- Konu Sahibi fistikkrokan
-
Önce tuvalet konusunu söyleyeyim. Çünkü önemli. Anatomik olarak Tuvalet eğitimine hazır olup olmadığı şöyle anlaşılır: Eğer tek başına 3 merdiven çıkabiliyorsa kasları kakayı tutacak kadar gelişmiştir ve tuvalet eğitimi alabilir.( merdiven çıkabildiğini varsayarak) geç kalmışsınız sanki ..bence biran önce verin eğitimi . Neden hazır olmadığını düşünüyorsunuz ki ?? Konuşmasa bile kaka çiş diyerek ya da hareketleriyle anlatır size ..Hanımlar merhaba, ekimde 3 yaşını dolduracak bir oğlum var. Hala bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kelime kullanıyor. Cümlesi hala yok. Telefon televizyon maruziyeti vardı onu hallettik artık telefon vermiyorum ancak hala pek akranları kadar konuşmadığı için kreşe verdik. Sorun aslında bu da değil. Hala tuvalet eğitimi vermedim. Çünkü hala hazır olduğunu düşünmüyorum. Nerden nasıl başlamam gerekiyor, neyi, nasıl yapmam ya da yapmamam lazım çok şey okudum ama kafam allak bullak oldu. Çocuk psikiyatrisinden de randevu aldım ancak o gün gelip doktorla görüşene kadar sizden fikir almak istedim.
Konuşma biraz genetik de olabiliyor.Genetik olabilir,emzik kullanıyorsa o olumsuz etkiler,ekran konusu da etken tabi. 26 aylıkken 3-4 kelimelik cümleler kurmaya başladi.Arkadasimin çocuğu 3 yaşına kadar tek kelime etmemiş ama bir başlamış tam başlamış.Bilincaltina kayıt ediyordur.Hanımlar merhaba, ekimde 3 yaşını dolduracak bir oğlum var. Hala bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kelime kullanıyor. Cümlesi hala yok. Telefon televizyon maruziyeti vardı onu hallettik artık telefon vermiyorum ancak hala pek akranları kadar konuşmadığı için kreşe verdik. Sorun aslında bu da değil. Hala tuvalet eğitimi vermedim. Çünkü hala hazır olduğunu düşünmüyorum. Nerden nasıl başlamam gerekiyor, neyi, nasıl yapmam ya da yapmamam lazım çok şey okudum ama kafam allak bullak oldu. Çocuk psikiyatrisinden de randevu aldım ancak o gün gelip doktorla görüşene kadar sizden fikir almak istedim.
çok teşekkürler. takip ediyorumInstada psikologcihancelik var, bu konu üzerinde ozellikle duruyor. Ben her yeni anne arkadasima takip ettiriyorum mutlaka. Bence takip etmenizde fayda var.
derdini hiç konuşmadan nasıl anlatabiliyor peki. Bense az da olsa konuşmasını bekliyorum o yüzden pek hazır gelmiyor banaTuvalet eğitimi ile dil bağlantısı yok bence . Oğlum 29. Aylıkken bezi bıraktı ( daha önce de bırakırmış aslınsa ama ben biraz bekledim ) cümlesi yoktu ve ciş kaka bile demiyordu netice de 1 günde bıraktı
ben de sırf o yüzden kreşe verdim. yaklaşık bir buçuk aydır gidiyor ilerleme çook olmasa da ilk günlere nazaran varBir yakınımında konuşmadı kreşe verdikten sonra şakır şakır konuşamaya başladı. Sosyalleşince daha hızlı konuşamaya başlıyorlar
peki çocugunuzun konuşma, derdini anlatabilme yetisi yeterli miydi? benim oğlum hala konuşmuyor tek tük kelimeler dışında. bu da beni arada bırakıyor. Sanki konuşsa derdini anlatsa hazır olduğunu öyle anlarım gibiÇocuklarımız tam akran. Bir anda tuvalet eğitimine başlanmaz. Ben bir yaşından itibaren psikolojik olarak hazırlığa başlamıştım tuvaletten klozetten korkmasın diye. Yeğenim biraz sorunlu alıştı o yizd5bana ders oldu. Ben fazla erken başlamış olabilirim ama siz de şimdiden başlayın. İşin psikolojik kısmını halledin sonra fiziksel kısmına geçin. Ben bezlerimiz bitince tuvalete yapicaz dedim.ilk 5 gün zordu sonra alıştı
belli başlı dediği kelimeler var. bebekçe dili dediğimiz dili daha çok konuşuyor yani annesi olmasına ragmen pek anlayamıyorum. tuvalet eğitiminin bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. peki bu dönemi atlatmak için yapmam ve yapmamam gereken bir şey var mı aklınıza gelen? TeşekkürlerSöylediklerinizi anlıyor,size cevap veriyorsa doktora götürseniz de 4 yaşını bekleyecektir.Gec konuşma erkek çocuklarında sık karşılaşılan bir şey.Anlasilabilir,amaçlı kullandığı üç kelime varsa gayet normal çocuğunuz.Asıl önemli konu tuvalet eğitimi.Tuvalet eğitimi çocuk gelişiminde kritik dönemdir.Karakter gelişiminde çok etkili.Anne olarak en önemli şey çocuğunuza güven duygusu vermek,sakin kalmak. Kolaylıklar dilerim
elimden geldiğince konuşmaya çalışıyorum ama yapı meselesi sanırım. ben de tuvalet eğitimi için konuşmanın az da olsa olmasını bekliyorum, haklısınızTek yapmanız gereken onunla kaliteli vakit geçirmek. Birlikte oyun hamuru oynamak evcilik oynamak yasina göre 10 15 parcalı falan puzzle yapmak. Her ne yaparsaniz yapin daima konuşun ama onu konuşturmak için zorlamayın. O zaten zamanla kavrayacak. Basit kelime oyunları oynamak gerekir ama bunun icin de size profesyonel destek gerekli. Resimli kartlara bakarak resimde ne olduğu hakkında konuşulabilir. Bak anlat dokun anlat kartları çoookk çooook faydalıdir. Birlikte ritmik sayın. Tuvalet içim ise biraz dilinin çözülmesini bekleyin derim. Kendini ifade edemedikçe kaçırır, kaçırdıkça üzülür.
bunu ben de çoğu yerde okudum ancak oğluna tuvalet eğitimi veren bir arkadaşım gece bezlerinin ıslak olduğunu ona ragmen eğitime başladığını söylemişti. Sonuç birkaç kez altına kaçırmak dışında tuvaletini yapmayı başarmış. Ben de bu kriterden bu yüzden emin olamadım. Bakalım doktora da sorucam tam olarak hazır olduğunu gösteren belirtiler neler acabaDil gelişimi için bişey diyemem ama tuvalet eğitimine fiziksel anlamda hazır olduğunu, bezi kuru uynadığında anlarsınız. adem güneşin kitabında okumuştum sanırım yanlış değilsem, iki çocuğumda da bu yolu izledim. Daha bugun arkadaşım tuvalet eğitiminde başarısız olduğunu druna söylediğinde aynı şeyi söylemiş.
cevabınız için çok teşekkürler. ben doğunun küçük bir ilinde yaşıyorum imkanlar haliyle burda çok kısıtlı. devlet hastanesinde çocuk psikiyatrisine randevu aldım onun dışında terapist bulabileceğimi pek zannetmiyorum. tel telefon aktif olarak hayatında, yemek yerken daha cok vardı. Birden kestik ama çok büyük bir etkisini göremedim. bir de merak ettiğim ben üzerine çalışan bir annenin düşebildiği kadar düşüyorum malesef daha çok akşam ve haftasonları onunla oyun vs oyuyorum hem iş hem yorgunluktan vs. Yani demek istediğim acaba benim çalışmam ve üzerine çok fazla düşmemem de konuşmamasını etkiliyor mu? Cevreme bakıyorum çocuklarıyla çook ilgili değiller ama çocuk patır patır konuşuyor. Siz nasıldınızTuvalet eğitimiyle ilgili yorum yapamam her çocuğa özel bir durum ama konuşmayla ilgili şunu söyleyebilirim. Benşm oğlumda o yaşlarda çok az kelime söylüyordu ve söylediklerini sadece ben anlıyordum. Önce kreşe verdik tam 3 yaşında sonra da dil terapistine götürdük biz eşimin ailesiyle beraber yaşıyorduk o dönem büyüklerin konuşmalarından çok etkilenmiş bir de telefon vermesem bile tv sürekli açıktı dede sürekli tv izlediği için engel olamadım. Dil terapisti iyi geldi baya bize. Terapist kreşteki öğretmeni ile de iletişim halindeydi kreşte yapması gereken etkinlikleri söylüyordu evde bizimle de ayrı çalışıyordu şuan 4 yaşında çok şükür daha açıldı. Hala alışkanlıktan yanlış kullandığı kelimeler oluyor bazı dedikleri tam anlaşılmıyor ama o da hızlı konuşmaktan kaynaklı genetik bir durummuş. Yani kreş ve terapistle baya yol katettik biz. Tabi evi de ayırınca çocuğum düzene girdi kendine geldi
kitap tavsiyeniz için çok teşekkürler. oğlum yaklaşık 1,5 aydır kreşe gidiyor ilk zamanlara göre daha iyi tabiiki ama çok da büyük bir ilerleme şimdilik göremedim. elimden geldiğince konuşmaya, oyun oynamaya devam ediyorum ancak çalışıyordum da memurum. yani üzerine çok fazla düşemiyorum. merak ettiğim her şey annenin yaklaşımına mı bağlı? yoksa genler mi büyük rol oynuyor?Her Çocuğun gelişimi farklıdır asla akranları ile kıyaslamayın.
Mesela benim kızımda çok erken konuştu çok çok erken.
Ama geç yürüdü nerde ise iki yaşında yürüdü.
Kaliteli vakit geçirin sürekli konuşun zaten kreşe de gidecekmiş inanın orada açılır zaten.
Tuvalet eğitimini en iyi siz anlarsınız onun hazır olduğu vakti. Bir kitap önerebilirim size teo'nun kaka kitabı biz onu kızımla okumuştuk ve kendisi de artık tuvalet kullanmak istediğini söylemişti öyle başlamıştı kızım.
hala kendisini pek de ifade edemiyor çünkü. ondan birkay ay küçük olup erkek-kız fark ettmeksizin derdini anlatabilen, konuşabilen cocuklar var. hatta birisinin 7 çocugu var en kücüğü o, pek de zamansızlıktan cocugunun üzerine düşemiyor, en azından kitap, oyun açısından. ancak cocugu oğluma göre hem tuvalet eğitimini başarıyla tamamladı hem de konuşuyor bir şekilde.kendimi sucluyorum buna ragmen. acaba diyorum ben mi yanlıs bir şey yapıyorum. gece bezleri hala ıslak, altında kaka olsa dahi rahatsız olmuyor. cişini kakasını cok nadir bir şekilde yaptıktan sonra söylüyor. yani o bezle saatlerce oyun oynayabilir ben fark etmezsem. ve de birkaç kelimesi dışında hala konuşmuyor. bu yüzden hazır olmadığını düşündüm.3 yaş erkek çocuk için ileri bir yaş değil, korkmayın, panik yapmayın. konuşur. (tabi uzman görsün, her zaman için emin olmak iyidir)
tuvalet eğitimi için neden hazır olduğunu düşünmüyorsunuz?
korkuyor mu?
en çok zorlandığım şey kitaplar zaten. cunku asla ilgisini çekmiyor. hareketli kitaplar, kartlar, resimli hikaye kitapları vs alıyorum ancak hic ilgilenmiyor. o yüzden tuvalet eğitimi de gözümde büyüdüBir psikiyatriste götürün bence tedbir en güzel şeydir. Onun dışında işten eve gelince çocuğunuzla sürekli oyunlar oynayın, bu oyunları oynarken bol bol konuşun konuşturun, masal kitapları alın onları okuyun, kısaca anlatmasını sağlayın kitabı. Televizyon ve telefon en büyük düşman ama onu kesip kös kös oturmamak lazım sürekli anne-baba-çocuk iletişimi ve aktivitesi şart. Tuvalet eğitimi de tez zamanda verin hatta bunu bile hikayeleştirerek ve uygulayarak öğretebilirsiniz.
3 yaş ileri bir yaş hanimfndi.3 yaş erkek çocuk için ileri bir yaş değil, korkmayın, panik yapmayın. konuşur. (tabi uzman görsün, her zaman için emin olmak iyidir)
tuvalet eğitimi için neden hazır olduğunu düşünmüyorsunuz?
korkuyor mu?
çevremdeki herkes normal diye diye normalleştirmeye çalıştım ben de. ama değil biliyorum. bakalım haftaya cocuk psikiyatrisinde randevumuz var. benim merak ettiğim annenin üzerindeki ilgili konusmasını ne kadar etkiliyor? devlet memuruyum yoğun olmasa da aktif bir çalışma hayatım var. üzerine evde olan bir kadın kadar belki çok düşemiyorum ancak 7 cocuklu arkadasım üzerine nerdeyse çocuklardan dolayı pek düşemese de cocugu konusmayı öğrendi, tuvaletini yapabiliyor. bu da bana beni sorgulatıyor acaba benim mi yaptığım, yapmadığım bir şey var diye düşünüyorum3 yaş ileri bir yaş hanimfndi.
Lütfen uzman olmdgnz konularda fikir verip yanlış yönlendirmyn.
24 ayda 2 kelimelik cümle kurmalı kız erkek diye bir şey yok konuşmada.
erkek cocugu diye normal dediler. arkadaşımın 7 çocuğu var oğlumla yaşıt olan da erkek. ama akıcı bir şekilde konusabiliyor. onu gördükten sonra kızı erkeği olmadığını fark ettim.3 yaş ileri bir yaş hanimfndi.
Lütfen uzman olmdgnz konularda fikir verip yanlış yönlendirmyn.
24 ayda 2 kelimelik cümle kurmalı kız erkek diye bir şey yok konuşmada.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?