3 yaşındaki güzel, titiz yeğenim..

gulenkalp

Ruh yaşlanmasın yeter..
Kayıtlı Üye
13 Kasım 2011
2.291
1
66
Denizli
Biz kadınlar temizliği bazen abartıp hastalık haline getirebiliyoruz ama yeğenim daha 3 yaşında ve çok titiz..

Yemek yerken masaya akıtsın silmeden devam etmiyor..

Eli kalemle boyansın yıkanmak için ağlıyor..

Sürekli elini yıkamak istiyor.
Üstüne bir damla bile su damlasın hemen çıkartmak istiyor..

Bazen öyle abartıyor ki yemek yerken kaşığım battı deyip kaşık istiyor.

Nerede vileda bulsa hemen yerleri silmeye çalışıyor..

Tamam annesini taklit eder kız çocukları ama yeğenimin hareketleri bana çok tuhaf geliyor.. O daha çok küçük bu titizlenmeler için. Sebebi ne olabilir ya da ne yapmamız gerekiyor bilmiyorum.. Yada ben mi çok büyütüyorum
:44:

çok hoş :) fazlası zararlıdır sanırım ama titiz olması güzel.başak burcu mu :) benim çocuklarım öyle pasaklı ki özeniverdim birden

Cocuklugunda titiz olanlar buyuyunce tam tersi oluyormus :)) Dogru mu bilemem tabi ki :)

Belki sizleri temizlik yaparken gordugu icin ozeniyodur :)

çok hoş :) fazlası zararlıdır sanırım ama titiz olması güzel.başak burcu mu :) benim çocuklarım öyle pasaklı ki özeniverdim birden

İkizler burcu ama yükseleni başak :) Bizde hareketlerine gülüyoruz ama bir şey olmuş gibi üzülüyor çok içli bir çocuk. Eli battı diye hıçkıra hıçkıra ağlamasına üzülüyoruz.. Ortası yok mu bunların

Cocuklugunda titiz olanlar buyuyunce tam tersi oluyormus :)) Dogru mu bilemem tabi ki :)

Belki sizleri temizlik yaparken gordugu icin ozeniyodur :)

Ayy aman aman öyle olmasın :) Bizleri görüyor hatta tozu evde o alır :) Ama o bizi de geçti titizlikte. Allah korusun altında psikolojik bir sebep yatmasın da.

Aynı sorun bizde de var:26:

Özellikle Türkiye'deki kadınların ortak sorunu bu: Çocuklara sürekli müdahale etmek.
Bunu yapa yapa geldikleri nokta bu. Çocuğun psikolojisini kötü etkilemekten başka bir şey değil.

Aynı sorun bizde de var:26:

İnsan ne yapacağını şaşırıyor..

Özellikle Türkiye'deki kadınların ortak sorunu bu: Çocuklara sürekli müdahale etmek.
Bunu yapa yapa geldikleri nokta bu. Çocuğun psikolojisini kötü etkilemekten başka bir şey değil.

Biraz daha dediğinizi açar mısınız? Yani neyle yargılıyorsunuz yada ne demek istediniz?

bir çocuğun temiz olması güzel ama bu kadarı da doğru mudur acaba bence bi uzmana danışmakta fayda var

gecen yaz parkta kizimi gezdirirken yakinimiza 3-4 yaslarinda tatli bir oglan ve babaannesi oturdu,uzaktan oynayan cocuklari izlediler,bir seyler yedi cocuk,dinlendiler ve tam kalkiyorken cocuk hirkasinin ucunun yere degip tozlandigini gordu.Birden yuz ifadesi degisti,hirkasinin kirli kismina dokunamadi bile tuttu oyle uzatti ama batti ama batti diye aglamakli aglamakli soylenmeye basladi.Kadin sanirim boyle bir tepki beklemiyordu,eliyle siler gibi yapsa da cocuk tatmin olmadi ve o kirli dedigi hirka ucununu vucudundan cekeleye cekeleye yuruduler gittiler.Acikcasi cocugun o durumu beni uzdu,cunku bu kadarcik seye bile bu kadar etkilenen bir cocuk kolay kolay hic bir seyden zevk alamayackti,cunku cocuklarin en eglenceli oyunlarinda dibine kadar kirlenmek esastir :) Bu anlattigimin yegeninzle bir ortak noktasi yok belki ama aklima geldigi icin paylasmak istedim,cunku kucuk bir cocugun asiri titiz davranmasi kalici hale gelirse psikolojisini bozacaktir,yada tam tersi icsel bir sikinti yasadigi icin bunu asiri titizlenmek seklinde yansitiyordur,bilemiycem.bir kiz cocugunun annesinin temizlik anlayisini taklit etmesi cok normal,hele hele ki evde cok titiz biri varsa ve bu titizliginden sanki cok iyi bir seymis gibi bahsediliyorsa.Yegeninizinin bu titizlik ve temizlik duygusu icgudusel degil elbette,ogrenilmis davranislar ve eger asiri oldugunu dusunuyorsan bundan sonraki tavir davranis ve konusmalariniza dikkat etmelisiniz.onun yaptigi bu davranislaria tekpi gostermeyin,gulmeyin.hoslandiginizi sezmesin.saglicakla.

bir çocuğun temiz olması güzel ama bu kadarı da doğru mudur acaba bence bi uzmana danışmakta fayda var

Gerçekten çok güzel açıklamışsınız teşekkür ederim bunun için.. Tabii ki de bizlerden görüyor öğreniyor. O verdiği aşırı tepkiler de güzel bir şekilde anlatmaya da çalışıyoruz ama bir taraftanda "yemek yerken böyle yenir, şöyle yapılır, eller yıkanır, hiç bir yere sürülmez" gibi uyarılırımız haliyle oluyor. Çocuklar çok hassas ve gerçekten yetiştirmesi çok dikkat gerektiriyor. En güzeli yaz geldiğin de parka götürüp üstümüzü batıra batıra birlikte oynamak :)

İnsan ne yapacağını şaşırıyor..

Biraz daha dediğinizi açar mısınız? Yani neyle yargılıyorsunuz yada ne demek istediniz?

Çocuk bu. Elini de pisletecek, çamurda da yuvarlanacak, kumda da oynayacak, suları sıçratıp ıslanacak da...
Özgür olacak bu yaşında, biz büyüklerin kurallarıyla değil özgürlüğün tadını çıkararak büyüyecek ki birey olsun.
Hep müdahale ederek çocuklarımıza büyük gibi davrandırmayı marifet sayıyoruz.
'Ay ne tatlı bak büyük gibi konuşuyor, ne akıllı bak büyük gibi elini yüzünü siliyor, büyük gibi şunu yapıyor bunu yapıyor vs vs vs diyoruz.'
Bunu hoş bir şey gibi takdir ediyoruz.
Aslında çocukların çocukluğunu yaşamasına müsaade etmeden olgunlaştırıyoruz adına da çocukken eğitim diyoruz.
Sonra bu çocuklar büyüyüp çocukluklarında içlerinde ukde kalmış şeylere özeniyorlar.
Yazık değil mi onların çocukluğuna?

Bebeğin annesi değil kendisi titizmiş. Yanlış anlama oldu sanırım.
Bazı bebeklerde var bu. Doğutan gelen kişlik özllikleri etraftan öğrendikleri ile iyice sivriliyor. Ama Sofika'nın da çok güzel açıkladığı gibi başka sorunların da dışavurumu olabilir. Bir pedagogtan yardım almakta fayda var.

Yeğenimi evde disipline aldık dediğimi hatırlamıyorum ben? :44: Bir insanın kişiliğinin büyük bir bölümü bu yaşlarda oluşur. Tabii ki çocuktur oynayacak,kirletecek,dökecek ama bu demek değil ki yemeği kaşıksız yesin çatal kullanmayı bilmesin.. Nasılsa ilerde öğrenir bırak çocuğu daldırsın ellerini yemeğe, yıkamasında saçına başına sürsün hatta yaşaya yaşaya öğrensin! ne canı isterse yapsın..Öyle mi? Bir çocuk ilkokula başlayana kadar beynini en üst seviyede kullanıyor Ve bu yüzden her şeyi kapıyorlar, hayal dünyalarında şekillendiriyorlar. Yeğenim kendi çöpünü gidip atmasınıda bilecek. Parka gidip tertemiz kıyafetlerini umursamadan oynamasını da.. Her evde temizlik yapılır!! her kız çocuğu oyun oynarken hayali çay katar temizlik yapar ne güzel bir şey ki oyun türetebiliyor.. Yazdıklarımdan ne anlam çıkarttınız bilmiyorum ama yanlış anlamlar çıkarttığınız belli. Yorum yaptığınız için teşekkür ederim bende fikir almak için konuyu açtım zaten..

Evet olabilir.. Onlar her şeyi düşünebiliyor. Biz "bunu da anlamaz artık" diyoruz bazen ama algıları çok açık.

Aynılarını büyük oğlumda yaşadım...
Şimdide küçük oğlumla yaşıyorum...
Aynıları ama bu kadar olur...
Bir de benimkiler erkek yani...
Ama üstünde durmayın geçiyor...
Sürekli bu huyundan vazgeçirmeye çalışmayın...
Ters tepki yapabilir...
Çocuklarda dediğinizin tersini yapma huyu vardır...
Gülmeyin, yapma demeyin umursamayın yani...
Gayet normal birşeymiş gibi davranın bir zaman sonra geçecektir...
Geçme zaman aralığı çocuktan çocuğa farklılık gösterir elbette...
Kolaylıklar diliyorum...

Demek ki dönemsel bir şey bu bazı çocuklarda.. Bunu duymak içimi rahatlattı. Çok teşekkür ederim. Bende size kolaylıklar diliyorum..

bu titizlik durumu dönemsel ve geçici ama birden başladıysa ve farklı sizi rahatsız eden davranışları varsa tabi ki bir pedegogla görüşün derim. ben oğlumu hiç titiz yetiştirmedim aksine yerken heryeri batursın üstü kirlensin yüzü kkirli pis dolaşsın evin içinde hiç önemsemedim kısa bir dönem oğlumda titizlik başlamıştı yemek yerken sürekli ağzını sildirmeler falan ama kısa sürdü:)şimdi benim onu oldukça pasaklı ve rahat büyütmeme karşın temiz bir çocuk. henüz 3 yaşında ama el yüz tıkama diş fırçalama gibi alışkanlıkları var sadece üstünü çok kirletiyo bana çekmiş kerata

Çocukları rahat bırakcaksın ama ipleride ona farkettirmeden tutacaksın :) Benim yeğenimde öyledir bazen aşırıya kaçıyor temizlikte ama olsun geçecek.. Titizlik hastalık haline dönüşmediği sürece güzel. Ama yaş ne olursa olsun bir hastalık boyutunda olursa çok kötü bir şey.

Yazdığınız yorum gerçekten çok ilginç...
Benim annem de çok titiz bir kadın çevremdeki diğer kadınlar da keza öyle. Bize de her türlü eğitim verildi ama ben hiç bu tarz davranışlar sergilediğimizi hatırlamıyorum.
Yeğeniniz normal değil. Kız kardeşinizin çok titiz olduğundan kendiniz bahsetmişsiniz.
Bunu kabul edin de yanlış yorum yazan ben olayım.
Ha bu arada, eleştiriyi kabul etmiyorsanız konu açmayın lütfen.
Bol ünlemli cümlelerinizi de kendinize saklayın!

"ABLAM ÇOK TİTİZ" diye bir şey yazmadım. Eğer yazmış olsaydım tabii ki kabul ederdim. Buraya fikir almak için konu açtım eleştiri konusu olacak hiç bir şey yok ortada. Fikir sunmak istiyorsanız buyrun ama eleştirmek istiyorsanız eleştirilecek bir konu göremiyorum. Fikir alışverişi için açılmış bir konudur. Kardeşimi veya yeğeni mi eleştirmek üzerine bir konu olsaydı yazdıklarınıza saygı duyardım. Ama bir fikriniz yoksa size yorum yapmamanız için rica ediyorum.. Teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…