Doğumun 5. Gününden herkese merhaba!
Mesajlara sorulara hiç dönemedim buraya kısabir özet geçeceğim.
Okuyanlara tavsiye/ öneri niteliğinde.
Öncelikle tek yumurta ikizleri 36. Haftada doğurdum. Planlanan gün 8 Temmuz’du ama Haziran’ın son günlerinden itibaren artık çok sancı, gece uyandıran bir bel sırt ağrısı ile geçtiğimiz hafta 3 defa hastaneye gittim ve NST ye bağlandım. Son gidişimde artık yatırdılar sancı çok yükselmişti. Biraz da bilincinde olarak o gün bir şey yemeden gittim buna en çok anastezi uzmanı sevindi.
Epidural için beni 17.00’de beni doğumhaneye aldılar ilk bebişimi 17.34 ikinciyi 17.35’de kucağıma verdiler.

Soracaklar için epidural önceki doğumumda beni çok zorlamıştı hep duyduğum gibi birincisi bu alanda yıllar içinde teknoloji çok gelişmiş, ikincisi epidural yapan anestezist çok önemli. Ben hem de bayram günü mükemmel bir kadına denk geldim doğumda beni dakika dakika izledi mide bulantısı veya baş dönmesi hissettiğim her an elimi tutup ufak oksijen veya damar yolu desteği ile bütün semptomlarımı giderdi.
Doğum sonrası içinse sizlerle paylaşabileceklerim şunlar:
- Göğüs pedi götürmüştüm hastaneye bunları artık asla kullanmıyoruz mastit ve enfeksiyon yapıyor dediler. Dalga geçtiğim göğüs kaplarından aldım. Krem olarak Lansinoh ve Garmastan’ı dönüşümlü kullandırıyorlar. Garmastan emzirme veya sağma öncesi mutlaka ılık su ile yıkamak lazım antibiyotikli bir krem ama meme uçlarımı çok rahatlattı.
- Epidural sonrası sizi en çok zorlayan şey ameliyat kesiğinden çok gaz sancısı. Bunu gidermenin tek yolu YÜRÜYÜŞ YÜRÜYÜŞ KAFEİN YÜRÜYÜŞ arkadaşlar. Bir koyu kahve üzerine tur tur yürümek. Yürümek çok zor oluyor hele ağrı varken ama ben kendimi zorladım bebekler uyurken tüm katı dafalarca turladım, yan odamdaki kadın ise hiç ayağa kalkmadığı için ertesi gün gaz sancısından ateşlendi, emziremedi. İhmal etmeyin.
- 4 litre su içirdiler bana. Hem epidurali atmak için sık idrara çıkmak hem kabız olmamak hem de sütün artışı için mutlaka su! 1,5 litrelik kolay içim ağızlıklı suluğumu iyi ki hastaneye götürmüşüm.
- Bebişleri emzirmeye getirince odamı buz gibi yaptı sabah akşam hemşireler. Sıcak ten temasında çünkü vücut ısıları 1-1,5 derece artıyor ve anne kokusu ile uyuyakalıyorlar. O yüzden yazın doğuracaklar aman odanızı evinizi çok sıcak yapmayın. Elleri ayakları mor oluyor, bir sıcak bir soğuk oluyor hepsi çok normal lan dolaşımları bizden farklı olduğu için. Ben bir sürü tulum götürmüştüm hastane asla istemedi incecik kısa kollu zıbın giydirdiler sadece.
- Doğumun ertesi sabah ılık duş aldırdı doktorum inanılmaz iyi geldi bütün enerjimi yerine koydu duş.
- Evde ise düzenimiz şu an anne yani beşikte ikisi bir arada. Yenidoğan danışman hemşiremiz ilk 1 ay beraber yatsınlar birbirlerine çok alışıklar anne karnından beraber olmaları önemli ayırmayın dedi. Birer yan destek yastığı ile geniş geniş ama beraber yatırıyoruz.
- Hastanede hep kundak olarak müslin veya ince pamuklu battaniyeye sardılar dolma gibi :) görüyorum ki çok iyi geliyor bebeklere eli kolu çıkınca bazen daha rahatız oluyorlar. Ben de evde bu kundak tarzını kullanıyorum.
- Eve gelince emzirme düzeni için en iyisi başucunuza bir kalem kağıt/ defter koymak. Çünkü hastanede rahatsınız, hemşireler saati gelince haber veriyor ama evde yenidoğanı emzirme/besleme saatlerini kaçırmamak, düzenlemek önemli. Yardımcımız bile ilk gece feleği şaştı ki ben ona saate bak aklında tut demiştim :))
- Son olarak Allah isteyen herkese nasip etsin nasıl güzel bir şey bebek kokusu, henüz doğurmayanlara buradan bol şans ve iyi dileklerimi yolluyorum.
- Soracaklar için yukardaki önerileri Acıbadem Maslak Hastanesi yenidoğan ve emzirme hemşirelerinden öğrenip, yaşayıp yazdım. Çok memnun kaldım, hayatta her şey tecrübe; listelerden görüp aldığım bir sürü şey çöp, dalga geçip bu ne işe yarar dediğim bir sürü şey ise elzem çıktı.
Hepinize çok sevgiler, annelik yolu uzun ve meşakkatli. Her gün lohusalık ve emzirme bile sadece erkeklerde olsaydı dünyada doğum oranı yüzde 85 düşerdi diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Sevgiyle kalın