Konuşma Problemleri 28 aylık oğlum sanırım beni anlamıyor. (Alıcı dil bozukluğu)

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

FrogwithFrock

Guru
Kayıtlı Üye
5 Mart 2013
26
25
Merhaba, kafam oldukça karışık. İnternette çeşitli makalelerde bize örnek olacak durum taraması yaptığımda verimli sonuca ulaşamıyorum.

Oğlumun kelime haznesi iyi. 2 yaşından önce 200 kelimeden fazla seslendiriyordu. (Tüm hayvanlar, eşyalar, yiyecekler, sayılar, şekiller vb) Şimdi kelimeleri daha da fazlalaştı. 1 yaş civarı, "Burnunu göster, balina nerede? vb sorulara cevaben parmağıyla gösteriyordu. Sürekli "bu ne?" diye sorarak nesnelerin isimlerini öğreniyordu.

2 yaş civarı kendisi bazı kalıpları ezberledi. Hatta bizden öğrendiği gibi kitabını açarak "Peki hangisi mavi balık burada?" vb sorular soruyordu bize. Baba gitti, teyze geldi, kafa vurdu, deve düştü, kapıyı aç, ver gibi sözcükleri kullanıyor.
Ama ama ama, içimi kemiren şey; verdiğim direktifleri dinlemiyor. Seslendiğimde çoğunlukla bakmıyor. Bizden birşey istediğinde, elimizden çekiştirerek çeşitli ısrarcı sesler çıkarıyor. Dikkati bizim üzerimizdeyken de komutları yerine getirmiyor. Parka götürdüğümde yaşıtlarıyla ilgilenmiyor, onunla ilgilenenlerle de ilgilenmiyor. Sanki umursamıyor.

Ben de birşeye odaklandığımda etrafımda olan biteni çok zor algılarım. Bu anlamda bana benzdiğini düşünüyordum ve kullandığı kelimeler gelişimine uygun hissettirince bu zamana kadar birşey yapmadım. Otizm veya Asperger olduğunu sanmıyorum çünkü oldukça mutlu, şen şakrak, çeşitli etkinlikleri seven bir çocuk. Göz teması da var. Konuşma terapistine gitmeden, fikrinizi almak istedim pandemi döneminde. Teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Kac aylık şu an oğlunuz?
 
Bana normal göründü. Biraz kendi karakterinden biraz gelişim dönemi gereği umursamaz, ısrarcı olabilir. Yaşıtlarıyla vakit geçirmeye heveslenmesi icin de yaşı cok küçük hala. Bu donemde cocuklar bireysel takılır, bir arada bile bulunsalar bireysel oynarlar. Otizmde kaka çok önemli, otizmli cocuklar ya çok kabız ya sürekli ishaldir ve ishalleri hemen pişik yapan tarzda asitlidir.
 
Teşekkür ederim. Bir dil terapisine bahsetti durumumdan arkadaşım. Mutlaka uzmana görünmemiz gerektiğini, istisnai durumlarda çocuğun işittiğini anlamlandıramasa da konuşmaya başlayabileceğini söylemiş.
 
Merhabalar, 15 gün kadar önce bir dil terapistine yönlendirir umuduyla çocuk doktorumuza gittik. Oğlumuza Denver testi uyguladı, bana bazı sorular sordu. Ardından dil gelişiminde geri olduğunu, daha da önemlisi Asperger/Otizm'in pozitif olduğunu söyledi. Önce kan değerlerine bakmak istedi. Kanında birçok değere baktık. Normal.

Şu sıralar dil terapistleri ve psikologlarla görüşüyoruz. Süreci paylaşacağım. Çünkü bu tip konu başlıklarını açan annelerin, yıllar sonra çocuklarının akıbetlerinden bahsetmemesinden muzdaribim. Bir yıl sonrasını göremiyorum ve bu belirsizlik beni üzüyor. Benzer durumu yaşayan anneler için aydınlatıcı olması umuduyla..:)
 
Benim oğlum ise konuşmuyor. Sadece anne baba birde hayır diyor
 
Benim oğlum ise konuşmuyor. Sadece anne baba birde hayır diyor
Eğer sizi anlıyorsa, söylediklerinize dikkat veriyorsa, sizinle iletişim kurmaya meraklıysa, beraber aktiviteler yapabiliyorsanız..bu daha kolay aşılacak bir problem. Yine de bir dil terapistinden yardım almazsanız, yaşıtlarıyla aynı dil gelişimine sahip olmadığı için içine kapandığında pişmanlık duyabilirsiniz.
 
Çok teşekkür ederim benimle ilgileniyor her dediğimi anlıyor bebek haliyle bazen bana şaka da yapıyor. Ama 2 yaşına girmeden önce daha çok konuşuyordu sanki her kelimeyi söylüyordu şimdi ise hiç konuşmuyor. Hatta bazen el kol hareketiyle biseyler istiyor. Çok korkuyorum konuşmuyor diye yada bir problem var diye malesef bı doktora bile goturemiyorum. Ama sağlık ocağı doktoru bişey demedi
 
Bebeklerin gelişim dönemleri olur. Zaman zaman farklı becerilere odaklanırlar, diğer alanlarda sönmeler olur. Bu aslında normaldir ama yine de evladınızın daha çok kelimeyi konuşması bekleniyor.
Bu sebeple terapiste götüremeyecekseniz, dil terapistlerinin videolarını izleyin.
Ona tonlayarak ve akıcı şekilde her gün kitap okuyun. Şarkılar öğretmeye çalışın. Kullandığınız sözcükleri açıklayın. "Örn: Bu bir kedi. Kediler miyav der. 4 ayakları vardır. Bak. 1, 2, 3, 4 gibi" Eğer sizi dinliyorsa bir süre sonra bu derdinizi unutacaksınız bile :)
 
Gelişmelerden bahsetmek istedim. :) Evladımızı Bakırköy'de "Yaman Özel Eğitim Merkezi"ne götürdük. Orada Ülger Hanım evladımızla vakit geçirdi. Gelişimde bozukluk olduğunu, zekasının yüksek olduğunu, bu sebeple içine kapandığını, kendi dünyasında mutlu olduğunu söyledi. Kendi kendine ihtiyaçlarını karşılayabildiği sürece de insanlarla iletişim kurmayı tercih etmediğini, sosyal hazzının çok düşük olduğunu söyledi. Eğer duyu bütünleme terapileri almazsak, Asperger'e dönebileceğini söyledi.

Bu merkezde duyu bütünlemeci yerine beden eğitimi öğretmeni çalıştırıldığını öğrendiğimizden ve başka bir talihsizlik yaşadığımızdan orada devam etmedik.
 
Son durumumuzdan bahsedeyim, özelden mesaj atanlar olmuş.

O zamanlar bize yakın yeni bir merkez baktık. Floortime sertifikası olduğu için, Logopedi'de Tuhçe Hanım'dan birkaç terapi aldık. Ortak dikkat, regülasyon, iletişimde niyet, sembolik oyun gibi kavramlarla tanıştık/daha iyi kavradım. Bu süreçte Tuhçe Hanım seanslarda hep, evladım ne ile ilgileniyorsa onun dünyasına girip, onunla sözlü/sözsüz iletişim kurmaya çalışıyordu. (Bir dil terapisti olmasına rağmen çok konuşmaması beni şaşırtmıştı ama iletişim temeli, mimikler, tonlamalar, vurgular, beden dili gibi sözsüz iletişimdi, bunu öğrendim.)
 
Bu sırada ben de ufak oyuncaklarımızdan (legolar, figürler, oyun hamurları vb.) yavaş yavaş kurtuldum çünkü bu oyuncaklar evladımızın çok kaybolduğu, saatlerce kendi dünyasında vakit geçirebildiği oyuncaklardı.

Velhasıl Tuhçe Hanım, bir önceki özel eğitimci gibi çok da olumlu konuşmadı. Eğer oğlum iletişimin gerekliliğini farkeder ve kavrarsa, kendini çok iyi ifade edebilirmiş. Ama eğer üzerine düşmez istek, ileride sadece ihtiyacı olduğu konularda konuşan, kalıp ifadeler kullanan bir çocuk olabileceğini söyledi. Ve evladımın çok kelime biliyor olmasının çok da büyük bir marifet olmadığını belirtti.
 
Bu sırada tesadüfen aynı kurumda çalışan, duyu bütünleme uzmanı olan, yine Floortime sertifikalı Bilge Su hocayla yolumuz kesişti. Oğlumu değerlendirdi. Değerlendirmede çok nokta atışları yaptı (oğlumun ekolalileri, ben döneminde olması, saçını tırnağını kestirmemesi vb) ve biz oğlumuzun duyu bütünleme terapisine daha çok ihtiyacı olduğuna kanaat getirdik. Bu sebeple duyu bütünleme terapilerine başladık. Yarın üçüncüsüne gideceğiz.
 
Hocamızın da aydınlatması ile evi oğluma göre dizayn ettik. Hemen bir oyun çadırı (görsel uyaranların dikkatini dağıtmak adı için), tünel, pilates topu, pikler üçgeni, çemberi aldık. Şuan gözle görülür değişme olduğunu söyleyebilirim. Sadece bu durumun tamamen geçebilir geçemeyeceği den emin değilim. Bilge Su Hocamız yüksek fonksiyonlu otizm olabileceğini söyledi. Allah büyüktür. Tüm bu yazılarım kafası karışmış anneleri süreçten haberdar etmek ve kabaca yol göstermek amaçlıdır. Eğer şüpheleniyorsanız, evladınızı bir uzmana değerlendirin. Çünkü bir annenin şüphesi çoğunluka boşa değildir.
 
3 yaşa kadar nöroplastisite (beynin yapısal değişim kabiliyeti) en zirve seviyededir. O sebeple ne kadar erken davranırsanız, değişimi de o ölçüde görürsünüz Allah'ın izniyle. Önemli durumlardan haberdar etmeye devam edeceğim inş.
 
Durumumuz sadece akranlarıyla oynamamasıyla sınırlı değil.
Benimde suphelerim vardi ama bizimki dehb gibi gorunuyor benim oglumda konusma hic gecikmedi yasitlariyla da cok guzel oynuyor ama cok hareketli iki psikiyatri bi psikolog gordu dehb yle ilgili bise demediler ama otizm kesinlikle degil dediler
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…