Gunaydin kizlar, benim kaynaktan bilgi aktarmaya devam. Bugunku konumuz vitamin nerede ve neye yararli.
Hadi basliyoruz.
A vitamini
Buyume icin gerekli, saglikli cilt, tirnaklar, dis minesi ve saglikli gorus saglar.
Ciger, balik, havuc, koyu yesil renkli sebzeler, patates, domates, kabak, mango ve kayisida bulunur.
B vitamini
Buyune icin gerekli. Saglikli sinir sistemi ve besinlerin enerjiye donusmesini saglar. Sindirim sistemini destekler.
Ciger, yulaf, et, sardalya, yesil sebzeler, kuru bakliyat, muz ve kuruyemiste bulunur.
C vitamini
Buyume icin gerekli. Yaralarin iyilesmesini saglar, demir emilimini arttirir. Saglikli hucre yapilanmasina yardim eder.
Narenciye, kavun, ahududu, papaya, cilek ve kivide bulunur.
D vitamini
Duzgun kemik gelisimi icin cok onemli. Kalsiyumla uyum icinde calisir. Cok az besinde vardir. Vucut tarafindan gunes isigi kullanilarak uretilir.
Balik, yumurta, margarin ve sut urunlerinde vardir.
E vitamini
Hucre yapilanmasi icin gerekli. Kan hucre uretimine katkida bulunur.
Avokado, bugday ozutu, kuruyemiste bulunur.
Kalsiyum
Guclu kemik ve dis icin gerekli.
Sut urunleri, sardalya, yesil yaprakli sebzeler, beyaz ekmek, kurutulmus meyveler ve bakliyatta bulunur.
Demir
Saglikli kan ve kas yapisi icin gerekli. Eksikliginde cocuk surekli kendini yorgun hisseder. En iyi demir kaynagi kirmizi ettir.
Kirmizi et, ozellikle ciger, mercimek, nohut ve yesil yaprakli sebzelerde bulunur.
Opuyorum kuzularinizi.