6. ayına kadar çorba, muhallebi vb vermeyeceğiz. İlk önce tek bir meyvenin suyu ile başlanacak, 3 gün sonra bir meyve daha eklenecek, 3 gün sonra bir tane daha. Bu 3 günlük periyodlarda o besinin bebeğe allerji yapıp yapmadığına bakılacak. Allerji dediği cilt allerjisi de olabilir (yani döküntü) veya barsak allerjisi (yani ishal veya kabızlık) şeklinde olabilir. Eğer bir besin maddesi çocukta allerji tablosu yapmıyorsa bir diğeri eklenecek, ancak ilk başlananlar da devam edecek. Doktorumuzun önerisi her meyveyi ve yoğurdu ayrı ayrı öğünlerde vermek. Biz mama veriyoruz, mamadan 1 saat sonra herhangi birini veriyoruz mesela. Bu zamanda artık su da başlayabilirmişiz, ama onu da çok içirip doyup, mamayı almasını engelleyecek şekilde değil, yine sadece tadımlık ve alışması amacıyla. Meyve suları ve yoğurt önce 1 çay kaşığı, giderek miktar arttırılacak. Sonunda günde 4 öğün ve her öğünde 5-6 çay kaşığı olacak şekle gelecekmişiz. Benim doktorumun anlattıklarından anladığım bunlar, ama tabi her annenin tercihi faklıdır. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgilerimle.

Benim bebeğimde 5 aylık oldu ve elma (1 dilim) püre şeklinde vede yoğurt(kendim mayalayıp)vermeye başladım. Günde 2 defada devam maması alıyor vede emiyor. 6 aydan sonrada çorba vs. başlayıp miktarlarını fazlalaştırmayı düşünüyorum.Konuyu açan kişiyi biraz gerilmiş gördüm. Çok ayrıntılı düşünmeye gerek yok.Merak etmeyin büyüdükçe tatlara alışması daha kolay olacaktır. Şimdiden kaşıkla tadımlık verebilirsiniz. Kolay gelsin.

benim doktorum çok iyi bana düşünmek bile düşmedi saati saatine nasıl hazırlanacağına kadar liste verdi..beni sört aylıkken başlattı mama da verdiğim için...biz ilk meyve püresi ve yoğurtla başlattı..yoğurt ev yapımı.meyve püresi için öyle kafana göre verme sakın...başlangıç için belli başlı meyveler var...ben yaz sonu olduğum için şeftali-kayısı-elma-armut-muz sırassında verdim ama şimdi kayısı ve şeftali artık yok o yüzden elma başla...ilk verdiğinde sadece iki tatlı kaşığı tadımlık zaten yemiyor ilk başta..sonra hergün 2 tatlı kaşığı arttır..hafta bitiminde bir çay bardağı olcak şekilde ver..sonraki hafta armuta başla...yine iki tatlı kaşığı ama gerisini elma ile bir çay bardağına tamamla..böyle böyle her hafta yeni bir meyve ekle..muzdan önce siyah üzüm ve erik verebilirsin en son muz veriliyor..biraz yoğun olduğu için...muzu yerli muzsa tamamını dörde böl 1/4 ile başla 3 günde bir 1/4 arttır...10 günde tamamını ver...alerji olursa hangi meyveden olduğunu anlamak için bu şekilde yapılıyor..sakın portakal kivi falan verme....yoğurt içinde aynı şekilde 2 tatlı kaşığı ile başla hafta bitiminde bir çay bardağı 100-150 gr yiyebilir....sonraki ay sebze püresine ve muhallebiye geçebilirsin.

birde yoğurdu saat 12-1 gibi meyve püresini de 15-16 gibi verdirdi bana doktor..diğer öğünler anne sütü yadasütün yoksa mama.bana ek besinlere başlamadan kilo alımı fazla olduğu için mamayı kesti...sadece yatarken verdirdi gece 20-21 gibi

Back