• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

3 yaşındaki oğlumun durumu

fistikkrokan

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
5 Mart 2019
149
127
103
Hanımlar merhaba, ekimde 3 yaşını dolduracak bir oğlum var. Hala bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kelime kullanıyor. Cümlesi hala yok. Telefon televizyon maruziyeti vardı onu hallettik artık telefon vermiyorum ancak hala pek akranları kadar konuşmadığı için kreşe verdik. Sorun aslında bu da değil. Hala tuvalet eğitimi vermedim. Çünkü hala hazır olduğunu düşünmüyorum. Nerden nasıl başlamam gerekiyor, neyi, nasıl yapmam ya da yapmamam lazım çok şey okudum ama kafam allak bullak oldu. Çocuk psikiyatrisinden de randevu aldım ancak o gün gelip doktorla görüşene kadar sizden fikir almak istedim.

Hanımlar merhaba, ekimde 3 yaşını dolduracak bir oğlum var. Hala bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kelime kullanıyor. Cümlesi hala yok. Telefon televizyon maruziyeti vardı onu hallettik artık telefon vermiyorum ancak hala pek akranları kadar konuşmadığı için kreşe verdik. Sorun aslında bu da değil. Hala tuvalet eğitimi vermedim. Çünkü hala hazır olduğunu düşünmüyorum. Nerden nasıl başlamam gerekiyor, neyi, nasıl yapmam ya da yapmamam lazım çok şey okudum ama kafam allak bullak oldu. Çocuk psikiyatrisinden de randevu aldım ancak o gün gelip doktorla görüşene kadar sizden fikir almak istedim.

Bir yakınımında konuşmadı kreşe verdikten sonra şakır şakır konuşamaya başladı. Sosyalleşince daha hızlı konuşamaya başlıyorlar

Bir psikiyatriste götürün bence tedbir en güzel şeydir. Onun dışında işten eve gelince çocuğunuzla sürekli oyunlar oynayın, bu oyunları oynarken bol bol konuşun konuşturun, masal kitapları alın onları okuyun, kısaca anlatmasını sağlayın kitabı. Televizyon ve telefon en büyük düşman ama onu kesip kös kös oturmamak lazım sürekli anne-baba-çocuk iletişimi ve aktivitesi şart. Tuvalet eğitimi de tez zamanda verin hatta bunu bile hikayeleştirerek ve uygulayarak öğretebilirsiniz.

Tuvalet eğitimiyle ilgili yorum yapamam her çocuğa özel bir durum ama konuşmayla ilgili şunu söyleyebilirim. Benşm oğlumda o yaşlarda çok az kelime söylüyordu ve söylediklerini sadece ben anlıyordum. Önce kreşe verdik tam 3 yaşında sonra da dil terapistine götürdük biz eşimin ailesiyle beraber yaşıyorduk o dönem büyüklerin konuşmalarından çok etkilenmiş bir de telefon vermesem bile tv sürekli açıktı dede sürekli tv izlediği için engel olamadım. Dil terapisti iyi geldi baya bize. Terapist kreşteki öğretmeni ile de iletişim halindeydi kreşte yapması gereken etkinlikleri söylüyordu evde bizimle de ayrı çalışıyordu şuan 4 yaşında çok şükür daha açıldı. Hala alışkanlıktan yanlış kullandığı kelimeler oluyor bazı dedikleri tam anlaşılmıyor ama o da hızlı konuşmaktan kaynaklı genetik bir durummuş. Yani kreş ve terapistle baya yol katettik biz. Tabi evi de ayırınca çocuğum düzene girdi kendine geldi 😊

Ekrana fazla maruz kalmak cocuklarda gec konusmayi tetikleyebiliyor. Bunun onune gectiyseniz krese de baslayinca kelime ve cumleleri artacaktir. İsmine bakma, goz temasi kurma, sosyal tepkiler verme alaninda sorun yoksa cok panik yapmayin. Benim oglum da inadindan tuvalet egitimini cok gec aldi. 3,5u gecmisti tamamen bezi biraktiginda. He buyuk olmasinin avantaji 3 gun icinde hallettik daha iyi anladigi ve iletisim kurdugu icin.

F fistikkrokan çocuğunu parkta vs. daha önce tanıdığı /tanımadığı çocuklarla olan iletişimini gözlemle..parmağı ile işaret eder mi? Komut alır mı? gözlemle..nesnelerin ne olduğunu bilir mi ? kavram bilgisini gözle (büyük /küçük..az /çok..renk /şekil vs.) Çocuk psikiyatristi de bunları soracak .. gerekli görürse gelişim tarama testi uygulayacak ya da uygulanmasını isteyecektir ..

Dil gelişimi için bişey diyemem ama tuvalet eğitimine fiziksel anlamda hazır olduğunu, bezi kuru uynadığında anlarsınız. adem güneşin kitabında okumuştum sanırım yanlış değilsem, iki çocuğumda da bu yolu izledim. Daha bugun arkadaşım tuvalet eğitiminde başarısız olduğunu druna söylediğinde aynı şeyi söylemiş.

Tek yapmanız gereken onunla kaliteli vakit geçirmek. Birlikte oyun hamuru oynamak evcilik oynamak yasina göre 10 15 parcalı falan puzzle yapmak. Her ne yaparsaniz yapin daima konuşun ama onu konuşturmak için zorlamayın. O zaten zamanla kavrayacak. Basit kelime oyunları oynamak gerekir ama bunun icin de size profesyonel destek gerekli. Resimli kartlara bakarak resimde ne olduğu hakkında konuşulabilir. Bak anlat dokun anlat kartları çoookk çooook faydalıdir. Birlikte ritmik sayın. Tuvalet içim ise biraz dilinin çözülmesini bekleyin derim. Kendini ifade edemedikçe kaçırır, kaçırdıkça üzülür.

Söylediklerinizi anlıyor,size cevap veriyorsa doktora götürseniz de 4 yaşını bekleyecektir.Gec konuşma erkek çocuklarında sık karşılaşılan bir şey.Anlasilabilir,amaçlı kullandığı üç kelime varsa gayet normal çocuğunuz.Asıl önemli konu tuvalet eğitimi.Tuvalet eğitimi çocuk gelişiminde kritik dönemdir.Karakter gelişiminde çok etkili.Anne olarak en önemli şey çocuğunuza güven duygusu vermek,sakin kalmak. Kolaylıklar dilerim

Çocuklarımız tam akran. Bir anda tuvalet eğitimine başlanmaz. Ben bir yaşından itibaren psikolojik olarak hazırlığa başlamıştım tuvaletten klozetten korkmasın diye. Yeğenim biraz sorunlu alıştı o yizd5bana ders oldu. Ben fazla erken başlamış olabilirim ama siz de şimdiden başlayın. İşin psikolojik kısmını halledin sonra fiziksel kısmına geçin. Ben bezlerimiz bitince tuvalete yapicaz dedim.ilk 5 gün zordu sonra alıştı

Paikeatrist sizi yonlendirecektir ama bir doktora danisip yonlendirmeleriyle hareket etmeniz en iyisi cok fazla sey okuyunca bilgiler karisiyor ve hangisi sizin oglunuz icin uygun bilemezsiniz. Zaten ekrani kesmissiniz okulada baslamis tuvalet egitimi icin doktor yonlendirecektir stres yapmayin

Instada psikologcihancelik var, bu konu üzerinde ozellikle duruyor. Ben her yeni anne arkadasima takip ettiriyorum mutlaka. Bence takip etmenizde fayda var.

Tek yapmanız gereken onunla kaliteli vakit geçirmek. Birlikte oyun hamuru oynamak evcilik oynamak yasina göre 10 15 parcalı falan puzzle yapmak. Her ne yaparsaniz yapin daima konuşun ama onu konuşturmak için zorlamayın. O zaten zamanla kavrayacak. Basit kelime oyunları oynamak gerekir ama bunun icin de size profesyonel destek gerekli. Resimli kartlara bakarak resimde ne olduğu hakkında konuşulabilir. Bak anlat dokun anlat kartları çoookk çooook faydalıdir. Birlikte ritmik sayın. Tuvalet içim ise biraz dilinin çözülmesini bekleyin derim. Kendini ifade edemedikçe kaçırır, kaçırdıkça üzülür.
Tuvalet eğitimi ile dil bağlantısı yok bence . Oğlum 29. Aylıkken bezi bıraktı ( daha önce de bırakırmış aslınsa ama ben biraz bekledim ) cümlesi yoktu ve ciş kaka bile demiyordu netice de 1 günde bıraktı

Konuşma da kreşin katkısı çok fazla olacak sizde inanamayacaksınız biraz sabredin tuvalette her çocuk hazırdır önemli olan siz hazır mısınız

Benim de oğlum sizinkiyle aynı aydayken tek tek çok kelimesi vardı, ama 2 kelimeli sınırlı cümle kuruyordu.kreşe verdik 3 ayda kelimeler ve cümleler artti. Hatta nisanin basinda Çocuk psikiyatristine gittiğimizde doktor 2 aya acilacaktir panik ve stres yapmayın, ama izleyin kreşe başladı 6 ay geçmesine rağmen ilerleme yok ,ya da ilerleme başlar ama durur ya da yavaslarsa bir daha öyle görüşelim dedi.
Gerçekten de 2 ay içinde büyük ilerletti ama ekranı kesmeniz şart o ciddi konuşmayı sekteye uğratıyor oğlum temmuzun sonunda 3 yaşı doldurdu
Tuvalet egitimi için hiç acele etmeyin ben akışına bıraktım temmuz başında sıcaktan bez istemedi,öyle kendiliğinden bıraktı.ama kaka için hala bez istiyor. onu da zamana bıraktım eninde sonunda ondan da kurtulacak sadece kendini hazır hissetmeli
Psikiyatristle mutlaka görüşün ama faydasını göreceksiniz

Tuvalet eğitimi ile dil bağlantısı yok bence . Oğlum 29. Aylıkken bezi bıraktı ( daha önce de bırakırmış aslınsa ama ben biraz bekledim ) cümlesi yoktu ve ciş kaka bile demiyordu netice de 1 günde bıraktı
Çocuklar icin gelişim eşikleri vardir. Aynı anda birkaç eşikten atlamaya kalkışırsa çocuk zorlanır. Kaldı ki hanımefendi 5 kelime bilmeyen bir yavrudan bahsediyor. Oglunuz 29 aylıkken bezi bırakmış olabilir ama 29 aylık bir çocuk normalde derdini anlatır
Benim kızım 25 aylık bıraktı ama derdini iyi kötü anlatabiliyordu. Oglum 39 ayda bıraktı mesela. İsrar ettiğim için inada binmiş doktor oyle söyledi. En önemlisi hazırbulunuşluk. Bunu da anne anlar. Eger cocuk hazırsa söylemeden de anlatabilir. Ama burada uyaran eksikliği söz konusu. Böyle bir çocuk için erken olabilir. Ayrıca gec olsun wc ne önemi var ama dil önemli.

Back