- 16 Ağustos 2016
- 3.554
- 8.747
Ben Türkçeyi Aker kartaldan izlemiştim. Dil bilgisi kısmında hocanın dediği her şeyi not alıp o notu belli araliklarla tekrar ettim. Zaten tekrar ede ede bir süre sonra tekrarlarin süresi de kısalıyordu. Soru bankasından çözmeye vaktim olmadigi için bu şekilde dil bilgisi için defteri tekrarlayarak unutmamaya çalıştım. Ben çıkmış kpss, tyt türkçe kısmını süre tutarak çözdüm. Osym nin kpss ve tyt sinavindaki yapamadığım dil bilgisi sorularının çözümüne youtubeda adem hocanın kanalından baktım. Hoca çok güzel aciklayarak yapıyordu. Beni Türkçe adına geliştiren şey bu oldu. Mesela 2018 tyt Türkçeyi çözdüm, toplamda 8 dil bilgisi sorusu var diyelim. Benim dört yanlışım çıkmış olsa dahi 8 dil bilgisi sorusunun tamamini bu hocadan çözümünü izledim, hoca sorunun çözümünü yaparken kısa bir özet ders de yapıyordu adeta. Ve bana göre bu güzel bilgiymis veya farklı bilgiymis dediğim yerleri o dil bilgisi defterime not aldım. Zaten bir sure sonra fark ediyoruz ki hep belli başlı yerlere dikkat ediliyor. Osym nin tarzına da alisiliyor. Benim Türkçe her zaman çok sıkıntılı bir ders olmuştur. Dil bilgisi kısmını bu şekilde hallettim ben. Sözel mantık kısmını yine Aker hocanın 11 videosunu yazarak izledim. Youtubeda çıkmış osym sözel mantık sorularinin olduğu bir video listesi vardı. Oradaki soruları Aker hocanın mantığıyla yapmaya çalıştım, yapamadıklarımi videodan izledim. Ve çıkmış ales/dgs/kpss lerdeki sözel mantiklara baktım sadece. Sözel mantıkta bence soru bankalarında bazen gereksiz zorlukta sorular oluyor. Kpss için vaktim olmadığı için soru bankalarına bakamamistim ama daha önce başka sınavlara bakarken bir ara sözel mantık için kitap almıştım, gereksiz zorlukta gelmişti bana.Canim bu arada sen nasil çalışmistin?güzel bi puan almıştın diye hatırlıyorum.
Her ders için kısa bi özet geçebilir misin?
Paragraf kısmı için şunu soyleyebilirim yıl içinde okumamam gereken çok fazla makale olmuştu. Bu hız kazandirdi bana. Türkçe'den şunu oneririm; günlük mutlaka belli bir süre makale/dergi yazısı okuması yapmak. Ben bilim teknik dergisini mesela günlük 12 dk okuyordum. Oradaki fizik ile ilgili ya da uzayla ilgili yazıyı mesela ilk etapta okurken ilgimi çekmediğinden zorlanabiliyordum. Ya da odaklanmakta zorlaniyordum. Ama bunu devam ettirdikce bir sure sonra 12 dk da daha fazla okuyabildigimi ve zaman geçtikçe daha çok odaklanabildigimi fark etmiştim. Zaten osym paragrafları da bu tarz oluyordu.
Türkçe için bunları yapmak ve bol deneme çözmek (sonrasında tahlilini yapmak) çok iyi bir net yaptırır diye düşünüyorum.
Matematik ve geometriden temelim olduğu için bu iki dersten şöyle hızlı bir tekrar niyetine kendi eski notlarima bakmıştım. Geometri için internette bir site vardı. Buradan isim vermek yasak mı bilmiyorum özelden yazayım sana canim. O siteden video olarak izledim geometriyi hatırlamak adına. Ayrıca matematikte problemler kısmı için İlyas hocadan birkaç video izledim. Denemelerde yapamadığım soru olduğunda telegramdaki gruplara atıyordum, bazen boş vaktimde oradaki sorulari çözmeye çalışıyordum. Matematik adına bunları diyebilirim.
Matematik için şunu diyebilirim güzel soruları çözümleriyle bir deftere not alıp o defteri belli aralıklarla tekrar etmek çok şey katar. Ben bunu üniversiteye hazirlandigim dönem bir hocanın tavsiyesiyle yapmıştım. Başta mantiksiz gibi duruyor, hani soru ezberleme gibi geliyor ama kesinlikle işe yarıyor. Maalesef matematik konu çalışması adına çok öneri veremiyorum. Ben bu sınav için değil ama başka sınavlara bakarken matematik temelini bana attıran hocayı özelden yazayım.
Vatandaşlık için Emrah Vahap hocayı dinledim. Soru çözümleri için bulunduğum bir telegram grubu vardı epey aktifti, oradan yararlandım. YouTube'dan vatandaşlık soru çözümleri yazıp çıkan videoları izlemiştim, not alarak ilerledim.
Coğrafya ve tarih benim 0'dı. Coğrafya için Mehmet eğit hocanın videolarini açtım, hiç temelim olmadığı icin dil bilgisindeki gibi bir yol izledim. Not ala ala ilerledim ve o notları belli aralıklarla tekrar etmeye çalıştım. Ayrıca ben Mehmet eğitin hafıza teknikleri coğrafya ve tarih paketini almıştım. Coğrafyanın tamamını izledim. Zaten sınavdaki birkaç coğrafya sorusunu da bu şekilde hallettim. Hafıza teknikleri benim işimi bu yönden görmüştü.
Tarih için vaktim yetmedi. Celal hocadan birkaç video izleyebildim. Mehmet eğit hocanın hafıza teknikleri tarih paketini almıştım oradan da hepsini izleyemedim ama izleyebildiğim kisimlariyla sınavda çıkanlari yapmaya çalıştım.
Tarih adına pek öneri veremiyorum maalesef.