40 yaş üstü myomektomi veya histerectomi - hangisini tercih etmeli

Expert

Üye
Kayıtlı Üye
13 Mart 2014
9
0
6
34
İstanbul
Menopoza yakın bayanlarda myomlarin rahatsızlık vermesi, çok büyümesi, kanama veya baskılara neden olarak hayatınızı zehir etmesi durumunda alınacak önemli karar hakkında bilgilendirme amaçlıdır. Büyük myomların tedavisi için 40 yaş üstüne %95 rahimin, hatta yumurtalıkların alınması ve daha da önemlisi abdominal (karın kesisi ile açık) ameliyat klasik tedavi yaklaşımıdır. Günümüzde bu ne kadar doğru bir yaklaşımdır, neden alternatif öneriler gelmez bunları tartışalım isterim.
 
49 yaşındayım ve yaklaşık 12 senedir yavaşça büyüyen ve sayıca fazlalaşan miyomlarım 6 ayda bir kontroldeydi. Doktorumdan çok memnundum, endişelenmememi sağladı, menopoza girince rahim+yumurtalıklar alınacaktı, hem rahatlayacak (menopozdan sonra rahimin işe yaramaz bir organ olduğu kanısı çok yaygın) hemde kanser tehlikesinden kurtulacaktım.

2013 boyunca aşırı kanamalı, pıhtı atmalı ve sancılı adet dönemlerim oldu. Ayrıca miyomlar idrar kesesine ve dalağa baskı yapıyordu. Aralık ayında kontrole gittim ve 6 adet miyomdan ikisinin çapının 7-8 cm olduğunu ve artık ameliyat zamanının geldiğini öğrendim. Doktorum henüz menopoza girmediğim icin, sağlıklı ise yumurtalıkları almadan, rahim normal boyutun 15 katı olduğu için karından açık kesi ile rahim alma operasyonu yapılacağını bildirdi ve zaman belirlememi istedi. Başka herhangi bir secenekten de bahsetmedi. Yani benim adıma kararı vermişti.

işte bu noktada benim iflah olmaz araştırmacı damarım kabardı. ingilizce fransızca ve türkçe bulduğum konuyla ilgili her dokümanı gözden geçirdim, sınifladım, istatislikleri inceledim, dünyada konuya yaklaşımları değerlendirdim, elbette tıpa karşı ilgim ve emekliliğimde zamanımı laborant-veterinerlik okuyarak değerlendiriyor olmamın çok faydası oldu.

Çok şey öğrendim ve size aşağıda maddeler halinde en can alıcı noktaları listeliyorum.
1- rahim ve yumurtalıklar menopozdan sonra kesinlikle gereksiz denilecek organlar değil. Yumurtalıklar az da olsa 80 yaşlarınıza kadar östrojen salgılamaya, rahim dokusu ise hormol sinyalini yanıtlamaya devam ediyor. Ayrıca menopoza girmiş olsanız dahi uygun tedavi ile bebek taşıyabilmeniz bile olası.
2- Rahim pelvis tabanında 3 organımızın üst desteğini oluşturuyor. idrar kesesi, vajina ve kalın bağırsak (rektum). Bu organları hamakta (vaginal apex support system) düşünün, hamağın bir ucu altta bulunan 3 kas, diğer ucu ise kuvvetli ligamanlarla (bağlarla) asılı olan rahim. Rahim gittiği zaman hamağın bağlı olduğu dayanaklardan biri gitmiş oluyor. Dolayısiyla yaş ilerledikçe alltaki 3lü kas grubu gevşeyince, vajina, rektum veya idrar torbası dışarı sarkma eğiliminde oluyor (pelvik organ prolapsus). bu problem rahimini aldırmış kadınların başına ameliyatı izleyen 10 sene içinde %80 olasılıkla geliyor. Elbette bunun çaresi var, sacrocolpopexy ameliyati ile vaginanın bir mesh aracılığı ile kuyruk sokumu kemiğine sabitlenmesi. bu sistem diğer organlara destek sağlayıp prolapsa çare oluyor. Merak edenler için kaynak gönderebilirim.
3-Sosyal ve seksüel hayatınızda değişikler oluşuyor. Sosyal hayatta rahim aldırdıktan sonra kendini yarım hisseden kadınları duyuyoruz. Seksüel hayatta ise kayganlık problemleri, sancılı ilişki, en önemlisi ise rahim kasları kaynaklı orgazm eksikliği hissetmek. Elbette bu tüm orgazm hissinin yokolmasi değil, 3lü kas grubumuz hala faaliyette sadece şiddette bir değişim yaşanması olası.
4- Abdominal yani açık ameliyat iyileşme sürenizi uzatıyor, sıkıntılı bir süre sokuyor.
5-Amerikada yapılan istatislik calışmaya göre rahimini aldıran kadınların kalp damar hastalıklarına yakalanma riski aldırmayanla oranla 3 kat artmış.

Tüm bu olumsuzluklar karşısında kendime sordum, bu myomlar olmasaydı, sağlıklı bir rahmi ilerde oluşabilecek kanser riski için feda edermiydim, yaşam kalitemin düşmesine izin verirmiydim? Cevap hayır olunca miyom aldırmak ve rahatlama daha iyi bir çözüm gibi göründü.

Bir arkadaşım yakın zamanda rahmini benzer sebeplerle ama laparoskopik yöntemle aldırmıştı. Aradım ve memnuniyetini sorguladım. tatminkar cevaplar alınca şu anda Bahçeci Kliniğinde çalışan Prof.dr.Gürkan Arıkan'a muayeneye gittim.

Durumumu ve raporları inceledikten sonra bana seçeneklerimi olası sonuçlarıyla birlikte sundu. Karar bana aitti. Görüşme sonrası açık operasyondan hemen vazgeçtim. Bir hafta kadar konu üzerinde çalıştım. Bir strengh&weakness tablosu hazırladım, önemli kararlarda hep yaparım.

Sonuçta, operasyonun akışını şu şekilde planladık;

Operasyon laparoskopik olacak. Rahim iç ve dışından örnekler alınarak frozen tekniği ile malignite (kitlelerin kötü huylu olma durumu) aranacak.
1- Benign (iyi huylu) ise myomectomy yapılacak.
2- Malignite söz konusu ise hysterectomy yapılacak, ilerde olası prolapsın önlenebilmesi için vaginaya uterosacral ligament suspension sağlanacak. Bu önemli bir şey, rahimi asan bağların vajinaya tutturulması. sizi olası organ sarkmalarından korumak için kendi dokularınızı kullanmak.

4 martta acıbadem Fulyada operasyon sonuçlandı. Sadece kürtaj ve myomectomy yapıldı. Kurtaj polipler ve kalınlaşan endometrium tabakası içindi. 2 gün sonra evdeydim. Sağlık ve moralim yerinde. Tek problem 10 gün sonra dikişlerin olduğu alanlarda derim hassas olduğu için ameliyat ipliğine tepki oluştu, ama 10 cmlik dikişim olsaydı baya problem yaşarmışım.

Kararımdan ve sonuçlarından memnunum. Son olarak Gürkan bey için söyleyeceklerim var. Tam bir profesyonel, becerikli ve ameliyat onun için bir terapi gibi. Yaptığı işten keyif alıyor ve zor işleri başarmayı seviyor. 3 alanda uzman, jinekoloji, onkoloji ve constructif cerrahi. Hepsi bir arada yani. Gururlu ama asla kibirli değil, saygılı ve eğitici. Sanırım uzun seneler Viyana da çalışmış olması bir cerrahta ender rastladığımız kişilik özellikleri kazandırmış.

Benim ameliyatım uzun sürmüş. myomların 1 tanesi rahnin alt arka duvarındaymış, ameliyat kaydını seyrettim, zor ve ciddi sabır gerektiren bir operasyon olmuş. Güvenmekte haklı olduğumu çok net anladım.

Karar vermek için geçirdiğim süreç zordu. Aynı süreçden geçecek veya geçmekte olan bayanlara bilgi ve kaynak desteğinde bulunabilirim. Burada yazdıklarım sadece özetten ibaret.

Sizlere tavsiyem, doktorunuzun sizin adınıza karar vermesine izin vermeyin. Nedenleri ve sonuçları, farklı seçenekleri mutlaka öğrenin, kararınızı verilere dayanarak verin.
 
Menapoza girmen yakın (veya menapozdasın) artık çocuk yapmayacaksın nasılsa, lazım değil, rahim ve hatta yumurtalıkları alalım sözünü duyan yokmudur? Varsa burada tartışmaya davet ediyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…