2018'de Gerçekleşecek Tüm Festivallerin Açıklamalı Listesi

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.221
678
Türkiye Yemek Festivalleri, Yeme İçme Şenlikleri ve Yiyecek İçecek Etkinlikleri
Türkiye Yemek Festivalleri, Yeme İçme Şenlikleri ve Yiyecek İçecek Etkinlikleri hakkında internette tek parça ve detaylı bir kaynak bulmak pek mümkün değil. Fakat ülkemizde irili ufaklı hemen hemen bir çok şehirde Yemek festivalleri, yeme içme etkinlikleri ve yiyecek içecek şenlikleri yapılıyor. Şehirlerin ve ilçelerin kültürel yaşamına canlılık katan, üreticileri teşvik edip nihai tüketicilerinde bu güzel atmosfere katılmasıyla büyük bir resitale dönüşen festivaller, farklı ülke kültürleri ile de iletişim kurmayı sağlıyor.

Ülkemizin çeşitli noktalarında düzenlenen Türkiye Yemek festivalleri, Yeme İçme Şenlikleri ve Yiyecek İçecek Etkinlikleri yerel kültürlere dair önemli bilgilere sahip olmak için büyük bir fırsat. Yöreye ait tarımsal üretime bağlı olarak gerçekleştirilen hasat veya bir ürüne bağlı etkinlikler kültürel canlılığı da temsil ediyor.

Bitkiler, sebze ve meyveler, içecekler ve yemekler olmak üzere ülkemizde 10’larca yeme içme festivali düzenlenmektedir. Ülkemizin ve üreticilerimizin dünyaya tanıtımına büyük katkı sağlayan bu festivallere katılarak yöre insanlarına en büyük desteği vermiş olursunuz.

Gurmex olarak bizde Türkiye Yemek Festivalleri, Yeme içme şenlikleri ve Yiyecek içecek etkinliklerini bir araya getirerek bu güzel ve faydalı organizasyonlara elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz.

Ülkemizin farklı farklı noktalarında her yıl düzenlenmekte olan festivalleri yapılış tarihlerine göre sizler için bir araya getirdik. Festivaller hakkında detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

1. Manisa Mesir Macunu Festivali | Mart
Mesir macunu denilince akla Manisa‘dan başka bir şehir gelmiyor. 500 yıla yaklaşan gelenek her yıl aynı coşkuyla kutlanmaya devam ediyor. 41 çeşit baharatın karışımından elde edilen mesir macununu nevruz günü yiyen kişinin yıl boyunca hasta olmayacağına inanılır. Bu nedenle festival her yıl nevruz zamanında düzenlenmektedir.

2. Mart Dokuzu Urla Ot Festivali | Mart
Urla Ot Festivali her yıl Mart ayında 2 gün boyunca misafirlerini Urla’da ağırlıyor. Panel ve yemek atölyeleri, ot toplama ve otları tanıma etkinliklerinin yapıldığı festival “Müzik Dinletileri”, “Öğrenci Kulüplerinin Gösterileri”, “Otları Tanıyalım Yarışması” ve “Çocuk Aktiviteleri” ile şenliğe dönüşüyor.

3. Fethiye Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali | Nisan
Muğla‘nın Fethiye ilçesinde nisan ayında gerçekleştirilen Fethiye Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali, mantar ile ilgili bilimsel bilgilerin paylaşıldığı paneller eşliğinde her yıl düzenlenmektedir. Aynı zamanda ormanda, rehberler eşliğinde mantar izi sürülmekte ve Cadianda Antik Kenti içerisinde koşu ve yürüyüş yarışmaları düzenlenmektedir. Festival, klasik müzik konserleri ve tadım etkinlikleri ile devam etmektedir.


4. Alaçatı Ot Festivali | Nisan
Binlerce çeşit bitki türüne ev sahipliği yapan Ege Bölgesi’nde, yetişen bu otların tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması amacıyla bir festival düzenlenmesi kaçınılmaz bir sonuç olmaktadır. Bu festival de Alaçatı Ot Festivali olarak 2010 yılından beri nisan ayında İzmir‘in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı’da gerçekleştirilmektedir. Festival kapsamında atölye çalışmaları, geziler ve yemek yarışmaları da yapılmaktadır.


5. Karadeniz Ereğli Uluslararası Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali | Nisan
Zonguldak Ereğli’de tam çilek zamanı Osmanlı Çileği Festivali yapılmaktadır. Bu festivalde, çilek üreticiliğini teşvik etmek amacıyla ödüllü yarışmalar düzenleniyor. Aynı zamanda konserler ve gösterilerle oldukça renkli bir festival yaşanıyor.

6. Uluslararası Urla Enginar Festivali
Uluslararası Urla Enginar Festivali bu yıl üçüncü kez gerçekleştirildi. Urla Dünya Gurme Şehirler Ağı’na üye olan İzmir iline bağlı şirin bir ilçedir. Her geçen gün yerel olan gıdaya ve bunu üreten üreticiye saygılı duruşuyla gelişmekte ve örnek olmaktadır. Uluslararası Urla Enginar Festivali Nisan’ın son haftası sakız enginarın kalbi Urla’da meraklılarını bekliyor.


7. Bartın Çilek Festivali | Mayıs
Çileği sevmeyeniniz yoktur! Bu tatlı meyvenin tatlı mı tatlı bir de festivali var. Her yıl mayıs ayında düzenlenen Bartın Çilek Festivali kapsamında kültür, sanat ve spor aktiviteleri gerçekleştirilmektedir. Festivalde ayrıca fener alayı, konserler ve yarışmalar da düzenlenmektedir.

8. Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali | Mayıs
Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali, Edirne tava ciğerinin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını yapmak, şehre yerli ve yabancı turistleri çekmek için düzenleniyor. Festivalde tava ciğer tanıtımının yanında, yerel ve yabancı bandoların gösterileri, çeşitli yarışmalar, etkinlikler ve konserler düzenlenmektedir.


9. Tekirdağ Kiraz Festivali | Haziran
İlk olarak 1962 yılında “Kiraz Cümbüşü” olarak düzenlenmeye başlanan Tekirdağ Kiraz Festivali, Tekirdağ‘ın Süleymanpaşa ilçesi belediyesi tarafından 50 yılı aşkın süredir haziran ayında düzenlenmektedir. Festivalde, sergiler, konserler, gösteriler, kortejler ve yarışmalar gibi birçok etkinlik yapılmaktadır.

10. Cumalıkızık Ahududu Festivali – Şenliği | Haziran
Bursa‘nın 700 yıllık geçmişi ile UNESCO dünya mirası listesinde yer alan tarihi Cumalıkızık köyünde her yıl Cumalıkızık Ahududu Şenliği düzenlenmektedir. Şenlik Cumalıkızık’ın tarihi ve doğası ile öne çıkarılması ve yetiştirilen Ahududu meyvesinin tanıtımı amacıyla Haziran ayında “Ahududu Festivali” adıyla gerçekleştiriliyor. Cumalıkızık köy meydanında halk oyunları gösterileri, konserler ve “En Güzel Ahududu Yarışması” düzenlenen köyün ara sokaklarında resim ve fotoğraf sergileri de açılmaktadır.


11. Polonezköy Kiraz Festivali | Haziran
Polonezköy Kiraz Festivali her yıl haziran ayında düzenli olarak yapılan geleneksel bir etkinliktir. Aynı zamanda Türkiye – Polonya arasındaki bağları kuvvetlendiren kültürel bir aktivite olması sebebiyle İstanbul‘un önemli festivalleri arasında yer alıyor. Festivalde; geleneksel giysileri ile Polonya’dan gelen ekipler, çeşitli kültürel aktiviteler, sergiler, konserler ve köy kilisesinin bahçesinde resitaller düzenleniyor. Festival girişi ve çevresinde dut, çilek, kiraz ve domates gibi organik sebze ve meyvelerin satışı da yapılıyor.


12. Beypazarı Havuç Festivali | Haziran
Ankara‘nın Beypazarı ilçesinde düzenlenen Beypazarı Havuç Festivali her yıl haziran ayında 3 gün süren etkinliklerle kutlanmaktadır. Tarihi evleriyle de ünlü olan Beypazarı, festival boyunca çeşitli yörelerden gelen 10 binlerce katılımcıya ev sahipliği yapmaktadır. Halk oyunları, konserler, yöresel ürün tanıtımları ve tadımları ile bayram tadında gerçekleştirilmektedir.

13. Mut Karacaoğlan Kayısı Festivali | Haziran
1962 yılından beri Mersin Mut’un Karacaoğlan beldesinde düzenlenen Karacaoğlan Kayısı Festivali her yıl haziran ayında gerçekleştiriliyor. Konserler, sergiler ve yarışmalar eşliğinde süren festival her yıl renkli görüntülere sahne oluyor.


14. Ordu Altın Fındık Festivali | Temmuz
2004 yılından beri Ordu‘nun Çatalpınar ilçesinde gerçekleştirilen Ordu Altın Fındık Festivali her yıl geleneksel olarak temmuz ayında gerçekleştirilmektedir. Doğa gezileri ve konserlerin de düzenlendiği festival Altın Fındık yarışmasıyla sona ermektedir.

15. Kızılcahamam Su Festivali | Temmuz
4 farklı su kaynağını bulunduran Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde her yıl temmuz ayında Kızılcahamam Su Festivali düzenlenmektedir. Binlerce misafirin ağırlandığı Soğuksu Milli Parkı festival alanında defileler, konserler halk oyunları ve yağlı güreş yarışmaları düzenlenmektedir.


16. Gümüşhane Kuşburnu Pestili Festivali | Temmuz
Türkiye’nin tek uluslararası hasat festivali olan Gümüşhane Kuşburnu Pestili Festivali, Gümüşhane Belediyesi tarafından her yıl temmuz ayında düzenlenmektedir. Halk konserleri, halk oyunları gösterileri ile başlayan festival yöresel yemek yarışmaları ile devam etmektedir.

17. Serinhisar Leblebi ve Kültür Festivali | Temmuz
Denizli‘nin Serinhisar ilçesinde 2002 yılından beri gerçekleştirilen Serinhisar Leblebi ve Kültür Festivali her yıl temmuz ayında gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin leblebi ihtiyacının %80’ini karşılayan ilçede yaklaşık 200 farklı leblebi imalathanesi bulunmaktadır. Çikolatalı, tuzlu, susamlı başta olmak üzere 20 çeşit leblebinin de tanıtımı bu festivalde gerçekleştirilmektedir.

18. Muğla Hermias Deniz Şenliği ve Balıkçılık Festivali | Temmuz
Milas-Güllük Belediyesi tarafından 1992 yılından beri düzenlenen Hermias Deniz Şenliği ve Balıkçılık Festivali her yıl ünlü isimleri ağırlamaktadır. Temmuz ayında gerçekleşen ve belde turizmine büyük bir katkı sağlayan festivalde konserler, çeşitli eğlenceler ve gösteriler düzenlenmektedir.


19. Niğde Darboğaz Kiraz Festivali | Temmuz
Niğde’nin Ulukışla ilçesi Darboğaz Beldesi’nde düzenlenen festivalde yörenin meşhur kirazları tanıtılmaktadır. 2000 yılından beri her yıl temmuz ayında gerçekleştirilen festivalde en iyi kiraz yarışması da düzenlenmektedir.

20. Manisa Adala Şeftali Festivali | Temmuz
1995 yılından beri Manisa’nın Adala ilçesinde belediye tarafından temmuz ayında gerçekleştirilen festival, Adala’nın belde özelliğini kaybetmesinin ardından 2015 yılı itibari ile Salihli Belediyesi tarafından gerçekleştirilmeye devam etmektedir. Her yıl temmuzun 2. haftasında gerçekleştirilen ve 3 gün süren festivalde birçok etkinlik düzenlenmektedir.

21. Denizli Yenicekent Turfanda Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm Festivali | Temmuz
Denizli’nin Yenicekent ilçesinde İlk kez 1995 yılında düzenlenen Yenicekent Tripolis Kültür ve Turfanda Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm Festivali, bölgenin meşhur çekirdeksiz üzümlerinin tanımı amacıyla her yıl temmuz ayının son haftasında birçok etkinlik eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Festivalde, sergiler, sempozyumlar ve yarışmalar düzenlenmekte ve en iyi turfanda üzüm seçilmektedir.

22. Tarsus Üzüm Festivali | Temmuz
Tarsus Üzüm Festivali, Mersin’in Tarsus ilçesinde Ziraat Odası Başkanlığı tarafından her yıl temmuzun son haftasında, yörenin meşhur beyaz üzümünü tanıtmak amacıyla düzenlenmektedir. Festivalde üzüm güzeli, en iyi üzüm, en iyi üretici gibi yarışmalar düzenlenmektedir.

23. Adana Karpuz Festivali | Temmuz
İlk kez 2006 yılında gerçekleştirilen Adana Karpuz Festivali, her yıl temmuz ayında Adana Ceyhan Belediyesi tarafından karpuz üreticilerine destek olmak amacıyla düzenlenmektedir. Festival kapsamında gösteriler ve karpuz yeme yarışmaları düzenlenmektedir.

24. Urla Geleneksel Bağ Bozumu Şenlikleri | Ağustos
Üzüme ve incire balın, zeytine yağın düştüğü gün olarak kabul edilen 14 Ağustos’ta tam 2600 yıldır Urla Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği kutlanıyor. İzmir Urla merkezinde deniz kıyılarında yapılan çeşit çeşit kutlamalar ve yarışmalarla gelenekselleşerek büyük bir karnavala dönüşüyor.


25. Uluslararası Kayısı Festivali | Ağustos
Uluslararası Kayısı Festivali farklı ülkelerin halk dansları toplulukları ile ülkemizin çeşitli illerini temsil eden halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile sürdürülüyor. Malatya‘da aynı zamanda festival kapsamında çeşitli yarışmalar, halk konserleri ve havai fişek gösterileri gerçekleştiriliyor.

26. Hayrabolu Ayçiçek Festivali | Ağustos
Hayrabolu Ayçiçek Festivali Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde festival çelenginin konulmasıyla başlıyor. Edirne Belediye Bandosunun çaldığı marşlarla festival korteji kültür park festival alanına yürüdükten sonra yerli yabancı folklor ekipleri ve animasyon ekipleri ile festival renkleniyor. Hayrabolu Ayçiçek Festivali kapsamında konserler, toplu nikah ve sünnet törenleri, çeşitli turnuva ve yarışmalar, Ayçiçeği Sempozyumu, Yerel Kalkınma Platformu Sempozyumu, Ayçiçeği balı yarışması, çeşitli gösteriler ve fuar gösterileri düzenleniyor.


27. Kızılırmak Kavun Festivali | Ağustos
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Çankırı Kızılırmak Kavun Festivali, Kızılırmak ilçesinde yetiştirilen kavunu, yerel değerleri yaşatmak ve tanıtmak amacıyla düzenlenmektedir.

28. Ardahan Bal Festivali | Ağustos
Ardahan balını dünyaya tanıtmak amacıyla her yıl geleneksel olarak yapılan Ardahan Bal Festivali renkli geçen festivallerdendir. Ardahan balının ve kültürünün tanıtımı amaçlayan festivalde bal yarışmaları, yerel ve ulusal sanatçıların konserleri, yerel ve yabancı halk oyunları ekiplerinin gösterileri düzenlenmektedir.

29. Bozcaada Bağbozumu Festivali | Eylül
Çanakkale Bozcaada Belediyesi’nin her yıl eylül ayının ilk haftasında düzenlediği Bozcaada Bağbozumu festivali bir yandan gelenekleri yaşatırken bir yandan da ada turizmine katkı sağlıyor. Türkiye’nin ve dünyanın her bir yanından gelen misafirler bağ işçileriyle birlikte bağbozumuna katılıp üzüm hasadını gerçekleştiriyorlar. Ardından toplanan üzümler geleneksel yöntemlerle festival alanına taşınıyor. Böylelikle festival açılışı yapılmış oluyor ve konserlerle yarışmalarla üç gün boyunca süren bir şenlik düzenleniyor.




30. Ürgüp Uluslararası Bağ Bozumu Festivali | Eylül
Ürgüp Uluslararası Bağ Bozumu Festivali, 45 yıllık bir geçmişe sahip Nevşehir Ürgüp’ün en önemli özelliklerinden olan Ürgüp üzümünün ve üzüme bağlı pekmez gibi yan ürünlerinin tanıtımının yapılması amacıyla gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra turizm, tanıtım ve tarımın Ürgüp için önemine dikkat çekilen kültürel bir festival olarak dikkat çekiyor. Ürgüp Uluslararası Bağ Bozumu Festivali kapsamında mehteran gösterileri, yerel ve ulusal sanatçıların konserleri, çeşitli yarışmalar ve paneller düzenlenmektedir.


31. Uluslararası Germencik İncir Kültür ve Sanat Festivali | Eylül
Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştirildiği Aydın‘ın Germencik İlçesinde geleneksel hale gelen Uluslararası Germencik İncir Kültür ve Sanat Festivali birbirinden güzel etkinlikler ve ünlü sanatçıların sahne aldığı konserler ile gerçekleştiriliyor. Uluslararası Germencik İncir Kültür ve Sanat Festivali Mehteran Takımı eşliğinde festival yürüyüşü ile başlıyor ve farklı ülkelerden gelen halk dansları topluluklarının gösterileri ile devam ediyor. 4 gün süren festivalde konserler ve incir güzeli yarışması ile ziyaretçileri dolu dolu bir festival bekliyor.

32. Urla Boşnak Köyü Nohutalan Kavun Festivali
Urla Belediyesi’nin her yıl düzenlediği Nohutalan Kavun Festivali İzmir’in üç Boşnak köyünden biri olan Nohutalan’da gerçekleştiriliyor. Eylül ayının ilk haftası yapılan festival “En iyi kavun” yarışması, İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası’nın ve çeşitli sanatçıların konserleri ile kutlanıyor. Aynı zamanda Türkiye – Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu bu etkinlikte ülke genelindeki Boşnakları bir araya getiriyor.




33. Nilüfer Akçalar İncir Festivali | Eylül
Nilüfer Akçalar İncir Festivali her yıl eylül ayında düzenlenmektedir. Bursa Nilüfer ilçesi Akçalar Köyünde yetişen siyah incirin ülkemize ve dünyaya tanıtılması, yörenin turizm potansiyelinin öne çıkarılması amacıyla düzenlenen festival süresince ”En İyi İncir Yarışması” ile halk dansları gösterileri ve konserler düzenlenmektedir.

34. Yeşil İhsaniye Elma Festivali | Eylül
Kocaeli Gölcük Belediyesi tarafından düzenlenen Yeşil İhsaniye Elma Festivali her yıl eylül ayında gerçekleştirilen etkinliklerle kutlanmaktadır. İlk kez 1975 yılında düzenlenen festivalde elma üretimini artırmak amacıyla elma yetiştiricileri arasında yapılan yarışma sonucuna göre teşvik ödülleri dağıtılmaktadır.

35. Diyarbakır Karpuz Festivali | Eylül
Diyarbakır Karpuz Festivali 1967 yılından beri her yıl eylül ayında gerçekleştirilmektedir. Halk oyunlarından, karpuz yeme yarışmasına kadar birçok farklı alanda yarışmalar düzenlenen festival 3 gün boyunca hız kesmeden devam etmektedir. Yiyecek-içecek festivalleri arasında en eğlenceli festival olmaya aday Diyarbakır Karpuz Festivali kenti ve kültürünü festival ile birlikte tanıtmaya devam etmektedir.


36. Kaman Ceviz Festivali | Ekim
Türkiye’nin en kaliteli cevizleri Kırşehir’in Kaman ilçesinde yetişmektedir. Her yıl ekim ayında düzenlenen festivalde yurt içinden ve yurt dışından birçok misafir ağırlanmaktadır. Festival, konserler, halk oyunları ve yarışmalarla 2 gün boyunca devam etmektedir.

37. Orhangazi Zeytin Festivali | Kasım
1978 yılından beri her yıl kasım ayının ilk haftası Bursa Orhangazi ilçesinde gerçekleştirilen Orhangazi Zeytin Festivali çeşitli kurumların desteğiyle Orhangazi Belediyesi tarafından düzenleniyor. Orhangazi Zeytin Festivali kapsamında hafta boyunca Bahçe Bakım Yarışması, Zeytinyağlı Yemek Yarışması, Zeytinyağlı Tatlı Yarışması, Zeytin Dane Yarışması, Kervan Geçiş Yarışması ve Zeytin Güzeli Yarışması yapılmaktadır. Festival boyunca halk oyunu gösterileri, çeşitli panel ve konserler düzenlenmektedir.


38. Gedelek Turşu Festivali | Kasım
Her yıl kasım ayında Bursa Orhangazi ilçesinin turşuları dünyaca ünlü köyü Gedelek‘te Gedelek Turşu Festivali düzenlenmektedir. Festival kapsamında çeşitli yarışmalar, halk dansları, turşu workshopları, DJ performansları ve konserler gerçekleştiriliyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör: