20'lik ve gömük Dişlerle ilgili paylaşım alanı

Ben de 20'lik yaş dişlerimden kurtuldum.Korkutmak gibi olmasın,cekilirken hissetmedim de sonrası cok kötü...Şu an çenem şiş ve başım zonkluyor.Yeditepe diş hastanesinde çektirdim,cok temiz,harika bir hastane diyebilirim.4 tanesini de aldılar tabi ki aynı anda değil,2 seansta.Hem diğer dişlerimi sıkıştırıyordu,hem gömüklerdi tam temizleyemiyordum ve diş hekiminin söylediğine göre diğer dişlere zarar veriyormuş.İlerde kist,tümör oluşumuna sebep olabiliyorlarmış.Keşke çıkmasalardı diyeceğim hiç,belki aranızda diş hekimi olanlar vardır güleceklerdir bu dediğime.Ama öyle...Fakat çok pahalı 300 tl alt üst bir taraf.İki taraf olunca 600 tl ye cıktı acıkcası cok pahalı geldi ama sağlık için katlandım...
 
benimde tek alt diş. iki gündür acaip agrı yapıyo. bugün bi kliniğe gittim 120 lira istedi nakit. şimdi ilaç kullanıyorum, c. tesi çekime gidice. kadın bi de baktıktan sonra oo çok zor olucak filn dedi iyice korktum yaaaeyvahedigeldismile
 
bana kökü karışıksa 350, normalse 250 dendi. kök normal çıktı filmde. 120 ler filan okudum, hatta 60 lar... kafam karıştı.

ama en güzeli dişi doktora verip kurtulmak. ver kurtul ver kurtul. off, stresimi ancak böyle saçmalayarak yenebiliyorum. sempatiksalakcinni

bi doktor şehir dışındaymış, gelip gidiyormuş, o çok titiz biri. biri de sürekli burda ama adamın dişleri sapsarıydı yaa. ( karar veremedim.
 
20 lik diş ağrısı ve ameliyatı ile ilgili yasadigimiz deneyim ve bilgilerimizi burada paylasalim yerimseniben

bende yeni kurtuldum çok şükür arkadaşlar yaklaşık 1 senedir çekiyordum birazda ihmal ettim korkudan ama sonunda birer hafta arayla aldılar alırken hiç bir şey duymuyorsun ama sonraaa biraz acı olmuyor değil ilk aldırdığımda çok kötü oldu sabaha kadar uyuyamadım ağrı ve kanama yaptı üstüne ilaç reçetemi hastande unutmuştum ertesi gün aldım hemen ilaçlarında baya etkisi varmış ikinci aldırmamda ise ilaçlarımı ihmal etmedim ve daha az bir ağrı duydum mutlaka ilaçlarınızı alın unutmayın arkadşlar yoksa bnm gibi baya üzülürsünüz:1shok:yerimseniben
 
arkadaşlar bende lanet 20 lik dişimden kurtuldum bugün 3.günüm ancak ben hala ağzımı açamıyorum konuşurken dişlerimi açmadan konuşuyorum.ağzımı açmaya çalışıyom ancak ağrım oluyor.bide benim dişime dikiş atıldı önümüzdeki pazartesi dikişlerim alıncak.benle aynı problemi yaşayan varmı.kızlar ben çok korkuyom sanki bir daha ağzımı hiç açamıcam gibi geliyor (
 

tatlım bana da bir çok yer 250 filn dedi, film filn istenmedi benden. ama dişim gömülü değildi, ondan sanırım. ben bi gün ilaç kullandım, şimdi hiç kullanmıyorum. hiç ağrım sızım da yok. haftaya gidip dikişleri aldırcam. inşallah kolay geçer seninki deopuyorumnanaktanopuyorumnanaktan
 
Yirmilik dişlerimin dördü de gömülüydü... ameliyat masasında korktum , trombosit eksikliğim vardı tahlil istedi bir daha da gitmedim... üçü tamamen çıktı ikisini çektirdim... bir tanesi de nerdeyse tamamen çıktı ameliyat olmadan çıkmayı başardılarkaydirigubbakcemile2
 

teşekkür ederim, eğer aldırırsam İnşallah kolay geçer. kaydirigubbakcemile2 geçmiş olsun sana da.
 
ben üçünü de ameliyatla aldırdım 1 sene içinde 20-21 yaş arası şimdi rahatım ewet azcık çekiyorsun acı oluyor ama rahat yani ben çok zorlanmadım iğne vurulduğunda ağzınızı 50 kere açıp kapayın bişey duymuyonuz bnmkilerde dikişli oldu öyle yani kaçmayın ki yaş ilerledikçe zorlaşmasın
 
ben 16'nın içnideyim ve 20lik yaş dişlerimin biri yaklaşık 1 yıl önce çıktı hem de hiç hissetmedim:)
 
arkadaşlar;Yirmi yaş dişleri, genellikle 17-25 yaşları arasında ağızdaki yerlerini almaya başlarlar. Ancak çenelerde bu dişler için yeterli yer bulunmadığı durumlarda süremeyip, dişeti altında ya da çene kemiği içinde gömülü olarak kalırlar.

Gömülü 20.yaş dişlerinin problem olmasının nedeni ; genetik olarak bu dişe ihtiyaç kalmaması ve gittikçe çenelerimizin küçülmesidir. Çenelerimiz küçüldükçe 20.yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlanmakta ve dolayısıyla diğer dişler gibi çıkamamaktadır. Kendine yer bulamayan 20.yaş dişleri öndeki dişi ittirerek baskı yapmakta ve bu da çapraşıklığa neden olmaktadır. Ayrıca çok geride olmaları ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmamaları nedeniyle kolayca iltihaplanabilmektedirler.

Yirmi yaş dişleri ağız içinde 3 pozisyonda bulunurlar:

Tam gömülü 20.yaş dişleri ; genellikle sorun yaratmazlar. Fakat rötgen ile takip edilmeleri gerekir. Tam gömülü olmalarına rağmen öndeki dişin köklerine baskı yapabilirler.
Kısmen çıkmış 20.yaş dişleri ; en çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası ( kapşon ) , zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır.Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda ; ağrı , şişlik , abse oluşur. Çürük için uygun ortam oluştururlar.
Tamamen çıkmış 20.yaş dişleri ; genellikle sorun çıkarmazlar, fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur. Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilebilir.
20. yaş dişi iltihabı veya absesinin belirtileri ;

Ağrı ( kendiliğinden veya üstüne basınca )
Şişlik ( ağız içerisinde veya yüzde )
Kızarıklık
Çene altındaki lenf bezlerinin şişmesi
Yutkunma zorluğu
Ağız hareketlerinde ve açılmasında zorluk
Ağzın kapatılamaması veya kapatınca 20.yaş dişi üzerindeki diş etinin ısırılması , baskı olması.


Hiçbir rahatsızlık vermese de kötü pozisyonlu bir yirmilik diş niçin çekilmelidir?


Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. Eğer doğru pozisyonda sürerlerse ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur.

Bununla birlikte gömülü bir yirmi yaş dişinin sorun çıkarıp çıkarmayacağı önceden kestirilemez. 20 yaş dişleri birer '' saatli bomba'' ya benzetilebilir. Uzun bir süre sessiz kalıp aniden yüzde bir şişmeye ya da şiddetli bir ağrıya yol açabilir. Bu nedenle bu tip dişlerin kontrol altında olması ve aşağıdaki problemlerin gerçekleşmesi halinda çekilmesi gerekir.



Yirmi yaş dişinin çekilmesini gerektiren durumlar

ÇÜRÜK: Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini tehdit eder. Bu tip çürükleri fark etmek ve tedavi etmek oldukça zordur. Ağrı ve enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar meydana gelebiliyor.
DİŞETİ HASTALIĞI (perikoronit): Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin dişetinde bakteri ve yiyecek artıklarının depolandığı bir enfeksiyon odağı oluşur. Bu durum ağız kokusu, ağrı, ödem ve trismusa (ağzın tam açılamaması hali) sebep olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydır.
BASINÇ AĞRISI: Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan dolayı da bir ağrı hissedilebilir. Bazı durumlarda bu basınç aşınmaya yol açar.
ORTODONTİK SEBEPLER: Pek çok genç birey dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlere de yansıyacağından diğer dişlerde de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar artabilir.
PROTEZLE İLGİLİ SEBEPLER: Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmak gerekecektir.
KİST OLUŞUMU: Gömük bir dişin sebep olduğu kistik vakalar gözlenmiştir. Kist kemik yıkımına, çene genişlemesine ve çevredeki dişlerin yer değiştirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadiren bu kist çok geniş alanlara yayılırsa tümörlere dönüşebilir veya çene kemiğinde kendiliğinden kırılmalara yol açabilir.


Yirmilik dişlerin çekilmesi için en uygun zaman nedir?
İmpact- kötü pozisyonlu bir diş şikayete yol açsın ya da açmasın 14 ila 22 yaşları arasında çekilmelidir. Genç yaşlardaki operasyonlar teknik olarak daha kolaydır ve iyileşme daha çabuk olur. 40 yaşın üstünde operasyonlar epey zorlaşır.Ayrıca yaşın artmasıyla birlikte yan etkiler de artar ve iyileşme dönemi uzar.



Akut enfeksiyonun olduğu durumlarda (perikoronitis) diş çekilebilir mi?
Genellikle hayır. Enfeksiyonun var olduğu bir durumda müdahale edilirse enfeksiyon çevreye yayılır, yara iyileşmesi geç ve güç olur. Lokal ağız hijyeni, antibiyotikler ve bazen de karşı çenedeki yirmilik dişin çekimi ile enfeksiyon kontrol altına alınır.



Diğer diş çekimlerinden farklı mıdır?

· Gömülü diş operasyonları, lokal anesteziyle yapılan cerrahi girişimlerdir.

· Gömülü 20 yaş dişi operasyonlarının güçlüğü, dişin seviyesi ve pozisyonu ile ilgilidir.

Çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabilir. Dişhekiminizin alacağı önlemler ve bulunacağı tavsiyeler yan etkileri minimalize eder.
Bu çekimi takiben -dry soket- denen bir iyileşme bozukluğu yaşanabilir. Çekim boşluğunda kan birikmez ve ağrı da gelişebilir. Birkaç gün içinde durum düzelir. Ayrıca dişhekiminin tavsiyelerine uyulduğu takdirde bu olayla hiç de karşılaşılmayabilir.
İleri yaşlarda kemik yapısı yoğunlaştığı ve esneklik azaldığı için çekim zorlaşır, iyileşme yavaşlar.
 
bnm dördüde çekilcekmiş .s şu an üçüncüsü çektrdim üçü de acımadı :d korkulcak bişi de yok ztn yerimseniben sonuçta uyuştuyorlar ama bi kaç gün bir şey yiyemiyosun
 
2 eylülde gömülü diş operasyonu olacam.bunun için üniversite hastanesinde randevu almak için 5 saat randevu tarihi için de 5 ay bekledim.Nihayet zaman dolmak üzere
 
3 tane 20 lik diş hemde gömük...yaş 30 biri kendi kendine cıktı.. digerleri içerde.. bekledim bunca zaman cıkarlar diye tık yok.. çapaya gittim.. 3 sonraya gün verdiler.. süre dolgu yarın bir tanecik yirmiligim operasyon ile alınacak.. dişciden korkmam ama biraz ürküyorum :S
 
korkulacak bişey değil bende çok korkmuştum tam 3 sene erteledim boşuna korkmuşum bişey yokmuş
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…