Kızlar peynir hakkında yazma istiyorum
Daha önce yazdım ama kaçıranlar olduysa bilgimi paylaşmak isterim. Alternatif tıpla alakalı biraz eğitim almıştım oradan hatırladığım kadarıyla yazıcam.
İnek sütünü doktorlar önermiyor bebişlere ama sütü kestirip peynir yediriyoruz bebeklere. O peynir halaa inek sütü.
Süt önerilmiyor ama yoğurt veriyoruz. Çünkü fermantasyon geçiriyor. İçinde yararlı bakteriler ürüyor. Kazein proteini parçalanıyor. Sütteki kazein proteini bebekler için iyi değil.
Peki nasıl peynir yiyecek bebekler?
Yoğurt kestirip peynir yaparsanız çok daha sağlıklı olacaktır. Ben başaramadım yoğurtu kestirmeyi.
şirden mayasıyla mayalanmış peynir daha iyidir bebekler için. Şirden mayası da inek veya koyun yavrularının midesinde bulunan, annelerinden içtikleri sütü sindirebilmek için kullandıkları bir bakteri. Gelen sütü fermente edip öyle sindiriyorlar.
Bizim bebeklerimiz de içtikleri anne sütünü midelerinde peynir yaptak sindiriyor bu arada.
Şirden mayası küçük şişelerde satılıyor ama bi tık pahalı. Hazır şirden mayalı peynir alınıp suda bekletilerek bebeklere verilebilir. Oeynirin üzerinde yazar oeynir mayası veya şirden mayası diye, etiket okumak gerekiyor. Ama buda tamamenn kazeinden ayrılmış olmuyor.
En en doğru yöntem aslında şirden mayasıyla mayalanan peynirin altında kalan peyniraltı suyunun tekrar kestirilerek bebek loru yapılması. Ben ilk duyduğumda çok şaşırmıştım peyniraltı suyundan tekrar peynir çıkmasına. Bu peynir kazeinden tamamen arınmış oluyor. Ben evde yapmaya asla uğraşamam dedim bunu.
Elifcandar ve akçalar markalarında bebek loru satılıyor. bunlar güvenilir markalar. Mesela akçalarda kilosu 120 lira bebek lorunun. İnternetten sipariş verilebiliyor.
Kısacası sütten direk kestirerek peynir yapılmaz, o peynir değil
uzun oldu kusura bakmayın belki birinize faydam dokunur.