• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2012 Mayis Annelerinin Ek Gida Seruveni

anneZEYNEP

baştan başa sen!
Kayıtlı Üye
2 Ekim 2012
1.182
4
46
Bursa
Merhaba kizlar
Biliyorum ki ek gida konusunda isin uzmani bircok arkadasimiz var
Azraececigimin fikri her aksam nasil muhallebi pisirsem diye dusunup duran bana da cok cazip geldi ve nacizane tavsiyelerle ek gida maceramiza baslayalim dedim.

Ek gidaya baslangic icin oneriler:
bebeginize 1yasina kadar tuz seker ve bal vermeyin! Bagisiklik sisteminin en hizli gelistigi donem onun ilk 1yili ve onlara saglikli bir baslangic borcluyuz!
Her yeni gidayi tek basina 3gun vererek bebegin alerjisi olup olmadigi kontrol edilmeli. alerjisi varsa cildinde kizarikliklar, dokuntuler ve kuruluklar olusacaktir.
Ek gida bebege tam anlamiyla acken verilmeli. Yemek istemiyorsa zorlamamali.
Ilk asamada birkac cay kasigi seklinde tadimlik baslayarak zamanla bebegin talebine gore 125mllik porsiyonlara gecis yapilmali
Yumuta 6aydan once verilmemeli. Ilk asamada nohut buyuklugunde sadece sarisi verilmeli ve zamanla miktar arttirilarak 7.ayda tam bir sariya gecilmeli. 1yasina gelene kadar beyazi verilmemeli.
Ek gida bogazina kacma riski oldugu icin tamamen yatar pozisyonda verilmemeli

ilk 1 yasta onerilmeyen gidalar
Tuz ve seker
Inek sutu, bal, yumurta aki
Kati yaglar
Cay
Hazir meyve sulari ve gazli icecekler
Baharatli ve salcali yiyecekler

Ornek beslenme ogunleri
Sabah Kahvalti: 1tatli kasigi pekmez, labne peyniri, tuzu alinmis zeytin, ihlamurla islatilmis tam bugday ekmegi, yumurta sarisi

Ogle Sebze corbasi: Kabak, havuc, patates, brokoli gibi sebzeler pirincle, birarada yada tek baslarina 1tatli kasigi zeytinyagi ve ustunu basasi su ile pisirilerek purelenebilir

Ikindi Ev yapimi gunluk yogurt

Aksam. Muhallebi

Aralarda gunde 500ml anne sutu veya devam sutu hala olmazsa olmaz.
Meyve pureleri de ogle ile aksam vakti arasinda ara ogun olarak verilebilir.

lezzetli ve şifa dolu paylasimlarda bulusmak uzere!
Evlatlarimiza saglik, sihhat, akil, fikir ve bool bol istah ver ya Rabbim!
:56:

ellerine sağlık zeynepcim. yeni konumuz hayırlı olsun bebişlerimiz buradaki tarifleri yalayıp yutsun inşallah:16:

eline emegine yuregine saglik zeynepcim :-)
turuncudanda bekliyoruz guzel tarifler ise baslamak icin son bir ay o yuzden gitmeden bir ogun listesi yapayim diyordum ki ogun listesi bile yazmissin :1: cok tesekkurler:46:

yabanci dillere bile turkce adiyla gecen yogurda ba yi li yo rum!
Keci sutuyle yapildiginda biraz civik oldugunu gorunce farkli yontemler denedim ve bugune dek mayaladigim en guzel yogurdu elde ettim!

Pastorize sutle yapiyorsam kaynatmadan sadece isitarak arasira sicakligini kontrol ediyorum.
Serce parmagimi batirip 7ye kadar sayabiliyorsam sutu mayalayacagim kavanoza aliyorum
200cc kavanoz icin 1cay kasigi yogurdu 1 2cay kasigi isinmis olan sut ile ilistiriyorum ve karisimi kavanozun icin dokuyorum
Kavanozu aluminyum folyoya ve bir havlu beze sarip 150derecede 5dk isittigim firina koyuyorum
Bazi firinlarda yogurt mayalama ozelligi de oluyor
4 saatin sonunda kavanozu cikarip dolaba kaldiriyorum ve oglusumun agzina layik kalip gibi yogurdum hazir!

Maya olarak Activia probiyotik yogurt kullandim
Sutas Babymix ile guzel sonuc elde edenler de var
Ilk yogurt guzel tutunca maya olarak kendisini kullanmaya karar verdim
Boylelikle inek sutuyle yapilmis yogurt mayasi kullanilmadantamamiyle keci yogurdu olmus olacak

icerigindeki bol kalsiyum ile bebeklerimizin kemiklerine guc kuvvet olsun insallah!

Not: 1yasa kadar inek sutu verilmemesine karsin yogurt inek sutuyle mayalanabiliyor. Beslenme uzmanindan aldigim bilgiye gore sutun kimyasi degisiyor ve yogurt olarak tuketilmesinde bir sakinca yok.

Son düzenleme:
Zynepcim ellerine saglik bende yogunlukan tariflerini not alamamistim bidaha zahmet etmeni istemedigim icin soramiyodumda cok guzel oldu vallahi tabiki azraeceye de hem hosgeldin hemde bu fikir icin kocaman tsk ederiz kizimla beraber :-) ozellikle muhallebi tariflerini sabirsizlikla bekliyorum be bu zamana kadar aksamlari gece mamasi verdim, muhallebi yapmayi bilmiyorum :-( beceriksiz demeyin ama :-) Ya kafama takilan seker yasak ve muhallebiyi nasil tatlandiriyosunuz meyve falan hatirliyorum ama yetiyomu tatlanmasi icin? Bide yillar once bi doktor pekmezin sut ve urunleriyle beraber alinmayacagini icerigini bozdugunu soylemisti ama anladigim kadariyla hem kahvaltida hemde muhallebide kullaniliyo,beni bu konuda aydinlatabilirseniz cok sevinirim cunku kahvaltida elim pekmeze varmiyo bu sebeple...e

süper olmuş, böyle bir topiğe ihtiyacımız vardı :46:
bunu düşünen azraeceye ve uygulayan annezeynep e teşekkürler :))

gelsin bakalım yeni tarifler, kuzular da afiyetle yesin inşallah :16:

:nazar::emir_bebek:dusunen ve uygulayan ellerınız dert gormesın bebeıslerımız bol bol yesın ınsallah hayırlı olsunnn arkadaslarr :16::nazar::emir_bebek:

kızlar öncelikle hayırlı uğurlu olsun topiğimiz ve ek gıdalar şifa olsun kuzularımıza, bir sorum varrr şöyleki; ben henüz zeynoma muhallebi vermedim aslında versemmi diyede düşünüyorum çünkü geceleri açlıktan uyanmıyor buradan demekki doyuyor diye düşünüyorum ama yinede muhallebi yedirecek olsam mesela gün içinde pirinç unu için hangi markayı kullanacağımı bilemedim dün markette gogly ye baktım ama içinde şeker ve laktoz vardı vazgeçtim almaktan siz ne kullanıyorsunuz pirinç unu olarak?????

ya evet pirinç unu ben bir kez yaptım dr oetker almıştım bi daha da vermedim.. pirinç unu konusunu araştıran var mı? bir de aptamil sütlü pirinçli verdim 3 kez. karşılaştırma yapmak gerekirse hangisini yapmalıyım? off drla konuşacak çok şey varrr

kızlar öncelikle hayırlı uğurlu olsun topiğimiz ve ek gıdalar şifa olsun kuzularımıza, bir sorum varrr şöyleki; ben henüz zeynoma muhallebi vermedim aslında versemmi diyede düşünüyorum çünkü geceleri açlıktan uyanmıyor buradan demekki doyuyor diye düşünüyorum ama yinede muhallebi yedirecek olsam mesela gün içinde pirinç unu için hangi markayı kullanacağımı bilemedim dün markette gogly ye baktım ama içinde şeker ve laktoz vardı vazgeçtim almaktan siz ne kullanıyorsunuz pirinç unu olarak?????
Canim ben ananelerimizin zamanindan gelen icinde sadece pirinc unu olan GUNES markayi kullaniyorum
Nisasta icin de ya Gunes ya da yurdumun en sevdigim un markasi olan SINANGIL :)

Muhallebi dedigin gibi tok tutuyor ve daha uzun uyumasini sagliyor
Ama arkadasimin bebeginin kilo alimi dusuk mesela
Gece uyansin da emsin diye muhallebi vermiyor

Ben her aksam 8gibi 100cc su ile hazirlayip pekmez ile tatlandirip veriyorum

ya evet pirinç unu ben bir kez yaptım dr oetker almıştım bi daha da vermedim.. pirinç unu konusunu araştıran var mı? bir de aptamil sütlü pirinçli verdim 3 kez. karşılaştırma yapmak gerekirse hangisini yapmalıyım? off drla konuşacak çok şey varrr

Plannera yazmistim tatlim
Ninasta ve irmikle de yapabilirsin vucudun karbonhidrata da ihtiyaci var
Pirincliyi disaridayken mi veriyorsun?
Evdeyken pirinci sebzeyle haslayabilirsin ya da haslayip sonradan meyve ilave edebilirsin o hazir mamadan farki kalmaz

Dunya kadar dr ve beslenme uzmaniyla yazistim ama Omerdenfirsat bulup ekleyemiyorum

valla burasi iyi dusunuldu ve inaniyorum ki iyide tasarlancak, Zeynep elline ve emegine saglik umarim guzel ve saglikli yerinde tariflerle bizim minnos ve pipicanlar iyi beslenir bir guzel tavlanirlar :))

Canim ben ananelerimizin zamanindan gelen icinde sadece pirinc unu olan GUNES markayi kullaniyorum
Nisasta icin de ya Gunes ya da yurdumun en sevdigim un markasi olan SINANGIL :)

Muhallebi dedigin gibi tok tutuyor ve daha uzun uyumasini sagliyor
Ama arkadasimin bebeginin kilo alimi dusuk mesela
Gece uyansin da emsin diye muhallebi vermiyor

Ben her aksam 8gibi 100cc su ile hazirlayip pekmez ile tatlandirip veriyorum

Plannera yazmistim tatlim
Ninasta ve irmikle de yapabilirsin vucudun karbonhidrata da ihtiyaci var
Pirincliyi disaridayken mi veriyorsun?
Evdeyken pirinci sebzeyle haslayabilirsin ya da haslayip sonradan meyve ilave edebilirsin o hazir mamadan farki kalmaz

Dunya kadar dr ve beslenme uzmaniyla yazistim ama Omerdenfirsat bulup ekleyemiyorum

canım sagol bakayım marketlere inş bulurum güneş marka, evde bulunsun arada pekmezli yaparım minnoşuma:16:

zeynepcim canım ne iyi olmuş topiğimiz hayırlı olsun çok mutlu oldum:52::52::52: valla yeni yeni başlayan biri olarak çok işime yarıycak ellerine sağlık:46::46::46:

Son düzenleme:
zeynep bu topik çok iyi oldu canım ellerine sağlık..yavrulara yaptığımız püreler,çorbalar,muhallebiler herşeyi paylaşırız artık burdan fikir edinmiş oluruz..

ben bu gün Tarık Buğra ma yayla çorbası yaptım kızlar çok sevdii:56:tarifini paylaşmak istiyorum

YAYLA ÇORBASI
1 yemek kaşığı pirinç (buğday da kullanılabilir)
1 tatlı kaşığı tam buğday unu
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tutam nane
1 çay kaşığı tereyağ(zeytin yağı kullanılabilir)
su

öncelikle pirinci haşladım
yoğurt ve tam buğday ununu karıştırdım
pirincin sıcak suyundan alarak karışıma ileve ettim karıştırdım
sonra karışımı karıştırarak yavaş yavaş pirincin içine ilave ettim
kaynayana kadar karıştırdım..kaynadıktan 10 dk sonra altını kapattım
yağı erittim naneyi içine ekledim..(naneyi yakmamaya dikkat etmek lazım)
yağ ve naneli sosuda çorbaya ekledim
afiyetle oğluma yedirdimm:)

haftaya tavuk ve kıymaya geçmeyi düşünüyorum..bu çorbanında tavuklu ve şehriyeli olanını oğluma yapıcam çok güzel oluyo..yaptığım zaman paylaşırım

Oh oh Annezeynepciğim çok iyi düşünmüşsün gerçekten,ben daha doğru dürüst ek gıdaya başlayamadığımdan bir türlü deneyip de yazamıyorum en kısa zamanda inşallah.

Esimin istegi uzerine kedi dili seklinde,
Elinde geveleyebilsin diye uzun,
Muhallebisinin dibine koymak icin de yuvarlak yaptim :)
Bir de esime bas harfinden :)
$IMAG0729.jpg
$IMAG0730.jpg

Yarim cay bardagi su
100gr tereyagi (sanki fazla geldi biraz daha az olabilir)
5 yemek kasigi pekmez
4 yemek kasigi irmik
10 tepeleme yemek kasigi tam bugday unu (evde yoktu normal un kullandim)
Yarim cay kasigi toz tarcin

Tum malzemeleri yogurup hamuru merdane ile 1cm kalinliginda aciyoruz kalipla ya da sise/bardak agziyla kesiyoruz
Istedigimiz gibi elimizle de sekil verebiliriz
180derece firinda 15 20dk pisiriyoruuuzzz :56:

Benimkiler gevrek ya da sert olmadi
Pogaca gibi yumusak oldu
Hatta azicik fazla pisirdim biraz sertlessin de kemirmesi daha zevkli olur diye :56:

$IMAG0728.jpg

1tatli kasigi pirinc 1cay bardagi suda haslanir
Haslandiktan sonra uzerine kabak dilimler halinde eklenir
2 3dk sonra 1buyuk ispanak yapragi eklenir
Hepsi yumusayinca (5dk civari) pureleme aparatiyla ya da blendirla ezilir

ben pirincsiz yaptim ve buruk bir tadi olmasina ragmen Omer cok sevdi
havuc eklenip tadi yumusatilabilir.
Bol bol demir olsun kan olsun sifa olsuuunnn :56:

Eki Görüntüle 546453

1tatli kasigi pirinc 1cay bardagi suda haslanir
Haslandiktan sonra uzerine kabak dilimler halinde eklenir
2 3dk sonra 1buyuk ispanak yapragi eklenir
Hepsi yumusayinca (5dk civari) pureleme aparatiyla ya da blendirla ezilir

ben pirincsiz yaptim ve buruk bir tadi olmasina ragmen Omer cok sevdi
havuc eklenip tadi yumusatilabilir.
Bol bol demir olsun kan olsun sifa olsuuunnn :56:

Ohhhh canim ellerine saglik ömer inde agzina saglik mis gibi annesi okadar ugras veriyor oda afiyetle yiyooo:56:maasallah

Back