• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi 25 aylık kızıma tuvalet eğitimi konusunda zorlanıyorum..Fikir verir misiniz?

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

dlkplt

Guru
Kayıtlı Üye
20 Aralık 2010
27
0
286
İstanbul
selamlar ben yenı uyeyım.benım 25 aylık bı kızım var.tvlt egıtımı yuzunden kafayı yemek uzereyım. 18 aylıkken ogrendıgı gece gunduz çişim var dedıgı halde 4 aydır gunduz bile sureklı altına yapıyor,bende sureklı aglıyrm anlamıyrm neden soylemdıgını.cokda guzel konusuyr derdını anlatıyr hanı dıylarya bunu yap yerıne seçenek sunun,şunu mu istersin bunu mu diyin bırını seçmek zorunda kalır dıye ben oyle yaptıgım halde hayr yapmak ıstemıyrm demeyı bıle akıl edıyr ama çişim var demiyor.artık çok inat oldu bana bagıryr yok dıye dıye altına yapıyr ne yapmalıyım sızce

çocuklar 2.yaşından itibaren negativizm dönemine girer.ve herşeyi red etme eğilimi gösterir.hatta bu durum bazılarında o kadar vahimdir ki evet bile bazen ağızlarından hayır olarak çıkar.bilinen ve konulan kurallara isyankarlık ederler,bunun altında kendini kanıtlama ve varoluş çabası yatar.her bir şeyi kendi başlarına yapmak isterler ve annenin hayır ya da yapma dediklerinin özellikle üstüne gidip neticeyi kendileri görmek ister.konunun ehli değilim ama emin olun çocuklarımın sayesinde pek çok kitap okudum bu yüzden.kızınız bu süreç içine girmiş olabilir,ya da size bir neden dolayı tepki koyuyor olabilir.huzursuz bir ortamdaysa,uzun vadeli bi misafirlikten sonra başbaşa kaldıysanız(babaanne/anneannenin yatılıya kalıp bir kaç gün sonra gitmesi gibi),bu tip tatsız durumları tetikleyebilir.kızınızın bu durumuna enürezis deniliyo tıp dilinde.netten ayrıntılı bi araştırma yapabilirsiniz ve hatta UZMAN TV yazarsanız google'a size belki de çok yardımcı olan bilgiler edinebilirsiniz.umarın yardımcı olabilmişimdir.

hep ınternetten arastırıym kıtap okuyrm,ustne gıtmeyın bırakın ne ıstyrsa yapsın dıyrlar.evet haklısınız annemde kaldıgımda cok degısıyr.benım dezavantajım babannesı alt katta oturyr ve her agladıgında kapıma gelıp bana kızıyr nıye aglatıyrsun o aglıyr senın umrunda degıl... bende daha cok sınırlenıyrm kızıma bagırıyrm,kızımda halıyle bana ınat oluyr kayınvalıdeme sıgınıyr,eşimde annesi gibi yapıyr annesini savunuyr.aslında benım pskljmide kızımıda onla bozuyor bense çaresiz...:12:

oy oy oy!durumunuz bayağ zor görünüyor.allah sabır versin o hal...ama kızınız gözünü açtığından beri bu hayatı tanıyo ve buna ramen eğitiminde başarılı olmuşsunuz.eğer ki 4ay önce çocuk herhangi bi tatsızlığa şahit olup da buna tepki koymadıysa,o zaman gerçek problem bu olamaz.4ay öncesini bi düşünün,herhangi bi tartışma,kavga vb. şeylere kızınız tanıklık etti mi?ya da yatılıya hiç misafiriniz oldu mu,onun da çok sevdiği?ya da hepimizin başına geliyo aslında,ruhsal olarak bi buhran geçirip ona karşı tavırlarınız çirkince oldu mu?bağırma,kızma bunaltı gibi?her hangi bi neden bulamıyorsanız eğer,evet benim de tavsiyem üstüne gitmeyin,tepki göstermeyin.çünkü bunu bu sefer silah olarak kulanacaktır.isterseniz bi çocuk dr.una danışın bu konuyu,eminim o size yardımcı olacaktır.

oy oy oy!durumunuz bayağ zor görünüyor.allah sabır versin o hal...ama kızınız gözünü açtığından beri bu hayatı tanıyo ve buna ramen eğitiminde başarılı olmuşsunuz.eğer ki 4ay önce çocuk herhangi bi tatsızlığa şahit olup da buna tepki koymadıysa,o zaman gerçek problem bu olamaz.4ay öncesini bi düşünün,herhangi bi tartışma,kırdım avga vb. şeylere kızınız tanıklık etti mi?ya da yatılıya hiç misafiriniz oldu mu,onun da çok sevdiği?ya da hepimizin başına geliyo aslında,ruhsal olarak bi buhran geçirip ona karşı tavırlarınız çirkince oldu mu?bağırma,kızma bunaltı gibi?her hangi bi neden bulamıyorsanız eğer,evet benim de tavsiyem üstüne gitmeyin,tepki göstermeyin.çünkü bunu bu sefer silah olarak kulanacaktır.isterseniz bi çocuk dr.una danışın bu konuyu,eminim o size yardımcı olacaktır.
babannesı umreden geldı gelen gıden falan cok oldu ılgılenemedım sanırım.sımdıde yapmıcam bezıme yapıcam tvltte üşüyorum diyor.daha rahat geliyor bende sınırlendım bagırdım ıgne falan batırdım sımdı hepten aglıyor ıstemıyrm bezıme yapcam dıyr.hic dınlermıyor zaten benı bısey desem sen yap sensın o falan asabi bisey oldu

babannesı umreden geldı gelen gıden falan cok oldu ılgılenemedım sanırım.sımdıde yapmıcam bezıme yapıcam tvltte üşüyorum diyor.daha rahat geliyor bende sınırlendım bagırdım ıgne falan batırdım sımdı hepten aglıyor ıstemıyrm bezıme yapcam dıyr.hic dınlermıyor zaten benı bısey desem sen yap sensın o falan asabi bisey oldu

Bence cok üstüne düsme bukadar zorlamakla olmaz kendi severek gitmeli sen kizdikca inad yapar. benim oglum 2 yasinda hala bezine yapiyor üstelemiyorumda yazin alistircam wc ye , bi kilot var naylondan onu dene, ben kizimda kullandim.
unutma cocuklara zorla asla bisey yaptiramazsin. :80:

Baskı uygulamayın lütfen ya da çocuğu utandıracak şeyler yapmayın 25 aylık henüz erken çocukların 3-4 yaşlarında tuvalet eğitimini tamamlamaları ise normal kabul edilir.
Eğer sıkıntınızı ona yansıtmaya devam ederseniz bu ters teper çünkü bu dönem çocuğun özerklik dönemidir. çocuk özguveninin temelini bu yıllarda atar. yaptığınız en ufak baskı çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkiler.
Eğer bu durum sizi rahatsız ediyorsa bir uzmana danışmanızda yarar var.
Özelden bana ulaşırsanız bildiğim yöntemleri size aktarırım. takibinide yazarsınız.
Ezbere konuşmadığımıda belirteyim Psikolojik danışmanlık 3. sınıf öğrencisiyim.

merhaba yenı uyeyım kızım 2.5 yasında bundan bır kac ay once durup dururken çişim var tuvalete yapıcam dedı goturdum yaptı ama ben kış oldugu ıcın bezını bagladım tekrar arada sıra soyledımı goturdum yanlısmı yaptım karamsarlıga dustum.sımdı eskısı kadar benı tuvalete gotur demıyor bezıne yapıyor.yaza baslarız çiş egıtımıne dıye dusmedım ustune ama boylede altında bez olunca ona guvenıyor ne yapapmam gerekıyor deneyımlı anneler yardımcı olurmusunuz....

benim kızım barbie bebekleri çok seviyor;barbili iç çamaşırları almıştım ona ama giydirmemiştim;bezin üstine olmuyo bunlar diye;giymek istediğin zaman söylersin bezini çıkarırız dedim hep;o da barbili nonu uğruna bezden vazgeçti:) 21 aylık ve 1 aydır bez taktırmıyor.

BİZDE 27 aylık olacağız ama henüz bişey yok
başlamadık anlamıyorda henüz tam konuşmayıda sökmedi
çiş varmı anneci diyorum bakıyor suratıma
çocuğumun hazır olduğunu nasıl anlarım

altina hic bir sey giydirmemeyi dene bakalim yine yapacakmi bence yapmiycak bir dene hic bir sey giydirme hic bir sey baglama altina yine demeyecekmi bide öyle dene

Asla baskı yapmayın, hele ki altında bir şey olmadan dolaşmasına izin vermek çok yanlış olur. 25 aylık diyorsunuz, henüz gayet normal bir zaman diliminde. Normal süreç, 24-30 ay arasıdır yani ortalama 2-2,5 yaş arası bez bırakır bebekler, çok rahat merdiven inip çıkabiliyor olması çişini tutabilecek döneme geldiğinin önemli bir kanıtıdır. 2 yaşından biraz daha önce bırakan da var, daha geç bırakan da ama yanlış öneriler ve yanlış tutumlarla bu dönemi çocuğunuz için travmatik hale getirirseniz çocuğunuz hayat boyu bunun psikolojik sıkıntısını değişik şekillerde çekecektir. Lütfen biraz sabır, zamanla hepsi oluyor, etrafın dediklerine kulak asmayın, çoğu bilimsel değildir söylediklerinin, ordan burdan duyduklarıyla ahkam keserler, gülüp geçin ciddiye almayın. Kayınvalidesi öyle dedi diye 1 yaşındaki bebeğine bez bıraktırmaya çalışanı da gördüm ben, boşverin kim ne derse desin, yeter ki çocuğunuzun huzuru bozulmasın, rahat etsin. Her çocuk farklıdır, kendi hazır olmadan asla zorlanmamalılar.

Ben de yardımcı olmaya çalışıyorum sizi bilgilendirmek amaçlı yazıyorum bir de baktım neler yazmışsınız! Sizin evladınızın psikolojisine, geleceğine kastınız mı var?! Şimdi okudum bu mesajınızı, iğne batırmak ne demektir yaa? 2 yaşında bir çocuğa bunu yaptığınızı eşiniz biliyor mu? Acilen psikolojik destek alın, yoksa evladınız elinizde harcanmak üzere! Cahil biri değilsiniz elinizin altında bilgisayar var internet var, evladınızın canını yakmanızın onun psikolojisinde, geleceğinde onarımı imkansız yaralar açacağını bilmiyor musunuz? Bezi kaç yaşında bırakacağı hiç önemli değil ama sizin 2 yaşındaki bebeğinize İĞNE BATIRARAK şiddet uygulamanız çok önemli! Allah o bebeğin yardımcısı olsun, siz de evladınızı biraz olsun seviyorsanız bir an önce psikolojik destek alın ve bir daha kızınızın canını yakmayın. Bakın burada evladını kaybetmiş annelerin feryat ettiği sayfalar var, siz elinizdeki hediyenin farkında değilsiniz, savunmasız bir varlığa bir meleğe bunu yapıyorsunuz Allah'ın gücüne gider, sonra çok pişman olursunuz.

BİZDE 27 aylık olacağız ama henüz bişey yok
başlamadık anlamıyorda henüz tam konuşmayıda sökmedi
çiş varmı anneci diyorum bakıyor suratıma
çocuğumun hazır olduğunu nasıl anlarım

Zorlanmadan kolayca merdiven inip çıkabiliyorsa, tuvaletini bezine yaparken saklanma ihtiyacı duyuyorsa, bezi 2 saat ve daha uzun süre kuru kalıyorsa çocuğunuz hazır demektir AMA yine de psikolojik olarak hazır olmayabilir, rahat olun, stres yapmayın ve o stresi de çocuğunuza yansıtmayın. Tamamen hazır olduğunda bırakacaktır.

Zorlanmadan kolayca merdiven inip çıkabiliyorsa, tuvaletini bezine yaparken saklanma ihtiyacı duyuyorsa, bezi 2 saat ve daha uzun süre kuru kalıyorsa çocuğunuz hazır demektir AMA yine de psikolojik olarak hazır olmayabilir, rahat olun, stres yapmayın ve o stresi de çocuğunuza yansıtmayın. Tamamen hazır olduğunda bırakacaktır.

merdiven inip çıkabiliyor yavaş yavaş ama
tuvaletini yaparken pek saklanmıyor
bezide hep ıslak hemde çok doluyor
sık değişmeme rağmen ben biyerde okumuştum
çocuklar hazır olduklarında sabah kalktıklarında bezleri kuru olurmuş
bizim öyle birşey yok genelde hep dolu

Kızınız 2 yaşını 1 ay geçmiş, her çocuk 2 yaşında illa tuvalet alışkanlığını kazanacak diye bir şart yok. Çevreden gelecek tepkilere kulağınızı tıkayın çocuğunuzun bu konuda verdiği sinyalleri iyi gözlemleyin. Bu iş için en uygun zaman yaz ayları. Bezsiz dolaştırdığınızda halledebileceğiniz bir konu bu. Çiş kontrolünü yapabildiği vakit, çişi geldiğinde tutabilme yani tuvalete de yapmaya başlayacaktır. Sizin için ne kadar zor bir süreç olabiliyorsa çocuğunuz için daha zor bir adım. Doğduğundan beri sürekli beraber olduğu bir şeyden ayrılacak yeni bir alışkanlık kazanmaya başlayacak.

benim bebeğimde 25 aylık ama şu an hazır olmadığının farkındayım.bazen kakasını söylüyor ama çişini söylemiyor ve çok dolu oluyor bezi..bencede 2 yaşına girer girmez eğitime başlanacak diye bir kural yok..her çocuk kendine özgüdür ve onları en iyi tanıyan biz anneleriz..en uygun zamanıda bizler tayin etmeliyiz diye düşünüyorum.uzun ve zorlu bir süreç ..Allah bize ve çocuklarımıza yardımcı olsun

benm kızımda 25 aylık 3 hafta falan oldu wc yw alıştıralı zaten çok istekliydi bezi hiç istemiyodu çok çabuk pişik yapıyodu 1.5 yaşında alışmıştı ama nazar değdi geri unutmuştu ama son çalışmalrda ben galip geldim
alıştırma kilodu aldım gündz onları taktım ilk 1 hafta gece altını bağladım baktım sabah bez kuru oluyo gecede bağlamdm şimdide çok rahatız bence çoçuklarında içinden gelmeli suylada oynarlar oynasın izin vern elbet bir gün alışıyoo

benim kızımda 28 aylık birkaç gün önce kendiliğinden tuvaletini söylemeye başladı ama ben birkaç haftadır sabahları uyandığında wc ye götürüyordum yapıyordu çişini ve ayrıca beni hep tuvalete otururken falan görüyordu biranda kendiliğinden söylemeye başlaması çok mutlu etti beni. gerçekten çok korkuyordum bu konuda nasıl öğreticem diye... şimdi banyoya bir bonibon draje çikolatalardan koydum her tuvaletini yapışta sürpriz olarak 1 tane veriyorum ona yapmayınca yok...ama geceleri bezliyorum şimdilik çünki sabah bezi dolu dolu kalkıyor hatta dün gündüz uykusuna tuvaletini yaptırıp bezsiz yatırdım nasıl olsa kısa uyuyorya gündüzleri yapmaz sandım ama tedbir için altına su geçirmez büyük bir örtü serdim uyandığında her yeri ıslaktı kendiside şok oldu ik defa ıslaklığı bacaklarında falan hissettiğinde aaaaa ben yapmadım su dökülmüş diyo bana aklıca üste çıkacak ya...ve tabi doğru duşa gittik ama hiç kızmadım olur annem bir daha söyle sen çişin geldiğinde falan dedim ne uzun yazdım yani kısaca gündüzleri söylüyoruz ama gece için daha başlamadık şimdilik umarım onuda kendiliğinden bırakır...çünki uyku sersemliği onu tuvalete götürsemde sinirinden yapmaz otur ondan sonra sabaha kadar eylülün uykusu gelecekte uyuyacak diye...

başka bir arkadaşın konusunada aynı cevabı yazdım bence hiç zorlamayın zamanı geldiğinde kendiliklerinden alışıyorlar benim kızım gibi MAŞALLAH....

kızlarr bende aynı durumdayım oğlum 27 aylık ve 1 ay once çişş eğitimi vermeye basladım gittim ona bebedon aldımprimanın ve can bebenin var aynı bez fakat tuvalet eğitimi verirken rahatlık olsun diye hazırlanmıs kilot biçimde asagı sıyırıyorsunn neyse oğlum bak sana kilot aldım artık bez takmıcaz kilot giycez sakın kiloduna cişini kakanı yapma tuvalete yapcaz dedim tamam anne dedi ben 15 dk bir ogluma ciş geldime hadi tuvalete yapalım dedim goturduk arada bezinede yaptı tabi bu arada daha cogunluk tuvalate oldu fakat benımoğlum suan gunde 4 kez kaka yapıyor çişş eğitme doneminde ben surekli sordugum için çişini yapıyordu fakat kakasını yapmadı kakasını zaten hepp sklanarak yapıyordu psikolojik olarak etkilendi sanırım ve ben eğitime 4 gun devam ettim 4 gun boyunca kakasını hiç yapmadı kabızz oldu karnı şişti ve kızardı beşinci gunu pess ettim normal bezini taktım ve ogun işim oldugu için kayınvalideme bırakmıstım oğlanı eee eğitim bitti çişş varmı diye soran bi annede yok 5 dk arayla 5 kez pespese kaka yapmıs oglum 4 gunun acsını cıkarmıs yanı kaynanam kirli bezini değiştirmiş o yapmıs kaynanam değiştirmiş bizimki yapmıs yanı kısaca suan eğitime ara verdik ama tekrar baslamak istiyorum ve nasıl olacak bilmiyorummm:5:

Back