- Konu Sahibi aycaaaaaaa
- #41.041
arkadaşlar herkese slm., net'e ancak girebildim ve geçmişi hızlıca okudum. Anne sütü ve mama tartışmasında bulunmuş olmaktan dolayı üzgünüm, aslında bizimki tartışmadan çok polemiğe döndü. Polemiğin doğasından dolayı bir yerden sonra yazılanlar yanlış anlaşılmaya mahal vermiş olabilir. Bazılarınızın yazdıklarından sanki ben boşverin anne sütünü dayayın mamayı demiş gibi yorumlanmışım. Böyle birşey olması mümkün müdür? Hepimiz araştıran, sorgulayan anneleriz ki burda forumlara katılıp bilgilerimizi paylaşıyoruz. Ancak anne sütünün yeterli gelmediği, arttırılamadığı, bebeğin gelişiminin gerilediği durumlarda yapacak başka birşey yoktur. Ayrıca günümüz formül mamaları da azımsanmıyacak ölçüde besleyici ve yararlıdır. Bebeklerine sadece anne sütü veren anneleri tebrik ediyor ve bol sütlü günler diliyorum ama ben ve benim gibi mama takviye eden anneleri de düşünerek yorumlarınızda hassas davranmanızı rica ediyorum. Kimse mecbur kalmadıkça anne sütü gibi bir mucize varken bebeğine mama vermek istemez.
kesinlikle haklısın arkadaşım, hepimiz bebeklerimiz için en iyisini istiyoruz, zaten burda birbirimizi takip ederek paylaşımda bulunmamızın sebebide birbirimizden ve yaşadıklarımızdan öğrenebilmek için. Elbette bende dr.un söylediklerini araştırmadan ve değerlendirmeden körü körüne uygulamıyorum. Arkadaşla aramızda yaşanan tartışma polemiğe döndüğü için yazdıklarım yanlış anlaşılmış olabilir.
öncelikle mrb., KESİNLİKLE ANLAYABİLDİĞİME EMİN OLABİLİRSİN Ama senin beni anladığın konusunda aynı fikirde değilim. Sen de diğer arkadaş gibi tek bir kelimeye takılmışsın, ancak daha öncede belirttiğim gibi bebeğin açlıktan ağlama ihtimalini düşününce duygusal davranarak "aç olabilir" yazıcağıma "tabiki açtır" demiş olabilirim. Bebeklerin ağlamasına yada aç olmasına dayanamıyorum, onların ağzı var dili yok. Herkes fikrini yazdığında son değerlendirme zaten annesine aittir, bebek için en doğru değerlendirmeyi annesi yapar, kaldı ki bu yazdıklarınızın hepsini bende, bahse konu bebeğin annesi de biliyordur merak etmeyin.
katılıyorum.
yazdıklarına gönülden katılıyorum ayrıca güzel yorumun içinde teşekkürler.
her doktor her şeyi çok doğru biliyor diye bişey yokki canım. yanlış teşhis koyan sayısız doktor var.. geçen bir arkadaşla karşılaştım. bebeğine doktor reflü diye bir sürü ilaç kullandırmış.. meğer bebek alerjiden kusuyormuş.. yazıkki minicik bebeğe onca ilaç yüklenmiş.. o yüzden bende doktora gitmeden mutlaka araştırma yapıyorum.
kesinlikle haklısın arkadaşım, hepimiz bebeklerimiz için en iyisini istiyoruz, zaten burda birbirimizi takip ederek paylaşımda bulunmamızın sebebide birbirimizden ve yaşadıklarımızdan öğrenebilmek için. Elbette bende dr.un söylediklerini araştırmadan ve değerlendirmeden körü körüne uygulamıyorum. Arkadaşla aramızda yaşanan tartışma polemiğe döndüğü için yazdıklarım yanlış anlaşılmış olabilir.
Arkadasim ben anlatmaya calisayim, sutunun azligindan endise eden bir anneye kendinden emin olarak dinlen diyebilirsin, uyu diyebilirsin, sakin aglama diye kesin olarak konusabilirsin ama "tabiki aç(" diyemezsin tabi bu arkadasi takip eden doktoraan bilemem. Umarim bunu anlayabilmissindir.
Arkadaslar amerikan pediatri dernegine gore her 1000 anneden 1 i bebegine yeterli sutu uretemeyecek meme yapisina sahip. Sut uretimi hem fizyolojik hem psikolojik bir olay. Sutum yetmiyor dersen yetmez, her mama verdiginde bebek memeni daha az emer, sut uretiminin devami icinse bebegin memeyi emmesi gerekir, prolaktin ve oksitosin hormonlari bebek emdikce yogun olarak salgilanir. Lutfen emzirmek isteyenler sutunun az oldugunu dusunenler Tomrisin Emzirme Notlari ni okusunlar. Bunlari 5 gun once ateslenmis ve sabah iki memeden toplam 25cc sut cikmis ama sutune guvenen bir anne olarak yaziyorum.
öncelikle mrb., KESİNLİKLE ANLAYABİLDİĞİME EMİN OLABİLİRSİN Ama senin beni anladığın konusunda aynı fikirde değilim. Sen de diğer arkadaş gibi tek bir kelimeye takılmışsın, ancak daha öncede belirttiğim gibi bebeğin açlıktan ağlama ihtimalini düşününce duygusal davranarak "aç olabilir" yazıcağıma "tabiki açtır" demiş olabilirim. Bebeklerin ağlamasına yada aç olmasına dayanamıyorum, onların ağzı var dili yok. Herkes fikrini yazdığında son değerlendirme zaten annesine aittir, bebek için en doğru değerlendirmeyi annesi yapar, kaldı ki bu yazdıklarınızın hepsini bende, bahse konu bebeğin annesi de biliyordur merak etmeyin.
bu arada arkadaşlar mama zararlı diye algılanmasın. bende her sorunun çözümünde mama önerilmesine karşıyım. benim bebeğime de doktor ilk ayda mama ver doymuyo dedi. çocuk mamayı hazmedeme di. midesine ağır geldi. her yediğini kustu. emzirmeye devam ettiğimde sütüm arttı. ve takviyeye gerek kalmadı. çok iyi ayırt edilmesi lazım.
bazen çözüm gibi görünen başka sorunu doğurabilir
katılıyorum.
Geçmişi ancak okuma fırsatı bulabildim, mama ve anne sütü tartışmaları yaşanmış, mama vermenin eşiğinden dönen bir anne olarak yazıyorum, oğlum 3000 gr doğmuştu ve 2800e indi şişligi gidince aradan 15 gün geçti ve hala doğum kilosunu yakalayamadı, bu donemde dr bizi her 3-5 günde bir çagırdı, her gittimizde tartıldı, yok en fazla 20 gr alıyor günlük ve bu bir yenidoğan için düşük denildi, bu şekilde devam ederse mamaya başlatabiliriz dedi, o zamanlar oğlumun gündüz 8-10 saat ağlamaları olmaya başladı, aha bu çocuk kolik demeye başladık, dr son olarak 2 gün sonra gelin dedi oğlum 80 gr almıştı, donra bir hafta sonra gelin dedi oğlum 40-50 gr arası almaya başladı, dr cok güzel beslemişsin oğlunu mamaya gerek kalmadı dediğinde derin bir ohhh çektim karşısında doktorun o da bana gülümsemişti.
Peki bu zaman zarfında ne oldu, sağolsun kv yanımdaydı sezaryen olduğum için, kompostumdan, etime, yumurtama, yemeğime, suyuma kadar titizlikle davrandı, eşim çocuk doymuyorsa mama alayım diye kaç kez söyledi de kapıdan döndürdük, az daha beklemesini bekledim, yoksa hastanede iki gece mama verilmişti sütüm tam gelmediği için.
Sonra oğlumun kilo alımı düzene girdi, tabi benim sütümde 2. ayımızda memeyi reddetti gece burda da paylaşmıştım, depo süt ile biberonla verdik o gece, ertesi gece yine aynı, ben tabi sağdım emmeyince, gündüzleri normale döndü.
3. ayda bir kez daha yaptı ama tek gecelik oldu. Bir çok arkadaşın dedigi gibi anne sütü konusunda pes etmeyip son noktaya kadar direnmek gerekiyor, yoksa bebek kolaya,anne kolaya kaçarsa bu iş yürümüyor.
Mama veren, vermek zorunda kalan anneler içinse dünyanın sonu değil, mama da o kadar tüüü kaka değil, şükür ki böyle bir alternatif var ki bebek aç kaldığı, annesini kaybettiği, anne sütü yetersiz kaldığı durumlarda kurtarıcı oluyor.
Mama veren anneler de lütfen üzülmesin, onlarda bebeği için ellerinden geleni yapıyorlar...
yazdıklarına gönülden katılıyorum ayrıca güzel yorumun içinde teşekkürler.