- 30 Temmuz 2012
- 156
- 36
Ek Gıda Kuralları
1- Ek gıdayla birlikte gayta rengi, kokusu, kıvamı değişir. kabız olan çocuklara gün kurusu (koyu renkli kayısı) kullanılır. (4-5 adet gün kurusu bir su bardağı su ile kısık ateşte kaynatılır, rondodan geçirilir, 6 aya kadar günde 1-2 çay kaşığı, 6 aydan sonra 1-2 tatlı kaşığı kadar meyve ya da yoğurduna karıştırılarak verilir.
2- Ek demir damlası 5 aydan sonra kilo başına bir damla olacak şekilde başlanır. gaytayı siyaha boyar. Demir damlası herhangi bir gıdaya karıştırılmadan, su ile, herhangi bir öğünden yarım saat önce verilir.
3- Çiğneme fonksiyonu 18 ayda gerçekleşir. 7-8 aya kadar bebeklerin öğünlerinin hazırlanmasında blender, süzgeç gibi araçların kullanılması gerekebilir.
4- 9 ay bitene kadar bebeklerin tad alma duyuları tam olgunlaşmadığından "tadını alsın" amacıyla verilen gıdalardan uzak durulmalı. (örnek: tuz, şeker...vb) Ayrıca mesela bebek bir sebzeyi yemiyor olabilir, bunun sebebi tadını beğenmediği için değildir. Bu yüzden bir daha o sebzeyi sevmedi diyip vermemezlik yapma. Mesela pastırmayla şekerin tatlarını belki ayırt edebilir (yani farkli tadlarda olduğunu farkedebilir) ama bir kabakla havucun tadını ayırt edemez.
5- Ek gıdalar anne sütünden en az 2-2,5 saat sonra verilir. Aksi takdirde aylarca anne sütü almış bir bebeğin ek gıdalara tepki göstermesi normaldir.
6- Ek gıdaların hazırlandığı sebze ve meyveler organik tarım ürünleri olması tercih edilmelidir.
7- Her yeni ek gıdayla birlikte bebeğin cildi kontrol edilmelidir. Döküntü, kızarık kuruluklar, pullanmalar alerjiye işarettir.
8- Gülümseyerek yedirin. (Yalvaran gözlerle ve kaygı ile bakmadan)
9- Dik Oturtun.
10- Meyve sularını dahi kaşıkla yedirin.
YASAKLAR
7,5 aya kadar yumurta sarısı, domates,mercimek
8 aya kadar brokoli, lahana, kuru fasulye, nohut, bezelye, mandalina
9 aya kadar tuz,şeker,balık,yumurta akı, portakal suyu, enginar, bamya, kereviz
1 yaşa kadar bal,süt,kivi,salça,baharat,çikolata,çilek,patlıcan
2 yaşına kadar kuruyemiş yasakmış.
Ek gıdaya başlama serüvenimiz için program şöyle:
1.gün sabahla öğle arası bir elmanın dörtte birinin suyu kaşıkla içirilecek.
2.gün yarım elma suyu
3.gün tam elma suyu
4. gün tam elmaya küçük bir havucun dörtte biri ilave edilecek.
5. gün havuç yarıma çıkartılacak.
6. gün havuç tam olacak.
7. gün sabah verilen meyve sularına ek olarak ikindi zamanı 1-2 tatlı kaşığı yoğurt verilecek.
Yoğurt Tarifi: Bir su bardağı inek ya da keçi sütünü ısıt (parmağını içine soktuğunda yakmayacak ama içinde gezdirdiğinde yanacak kadar). 1 Çay kaşığı yoğurdu ekle ve karıştır. 3-4 saat beklet.
8. gün sabah meyve suyu, ikindi yoğurt yarım çay bardağına çıkarılacak. (60 ml)
9. gün sabah meyve suyu, ikindi bir çay bardağı yoğurt verilecek. (120 ml)
10-11 gün sabah meyve suyu, ikindi bir çay bardağı yoğurt, öğlen çorba verilecek.
Çorba Tarifi: Bir küçük patates, bir küçük havuç, iki tatlı kaşığı (silme kaşık) pirinç, 350 ml su ekle, pişir. Piştikten sonra iki tatlı kaşığı zeytinyağı koy. blenderdan geçir. yarısını içir. geri kalanı (cam kavanozda) ertesi gün benmari usulü ısıtılıp tekrar verilir.
12. gün bir elma cam rendede rendelenerek verilecek. ikindi yoğurt, öğlen çorba verilecek.
13. gün elma püresine bir iki dilim armut suyu ilave edilecek. ikindi yoğurt, öğlen çorba verilecek.
14-15. gün sabah meyve, ikindi yoğurt, öğlen çorba (yaz günü bir küçük kabak, kış günü bir kibrit kutusu kadar bal kabağı ilave edilir).
16. gün sabah yazsa yarım şeftali püresi, kışsa dörtte bir muz püresine yarım elma ya da armut suyu eklenerek verilir. Diğer öğünler aynı.
17. gün önceki gün verilen şeftali ise tama, muzsa yarıma çıkarılır. Diğer öğünler aynı.
18-19. gün çorbaya dört beş sap maydanoz ilave edilir. Piştikten sonra maydanozlar çıkarılıp atıldıktan sonra blenderdan geçirilir. ( Yeşil yapraklı gıdalar oksalat yüklü olduğu için 7,5 aya kadar sadece suları kullanılırmış ). Diğer öğünler aynı.
20-21. gün çorbaya 3-4 sap ıspanak aynı şekilde ilave edilir. Diğer öğünler aynı.
Bebeklere 9 aya kadar günde en fazla iki porsiyon meyve verilirmiş. Ek gıda öğünleri anne sütünden 2-2,5 saat sonra verilmeliymiş. Anne sütü ise ek gıdadan sonra herhangi bir saat verilebilirmiş.
Bu 21 günlük bittiğindeki yemek düzenimiz ise şu şekilde olacak:
Sabah 06.00-07.00 gibi emzir.
2-2,5 saat bekle meyve suyu ver
İstediğinde emzir
2-2,5 saat bekle çorba ver
İstediğinde emzir
2-2,5 saat bekle yoğurt ver
İstediğinde emzir
Akşam emzir uyut
Gece 22:30 da emzir
Gece bir daha emzirme
Dr. Alev Kutlu'nun programı ve önerileri doğrultusunda gidiyoruz. Sadece biz meyve faslını biraz uzattık. Pazardan aldığımız armut'a saldıran oğluma armutu tattırdığımda çok sevdi ve ilk armutla başladım. Elmaya sıra geldiğinde ise yemedi. Sonra fark ettim ki armutu kıvamının yoğun olmasından dolayı sevmiş. Elmayı rendeleyip verdiğimde yedi ve topu topu üç gün kullandığım katı meyve sıkacağını kullanmayı bıraktım. Onun dışında programa günü gününe uyduk. İlk zamanlar 120 ml yoğurt yemedi mesela. Ama zamanla yağurt ve çorbasını bitirmeye başladı.