Merhabalar, biz de şu an tuvalet sürecinden geçiyoruz. Bu sürecin nasıl ilerleyeceğini ya da ilerlemeyeceğini tamamen çocuk belirliyor.
Oğlum 26 aylıkken altını açtım. Yuvaya gidiyordu, ara sıra arladaşlarından görüp tuvalete gitmek istiyormuş okulda ve uykularından kuru kalkıyordu. Ben de hazır olduğunu düşünerek açtım altını. Gece gündüz aynı anda bıraktık bezi. Lazımlık, tuvalet adaptörü, klozet.. Hepsini tamamen reddediyordu. 20 gün oturmaya ikna etmeye çalışmakla geçti. Tabi bu sırada her yer rezalet :) Okulda yapıyordu ama, evde benimleydi derdi. Fakat kaka olayı tam bir kabusa döndü. 1 sene boyunca kakasını altına yaptı ve çamaşırından kaka temizledim. Pes etmedim, takmadım bezi. 3 yaşında girdikten 2 gün sonra geldi, anne kakam var dedi. Tuvalete gittik ve o gün bugündür tuvalet eğitimini bitirdik. Geceleri 1 kere çişe kaldırıyorduk, artık onu da yapmıyoruz. Haziran sonunda 4 yaşında olacak.
Kızım Nisan'da iki yaşına girdi. Onun da altını açtım. İlk gün ne kadar aralıklarla çiş yaptığını anlamak istedim ve 40dk arayla yaptığını gördüm. Alarm kurdum, sesini de pepe tuvalet şarkısı olarak ayarladım. Telefon çalınca dans ederek onu aldım ve lazımlığa oturttum. Çok sorun yaşamadık, çünkü abisini gördüğü için teknik detaylara hakimdi ancak pratik eksikliği vardı :) iki gün böyle devam ettik. Tabi ki bu arada kazalar yaşadık. Sonra kendisi çişim var demeye başladı. Ben de habire oturtmayı bıraktım. Tabi uzun süre ortalarda görünmezse ben oturttum yine.
Kaka saatleri belli. O saatler geldiğinde telefonla, oyuncakla vs uzun süre oturmasını sağlıyorum. Kakasını da yapmaya başladı artık ama kakayı kaçırmadan geldiğini anlamıyor henüz. Zaman ayarını tutturamadı :) Dün altını açalı 10.gündü sanırım. Hiç kazası olmayan ilk gündü.
Geceleri de iki sefer çişe kaldırıyorum. 12,30 - 01,00 arası ve 4,30 - 05,00 arası. Sabaha karşı uyuya kalmışsam altına yapıyor tabi ki. Eğer kaldırmışsam sabaha kuru kalkıyor. Ama gündüz lazımlığa ya da klozete koşarak giden çocuk, gece uyandırınca çok kızıyor ve kıyametler kopuyor. Ama yine de öyle böyle yaptırıyorum. Çişin gece yatağa yapılmaması gerektiğini, uyanıp tuvalete yapması gerektiğini öğrenmek zorunda.
Bizde durumlar böyle, yolun zorunu geçtik. Darısı sizlerin başına :)